Όταν ένα όπλο ελιγμού είναι σε χειρότερη μοίρα από πριν 30 χρόνια κάτι πάει στραβά.

Το ελληνικό πεζικό ήταν πάντα ο πάτος των όπλων-σωμάτων. Καθημερινή τριβή με κληρωτούς, τοποθετήσεις σε ακριτικές περιοχές εν ειρήνη και βαριές απώλειες στους αγώνες ήταν τα στοιχεία που απέτρεπαν τους νεαρούς ευέλπιδες να το επιλέξουν.

Γράφει ο Κυναίγειρος

Το 1828 και για κοντά 100 χρόνια η ΣΣΕ λειτουργούσε σαν πολυτεχνείο παρά σαν στρατιωτική ακαδημία. Οι χειρότεροι μαθητές που δεν πέρναγαν στα τεχνικά όπλα του ΠΒ και ΜΧ έμπαιναν στο ΠΖ, και έτσι από την αρχή το όπλο πήρε μια ρετσινιά υποβάθμισης και χαμηλού στάτους. Ακόμα και σήμερα η ΣΣΕ με το σύστημα που μοιράζει τις θέσεις στα όπλα διαθέτει τα “ευγενή” ΑΣ, ΠΒ, ΜΧ συνήθως στους πρώτους 100. Οι λοιποί άρβυλο. Πώς θα πάει αρχικά ένα όπλο μπροστά, όταν παίρνει τους χειρότερους μαθητές;

Η κατάσταση χειροτερεύει όταν το πεζικό χάνει τους καλύτερους αυτού στο παρακλάδι του, τις ΕΔ. Το ελαφρό αυτό πεζικό όχι μόνο έχει σχεδόν όλες τις μονάδες του στην κεντρική ελλάδα, παρέχει πειθαρχημένους κληρωτούς, και αντικείμενο που διαφέρει πολύ από περιπολίες δίπλα στο ποτάμι.

Το 1980 λοιπόν ο ΕΣ είχε θητεία 24 μηνών. Οι ΔΕΑ του ΠΖ έκαναν 6μηνο στην σχολή “σήμερα έρχεσαι αύριο πεθαίνεις”, τα ΛΥΒ “έκαιγαν”. Ο ΕΣ παρουσίαζε 14 σχεδόν μεραρχίες πεζικού και μ/κ πεζικού – όχι ότι καλύτερο στο ΝΑΤΟ απο άποψη υλικών αλλά τα Μ113 ήταν 15ετίας, υπήρχαν υπερσύγχρονα ΤΟΜΑ ΑΜΧ-10, είχαν αρχίσει να έρχονται ΑΤ πύραυλοι TOW και MILAN – ότι καλύτερο τότε, ενώ υπήρχαν χιλιάδες όλμοι και α/α πυροβόλα του ΒΠΠ για πυρά υποστήριξης, ΠΑΟ να φαν και οι κότες και το ώριμο τότε G3 που ήταν δραματική βελτίωση απο το Μ1 Garand. Το 1980 η πειθαρχία ήταν το Α και το Ω, δεν υπήρχαν κινητά και τα βύσματα ήταν ελάχιστα. Το 1980 το ΠΖ ήταν δοκιμασμένο. 6 χρόνια πριν η ΕΛΔΥΚ προέλασε μέρα μεσημέρι κάτω απο ναπάλμ, εφ’ όπλου λόγχη και με τα ‘.30ρια ανα χείρας, ασταμάτητη τόσο πολύ, που έπεσαν διαταγές να οπισθοχωρήσει.

Το ΠΖ ήταν μπετόν αρμέ. Δύσκολο να κινηθεί αλλά βράχος όπου στεκόταν.

Και τότε ήρθε ο “σοσιαλισμός”, ο διεθνισμός, τα μέτρα ειρήνης-φιλίας με τα μογγολικά ναζί, απο κυβερνήσεις απο φανερά αδιάφορες εώς παντελώς εχθρικές προς το στράτευμα. Τα λεφτά και η θητεία άρχισαν να φθίνουν για χάρη των ζεϊμπέκικων, των κουμπαριών και των συμφερόντων. Τα ΑΜΧ-10 αποσύρθηκαν και ανταλλάχτηκαν με 30ετή ανατολικογερμανικά παραδουλεμένα ΒΜΡ-1. Το υλικό άρχισε να φθίνει χωρίς να αντικαθίσταται. Ελάχιστες αγορές από τις αμυντικές βιομηχανίες που τόσο δύσκολα είχαν στηθεί. Οι μονάδες διατηρήθηκαν με το μισό στράτευμα σε ρόλο συνοριοφυλακής και ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας παρόλο που δεν υπήρχε πια ανατολικό μπλοκ.

Στα Ιμια το 1996 μέσα απο τραγικά λάθη της ανώτατης ηγεσίας το πεζικό στάθηκε στα πόδια του για τελευταία φορά. Πήγε στα σύνορα με ότι υλικό κινούταν, με όσο κόσμο είχε, με ότι όπλο είχε. Επιχειρησιακά την επόμενη μέρα άρχισε να διορθώνει και ότι στραβό ανακαλύφθηκε φτιάχνοντας τις ΔΑΕ και άλλα πραγματάκια.

