«Ελλάδα 2021»: Ας βάλουμε στόχους ένα ελληνικό όχημα, ένα φορτηγό, ένα UAV

Από Σάββας Δ. Βλάσσης, πηγή: doureios.com

Εδώ και πολύ καιρό, η Τουρκία έχει πει ότι θα εορτάσει το 2023, τα 100 χρόνια από την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας και στο πλαίσιο αυτό είχε εξαγγείλει την επίτευξη εμβληματικών στόχων όπως, ενδεικτικώς, η πτήση του πρώτου εγχώριας σχεδιάσεως μαχητικού αεροσκάφους. Οι εξαγγελθέντες στόχοι δεν είναι τυχαίοι, δεδομένου ότι συμβολίζουν την πρόοδο της χώρας, η οποία παράγει τα δικά της επιτεύγματα τεχνολογίας αιχμής, και γενικότερα την ανοδική της πορεία σε όλα τα “μετρήσιμα” επίπεδα.

Μια από τις πρώτες ενέργειες της νέας κυβερνήσεως του Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν η σύσταση επιτροπής με τη συμβολική ονομασία «Ελλάδα 2021», για την προετοιμασία της χώρας εν όψει της συμπλήρωσης 200 ετών από την Παλιγγενεσία. Όπως ανακοινώθηκε, σκοπός της επιτροπής είναι «η μελέτη και η υποβολή προτάσεων για την ανάδειξη των αξιών του Ελληνικού Έθνους, του πολιτισμού και της ιστορίας», «η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και ιδιαιτεροτήτων της Ελλάδος», «η ανάπτυξη του εθνικού αφηγήματος της Ελλάδας», «η δημιουργία της στρατηγικής ενεργειών και του πλάνου δράσεων που θα συντελεστούν για τον εορτασμό της εθνικής επετείου», «ο συντονισμός των δράσεων όλων των αρμόδιων Υπουργείων και φορέων στο πλαίσιο των ενεργειών που θα προταθούν και εγκριθούν»

Οι ενέργειες θα προκύψουν και θα συνδιαμορφωθούν μέσα από διαβούλευση και ανάπτυξη συλλογικών δράσεων με εκπροσώπους της κοινωνίας, ιδρυμάτων, κρατικών δομών και φορέων. Η Επιτροπή αποτελείται από «πρόσωπα εγνωσμένου κύρους από τον χώρο της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών και της επιστήμης».

Ο πρωθυπουργός, έχει χαρακτηρίσει το 2021 έτος ορόσημο για τη χώρα και «ευκαιρία να επανασυστήσουμε τη νέα Ελλάδα στον κόσμο. Την Ελλάδα της δημιουργίας, την Ελλάδα της εξωστρέφειας».

Αναρωτιέται κανείς: θα μπορούσαμε να θέσουμε κι εμείς κάποιους ανάλογους με τους τουρκικούς, συμβολικούς στόχους; Βεβαίως, η παρατημένη Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία (ΕΑΒΙ) δεν μπορεί να συγκριθεί από πλευράς προόδου, με τα βήματα που έχουν συντελεσθεί στην αντίστοιχη τουρκική. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η ΕΑΒΙ δεν μπορεί να αναπτύξει προϊόντα και μάλιστα διττής φύσεως, που θα μπορούσαν δηλαδή να προσφερθούν και στην πολιτική αγορά. Αυτό που απαιτείται, είναι απλώς η βούληση της κυβερνήσεως και η απόφαση να θέσει κάποιους ρεαλιστικούς στόχους.

Ελληνικά οχήματα και UAV

Μπορούμε, επί παραδείγματι, να παρουσιάσουμε σαφώς το πρώτο ελληνικής σχεδιάσεως και κατασκευής όχημα. Μπορεί η ΕΑΒΙ να παρουσιάσει ένα στρατιωτικό όχημα (4×4) με ελαφρά θωράκιση που θα καλύψει τις σημαντικές ανάγκες του Ελληνικού Στρατού σε τέτοια οχήματα πολλαπλών αποστολών.

Είναι χαρακτηριστική η προσπάθεια εξασφαλίσεως από τα περιορισμένου αριθμού οχήματα VBL ή τύπου Hummer με θωράκιση, προς κάλυψη συγκεκριμένων επιχειρησιακών απαιτήσεων που σχετίζονται με αποστολές Ταχείας Αντιδράσεως, Αναγνωρίσεως κ.λπ. σε νήσους και ηπειρωτικό χώρο. Πέραν αυτών, το κοινό τζιπ Mercedes, είναι πλέον ανεπαρκές για πολλά από τα καθήκοντα που του ανατίθενται.

