Εξαιρετική παρουσία της Εθνικής Φρουράς σε διαγωνισμό ελευθέρων σκοπευτών στο Ισραήλ

Από Σάββας Δ. Βλάσσης, πηγή: doureios.com

Εξαιρετική παρουσία είχαν οι ελεύθεροι σκοπευτές της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου στον Διεθνή Διαγωνισμό Ελευθέρων Σκοπευτών που οργάνωσαν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) για δεύτερη συνεχή χρονιά. Η διαδικασία διακρίνεται από υψηλό βαθμό δυσκολίας και είναι ιδιαιτέρως απαιτητική από πλευράς χρονικών περιθωρίων εκτελέσεως των διαφόρων σεναρίων.

Η τριμελής ομάδα της Κύπρου κατατάχθηκε στην 5η θέση επί συνόλου 29, επίδοση η οποία περιποιεί τιμή για την Διοίκηση Καταδρομών του ΓΕΕΦ και τους εκπαιδευτές του Ελληνικού Στρατού στο ΚΕΑΠ, δεδομένου ότι άπαντες ήταν απόφοιτοι του Σχολείου Βασικής Εκπαίδευσης Ελευθέρων Σκοπευτών Ειδικών Αποστολών (ΣΒΕΕΣΕΑ).

Ο διαγωνισμός έλαβε χώρα το διήμερο 11-13 Μαΐου, με δύο πλήρεις ημέρες και νύκτες. Οι διαγωνιζόμενοι ήταν χωρισμένοι σε δύο βασικές ομάδες, την πρώτη του “Πεζικού” -στην οποία συμμετείχαν ομάδες ισραηλινών μονάδων και 3 ξένες ομάδες από Τανζανία και Κένυα- και την δεύτερη, των “Ειδικών Δυνάμεων”, με 7 ισραηλινές και 22 ομάδες ξένων χωρών από Βιετνάμ, Βουλγαρία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Κένυα, Κύπρο, Μεξικό, Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία.

Οι διαγωνιζόμενοι δοκιμάσθηκαν σε 6 ημερήσια αντικείμενα βολών και 4 νυκτερινά ενώ υπήρχε και ένα αντικείμενο παρατήρησης στόχων. Όλα τα αντικείμενα διεξήχθησαν βάσει επιχειρησιακών σεναρίων.

Σύμφωνα με τους οργανωτές, η κατάταξη στην ομάδα των “Ειδικών Δυνάμεων”, ήταν η ακόλουθη:

1. Sniper School (Ισραήλ)
2. Duvdevan (Ισραήλ)
3. Shaldag (Ισραήλ)
4. Maglan (Ισραήλ)
5. Κύπρος
6. Shayetet 13 (Ισραήλ)
7. Τσεχία Νο1
8. Βουλγαρία 68th Special Forces Brigade
9. Yamas ayosh (Iσραήλ)
10. Ιταλία.
11. Ισπανία Airborne Brigade
12. Τσεχία Νο2
13. Ουγγαρία Special Purposes Brigade
14. ΗΠΑ Army Sniper School
15. Yamas darom (Iσραήλ)
16. Πολωνία AOTC
17. ΗΠΑ 7th SF Group (USA)
18. Πολωνία 21st Mountain Brigade
19. ΗΠΑ Marines
20. ΗΠΑ 2nd Cav Rgmt
21. ΗΠΑ ATC 173
22. Ισπανία Air Force
23. Μεξικό
24. Egoz (Ισραήλ)
25. Βουλγαρία SOBT
26. Γερμανία
27. Βιετνάμ Νο2
28. Κένυα
29. Βιετνάμ Νο1

Πρόκειται για διαγωνιστική διαδικασία των IDF, η οποία από πέρυσι εξελίχθηκε επιτρέποντας και την συμμετοχή ξένων ομάδων. Πέρυσι, όπως είχαμε γράψει στο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ τ. 35 (Σεπτέμβριος – Νοέμβριος 2018) η Εθνική Φρουρά είχε λάβει επίσης μέρος στον διαγωνισμό, όπως και ομάδα ελευθέρων σκοπευτών της ΔΥΚ.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

23 Απαντήσεις

 1. Πολυπληθης η Ισραηλινη εκπροσωπηση(και εντος εδρας),και «σφηνα» η Εθνικη Φρουρα στις πρωτες θεσεις.
  Πολυ καλα,μπραβο τους.

 2. Kοντολογίς,οἱ Κύπριοι πρώτοι μεταξύ των φιλοξενουμένων,και καλύτεροι από τέσσερις εκ των εννέα ισραηλινών όμάδων.
  Εύγε.

  Παρατήρηση,είχαμε συμμετοχή και μονάδος τεθωρακισμένων του U.S.Army,το #20. ΗΠΑ 2nd Cav Rgmt#
  Παλαιότερα (δεκαετία ΄80) γινότανε εκπαίδευση και υπήρχαν ομάδες ελευθέρων σκοπευτών και σε ΤΘΤ της Θράκης και των νησιών.
  Μάλιστα,τα όπλα τους ήταν τα όχι τόσο προσφερόμενα για βολές μεγάλων αποστάσεων Μ-16Α1.