Η δεκαετία του 2000 ήρθε με σοβαρές πολεμικές επιχειρήσεις που βασίστηκαν κυρίως στο πεζικό, εν αντίθεση με τον 2ο πόλεμου του κόλπου και τα αρχικά στάδια του 3ου. Διδάγματα από το Αφγανιστάν όπου το ορεινό πεζικό κράτησε τη χώρα ή τις ελαφρές α/κ και α/φ μεραρχίες που περιπολούσαν στον Τίγρη και τον Ευφράτη εδώ πέρασαν απαρατήρητα.

Η επόμενη δεκαετία ήρθε μαζί με την κρίση. Το πεζικό πια έχει θητεία 9 μηνών με τους ΔΕΑ στους 14. Οι ΔΕΑ και οι εφ υπαξκοι έχουν ξεπέσει μετά απο την αθρόα κομματική πρόσληψη μη εκπαιδευμένων – και μη εκπαιδευθέντων στην συνέχεια – ΕΠΟΠ. Ο προϋπολογισμός του ΕΣ από τους τελευταίους διαλύθηκε. Οι πληρότητες των μονάδων έπεσαν απο 80-90% στο μισό. Αν και ψηφίστηκε αναδιοργάνωση πρόσφατα είδαμε ότι κομματικά κριτήρια κρατούν ακόμα δεκάδες μονάδες ανοιχτές στα μετόπισθεν. Η τάχιστη «εκπαίδευση» στα κέντρα ψυχαγωγίας – παλιά Συντάγματα Εκπαιδεύσεως – και η μη συμμετοχή των κληρωτών σε ασκήσεις λόγω της έλλειψης προσωπικού φέρνει για πρώτη φορά από το 1911 τον ΕΣ σε μια πολύ άσχημη κατάσταση: Το ΠΖ εν καιρώ πολέμου θα ενισχυθεί απο εφέδρους πραγματικά μηδενικής αξίας.

Άραγε υπάρχει ελπίδα;

Ο στρατός έχει φτιαχτεί από το μηδέν τόσο το 1904, τόσο το 23, τόσο και το 49. Υπάρχει ελπίδα αλλά το πεζικό πρέπει να μπει σε ένα νέο μοντέρνο σχήμα όλου του στρατού που θα δουλεύει με τα δεδομένα της εποχής: χαμηλό μπάτζετ, υψηλή τεχνολογία, πληροφορίες -πρέπει να ανανεωθεί το δόγμα. Ο ΕΣ που πάντα ήταν στρατός εφέδρων πρέπει να βασιστεί στην πλήρη εκμετάλλευση αυτών χωρίς όμως να τους γίνεται βάρος. Η θητεία θα πρέπει να είναι σχολείο μάχης και όχι καθήκον προκάλυψης σε νεκρά σύνορα ή σε κρίσιμες περιοχές αλλά σε καιρό που ο αντίπαλος δεν έχει εχθρικές διαθέσεις ή διαθέσεις αυτοκτονίας.

Ας δούμε μερικά πράγματα για το τί μπορεί να γίνει:

1. Στελέχη

Καταρχήν το ΠΖ δεν είναι οχήματα ή κάννες. Είναι δάχτυλα. Όσο πιο πολλά, όσο πιο φονικά τόσο πιο καλά. Πάμε να δούμε το προσωπικό:

1.1. Μόνιμοι Αξκοι ανθυπασπιστές και υπαξκοι

Οι αξκοι του όπλου του Πεζικού προέρχονται από την ΣΣΕ. Η ΣΣΕ είναι μια από τις σχολές που πήρε η μπάλα τα τελευταία χρόνια (και αν και δεν έπεσε στα χάλια τα υπολοίπων πανεπιστημίων που μοιάζουν ότι είναι χτισμένα στα προάστια του Πριπιάτ), άλλαξε την διδακτική ύλη σε πιο θεωρητικά πράγματα όπως ήταν τον 19ο αιώνα αλα École Polytechnique πριν αλλάξει στα πρότυπα της École Spéciale Militaire de Saint-Cyr που είχε μέχρι το 80. Η ΣΣΕ έχει σαν θέμα τον πόλεμο και πρέπει να έχει σαν θέμα τον πόλεμο. Αλλιώς υπάρχει Μετσόβιο. Η ΣΣΕ χρειάζεται αναδιοργάνωση και αναδιαμόρφωση. Πρέπει να αλλάξει δραστικά ρόλο. Από πανεπιστήμιο και χώρο εξασφάλισης δημόσιας θέσης όπως είχε γίνε με τις πανελλήνιες πρέπει να γίνει ξανά πολεμική ακαδημία. Πρέπει να βγάζει φονιάδες.

Η εισαγωγή θα γίνεται εκτός των πανελληνίων πριν απο αυτές και θα βασίζεται στο απολυτήριο, σε αγωνίσματα και σε ψυχολογικά τεστ. Ο αριθμός των σπουδαστών θα είναι μεγαλύτερος καθώς θα θεωρείται δεδομένη η μη αποφοίτηση ποσοστού αυτών. Η ΣΣΕ δεν θα είναι κολέγιο.

