Ελληνική εταιρεία προσφέρει τους αυτόνομους πύργους «Outpost» για τον εντοπισμό απειλών στα νησιά του Αιγαίου

Το «Outpost» χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για τον γεωγραφικό εντοπισμό, την ταξινόμηση και την παρακολούθηση ενός ευρέος φάσματος απειλών, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία Lambda Automata.

Μια ελληνική αμυντική νεοφυής εταιρεία προτείνει έναν νέο αυτόνομο πύργο επιτήρησης, το «Outpost», για τη βελτίωση της παρακολούθησης απομακρυσμένων νησιών, μια ικανότητα που θεωρείται ζωτικής σημασίας για τις παράνομες και επιθετικές διεκδικήσεις της γειτονικής Τουρκίας.

Το «Outpost» χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για τον γεωγραφικό εντοπισμό, την ταξινόμηση και την παρακολούθηση ενός ευρέος φάσματος απειλών, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών, σκαφών, αεροσκαφών, οχημάτων και στηλών καπνού, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία Lambda Automata.

Η περίπτωση χρήσης που οραματίζεται η εταιρεία επικεντρώνεται στην επιτήρηση των πολυάριθμων νησιών της χώρας στο Αιγαίο Πέλαγος, μια αποστολή για την οποία ελληνικές εταιρείες παρουσίασαν πρόσφατα το ντρόουν ΑΡΧΥΤΑΣ.

Το πρώτο προϊόν της Lambda Automata με ονομασία Outpost συμβάλλει στο γρηγορότερο και αποτελεσματικότερο εντοπισμό πιθανών απειλών.

Η εταιρεία ιδρύθηκε από το Δημήτριο Κώττα, πρώην μηχανικό της Apple, με σημαντική εμπειρία σε αυτόνομα συστήματα. Ιδρυτικά μέλη της Lambda Automata είναι επίσης ο Γεώργιος Κοντογιάννης, μηχανικός λογισμικού με προϋπηρεσία σε οργανισμούς όπως το Bloomberg, καθώς και o Θεόδωρος Ντάκουρης, και ο Ιωάννης Σουριαδάκης με εμπειρία στη δημιουργία συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, και μηχανολογίας, αντίστοιχα. Η ομάδα περιλαμβάνει επίσης μέλη με σημαντική προϋπηρεσία στον τομέα της άμυνας.

Πρόκειται για αυτόνομους πύργους επιτήρησης οι οποίοι λειτουργούν με πλήρη αυτονομία, δημιουργούν ένα 3D μοντέλο μιας περιοχής σε πραγματικό χρόνο, και αναγνωρίζουν απειλές (από πυρκαγιά μέχρι αεροσκάφη) μέσω αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης. Τα λ-Outposts μπορούν να εγκατασταθούν σε απομακρυσμένα σημεία και να λειτουργούν συνδυαστικά μεταξύ τους, ως ένας αυτόνομος στόλος με ελάχιστες ανάγκες συντήρησης. Επίσης, η τεχνολογία εντοπισμού απειλών σε πραγματικό χρόνο που αναπτύσσει η εταιρεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε υπάρχοντα συστήματα ασφαλείας, αναβαθμίζοντας τις ικανότητές τους δραστικά.

Ο πύργος μπορεί να εγκατασταθεί σε απομακρυσμένες τοποθεσίες χωρίς υποδομές, επιτρέποντας τη δικτυακή επιτήρηση τεραστίων περιοχών με ελάχιστες απαιτήσεις σε προσωπικό. Εξοπλισμένοι με την έξυπνη επέκταση (plugin) «Hydra» της εταιρείας, οι αισθητήρες επιτρέπουν την ανίχνευση απειλών πάνω με τρισδιάστατες απεικονίσεις χαρτών.

Σε αντίθεση με άλλες πλατφόρμες της αγοράς, το «Outpost» χρησιμοποιεί αλγόριθμους υπολογιστικής όρασης χαμηλού επιπέδου που του επιτρέπουν να μετατρέπει κάμερες CCTV χαμηλού κόστους σε ισχυρά εργαλεία επίγνωσης της κατάστασης. Τόσο το υλικό όσο και το λογισμικό του δεν είναι αποκλειστικά εξαρτημένα με προϊόντα συγκεκριμένου κατασκευαστή, υποστηρίζοντας την ενσωμάτωση υφιστάμενων αισθητήρων που έχουν ήδη αναπτυχθεί. Επίσης, η ηλιακή τεχνολογία είναι εξαιρετικά προσαρμόσιμη και μπορεί να εγκατασταθεί μέσα σε λίγα λεπτά, ανάλογα με τις απαιτήσεις.

