Ελλάς – Γαλλία: Νέα ισχυρή συμμαχία

© armée de l'Air et de l'Espace

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη, πηγή: Εφημερίδα «Παραπολιτικά», Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021

Η Γαλλίδα υπουργός άμυνας Φλοράνς Παρλί, ήρθε (για τις υπογραφές της αποκτήσεως των 18 Rafale), είδε (τον πρωθυπουργό Κυριακό Μητσοτάκη και τον ομόλογο της, Νίκο Παναγιωτόπουλο) και απήλθε, αφήνοντας πολλές προσδοκίες για το μέλλον των αμυντικών -και όχι μόνο- σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ας δούμε, όμως τις προκύπτει από την παρουσία της κ. Παρλί στην Αθήνα στις 25 Ιανουαρίου και τι παρακαταθήκες αφήνει για το μέλλον.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, θα φτάσουν στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα, στο πλαίσιο της αποστολής που οι Γάλλοι ονομάζουν «Skyros», τέσσερα μαχητικά Rafale, δυο μεταφορικά αεροσκάφη στρατηγικών μεταφορών A400M Atlas που θα μεταφέρουν προσωπικό και υλικό, καθώς και ένα αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων τάνκερ-μεταφορικό A330 MRTT Phénix μαζί με 170 άτομα προσωπικό. Η εντυπωσιακή αυτή δύναμη θα μετασταθμεύσει στην Τανάγρα επι ένα 10ήμερο περίπου, προερχομένη από το Τζιμπουτί, προκειμένου να συνεκπαιδευτεί με πιλότους και τεχνικούς της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) από διάφορες Μοίρες.

Το διάστημα τέλη Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου, στο πλαίσιο της αποστολής του πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου «Charles de Gaulle» στην Ανατολική Μεσόγειο, μαζί με την Ομάδα Μάχης που το συνοδεύει για την προστασία του, θα ενταχθεί σε αυτήν και μια ελληνική φρεγάτα για όσο διάστημα αυτό θα επιχειρεί στην ευρύτερη περιοχή του στρατηγικού μας ενδιαφέροντος, όπως τόνισε η κ. Παρλί σε δηλώσεις της μετά την υπογραφή της συμφωνίας.

Στις 12-22 Απριλίου, η Γαλλία θα συμμετάσχει για πρώτη φορά στην διεθνή αεροπορική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ», που διοργανώνεται στην Ελλάδα με επίκεντρο το Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) στην Ανδραβίδα, σχεδιάζεται από το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας και συντονίζεται από το ΓΕΕΘΑ, με συνολικά 12 μαχητικά αεροσκάφη (4 Mirage-2000 και 8 Rafale), που θα συνεκπαιδευτούν στο πλευρό αεροπορικών δυνάμεων από Ελλάδα, ΗΠΑ, Ισραήλ, ΗΑΕ και Ιταλία. Να προσθέσουμε, επίσης, ότι στις αρχές Φεβρουαρίου θα αναχωρήσει για το Μόντ ντε Μαρσάν της Γαλλίας και την εκεί ομώνυμη αεροπορική βάση της Γαλλικής Αεροπορίας, που είναι το εκπαιδευτικό κέντρο των Rafale, η πρώτη ομάδα τεσσάρων πιλότων της ΠΑ προκειμένου να εκπαιδευτούν στο νέο μαχητικό ως εκπαιδευτές εκπαιδευτών και δοκιμαστές του αεροσκάφους (οι πιλότοι), ώστε επιστρέφοντας να μπορέσουν να ξεκινήσουν την εν Ελλάδι εκπαίδευση των υπολοίπων συναδέλφων τους με τα πρώτα αεροσκάφη που αναμένονται των Ιούνιο-Ιούλιο του τρέχοντας έτους (σ.σ.: Θα ακολουθήσουν για εκπαίδευση στη Γαλλία και άλλοι 4 πιλότοι και 12 τεχνικοί).

Ο στόχος

Τι περιμένουμε στο εγγύς και απώτερο μέλλον στην ελληνογαλλική αμυντική συνεργασία:

Σύμφωνα με δηλώσεις αμφότερων των πλευρών, απώτερος αντικειμενικός στόχος είναι η επίτευξη μιας στρατηγικής αμυντικής συμφωνίας αμοιβαιότητος. Προς αυτό στοχεύουν και οι δύο πλευρές και προς αυτό το σημείο συζητούν. Μέχρι τότε, όμως, θα πρέπει να έχει επιλυθεί το μείζον εξοπλιστικό πρόγραμμα του Πολεμικού μας Ναυτικού, αυτό της προσκτήσεως 4 νέων σύγχρονων φρεγατών, όπου η Γαλλία παίζει πολύ δυνατά με τις [email protected]

Τη Δευτέρα η κ. Παρλί δεν έφερε μαζί της κάποια νέα, βελτιωμένη (αντί)πρόταση των Γάλλων, ενέταξε όμως επισήμως στο γαλλικό «οπλοστάσιο», όπως δήλωσε, τη θέση ότι αριθμός φρεγατών μπορεί να κατασκευαστεί στην Ελλάδα από ελληνικά ναυπηγεία, κάτι βεβαίως που ενδιαφέρει άμεσα τη χώρα μας.