Οργανωτικά αρχικά πρέπει να φύγουν τα Όπλα Υποστήριξης Μάχης. Η ΑΣ θέλει πιλότους. Υπάρχει 4ετής σχολή ειδικά για αυτό και κλάδος για όλα τα μέσα που φέρουν πτέρυγες λέγεται ΠΑ – ας μεταφερθεί επιτέλους εκεί. Οι ΔΒ και το ΜΧ βασίζονται σε τεχνικά μέσα που είναι τρομερά πολύπλοκα και χρειάζονται 2-3 χρόνια έξτρα σπουδών. Τον προηγούμενο αιώνα η ΣΣΕ ήταν 7ετής, σήμερα οι νέοι ανθλγοί πάνε σε πολιτικό πανεπιστήμιο. Γιατί να πάει κάποιος ΣΣΕ για να βγει ηλεκτρολόγος ή πολιτικός μηχανικός;;; Υπάρχουν έτοιμοι απόφοιτοι που με ένα πέρασμα από μια σχολή αξκων στα πρότυπα του βρετανικού στρατού καλύπτουν άνετα τις ειδικότητες. Δεύτερον πρέπει να φύγει το ΑΑ πυροβολικό για την αεροπορία. Τεχνικό και δυσκολότατο κομμάτι που απορροφά την αφρόκρεμα του ΠΒ και της ΣΣΕ γενικά (βοηθάνε και οι ελάχιστες μεταθέσεις δίπλα σε μεγάλες πόλεις). Τα 3 όπλα που μένουν είναι καθαρά ελιγμού. Μαύρα και άραχνα. Κρατάμε και ένα 4ο όπλο το ΜΧ- Μάχης που θα χωριστεί απο το Μηχανικό Κατασκευών. Η σχολή πέφτει στα 3 χρόνια βγάζοντας έξω μαθήματα πανεπιστημίου κρατώντας ότι έχει σχέση με την πολεμική τέχνη και ιστορία αυτής. Οι ΔΒ και το ΜΧ-ΚΤ γίνονται διακλαδικές διεύθυνση, ενώ τα Σώματα γίνονται διακλαδικά στο σύνολο τραβώντας αξκους μόνο από τα πολιτικά πανεπιστήμια. Οι ΔΒ θα ενσωματώσουν και το ΣΕΠ μετατρέποντας έτσι τη διεύθυνση σε τηλεπικοινωνίες παντώς τύπου και παροχή πληροφορικής στις μονάδες. Τελειώνοντας την ΣΣΕ ένας αξκος πάει στην νέα Διακλαδική Σχολή Όπλων και Σωμάτων.

Διακλαδική Σχολή Όπλων και Σωμάτων. Η ΔΣΟΣ θα έχει τα εξής τμήματα:

 • 4μηνο σχολείο βασικής εκπαίδευσης αξκων (ΣΒΕΑ). Σε αυτό θα φοιτούν απόφοιτοι πανεπιστημίων, μόνιμοι υπαξιωματικοί και ΥΕΑ. Θα καλύπτει το βασικό φάσμα δκσης δρίας πεζικού. Σε αυτό θα φοιτούν και οι ανθυποσμηναγοί και οι σημαιοφόροι που επιθυμούν να πάνε στις Ειδικές Επιχειρήσεις του κλάδου τους.

 • 2μηνο σχολείο εκπαίδευσης ειδικότητας ΥΕΑ (ΣΥΕΑ). Οι ΥΕΑ θα μαθαίνουν για το όπλο/σώμα/ διεύθυνση τους και την ειδικότητα σε αυτό. Οι ΥΕΑ ΠΖ που έχουν τις περισσότερες ειδικότητες θα αποφοιτούν ως ΔΕΑ(νθυπολοχαγοι) για ΤΦ/ΜκΤΦ/ΒΟ και ΔΕΑΝ(θυπασπιστές) για ειδικότητες ΔΒ,ΜΧ,Σώματα.

 • 12μηνο σχολείο ειδικότητας αξκων (ΣΕΑ) ανά όπλο και διακλαδικό σώμα/διεύθυνση. Εδώ οι αξκοι θα μαθαίνουν τα πάντα για το όπλο-ειδικότητα τους. Η 3ετής φοίτηση της ΣΣΕ και το νέο είδος ταχύ πολέμου με τακτικά συγκροτήματα με μικτές μονάδες του 21ο αιώνα επιτρέπει και επιβάλει στους νέους ανθλούς αυτής να έχουν και 2η ειδικότητα. ΤΘ και ΠΖ για τα 2 όπλα, ΤΘ και ΠΒ για το ΠΒ, και ΠΖ και ΜΧ για το ΜΧ-Μ. Αξκοι που επιθυμούν να εισαχθούν εθελοντικά σε μια από τις Διακλαδικές Διευθύνσεις Πληροφοριών Μάχης(ΠΜ) ή Ειδικών Επιχειρήσεων(ΕΕ) θα περνούν σε αυτές αφού τελειώσουν τις ειδικότητές τους. Οι αξκοι που τέλειωσαν το 4μηνο σχολείο ΣΒΕΑ περνούν μόνο ένα χρόνο εκπαιδευόμενοι στην ειδικότητα του σώματος που έχουν επιλέξει και πως εφαρμόζεται αυτό στον στρατό (ενώ αν είναι σε ένα από τα 4 όπλα ελιγμού θα περνάνε και 2ο χρόνο όπως και οι ευέλπιδες – αν θα πάρουν έξτρα κόσμο τα όπλα ελιγμού εξαρτάται από τις ανάγκες τους).