Ακόμη μεγαλύτερες, είναι οι ανάγκες για ένα φορτηγό όχημα γενικής χρήσεως, που θα αντικαταστήσουν τα γερασμένα της σειράς ΜΑΡΑΘΩΝ τύπου Steyr. Ο Ελληνικός Στρατός, σε μερικά χρόνια δεν θα έχει φορτηγά…

Για να αφήσουμε τα χερσαία συστήματα, δεν θα μπορούσαμε να θέσουμε ως στόχο την ανάπτυξη ενός μικρού UAV, για επιχειρησιακή εκμετάλλευση από χαμηλά κλιμάκια; Και όχι μόνο από τον Ελληνικό Στρατό αλλά απ’ όλες τις ειδικές μονάδες των τριών Κλάδων, όπως και τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

Οι έχοντες γνώση του χώρου της ΕΑΒΙ, είναι σε θέση να βεβαιώσουν ότι όλα τα ανωτέρω, είναι απολύτως εντός των ικανοτήτων της! Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ΕΑΒΙ, δεν σημαίνει μόνο κρατικές αμυντικές βιομηχανίες. Υπάρχουν σοβαρές ιδιωτικές εταιρείες που είναι σε θέση να ανταποκριθούν επιτυχώς στην εργασία Έρευνας & Αναπτύξεως, την πρωτοτυποίηση και την βιομηχανική παραγωγή.

Τι απαιτείται; Κατ’ αρχάς κρατική βούληση. Το ΥΠΕΘΑ να προσδιορίσει στοχευμένες επιχειρησιακές απαιτήσεις που μπορούν να καλυφθούν. Κρίνουμε τα ανωτέρω παραδείγματα, απολύτως αντιπροσωπευτικά τούτου. Υπάρχει κανείς που αμφισβητεί τις μεγάλες ανάγκες σε τροχαίο υλικό των Ενόπλων Δυνάμεων και όχι μόνο; Ένα θωρακισμένο όχημα 4×4, ένα φορτηγό και ένα μικρό UAV, είναι προϊόντα για τα οποία υφίσταται ανάγκη σε μεγάλους αριθμούς ενώ έχουν πολύ καλές προοπτικές εξαγωγών.

“Εθνική Επένδυση”

Η όλη υπόθεση πρέπει να αντιμετωπισθεί όχι απλώς ως ένα “Εθνικό Στοίχημα” λόγω του στόχου που σηματοδοτεί το ορόσημο του 2021 αλλά και ως μια “Εθνική Επένδυση”.

Ας τα προσεγγίσουμε αυτά λίγο περισσότερο. Αποτελεί “Εθνικό Στοίχημα” να αποδείξουμε ότι είμαστε σε θέση να παράγουμε. Όχι κάτι απλό αλλά κάτι σύνθετο, υψηλής τεχνολογίας και προδιαγραφών. Υπάρχει καλύτερος τρόπος για να σηματοδοτηθεί αυτό, από ένα στρατιωτικό όχημα, ένα φορτηγό και ένα μίνι UAV για αρχή;

Το πρόγραμμα αναπτύξεως ενός θωρακισμένου οχήματος (4×4) κρίνεται απολύτως εφικτό, ακόμη και για το σφικτό χρονοδιάγραμμα της 25ης Μαρτίου 2021. Αρκεί να κινηθούμε άμεσα.

Εδώ απαιτείται καλός συντονισμός από το ΥΠΕΘΑ, το Υπουργείο Οικονομίας αλλά, πρωτίστως, το Υπουργείο Ανάπτυξης. Το Υπουργείο Ανάπτυξης είναι αυτό που πρέπει να αναλάβει το “Στοίχημα”, προσεγγίζοντας με καινοτόμο πνεύμα και τόλμη, χωρίς προκαταλήψεις την ΕΑΒΙ και με την δέουσα ταχύτητα λήψεως αποφάσεων, υπερπηδώντας ολιγωρίες των άλλων υπουργείων και φορέων που κρίνονται ως “αποτυχημένοι”.

