Έκθεση SIPRI: Στα 1,822 τρις δολάρια οι αμυντικές δαπάνες παγκοσμίως το 2018

©Lockheed Martin | Καλλιτεχνική απεικόνιση ενός άρματος “M1A2 Abrams” εξοπλισμένο με το σύστημα ενεργής προστασίας “MAPS”

Στην πρώτη θέση της λίστας με τις περισσότερες αμυντικές δαπάνες βρίσκονται οι ΗΠΑ. Αύξηση των δαπανών στην Τουρκία. Στην 36η θέση η Ελλάδα με 5,2 δις δολάρια.

1,822 τρις δολάρια. Αυτό είναι το αστρονομικό ποσό των αμυντικών δαπανών παγκοσμίως για το 2018. Σύμφωνα με το SIPRI, το Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη, οι εν λόγω δαπάνες αυξήθηκαν κατά 2,6% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Ιδιαίτερα αυξητική τάση καταγράφεται στις ΗΠΑ. Η χώρα βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας των κρατών με τις μεγαλύτερες αμυντικές δαπάνες. Το ποσό που ξοδεύτηκε το 2018 στην Αμερική ανέρχεται σχεδόν στο ίδιο το οποίο δαπάνησαν οι χώρες που βρίσκονται στις επόμενες 8 θέσεις στη λίστα συνολικά.

«Η αύξηση κατά 4,6% είναι η πρώτη αύξηση στις ΗΠΑ εδώ και επτά χρόνια» επισημαίνει ο διευθυντής της έρευνας Ναν Τιάν.

«Φαινομενική» η μείωση των δαπανών στη Ρωσία

Στην πραγματικότητα δεν μειώθηκαν οι αμυντικές δαπάνες της Ρωσίας

Συνολικά τα περισσότερα χρήματα σε όπλα δαπανώνται σε ΗΠΑ, Κίνα, Σαουδική Αραβία και Ινδία. Η Γαλλία βρίσκεται στην πέμπτη θέση για το 2018 και ακολουθεί η Ρωσία, η οποία για πρώτη φορά από το 2006 βρίσκεται «μόνο» στην έκτη θέση. Αυτό όμως δεν οφείλεται στο γεγονός ότι η χώρα έδωσε λιγότερα χρήματα στον εξοπλισμό του στρατού της, τονίζει ο Ναν Τιάν, αλλά στο ότι τα στοιχεία της SIPRI υπολογίζονται σε αμερικανικά δολάρια. «Το ότι οι αμυντικές δαπάνες της Ρωσίας μειώθηκαν κατά 3,5% οφείλεται αποκλειστικά στον πληθωρισμό. Σε ρούβλια το 2018 οι δαπάνες ήταν ακριβώς ίδιες με την προηγούμενη χρονιά».

Η Γαλλία, η Μ. Βρετανία και η Γερμανία συγκαταλέγονται στις δέκα χώρες με τις υψηλότερες δαπάνες παγκοσμίως. Και η Γερμανία αύξησε τις δαπάνες της. Επιπλέον μέχρι το 2025 η γερμανική κυβέρνηση θέλει να τις αυξήσει από το 1,2% στο 1,5% του ΑΕΠ.

Αύξηση των δαπανών στην Τουρκία

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 36η θέση της λίστας του SIPRI με 5,2 δις δολάρια σε αμυντικές δαπάνες για το 2018

Την ίδια ώρα και η Τουρκία συνεχίζει να επενδύει σημαντικά στον στρατό της. Την τελευταία χρονιά οι σχετικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 24% και κατατάσσουν τη χώρα στη 15η θέση παγκοσμίως. Το σχόλιο του Ναν Τιάν: «Η Τουρκία επεκτείνει την στρατιωτική της επίθεση σε κουρδικές ομάδες στη Συρία. Και αυτό κοστίζει πάρα πολλά χρήματα».

Τέλος, η Ελλάδα βρίσκεται στην 36η θέση της λίστας του SIPRI με 5,2 δις δολάρια σε αμυντικές δαπάνες για το 2018. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 2,4% του ΑΕΠ.

Επισημαίνεται ότι στην έκθεση του Ινστιτούτου δεν λαμβάνονται υπόψη μυστικές συμφωνίες. Τα στοιχεία αφορούν αποκλειστικά φανερές πηγές και επίσημα στοιχεία. Έτσι το πραγματικό ποσό των αμυντικών δαπανών υπολογίζεται ότι είναι υψηλότερο απ’ ό,τι τα 1,822 τρις δολάρια που προκύπτουν από τους υπολογισμούς του SIPRI.

Πηγή: dw.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Απαντήσεις

  1. Οποίος είναι στην πρώτη θέση στην λίστα του Σίπρι, έχει να χάσει και τα περισσότερα σε περίπτωση μειώσεων στις παγκόσμιες πωλήσεις αμυντικού υλικού, οπότε η πρώτη θέση έχει 2 όψεις.

    Στο θέμα ενδυμασίας/ιματισμού για τις ΕΕΔ σε σχέδιο παραλλαγής του ΕΣ(GLP), παρατηρώ όμως αρκετά περιθώρια για επανασχεδιασμό(στην φωτογραφία με το Σινούκ) που θα είναι προσαρμοσμένος στις απαιτήσεις τις εποχής(ειδικά για τις ειδικές μονάδες, που αναγκάζονται να αγοράσουν υλικό απο έξω(που είναι και ακριβό). Εδώ νομίζω ότι θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα, εκτός αν ξεμείναμε απο μοδίστρες και σχεδιαστές ρουχισμού για επαγγελματίες. Σε αυτό το σημείο μας έχουν φάει στην στροφή αρκετές χώρες(μεταξύ αυτών και μικρότερες με μικρότερη στρατιωτική ιστορία).

    Η απλά μου φαίνεται εξαιτίας της ποιότητας της φωτογραφίας;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.