Με το μάζεμα σε μια σχολή η εκπαίδευση έφεδρων αξκων, και πανεπιστημιακών αξκών, και αξκων από υπαξκους, και ευέλπιδων είναι ομοιογενής, εύκολη σε αλλαγές, συγκρίσεις και βελτιώσεις. Η είσοδος σε αυτή τεχνικών ανθυποσμηναγών και σημαιοφόρων (καθώς και αυτών που θέλουν ΕΕ ή ΠΜ αντι για α/φ και πλοία) κλείνει σε όλη την Ελλάδα κοντά 30 σχολές ενώ αφήνει και την ΣΙ και ΣΝΔ μόνο με ιπτάμενους και μάχιμους και ανάλογα 3ετή καθαρά τμήματα πολέμου ανάλογα με την ΣΣΕ.

Η ΣΜΥ όπως είναι σήμερα πρέπει να καταργηθεί. Είχε εφαρμογή εποχές που οι μόνιμοι υπαξκοι ήταν ελάχιστοι και αγράμματοι. Έδωσε σοβαρότατα στελέχη στον ΕΣ ενώ πλήρωνε και τις θέσεις αξκων εν καιρώ πολέμου. Σήμερα δίνει γνώσεις μόνο σε ποσοστό των μόνιμων αξκων. Απο δω και πέρα η ΣΜΥ δεν θα παίρνει πια απόφοιτους λυκείου με πανελλήνιες αλλά θα επιλέγει απο τους κληρωτούς που τέλειωσαν την θητεία τους και θέλουν να κάνουν καριέρα στο στρατό. Οι νέοι υπαξκοι θα εισέρχονται στην ΣΜΥ με ένα 6μηνο εκπαίδευσης για Δεκανείς. Απο εκεί κει και πέρα θα υπάρχουν εξάμηνες τάξεις που θα περνάνε οι δεκανείς για να γίνουν λοχίες, οι λοχίες επιλοχίες και οι λοχίες αρχιλοχίες. Ανάλογες σχολές θα έχουν και το ΠΑ/ΠΝ.

Οι υπαξκοι θα γίνονται αξκοι με επιλογή, εξετάσεις και είσοδο στην ΔΣΟΣ, ή με τα χρόνια φτάνοντας τον βαθμό του αρχιλοχία οπότε θα δίνουν εξετάσεις για το Σχολείο Ανθυπασπιστών ή θα αποστρατεύονται. Οι Ανθυπασπιστές θα έχουν 4 βαθμούς όπως στον αμερικανικό στρατό και θα διοικούν τους λόχους Δκσεως αρχικά και τα 1ο και 4ο γραφεία στα τάγματα αργότερα οπότε και θα αποστρατεύονται. Τα άτομα αυτά είναι πολύτιμα!

Οι αξκοι και υπαξκοι δεν θα έχουν μονιμότητα. Οποιοσδήποτε αποτυγχάνει να προάγεται στον επόμενο βαθμό 2η φορά θα φεύγει. Οι προαγωγές θα είναι αποτέλεσμα απόδοσης στην μονάδα, έξτρα σχολών (Σχολή Πολέμου, Διακλαδική Σχολή Επιτελών, ΣΜΥ) και ψηφοφορίας ενός συμβουλίου αξκών/υπαξκων του αμέσως επόμενου βαθμού. Θα θεωρείται κατόρθωμα να είναι κάποιος Σχης και όχι φυσικό επακόλουθο, ενώ οι ανώτατοι αξκοι θα είναι μετρημένοι. Ταξίαρχοι στις μεραρχίες και στα γραφεία, Υποστράτηγοι στα ΣΣ και επιθεωρητές και ΕΝΑΣ και μόνο ΕΝΑΣ αντιστράτηγος Α/ΓΕΕΘΑ. Δεν θα υπάρχουν Γενικά Επιτελεία αλλά Δνσεις Κλάδων με αρχηγό Γενικό Επιθεωρητή. Οι περισσότερες λειτουργίες των ΓΕΣ,ΓΕΑ, ΓΕΝ θα γίνονται από το ΓΕΕΘΑ. Το ισραηλινό μοντέλο Διακλαδικότητας είναι ώριμο και εύκολο να αντιγραφεί.

1.2. Κληρωτοί + θητεία

Η θητεία πρέπει να αναβαθμιστεί ποιοτικά. Ο χρόνος παραμονής πρέπει να είναι χρόνος εκπαίδευσης αρχικά, χρόνος ωρίμανσης γνώσεων δεύτερον, και τέλος χρόνος πλήρωσης κενών στις μονάδες προκάλυψης. Οι νέοι θα εισάγονται αμέσως μετά το λύκειο άπαντες χωρίς αναβολές. Η παρούσα κατάσταση με την υπογεννητικότητα παρέχει στις ΕΕΔ περίπου πενήντα χιλιάδες κόσμο το χρόνο οι οποίοι θα παρουσιάζονται μέσα στον επόμενο χρόνο αποφοίτησης σε ένα από τα 5 δίμηνα ενώ θα υπάρχει ένα 6 δίμηνο ειδικό για τις περιπτώσεις που έχουν πάρει αναβολή για ιατρικές αιτίες και χρειάζεται ειδική εκπαίδευση. Ο χαμηλός αριθμός αυτών θα επιτρέπει και την ξεκούραση-αδειοδότηση των στελεχών στα κέντρα εκπαίδευσης.