Μια έρευνα στην ΕΑΒΙ, μπορεί άμεσα να αναδείξει την εταιρεία ή κοινοπραξία που έχει τις δυνατότητες. Από πλευράς επενδύσεως, εκτιμάται ότι χρηματοδότηση της τάξεως του 1 εκατ. ευρώ μόλις, επαρκεί για την κάλυψη του κόστους Έρευνας & Αναπτύξεως, συν την κατασκευή πρωτοτύπου. Ναι, όσο δύσκολο είναι να το πιστέψει κανείς, δεν μιλάμε για τρελλά ποσά. Απλώς κανείς μέχρι σήμερα στο ΥΠΕΘΑ, το Υπουργείο Οικονομίας, την ΓΔΑΕΕ και τα Γενικά Επιτελεία, δεν έχει “δει” έτσι, τα πράγματα. Γι’ αυτό επισημαίνεται ο πρωταρχικός ρόλος που πρέπει να αναλάβει το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Είναι δεδομένο ότι δεν θα ανακαλύψουμε τον τροχό για να παράγουμε. Όπως κάνουν άπαντες, το σχέδιο θα στηριχθεί σε ορισμένα δοκιμασμένα απάρτια και λύσεις που προσφέρει η διεθνής αγορά. Η σχεδίαση είναι σχετικώς εύκολη υπόθεση για τους Έλληνες μηχανικούς αρκεί το ΓΕΣ να μην ζητήσει πράγματα που δεν γίνονται. Στόχοι η διατήρηση του κόστους σε λογικά επίπεδο, χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα. Το εντυπωσιακό είναι ότι το πακέτο των θωρακίσεων, που “κρύβει” την πτυχή της εθνικής τεχνολογίας αλλά και την πραγματική διάσταση ικανοποιήσεως των επιχειρησιακών απαιτήσεων που θα θέσει το ΓΕΣ, μπορεί να αναπτυχθεί και να κατασκευαστεί πλήρως από την ΕΑΒΙ.

Η Ελλάδα είναι ακόμη μία χώρα με φθηνό εργατικό κόστος. Ένας νέος μηχανικός μπορεί να προσληφθεί με μισθό της τάξεως 1.500 ευρώ, που για την υπόλοιπη Ευρώπη είναι χαμηλός. Αυτό σημαίνει ότι ένα ελληνικό προϊόν μπορεί να είναι ανταγωνιστικό και να πετύχει στην διεθνή αγορά. Εκτιμάται ότι η ανταπόκριση μιας σοβαρής εταιρείας της ΕΑΒΙ στην απαίτηση για θωρακισμένο όχημα (4×4) μπορεί να τηρήσει το κόστος προμήθειας στα 500.000 ευρώ ή και λιγότερο, την στιγμή που γνωστοί οίκοι του εξωτερικού ζητούν τα διπλάσια και πλέον.

Εάν δυσκολεύεται κάποιος να αποδεχθεί τα ανωτέρω, επειδή στο μυαλό του έχει αποτυχημένες απόπειρες του παρελθόντος σε τεθωρακισμένα, πρέπει να διευκρινισθεί ότι σε εκείνες τις περιπτώσεις επρόκειτο για κρατικές εταιρείες. Οι υπερτιμήσεις, λόγω διαφθοράς διοικητικών στελεχών που έκλειναν “μιλημένες ”συμφωνίες με τους ξένους υποκατασκευαστές, είχαν το αυτονόητο αποτέλεσμα: μεγαλύτερο κόστος ακόμη και του καλύτερου διεθνώς αντιστοίχου οχήματος και διακοπή του ενδιαφέροντος από πλευράς ΓΕΣ και ΥΠΕΘΑ.

Υποτίθεται, ότι αυτά τα έχουμε αφήσει στο παρελθόν… Εξάλλου, ας εμπιστευθούν κάποιοι και ιδιωτικές εταιρείες που λειτουργούν με διαφορετικά κριτήρια.

Με ανάλογη μέθοδο, μπορεί να παρουσιασθεί το νέο ελληνικό φορτηγό όχημα.

Πολύ πιο βατή από όλες τις απόψεις, είναι η περίπτωση του μικρού UAV.

Μένει ένα άλλο σημαντικό στοιχείο: το κόστος προμήθειας.

Οι ανάγκες σε θωρακισμένα οχήματα (4×4) και φορτηγά, προσδιορίζονται σε μερικές χιλιάδες. Επί παραδείγματι, τα φορτηγά της σειράς ΜΑΡΑΘΩΝ που κατασκευάσθηκαν για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ήταν περίπου 8.500 συνολικώς. Επειδή λόγω κόστους, είναι δύσκολο να ανατεθεί ένα πρόγραμμα τέτοιου μεγέθους, μπορεί το ΥΠΕΘΑ να καταρτίσει ένα μακροχρόνιο σχέδιο τριών φάσεων, ενδεικτικώς 3.000 οχημάτων εκάστη. Αναθέτοντας σύμβαση – πλαίσιο στον ανάδοχο με οκταετή ή δεκαετή διάρκεια, δηλαδή παράδοση 300-350 οχημάτων ανά έτος, το κόστος μπορεί να κυμανθεί στα επίπεδα των 30-40 εκατ. ευρώ ετησίως. Όσο κι αν θέλουμε να μιλάμε για οικονομικούς περιορισμούς, ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι εντός των δυνατοτήτων του αμυντικού προϋπολογισμού.