  1. Τα Συνταγματα Ιππικου των ΗΠΑ ειναι μικτες Μοναδες, όχι μονο ΤΘ. Ετοιμα Τακτικα Συγκροτηματα ουσιαστικα, με εμφαση στην ισχυ πυρος εναντι των Μοναδων Ελιγμου των ΤΘ και ΜΚ Ταξιαρχιων

   1. Το έχω ακούσει από τέσσερα διαφορετικά άτομα,που υπηρέτησαν μεταξύ 1983 και 1988.
    Ἡ εκπαίδευση στην ειδικότητα ἢ στο όπλο,γινόταν στο 562 ΤΠ.
    Εγώ είχα δεί πυρομαχικά των 5,56 σε αποθήκη πυρομαχικών της 10ης Μεραρχίας Πεζικού (Χ ΜΠ) και είχα μείνει με την απορία για ποιά μονάδα προοριζόταν,μέχρι που έμαθα για το συγκεκριμένο πρόγραμμα στο 562 ΤΠ.
    Το όπλο ήταν σε βαλιτσάκι,μαζί με διόπτρα υπερύθρων κατά δύο μαρτυρίες (όχι παθητικές ενισχύσεως φωτός VARO).

   2. Μάλιστα! Δεν το είχα ξανακούσει.
    Αν μπορούσε να βρεθεί κάποια φωτογραφία από τα εν λόγω όπλα ή τους διαγωνισμούς εκείνους, θα ήταν κάτι παραπάνω από πολύτιμη!

   3. Δέν ήταν διαγωνισμοί,αλλά σχολείο,ἢ τέλος πάντων κάποιο «πρόγραμμα»,μάλλον ταχύρυθμο,εκπαιδεύσεως.
    Όταν το έμαθα εγώ,το 1984,εκπαιδευόταν Οπλίτες Πενταετούς Υποχρεώσεως,μεταξύ άλλων.
    Για τα όπλα δέν έμαθα κάτι χειροπιαστό,(εκτός όσων ανέφερα),ούτε είδα φωτογραφίες.

   4. Ρητορικό το ερώτημα, άλλα ποια η σκοπιμότητα ενός προγράμματος εκπαίδευσης (έστω και ταχύρυθμου/ευκαιριακού, απ’ ότι αντιλαμβάνομαι) χρησιμοποιώντας όπλα που το προσωπικό δεν επρόκειτο να χρησιμοποιήσει ποτέ σε πραγματικές επιχειρήσεις;;;

   5. Στον Ε.Σ οι ελεύθεροι σκοπευτές έχουν ανακαλυφθεί και ξαναξεχαστεί κατ΄επανάληψη.
    Ίσως όμως και να επρόκειτο για σκοπευτές ακριβείας,για φύλαξη χώρων ενδεχομένως,και όχι για ελεύθερους σκοπευτές με την αρχετυπική έννοια.
    Και ίσως το Μ-16Α1 κρίθηκε κατάλληλο,ή απλώς έτυχε να αποκτηθεί στα πλαίσια κάποιου συμμαχικού προγράμματος,μαζί με τις διόπτρες.
    Υποθέσεις κάνω,βέβαια.

   6. Φίλτατε Αχέροντα επέτρεψέ μου να σχολιάσω ότι ο Ε.Σ. στην ουσία δεν «ανακάλυψε» τους ελεύθερους σκοπευτές ποτέ! Αν τους είχε «ανακαλύψει» θα φρόντιζε να τους εξοπλίσει, οργανώσει και εκπαιδεύσει σωστά. Μέχρι σήμερα όμως τίποτα από αυτά δεν έχει συμβεί. Ακόμη και στις Ειδικές Δυνάμεις, το σχετικό Σχολείο που υφίσταται περιορίζεται σχεδόν στα βασικά (εξ ου και οι ονομασία του…). Καμία σχέση με σχολεία ξένων στρατών. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να κάνει κάτι άλλο, όταν δεν υφίσταται καν δόγμα για τον ρόλο και τη αξιοποίηση των ελεύθερων σκοπευτών…. Κάποια αξιόλογα βήματα καταγράφονται μόνο σε επίπεδο Μονάδας…
    Όσον αφορά τη συγκεκριμένη περίπτωση, μου φαίνεται απίθανο να υπήρξε κάποια διαδικασία προμήθειας όπλου ακριβείας και να επελέγη το M-16A1. Μάλλον επρόκειτο για κάποια δωρεά/παραχώρηση. Η όλη δραστηριότητα και πάλι ήταν μάλλον πρωτοβουλία κάποιας Μονάδας ή Σχηματισμού.