Τα κέντρα με την παρούσα κατάσταση δεν παρέχουν ομοιογενή εκπαίδευση. Υπάρχει διεθνώς ένα πρότυπο σε αυτόν το τομέα αυτός των Αμερικάνων πεζοναυτών. Δύο διακλαδικά κέντρα υπό την αποκλειστική αιγίδα του Πεζικού μπορούν να χειριστούν άνετα 5.000 κόσμο έκαστο. 4μηνη εκπαίδευση τυφεκιοφόρου με τον τελευταίο μήνα εφαρμογής στο πεδίο. Η εκπαίδευση θα είναι κοινή για όλους – δεν θα υπάρχει κληρωτός σε κουζίνες, γραφεία, λέσχες – και εντατική. Έτσι το πεζικό όταν θα πάρει έφεδρο 35χρονο πρώην ναύτη αυτός θα ξέρει να κάνει πυρ και κίνηση και το σημαντικότερο να επιβιώσει της επαφής με τον εχθρό.

Στα δύο αυτά κέντρα για όσους παραμένουν στον ΕΣ και το ΠΖ θα γίνεται και η μετέπειτα εκπαίδευση βαρέων όπλων και όποια άλλη εκπαίδευση τεχνικού είδους πχ διαβιβαστής, σκαπανέας, μηχανικός, νοσοκόμος για ένα μήνα περίπου. Η εκπαίδευση στην μηχανοκίνηση θα γίνεται στο 3ο μεγάλο κέντρο (τεθωρακισμένων, πυροβολικού και μηχανικού). Είτε οδηγός τομπ, είτε τζιπ ο πεζικάριος θα περνάει από το ΚΕΤΘ πάλι για ένα μήνα. Ένα 4º κέντρο θα συγκεντρώνει όλες τις άλλες ειδικότητες.

Για όλο το 4μηνο δεν θα επιτρέπεται καμία επικοινωνία με τον έξω κόσμο. Άδεια μόνο για ασθένεια-θάνατο συγγενή πρώτου βαθμού. Ούτε κινητά, ούτε σουβλάκια, ούτε χορηγίες στην τοπική κοινωνία.

Οι αξκοι και υπξκοι του κέντρου θα έχουν ειδικότητα εκπαιδευτή και θα παραμένουν στα κέντρα για 3 χρόνια. Ο δκτης του κέντρου θα είναι ταγματάρχης. Αναλυτικά για τις σχολές στις ιστοσελίδες των USMARINES.

Με το τέλος της 4μηνης εκπαίδευσης η Δ/ΠΖ επιλέγει κόσμο για έφεδρους υπαξκους και αξκους με εθελοντές και εξετάσεις. Οι υ.ε.υπαξκοι πηγαίνουν στην νέα ΣΜΥ. Θα υπάρχει ένα τμήμα 30 ημερών για ρεαλιστική εκπαίδευση. Στην σχολή ένας έφεδρος θα μάθει πολλά περισσότερα από μια απλή διδασκαλία στην τοπική ταξιαρχία. Οι απόφοιτοι θα είναι δεκανείς μόνο και ήμι-ομαδάρχες. Στην απόλυση από τον ΕΣ βάση κριτικής δκτή μονάδας και αξκου 3ου γραφείου ο εφ δεκανέας θα προάγεται σε εφ λοχία με καθήκοντα ομαδάρχη. Οι υ.ε.αξκοι πηγαίνουν στην ΔΣΟΣ.

Με το τέλος της εκπαίδευσης 5μηνης σε οπλίτες, 6μηνης σε δεκανείς και 10μηνης σε ΔΕΑ/Ν, άπαντες σε μονάδες μέχρι το τέλος που περιλαμβάνει ακόμα ένα τουλάχιστον 8μηνο για τα όπλα ελιγμού, ένα 10μηνο για τα όπλα υποστήριξης και 12μηνο για σώματα, αεροπορία και ναυτικό. Δεν θα πηγαίνει κανείς έφεδρος στην Δνση ΕΕ ή ΠΜ ούτε σε κανένα Σώμα εκτός των Διακλαδικών ΔΒ-ΜΧ-ΤΧ-ΕΦ-ΥΠ-ΥΓ, τα λοιπά διακλαδικά σώματα πχ οικονομικό, ιστορικό, μουσικό κτλ θα λειτουργούν με ελάχιστο μόνιμο προσωπικό όπως και η Στρατονομία/Προεδρική Φρουρά.

Οι μονάδες θα είναι 100% πλήρεις. Όλες οι μονάδες πεζικού θα είναι κοντά στα σύνορα με τον κύριο εχθρό δηλαδή στα νησιά και στην θράκη. Δεν θα υπάρχει μετάθεση από την μονάδα σε άλλη ή μετάθεση λόγω μορίων σε μουσεία, βιβλιοθήκες, λέσχες κτλ. Η ημέρα θα κόβεται στην μέση με γυμναστική και εκπαίδευση. Και πάμε στα «καλά»: ανά τρίμηνο τουλάχιστον ένας γεμάτος μήνας στην εξοχή για εκπαίδευση μάχης μαζί με την τοπική εθνοφυλακή σε σκηνάκι και γαλέτα. Με 100% κόσμο η εκπαίδευση εντός μονάδας θα έχει νόημα και θα δούμε θαύματα. Καμία άδεια – όπως ακριβώς στην Τουρκία: οποιαδήποτε άδεια θα χρεώνεται στο τέλος. Θητείες γιαλαντζί, με την μισή στο σπίτι τέλος. Τηλέφωνο σε μονάδα θα καταγράφεται και ο δκτης , οποιοσδήποτε αξκος ή ΟΠΛΙΤΗΣ θα μπορεί να κάνει καταγγελία για παράνομη αδειοδότηση σε οπλίτη πράγμα που θα σημαίνει την παραδειγματική τιμωρία του πολίτη ή του στρατιωτικού μεσολαβητή. Το στρατοδικείο θα επανεμφανιστεί με ποινές φυλάκισης για οποιοδήποτε θεωρεί ότι λόγω εθνικότητας ή συνήθειας ή πάθησης μπορεί να κάνει τον στρατό χωράφι του.