Μια τέτοια “Εθνική Στοχοθεσία”, όχι μόνο θα επιτρέψει την κάλυψη σοβαρών επιχειρησιακών αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά, πέραν του υψηλού συμβολισμού για την Επέτειο του 2021, θα εξασφαλίσει:

 • Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην ΕΑΒΙ.
 • Περιορισμό της διαρροής νέων ανθρώπων απαιτητικών σπουδών στο εξωτερικό.
 • Ενίσχυση της επιχειρηματικότητος.
 • Διεύρυνση της τεχνολογικής και βιομηχανικής βάσεως της χώρας.
 • Προοπτική εξασφαλίσεως εσόδων για το κράτος από εξαγωγές.

Όλα αυτά, εμπίπτουν στους στόχους της Επιτροπής περί αναδείξεως «των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και ιδιαιτεροτήτων» όσο και αναπτύξεως «του εθνικού αφηγήματος». Θα πετύχουν όμως και κάτι σημαντικότερο. Θα αποδείξουν ότι οι Έλληνες ΜΠΟΡΟΥΝ, όχι μόνο στο εσωτερικό, με την αυτονόητη εξύψωση του εθνικού φρονήματος αλλά και στα όμματα των ξένων εταίρων και συμμάχων μας.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

22 Απαντήσεις

 1. Ανεφερα σε αλλο ποστ οτι το SU-30 κοστιζει στην Ινδια 70+ εκ δολαρια για επιτοπια κατασκευη εναντι 42+ για αγορα απο την Ρωσια.Και αυτα με μισθους Ινδιας.

  1. Θα μπορούσε η ανάρτηση να τοποθετηθεί σε στρατιωτικού τύπου όχημα, αλλά για τεθωρακισμένο όχημα χρειάζεται επανασχεδιασμό, μιας και χωροταξικά αλλάζουν πολλά και είναι άλλες οι ανάγκες.

   Πάντως σπουδαίος άνθρωπος με μεράκι και δημιουργική τρέλα…

 2. Όσο κι αν εκτιμώ τον Βλάσση διαφωνώ να πω την αλήθεια. Ιδιωτικές εταιρίες που θα έχουν πελάτη το κράτος δεν διαφέρει απο κρατικές εταιρίες. Εκτός αν βρεθεί κάποιος μαγικός τρόπος ν αναλάβει την ευθύνη ένα άτομο, ας τον πούμε .. ‘ύπατο», με πλήρεις εξουσίες, ωστε να ξέρει πως θα χρεωθεί ο ίδιος την ενδεχόμενη οικονομική εκτόξευση του σχεδίου (για την οποία θα πιέζουν χίλιες πενήντα μεριές…)

  1. Όλες οι μεγάλες ιδιωτικές οπλοβιομηχανίες έχουν σαν κύριο πελάτη και χρηματοδότηση τους το κράτος στο οποίο έχουν την έδρα τους είτε μιλάμε για αμερικανικές, ρωσικές, ισραηλινές, τουρκικές ή οποιασδήποτε άλλης χώρας. Το πρόβλημα δεν είναι όταν είναι το κράτος ο μεγαλύτερος πελάτης το πρόβλημα είναι όταν το κράτος είναι ο μόνος πελάτης και μάλιστα ένας πελάτης έτοιμος να αγοράσει προϊόντα χαμηλής ποιότητας απλά και μόνο επειδή παράγονται στην Ελλάδα. Το κράτος πρέπει να στηρίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία και έρευνα με γνώμονα όμως πως τα προϊόντα που θα παράγονται θα είναι ανταγωνιστικά στη διεθνή αγορά με απώτερο σκοπό, σε μεταγενέστερο χρόνο η επένδυση να δώσει καρπούς μέσω πωλήσεων προϊόντων και τεχνολογιών στο εξωτερικό, ενισχύοντας έτσι την εγχώρια βιομηχανία και οικονομία. Αυτό βέβαια για να επιτευχθεί χρειάζεται χρόνος, αφοσίωση και σωστή στρατηγική, εκεί δηλαδή που οι πολιτικές ελίτ της χώρας μας έπασχαν πάντα.