   7. ΓΜ,φίλε μου,το μόνο βέβαιο είναι ότι όλες οἱ μέχρι σήμερα προσπάθειες ήταν αποσπασματικές,χωρίς συνέχεια,και δέν δημιούργησαν ούτε δομή,ούτε παράδοση.
    Σχετικά με τα Μ-16Α1 με τις περίεργες διόπτρες,ἡ λογικώτερη εξήγηση είναι προφανώς ἡ παραχώρηση.
    Ἡ εκπαιδευτική δραστηριότητα μάλλον δέν αφορούσε μονάδα ἠ σχηματισμό,αφού τα όπλα αξιοποιήθηκαν και από άλλους σχηματισμούς,εκτός 10ης Μεραρχίας,αλλά και άλλων σωμάτων (Δ΄ΣΣ,ΑΣΔΕΝ).
    Ίσως ἡ απόκτηση των όπλων έδωσε ένα ερέθισμα,και προέκυψε κάποια «δράση»,για κάποιο διάστημα.
    Το πιό πικάντικο βέβαια,ήταν αυτό που είχα θίξει στο HAF;σε ένα σχόλιο που έπεσε θύμα του «catch 52».
    Ὁ τότε ΥΠΑΜ Γιάννος Παπαντωνίου επισκεπτόταν μονάδες της ΑΣΔΕΝ,και τον ακολουθούσαν κάποιες βαλίτσες με ένα Remington 700,ένα Steyr SSG-69,και ένα Bofors AT-4…

   8. Αχ αυτό το catch52 τι μας είχε κάνει….. 🙂

    Φίλε Αχέροντα αυτό που λες για τις βαλίτσες με τον Παπαντωνίου και το ένα όπλο από τον κάθε τύπο, συνηγορεί περισσότερο στην εκτίμηση περί κάποιας δωρεάς/παραχωρήσεως από κάποια εταιρεία, παρά σε ένδειξη για κάποια οργανωμένη προσπάθεια. Μου θυμίζει κάτι αντίστοιχο που γινόταν παλαιότερα σε Ελλάδα και Κύπρο με σκοπευτικούς αγώνες με ένα-δύο τυφέκια «Κηφεύς», τους διαγωνιζόμενους στους οποίους κάποιοι τους ονόμαζαν συλλήβδην «ελεύθερους σκοπευτές»….. Τραγικά πράγματα….

   9. Για την Κύπρο ξέρουμε ότι ήταν μόνο ένα φίλτατε Ευστάθιε. Σε κάποιες ανάλογες εκδηλώσεις στην Ελλάδα η ΕΒΟ είχε δώσει 1-2 παραπάνω…

   10. ΓΜ,είναι όντως τραγικά τα πράγματα,αλλά αυτό με τα τυφέκια είναι «παρωνυχίδα» μπροστά στο δούλεμα που πέφτει σε πολύ πιό υψηλά επίπεδα.
    Ένα παράδειγμα από δημόσια τελετή τοποθετήσεως τρόπιδος κανονιοφόρου,μάλλον την 21-6-2001,όταν παρουσία του εντιμώτατου ΥΠΑΜ τοποθετήθηκαν επί φορέων τρία τμήματα του ιδιόυ σκάφους σε δύο διαφορετικές θέσεις (δύο μαζί και ένα μόνο του) ώστε να θεωρηθεί ότι πρόκεται για δύο τρόπιδες,ενώ ήταν μία.
    Το είχε επισημάνει ἡ τότε «Στρατηγική» του Γιώργου Χριστογιαννάκη.

   11. Το θυμάμαι Αχέροντα….. Ήταν, δυστυχώς, μία από τις πολλές φορές που τα ναυπηγεία «δούλεψαν» την κοινή γνώμη με τις πλάτες του ΥΠΕΘΑ. Θα θυμάσαι προφανώς ότι πολύ πιο πρόσφατα έριξαν στο νερό πυραυλάκατο χωρίς προπέλες…. Και το κατέγραψαν και σε βίντεο που δημοσιοποίησαν!
    Τέλος πάντων, αυτά τα πολιτικο-εμπορικά «παιχνίδια» είναι σε άλλο επίπεδο όπως πολύ σωστά επισημαίνεις. Πριν μιλήσουμε γι’ αυτά, ας φροντίσουν οι στρατιωτικοί να διορθώσουν τα κακώς κείμενα επί των όσων αρχίζουν και τελειώνουν στη σφαίρα της δικαιοδοσίας τους και μετά βλέπουμε για τα υψηλότερα κλιμάκια….

 3. να κανω μια ερωτηση εχει τοσες πολλες σχολες ΕΣ το ισραηλ ; δεν ειναι πλεονασμος για το μεγεθος και τον πληθυσμο της χωρας;

 4. Ξέρουμε αν οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν δικά τους όπλα, διόπτρες κλπ ή ήταν κοινά για όλους. Αν ναι η ΕΦ με ποια όπλα συμμετείχε;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.