Θυμίζουμε ότι πολύ πρόσφατα, στη συζήτηση στη Βουλή για την επέκταση της αιγιαλίτιδος ζώνης στο Ιόνιο στα 12 ν.μ., ο πρωθυπουργός είχε τονίσει ότι το πρόγραμμα των φρεγατών θα τελειώσει μέχρι το καλοκαίρι του 2021.

Το ίδιο επανέλαβε στις 26 Ιανουαρίου και ο ΥΕΘΑ , Ν. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha, προσθέτοντας: «Αυτήν τη στιγμή έχουν το ευχάριστο, αν θέλετε, πρόβλημα να πρέπει να διαλέξουμε μεταξύ πολλών προτάσεων. Έχουμε πέντε προτάσεις μεταξύ άλλων, αλλά και τη γαλλική, που θα έρθει. Έχουμε ήδη την γερμανική, την ισπανική, την αμερικανική, την ολλανδική και την βρετανική. Εμείς θέλουμε μια πρόταση πακέτο. Εκτός από τη ναυπήγηση των τεσσάρων πλοίων, που θα είναι φρεγάτες νέου τύπου, να εξασφαλίσουμε ότι κάποια από αυτά θα ναυπηγηθούν σε ελληνικά ναυπηγεία, με εμπλοκή της εγχώριας βιομηχανίας. Και μέχρι να ναυπηγηθούν, κάτι που θα πάρει έξι με εφτά χρόνια, θα μας δώσουν, εκείνοι που τελικά θα πάρουν τη δουλεία, την ενδιάμεση λύση. Δηλαδή δύο μεταχειρισμένα πλοία, αλλά σε καλή κατάσταση, ενδεχομένως αναβαθμισμένα. Αναμένουμε συγκεκριμένες προτάσεις».

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι σιγά-σιγά και όσο η κλεψύδρα τελειώνει όλες οι πλευρές αρχίζουν να αποκαλύπτουν τα «χαρτιά» τους. Και ασφαλώς στο παιχνίδι αυτό η Γαλλία, πέραν των ΗΠΑ, διαθέτει πολύ ισχυρά «χαρτιά» επιχειρησιακά, πολιτικά και οικονομικά.

Άλλωστε, κάτι τέτοιο είχε τονίσει, εμμέσως πλην σαφώς, και ο ίδιος ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση του με την Γαλλίδα υπουργό Άμυνας στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου μίλησε για «νέο κεφάλαιο στην μακρά ιστορία της στρατιωτικής και στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών» και για «νέες ευκαιρίες για την ελληνική αμυντική βιομηχανία».
«Αυτή η αγορά αντανακλά το δόγμα της εθνικής μας στρατηγικής, σύμφωνα με το οποίο η άμυνα μας είναι ένας «δίδυμος» πυλώνας της εξωτερικής μας πολιτικής. Άλλωστε, η θωράκιση της Ελλάδας ποτέ δεν αποτέλεσε κίνδυνο για κάποια άλλη χώρα. Αντιθέτως, ήταν πάντα ένας παράγοντας ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή», τόνισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος μέν στα Rafale, αλλά εννοώντας ασφαλώς και το πρόγραμμα των φρεγατών.

Το F-35

Επίσης, στην ίδια συνέντευξη του στον Alpha ο ΥΕΘΑ άφησε ανοικτό το παράθυρο της αποκτήσεως επιπρόσθετου αριθμού Rafale στο μέλλον, ενώ θεώρησε δεδομένο πως κάποια στιγμή θα προχωρήσουμε και στην απόκτηση ενός μαχητικού πέμπτης γενιάς, όπως το F-35. «Το μεγάλο μας σχέδιο της Δομής Δυνάμεων προβλέπει ότι σε βάθος χρόνου θα αποκτηθούν 40 καινούρια μαχητικά αεροσκάφη. Πήραμε έως τώρα τα 18. Αργά η γρήγορα, θα συζητηθεί και η αγορά των F-35. Δεν είναι της παρούσης, αλλά θα πάμε σε αεροσκάφη 5ης γενιάς και το βασικό αεροσκάφος σε τέτοιο επίπεδο -εντός NATO- αυτήν την στιγμή είναι το F-35», τόνισε χαρακτηριστικά.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.