   1. Ακριβώς. Ο ρόλος του κράτους είναι σημαντικότατος. Ο φόβος μου είναι να πάθουμε ότι πάθαμε στις τελευταίες δεκαετίες και κανείς να μην είναι υπεύθυνος για την σπατάλη πόρων. Και μιλάμε για περιορισμένους πόρους που σημαίνει πως πρέπει να τοποθετούνται όσο πιο αποδοτικά γίνεται. Αν πάνε σε ένα μεγαπρότζεκτ υψηλού ρίσκου θα λείψουν απο αλλού. Προτιμώ να κατευθυνθούν προς το παρόν σε μικρά πραγματάκια, στοχευμένα, ώστε να αναπτυχθούν περισσότερο όσοι βιομηχανικοί πυρήνες υπάρχουν ήδη. Αν με το καλό ορθοποδήσουμε κι αλλάξουμε και μυαλά όσον αφορά την διαχείριση και την λογοδοσία, δεν θα πω όχι και σε μεγαπρότζεκτ εφόσον βέβαια αυτό συμβαδίζει με τις ανάγκες μας.

    Θα δώσω ένα χαζό παράδειγμα. Το Ελληνικό κράτος αδυνατεί δεκαετίες τώρα να δώσει καμιά 10-ριά εκατομμύρια εφ’ απαξ κι εν συνεχεία 1 με 2 εκατομμύρια κατ έτος ωστε να συμμετάσχει η χώρα μας στον ESO (Ευρωπαϊκό Νότιο Αστεροσκοπείο). Μεγάλο κομμάτι απ αυτά τα 1-2 εκ ευρώ της ετήσιας συνδρομής θα τα παίρνει πίσω σε κατασκευαστικές ή σχεδιαστικές αναθέσεις σε τεχνολογίες αιχμής και σιγά σιγά θα δημιουργηθεί ένας πυρήνας τεχνογνωσίας σε τέτοια πράγματα που θα μπορεί ίσως ν’αναπτυχθεί. Αντιθέτως το Ελληνικό κράτος δίνει λεφτά να σπουδάσουν άνθρωποι σε τέτοιους τομείς οπού δεν μπορούν να απασχοληθούν πουθενά στην Ελλάδα με αποτέλεσμα να φεύγουν έξω. Ελπίζω η καινούρια κυβέρνηση να καταλάβει τι πρέπει να κάνει.. Εγώ λοιπόν στην παρούσα φάση θα κοίταγα σε τι τομείς θα μπορούσαν ν’αναπτυχθούν ικανοποιητικοί τεχνοπυρήνες και θα έριχνα εκεί τα όποια λεφτά, όχι σε μεγαπρότζεκτ υψηλού ρίσκου και χαμηλής τεχνολογίας όπως οχήματα. Τα uav είναι άλλη ιστορία, αλλά νομίζω πως έχουμε μείνει τόσο πίσω που δεν αξίζει κατα την γνώμη μου. Ότι θα φτιάχνουμε μετα χίλων κόπων και χρημάτων οι Κινέζοι θα το διαθέτουν στην αγορά στο 1/10 της τιμής. Κάποιες τεχνολογίες καλύτερα να τις παίρνεις έτοιμες..

 3. Οποιαδήποτε προσπάθεια κατασκευαστικού έργου στη χώρα μας είναι καταδικασμένη διότι έχει να αντιμετωπίσει και τα συμφέροντα του πανίσχυρου λόμπυ των Μεγαλο-Eισαγωγέων της χώρας μας, πέραν όλων των ιδιαίτερων στρεβλώσεων και αδυναμιών που έχουμε να επιδείξουμε ως φυλή και κράτος. Ανατρέξτε από το 1974 και μετά, μέχρι σήμερα, δεκάδες οι περιπτώσεις.

 4. Σαν ιδεα ειναι εξαιρετικα ενδιαφερουσα, Ειναι η οριοθετηση των χρονοδιαγραμματων και των ημερομηνιων ολοκληρωσης της φασης ενος προγραμματος R&D. Σε ρεαλιστικη βαση εκεινο που εχει τις περισσοτερες πιθανοτητες να δει το φως ειναι το UAV. Απο σχετικα προσφατες δημοσιογραφικες αναφορες, το «καζανι» ηδη «βραζει».
  Σε οτι αφορα τα τροχοφορα οχηματα θα χρειαστουν το λιγοτερο 24 μηνες. Πρωτα θα πρεπει να μελετηθει το προβλημα, κατοπιν να τεθουν οι τεχνικες προδιαγραφες και μετα να αρχισει η πραγματικη φαση R&D μεχρι το πρωτοτυπο.
  Σχετικα με το ελαφρυ ΤΘ 4Χ4 μπορει να τεθουν εκ νεου οι επιχψειρησιακες απαιτησεις και να ξεπεραστουν οι οποιες αγκυλωσεις εμφανηστηκαν στο παρελθον απο την επιχειρησιακη χρηση των VBL και των Hummer με τον προσθετο θωρακα. Θα πρεπει να τεθει το ιδιο ενα ερωτημα:Ποιο θα ειναι το επιπεδο προστασιας και ποιο το ωφελιμο φορτιο σαν βαρος και καταλαμβανομενο ογκο!
  Για τα φορτηγα παλι θα πρεπει να λαβουμε υποψη παρα πολλους περισσοτερους παραγοντες απο την αντικατασταση στην βαση του 1:1 των «ΜΑΡΑΘΩΝ». Πραγμα που και εκει θελει τον χρονο του. Δεν ειναι ετσι απλο.
  Ισως μεσα στο περιορισμενο χρονικο διαστημα μεχρι την ημερομηνια οροσημο υπαρχουν περισσοτερες πιθανοτητες στον τομεα των Ηλεκτρονικων και Η/Ο.