Οι έφεδροι δεν θα έχουν δικαίωμα μετάθεσης σε μονάδες ειδικών επιχειρήσεων. Όμως το πεζικό διαθέτει ελαφρές ταξιαρχίες ειδικής αποστολής. Οι έφεδροι μπορούν να ζητήσουν εθελοντικά μετάθεση σε αυτές στο χώρο των οποίων θα γίνεται η έξτρα εκπαίδευση. Η θητεία στους σχηματισμούς αυτούς αυξάνεται κατά 2 μήνες αλλά θα υπάρχει πριμοδότηση για ΕΛΑΣ, ΠΣ και ΛΣ.

2. Σχηματισμοί

Οι μονάδες του πεζικού θα διακρίνονται σε βαριές και ελαφρές. Δεν θα υπάρχουν τάγματα με ειδική αποστολή πχ προκάλυψη ή εσωτερική ασφάλεια. Οι ταξιαρχίες που διοικούνται από Συνταγματάρχες θα ακολουθούν το τριαδικό σύστημα καθώς το τετράγωνο είναι βαρύ για στρατό κληρωτών και εφέδρων.

Τα νησιά θα έχουν ένα Τακτικό Συγκρότημα Τάγματος ΠΖ με έμφαση τα βαρέα όπλα και τα μέσα παρατήρησης. Θα βασίζονται σε ένα μ/κ τπ των 3 λόχων και μοντέρνο λατ. Το ΤΣ θα έχει ένα λόχο τεχνικού υπεύθυνο για τις αποθήκες της νήσου οι οποίες θα ανεφοδιάζουν μια-δύο ΤΘΤ με όλα τα απαραίτητα για αμυντικό αγώνα. (Στην ΕΛΔΥΚ θα υπάρχει παρόμοιο ΤΣ με τα νησιά με την διαφορά ότι θα βασίζεται σε ΕΜΑ και όχι σε Μ/Κ ΤΠΖ) Σύνολο 6 “στατικά” τάγματα τα οποία θα υπάγονται σε 2 ταξιαρχίες πεζικού (β και ν αιγαίου) υπό μια μεραρχία.

Στον Έβρο θα υπάρχουν Μ/Κ ΤΠΖ σε ΤΘΤ. Οι ΤΘΤ αυτές θα είναι πάλι τριαδικού τύπου και με μικτά τεθωρακισμένα τάγματα-επιλαρχίες με 2 λόχους μ/κ πεζικού και 2 κύριων αρμάτων μάχης. Μια μοίρα α/κ πβ, ένα τάγμα μχ-μ, ένα τάγμα διοικητικής μέριμνας και ένα δκσης (λόχος δκσης, λόχος δβ, ιαν, λατ) θα συμπληρώνουν την ταξιαρχία. Οι ταξιαρχίες θα είναι 6 υπαγόμενες σε 2 μεραρχίες μια στα σύνορα και στην δυτική Θράκη

Κάθε μεραρχία θα έχει 2 με 3 ταξιαρχίες εφεδρικές, και εφεδρικά τάγματα υποστήριξης και διοικητικής μέριμνας. Οι σχηματισμοί/μονάδες αυτές δε θα έχουν κληρωτούς παρά ελάχιστα στελέχη – κυρίως συντήρησης – και θα γεμίζουν με τους πυρήνες και τις πρώτες κλάσεις. Όλες οι μεγάλες ετήσιες ασκήσεις θα γίνονται με τουλάχιστον μια επίστρατη ταξιαρχία.

Οι σχηματισμοί των νήσων και του Έβρου θα υπάγονται σε 2 ΣΣ τα οποία θα ανήκουν στην 1η Στρατιά που θα είναι η χερσαία δύναμη μάχης του ΓΕΕΘΑ. Στην 1η θα υπάγονται ακόμα ταξιαρχίες υποστήριξης με πβ και μχ-μ καθώς και ταξιαρχίες διοικητικής μέριμνας.

Τα ΣΣ και η Στρατιά θα έχουν αριθμό μεραρχιών πλήρως επιστρατευμένων στα μετόπισθεν. Οι μεραρχίες αυτές θα είναι οι μεραρχίες ενίσχυσης και θα χρειάζονται αρκετό χρόνο, όχι για την πλήρωση σε προσωπικό, αλλά για μια εκπαίδευση τέτοια που θα ενισχύει την βιωσιμότητα αυτών μετά. Σκοπός δεν είναι να φτιάξουμε μονάδες της πλάκας για να χαθούν στην πρώτη μάχη. Σκοπός είναι αυτές να αντέξουν και να αντεπιτεθούν με την βοήθεια της ΠΑ και του ΠΝ επιτυχώς.