Όσον αφορά τις ακριβείς δυνατότητες ανίχνευσης του συστήματος, η εταιρεία παραμένει ασαφής, επισημαίνοντας τη διαμόρφωση αισθητήρων ως τον καθοριστικό παράγοντα των δυνατοτήτων. Το σημερινό σημείο σύγκρισης αξιολόγησης της απόδοσης του «Outpost» είναι ένας «πραγματικά προσεκτικός παρατηρητής με ένα ζευγάρι κιάλια και ένα κινητό τηλέφωνο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Lambda Automata Δημήτριος Κώττας σε συνέντευξη του.

Είπε ότι η ομάδα πελατών «στόχος» της εταιρείας είναι «οι υπηρεσίες άμυνας και ασφαλείας – καθώς και μεγάλες εταιρείες που θέλουν να διασφαλίσουν κρίσιμες υποδομές – στην Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους συμμάχους τους».

Οι δοκιμές πεδίου για το «Outpost» με πιλοτικούς πελάτες σημειώνουν «ταχεία πρόοδο», πρόσθεσε ο Κώττας. Η τεχνολογία πρόκειται να παρουσιάσει στο ετήσιο συνέδριο Association of the United States Army στις 10-13 Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον.

Η εταιρεία αναμένει να φτάσει τις πέντε εγκαταστάσεις μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2022 και ο Κώττας ελπίζει να δει την αναγνώριση του συστήματος μέσω των διαύλων καινοτομίας του NATO και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι μηχανικοί εργάζονται τώρα για την υποστήριξη των θαλασσίων ραντάρ και των εξελιγμένων ηλεκτροοπτικών αισθητήρων για το «Outpost», τα οποία συγχωνεύονται όλα μαζί σε έναν ενιαίο τρισδιάστατο χάρτη. Μια λειτουργία για την αντιμετώπιση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και «θαλασσίων πεδίων δοκιμών» προβλέπονται για το δεύτερο τρίμηνο το 2023, δήλωσε ο Κώττας.

«Ξεκινήσαμε ένα χρόνο πριν με όραμα να κάνουμε τη δυνατότητα έξυπνης επιτήρησης μεγάλων απομακρυσμένων εκτάσεων πραγματικότητα. Μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει να έχουμε: (1) δημιουργήσει μία ομάδα που συνδυάζει πρώην εργαζόμενους σε εταιρείες της Σίλικον Βάλει, με ειδικούς σε θέματα άμυνας και ασφάλειας. (2) σχεδιάσει, δημιουργήσει και δοκιμάσει το πρώτο μας πιλοτικό προϊόν, τους αυτόνομους πύργους επιτήρησης, Outpost, και (3) ξεκινήσει πιλοτικές δοκιμές του συστήματος μας, σε πραγματικές συνθήκες. Τους επόμενους μήνες θα μεγαλώσουμε την γκάμα των αισθητήρων που μπορούν να προστεθούν στην πλατφόρμα μας», δήλωσε ο Δημήτριος Κώττας, συνιδρυτής & CEO της Lambda Automata.

«Η ομάδα της Lambda Automata έχει ως όραμα να εκσυγχρονίσει τα συστήματα άμυνας, πολιτικής προστασίας και ασφάλειας κρίσιμων υποδομών της Ευρώπης και των συμμάχων της. Σε γενικές γραμμές, η άμυνα παραμένει μέχρι και σήμερα ουραγός των τεχνολογικών εξελίξεων στους κλάδους του λογισμικού και της τεχνητής νοημοσύνης. Η Lambda Automata επιχειρεί να συμβάλλει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση νέων και ασύμμετρων απειλών, αλλά και να φέρει τη δυναμική των εταιρειών τεχνολογίας στο χώρο», δήλωσε ο Πάνος Παπαδόπουλος, εταίρος της Marathon Venture Capital.

«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή στην ιστορία, όπου οι τεχνολογικές εξελίξεις στην υπολογιστική όραση και την τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν την ταχύτητα και τον τρόπο που οι μηχανές αλληλεπιδρούν με τον φυσικό κόσμο. Πιστεύουμε ότι η χρήση αυτών των τεχνολογιών για την τεχνολογική υπεροχή των ικανοτήτων της Ελλάδας, της Ευρώπης και των συμμάχων τους, στην άμυνα και την πολιτική προστασία, είναι μία δύσκολη αλλά απαραίτητη προσπάθεια. Είμαστε ενθουσιασμένοι που συμβάλλουμε σε αυτό το εγχείρημα», πρόσθεσε ο Δημήτριος Κώττας, συνιδρυτής & CEO της Lambda Automata.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.