  .+-

 5. «Σε οτι αφορα τα τροχοφορα οχηματα θα χρειαστουν το λιγοτερο 24 μηνες»

  Eδω για τα τακακια των Μ2000 καναμε 5 χρονια, για τα νεα εκπαιδευτικα της ΠΑ καναμε 3 διαγωνισμους.

  1. Οι παροιμίες όπως «οποίος δεν θέλει να ζημιώσει…» δεν προήλθαν από το πουθενά.

   Αυτό εφαρμόζουν στην Ελλάδα πολλά χρόνια, για αυτό οι απέναντι εξάγουν ήδη αμυντικό υλικό στο είδος που απεικονίζει η φωτογραφία του άρθρου, ενώ εμείς στο «Villabajo» συνεχίζουμε ακόμα να τρίβουμε όταν οι άλλοι προετοιμαζόνται για το επόμενο γεύμα/πάρτυ(για το οποίο «εμείς» γελάμε, αφού δεν έχουμε κάτι άλλο να παρουσιάσουμε συμπεριφερόμαστε σαν την γνωστή αλεπού που δεν φτάνει τα σταφύλια, απίστευτη υποκρισία παρά την ανεπάρκεια η ανυπαρξία μας σε πολλά σημεία). Έτσι παραμένουμε στα θεωρητικά σενάρια που δεν έχουν και πολύ σχέση με την πραγματικότητα στην Ελλάδα.

  2. Υπαρχουν πολλες πτυχες που θελουν περισσοτερη και εμπεριστατωμενη μελετη. Τιθεται ζητημα με μια πιθανη αναθεωρηση των επιχειρησιακων απαιτησεων. Για παραδειγμα ενα ΤΘ τροχοφορο οχημα που θα επιτελεσει τον ρολο της αναγνωρισης θα πρεπει να αναρωτηθουμε ποια θα πρεπει να ειναι το επιπεδο της θωρακισης που μπορει να θεωρηθει σαν «ιδανικο» και με ποιο επιπεδο θα μπορουμε να αποδεχτουμε σαν «ικανοποιητικο» απο μια πιθανη «εκπτωση» απο το ιδανικο για τον «αλφα» ή «βητα» λογο;
   Αυτο μπορει να συμβει μονο μεσου ενος απευθειας διαλογου μεταξυ ΥΠΕΘΑ-ΓΕΣ-ΔΤΘ-ΔΠΖ με τον υπευθυνο κατασκευστη πχ με την ΕΛΒΟ (παρελθον) ή ΕΑΣ-Μανδρα (σημερα) ή καποιος αλλος. Γιατι θα επηρεασει τις προδιαγραφες του οχηματος και κατα εξακολουθηση και το κοστος αγορας του.
   Πχ. Μπορουμε να εχουμε και στο «αυριο» ΤΘ οχηματα που να προστατευουν αποκλειστικα απο το διαμετρημα 7,62χλς ή οχι και πρεπει να στραφουμε σε βαρυτερα οχηματα με αυξημενα επιπεδα προστασιας;
   Μια απαντηση σαν αυτη δεν βγαινει μεσα σε μια ημερα.
   Μην περιμενετε λοιπον οτι η κυοφοριση θα ειναι μια απλη και συντομη διαδικασια, εκτος και εαν υπαρχουν προδιαγραφες «ετοιμες» μεσα σε καποιο συρταρι καποιου γραφειου, αλλα και παλι θα πρεπει να τις «ξεσκονησουν» εαν χρειαζονται ή οχι μια αναθεωρηση.
   Απο εκει και περα η υποθεση με τα τακακια των Μ2000 πιστευω οτι μαλλον εχει να κανει και με τα χρηματα που δεν υπηρχαν “cash”. Εαν δεν απατωμαι για να πεσουν οι τιμες στραφηκαν απευθειας στην Miltech η οποια τα παραγει για λογαριασμο της Dassault.Ετσι γλιτωσαν καποια χρηματα. Τα εκπαιδευτικα τελικα ηρθαν το ιδιο!