Εκτός Έβρου, θα υπάρχουν στην κεντρική Ελλάδα ελαφρές ταξιαρχίες πεζικού (ειδικές δυνάμεις) οι οποίες έχουν και ρόλο ΔΤΑ και ρόλο ενίσχυσης των ΕΕ/ΠΜ. Συγκεντρώνονται σε μια Μεραρχία ΕΔ με εκπ. Επιτελείο, και ειδικά μέσα ΔΒ, αναγνώρισης, μεταφοράς κτλ. Η μεραρχία έχει 4 Ταξιαρχίες μάχης και υπάγεται στην 1η Στρατιά.

Μια ταξιαρχία καταδρομών στον Βόλο (δίπλα στην α/β Βελεστίνου που θα περάσει στην ΠΑ) αναλαμβάνει την αεροκίνηση με 2 (ορεινά) τάγματα – ένα για το βορά και ένα για την ανατολή, συμπληρώνεται από ένα τάγμα εκπαίδευσης και πληρώσεως και ένα τάγμα ψυχολογικού πολέμου. Η ταξιαρχία έχει σαν ενίσχυση μια α/κ μοίρα πβ. Η ταξιαρχία αυτή είναι η μόνη δύναμη έχει ο ΕΣ για το βόρειο και το εσωτερικό «μέτωπο» και είναι η ΔΤΑ με τον μικρότερο χρόνο ετοιμασίας.

Μια ταξιαρχία πεζοναυτών στο Μ. Πεύκο αναλαμβάνει την κατάληψη εχθρικών νήσων ή ανακατάληψη κυριευμένου εδάφους και έχει έξτρα λόχους από τα ΤΘ, ΜΧ και ΠΒ. Έχει 1 βαρύ τάγμα με αμφίβια οχήματα (υπό παραγγελία και μέχρι τότε θα μοιάζει στο επόμενο τάγμα), ένα τάγμα με τροχοφόρα για τα Zubr, ένα (ορεινό) τάγμα για αεροκίνηση σε συνεργασία με την α/β μεγάρων και ένα τάγμα εκπαίδευσης και πληρώσεως.

Μια μηχανοποιημένη ταξιαρχία καταδρομών στην Ξάνθη και μια αμφίβια την Σύρο θα έχουν ως χώρους ευθύνης το αντίστοιχο μέτωπο και θα έχουν 3 τάγματα μάχης και ένα εκπαίδευσης και πληρώσεως. Τα τάγματα μετακινούνται με ειδικά οχήματα και σκάφη με πρωτεύων ρόλο την άμεση κρούση και την αναγνώριση στη χώρα του εχθρού και δευτερεύον τον ανορθόδοξο πόλεμο σε χαμένο έδαφος.

3. Υλικά

Οπλισμός και βαρέα όπλα, ρουχισμός και εξοπλισμός διαβίωσης θα φτιάχνονται εξ’ ολοκλήρου στην Ελλάδα. Οι στολές θα είναι ίδιες για όλους. Λόγω του μικρού αριθμού προσωπικού σε σχέση με τον εχθρό οι Έλληνες πεζικάριοι θα έχουν πολλαπλασιαστές ισχύος όπως αυτόματα βομβιδοβόλα και αντιαρματικά μιας χρήσεως με μοντέρνα πυρομαχικά. Δεν χρειάζεται να εφεύρουμε τίποτα. Τα διδάγματα από το Αφγανιστάν του αμερικανικού στρατού κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

3.1. Οχήματα

Το πεζικό θα βασίζεται σε 2 κύριους τύπους μάχης: ένα βαρύ ΤΟΜΠ και ένα τροχοφόρο ΤΟΜΑ. Το πρώτο θα δρα στην κύρια Ελλάδα και το δεύτερο στα νησιά. Παλαιά Μ113 με έναν ελαφρύ εκσ. θα δρουν βοηθητικά και θα καλύπτουν τους υπόλοιπους ρόλους πχ τομο ή τοκα. Ο ΕΣ έχει 700 + 500 παλαιά άρματα Leo1A4/V,M60A1/3 (Η παροχή των μτχ 400 Μ1 Abrams θα δώσει άλλα 500 σασιά). Τα οχήματα αυτά θα γίνουν β τομπ. Η μόνη αγορά νέων οχημάτων αφορά τα τροχοφόρα. Τα 6 τάγματα στα νησιά χρειάζονται ~ 300 οχήματα. Τα ιταλικά οχήματα είναι μια καλή λύση και υπάρχει και όχημα με πυροβόλο των 120χλς για αντιαποβατικό ρόλο.

4. Εφεδρεία

Η εφεδρεία είναι πια το Α και το Ω του ΕΣ. Η κύρια αποστολή αυτού θα είναι η εκπαίδευση και η συντήρηση αυτής και όχι η προκάλυψη μέχρι να έρθει αυτή. Οι έφεδροι έχουν πλήρη προσωπικά δεδομένα στην διακλαδική δνση στρατολογίας.