 6. Αυτό που πρέπει να γινει είναι να δούμε καταρχήν τι εταιρείες ιδιωτικές κυρίως αλλά και κρατικές υπάρχουν αυτή την στιγμή στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται στον αμυντικό τομέα, τι προϊόντα και υπηρεσίες προσφέρουν και πως μπορούμε να τις βοηθήσουμε να εξελιχθούν ακόμα περισσότερο έτσι ώστε να γίνουν πιο δραστήριες και ποιο ανταγωνιστικες στο εξωτερικό αυξάνοντας τον κύκλο εργασιών τους πράγμα που θα έχει σαν αποτέλεσμα περισσότερες θέσεις εργασίας για νέους Έλληνες επιστήμονες αλλά και ποιοτικά προϊόντα από ελληνικά χέρια για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας.
  Στην Ελλάδα υπάρχουν ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες για παράδειγμα δραστηριοποιούνται στον τομέα των ηλεκτροοπτικών συστημάτων είτε αυτά είναι θερμικά είτε νυχτερινά και οι οποίες κατά καιρούς κερδίζουν κάποια συμβόλαια για σημαντικές παραγγελίες στο εξωτερικό. Επίσης υπάρχουν εταιρείες που παράγουν διαφορά ηλεκτρονικά συστήματα είτε επικοινωνιων είτε οπλικων συστημάτων. Κατά καιρούς εμφανίζονται διαφορα πρότζεκτ για UAV.Τέλος υπάρχουν και κάποιες προτάσεις θωράκισης.
  Η κατασκευή λοιπόν για παράδειγμα θερμικών ή νυχτερινής παρατήρησης για τις ειδικές δυνάμεις, ή μιας καλής διόπτρας σκόπευσης Red dot για τα G3, ή η δημιουργία ενός καλού τακτικού UAV καλύτερου τελοσπαντων από το Πήγασος ή το Sperwer, ή η σε συνεργασία με ξένη εταιρία και με μεταφορά τεχνογνωσίας κατασκευή τηλεχειριζομενων πυργων οπλισμου διαφόρων ειδών για τις Ε.Δ. δεν νομίζω ότι είναι εκτός των δυνατοτήτων των εταιριών αυτών.
  Από κει και πέρα σε πολιτικό επίπεδο θα πρέπει σε κάθε προμήθεια συστήματος από το εξωτερικό να υπάρχει απαίτηση για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μεταφορά τεχνογνωσίας και ανάληψης κατασκευαστικου έργου από ελληνικές εταιρίες με εμπλοκή όχι μόνο των κρατικών αλλά και των ιδιωτικών.
  Με αυτό τον τρόπο και ανεβάζοντας κάθε φορά λίγο πιο ψηλά τον πήχη θα μπορέσουμε να βοηθησουμε τον τομέα αυτόν να αναπτυχθεί.

 7. Όλες οι πολεμικές βιομηχανίες ανεξαρτήτως ιδιοκτησιακού καθεστώτος έχουν ως βασικούς πελάτες κράτη, και κυρίως το κράτος προέλευσής τους. Η διαφορά νομίζω στην Ελλάδα και ο λόγος για τον οποίο η κοινή λογική και εμπειρία φαντάζει παράλογη, είναι η χρόνια διαφθορά στον δημόσιο τομέα που γίνεται τσιφλίκι του εκάστοτε πολιτικάντη και η αποδοχή πολιτικών εθνικής μειοδοσίας και υποτέλειας ως μοιραίες τακτικές επιβίωσης μιας “αδύναμης χώρας”, σε βαθμό που υπολογίζονται πλέον στην εξίσωση ως σταθερές και όχι ως μεταβλητές που μπορεί να αλλάξουν.

  Παραθέτω τον πρόσφατο κατάλογο των προϊόντων της Τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας, που αν και λίγο “φουσκωμένος” για τις επικοινωνιακές ανάγκες, είναι παρόλα αυτά ενδεικτικός της διαφοράς.
  https://www.ssb.gov.tr/urunkatalog/en/

  1. Στις σελίδες 50,104,108 παρουσιάζουν μεταξύ άλλων, έναν όλμο 120mm επί σκάφους MRAP εγχώριας σχεδίασης/παραγωγής, ένα αντιαεροπορικό σύστημα αεράμυνας σημείου στο είδος MANTIS/C-RAM/Millennium Gun για μονάδες επιφάνειας, όπως και ένα ενεργό αντίμετρο/σύστημα αντιμετώπισης εισερχομένων εχθρικών τορπίλων που ετοιμάζουν και οι Γερμανοί για μονάδες επιφάνειας, ενώ εμείς συζητάμε ακόμα για απλά οχήματα με προστασία επιπέδου φορητών όπλων για το προσωπικό, η για ένα απλό φορτηγό για στρατιωτική χρήση, και ενώ δεν παράγουμε έστω στρατιωτική ενδυμασία της προκοπής(ούτε θελουμε να αγοράσουμε αφού μας έρχεται ακριβή σαν επένδυση για τον απλό οπλίτη).

 8. όσοι νομίζουν ότι μπορεί να αναπτυχθεί και παραχθεί ελληνικό όχημα εντός λίγων ετών δυστυχώς είναι παντελώς άσχετοι με μηχανολογικά θέματα.
  1 η ανάπτυξη ενός τέτοιου πχηματος θελει πολυετή εμπειρία. Δεν αναφέρομαι καν σε κινητήρα, αναρτήσεις, λάστιχα κλπ τα οποία θεωρώ αυτονόητα ότι σε θα γίνει απόπειρα να αναπτυχθούν αλλά θα αγοραστούν κατευθείαν
  2 άντε και αναπτύχθηκε ένα τέτοιο όχημα, η μαζική παραγωγή του θέλει εντελώς διαφορετική τεχνογνωσία η οποία δεν υπάρχει ούτε και μπορεί να αναπτυχθεί εύκολα.

  Για όσους γνωρίζουν, η Τεσλα που έχει τους καλύτερους μηχανικούς της αμερικής είχε σημαντικά προβλήματα στο να περάσει σε μαζική παραγωγή, που πάμε εμείς

  Ρεαλιστική λύση είναι η συμπαραγωγή ενός οχήματος προσπαθώντας να κερδίσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή μεταφορά τεχνογνωσίας και εγχώριας κατασκευής, όλα τα αλλά είναι είτε ουτοπικά είτε εξαιρετικά ακριβά για τα ελληνικά δεδομένα

  1. Γενικότερα αφού υπάρχει έτοιμη τεχνολογία και η απεξάρτηση από υποκατασκευαστές είναι αδύνατη, διαλέγουμε έτοιμο σχέδιο και με μεγάλη παραγγελία επιδιώκουμε προκατασκευαστικό έργο.
   Νομίζω σχετικά εύκολα θα μπορούσαμε να αγοράσουμε και σχέδια που δεν τσούλησαν σε άλλες χώρες, όπως το VBR, από το να επενδύσεις χρήμα σε ανάπτυξη διαδεδομένης τεχνολογίας.

 9. Θα θελα πολυ να δω να σχεδιαζουμε και να παραγουμε κάτι…. οτιδηποτε…. αλλά μετα σκέφτομαι τι εφτιαχνε η ΕΛΒΟ τοσα χρόνια και τρομαζω στην ιδεα οτι θα πεταξουμε παλι λεφτα προς την μερια τους. Τι να πρωτοθυμηθει κανεις? Τα απαραδεκτα (απο τοτε ακομα) GD240 που με τα αντιστοιχα Γερμανικα δεν ειχαν καμια επαφη στην κατασκευη, τα απαραδεκτα πολιτικα λεωφορεια?… και ολα αυτά δεν ηταν με σχεδιο απο το χαρτι, αλλα με μεταφορα γραμμης παραγωγης σε μεγαλο βαθμο. Αν αυτα δεν μπορεσαμε να υλοποιησουμε ικανοποιητικα, τι παμε να κάνουμε τώρα? Ειχαμε μηπως καποια δειγματα γραφης τα οποια ηταν καλα και μας βεβαιωνουν οτι τα λεφτα δεν θα πανε πεταμενα απο το παραθυρο?

  Δεν ειμαι υπερ. Προτιμω να ενισχυσω τις υπαρχουσες εταιριες που κάτι αξιο λογου κατασκευάζουν και να τις δωσω περαιτερω δουλεια να αναπτυχθουν (πχ Theon, MILTech, κλπ)

 10. Αλλη μια εικοσαετια βαρια βαρια αντεχουν τα σταγιερ και οι μερσεντες. Εννοω θα τα κανουμε να αντεξουν. Βλεπουμε για αλλαγες καπου στο 2040.

  Πηγη:το (απαισιοδοξο) ενστικτο μου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.