Οι έφεδροι θα κατηγοριοποιούνται σε ειδικότητες και ανά ηλικία / κλάση θα μπαίνουν σε εφεδρικές μονάδες για την μεταφορά αυτών στο μέτωπο. Ο έφεδρος θα καλείται ανά 2-3 χρόνια σε ασκήσεις μέχρι τα 35. Αν είναι σε ακριτική περιοχή θα καλείται μέχρι τα 45 και θα έχει σπίτι του στολή και προσωπικό οπλισμό. Τα πράγματα προς βελτίωση της εφεδρείας είναι πάρα πολλά και υπάρχουν τα παραδείγματα τόσο στους Αμερικανικούς και Βρετανικούς στρατούς όσο και στους μικρότερους Ισραηλινούς και Ελβετικούς.

Τα άνω δεν είναι κανόνας ή η απόλυτη λύση στο πρόβλημα του ΠΖ ή των ΕΕΔ γενικά. Είναι μερικές πιθανές λύσεις για την βελτίωση της μαχητικότητας απο τα μάτια ενός ερασιτέχνη.

Παρατηρήσεις και βελτιώσεις καλοδεχούμενες.

Πηγή: hellarmforces2010

18 Σχόλια

 1. ΧΑΛΙΚΙ 3Α

  ΔΟΥΚΑ,

  ΛΥΠΑΜΑΙ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ, ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΣΤΟ 90% ΣΥΜΦΩΝΩ, ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ, ΔΕΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΣΤΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.
  ΤΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩ; ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΟΠ; ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΜΘ; ΓΝΩΡΙΖΕΙ Ο ΑΓΑΠΗΤΟΣ ΚΥΝΕΓΕΙΡΟΣ, ΠΩς ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ Η ΡΑΧΟΚΟΚΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΕΕΔ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ “ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ”;; (ΕΠΟΠ-ΕΜΘ)
  ΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΤΗΡΙΔΑΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΑΓΩΓΕΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ;
  ΤΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΘΑ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΣΤΕΛΕΧΟΣ, ΑΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ; ΜΕ ΤΙ ΕΡΓΑΣΤΕΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ; ΑΝ ΔΕΝ ΜΑΘΟΥΝ (ΕΠΟΠ-ΕΜΘ) ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΜΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΤΕΧΝΗ Η ΟΠΟΙΑ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ;
  ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ, ΠΟΥ ΑΝ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΑΠΟΛΥΘΕΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ.. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΑΝΕΡΓΟΣ;
  ΔΕ ΛΕΩ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΕΔ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΩΝΕΥΤΗΡΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, ΑΛΛΑ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΤΙΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.

  Απάντηση
 2. ΚΥΝΕΓΕΙΡΟΣ

  Φίλε που είδες οτι θα φύγουν οι εποπ;;;; Δεν λέω κάτι τέτοιο.
  ΚΥΝΕΓΕΙΡΟΣ

  Απάντηση
  • ΧΑΛΙΚΙ 3Α

   ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΚΥΝΕΓΕΙΡΟΣ

   ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΟΥ, ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΣΗΜΕΙΑ, ΜΕ ΚΕΡΔΙΣΕ, ΜΕ ΒΡΙΣΚΕΙ ΣΥΜΦΩΝΟ 100%.
   ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΕΙΝΑΙ Η ΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΡΑΧΟΚΟΚΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ, ΤΟΥΣ ΧΑΜΗΛΟΒΑΘΜΟΥΣ ΕΜΘ ΚΑΙ ΕΠΟΠ.
   ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΑΠΕΦΥΓΕΣ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙΣ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ;
   ΕΡΩΤΩ: ΔΕΝ ΑΞΙΖΟΥΝ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΟΙ ΕΜΘ-ΕΠΟΠ; ΑΝ ΝΑΙ, ΤΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ; ΑΝ ΟΧΙ, ΤΟΤΕ ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΛΥ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΘΙΞΩ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΟΥ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΔΙΖΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.
   ΟΤΑΝ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟ 80%+ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΞΗΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΜΘ ΚΑΙ ΕΠΟΠ, ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΙΚΗ ΜΝΕΙΑ ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ.
   Η ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΘΕΩΡΕΙΣ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΜΕ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ;
   ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΟΥ, ΔΕΝ ΕΓΡΑΨΑ ΟΤΙ ΘΑ ΑΠΟΛΥΘΟΥΝ ΕΠΟΠ, ΑΠΛΑ, ΕΙΠΑ, ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΤΥΠΩΣΑ ΛΑΘΟΣ, ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΕΠΟΠ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΙ, ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ, ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΘΕ-ΛΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΠΤΥΧΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ.
   ΟΠΩΣ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΓΧΟΝΟΙ ΣΤΡΑΤΟΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ.
   ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΠΩΣ ΙΣΩΣ, ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΡΩΤΩ, ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ ΣΟΥ, ΑΛΛΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΤΡΑΤΟΙ, ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ Ο ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΣΕ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ, ΜΕ ΠΤΥΧΙΟ ΠΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΟΠΩΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΏΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΞΙΔΕΙΚΕΥΜΕΝΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ ΣΕ ΤΕΧΝΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ.
   ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΟΤΑΝ ΘΕΛΗΣΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΤΟΥΝ, ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ Η ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ, ΠΛΕΟΝ, ΩΣ ΚΑΤΑΞΙΩΜΕΝΟΙ ΤΕΧΝΙΤΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΚΤΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥ.
   ΑΥΤΟ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΔΩ, ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΥ ΝΑ ΦΕΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΤΡΗΜΕΝΑ! ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥΣ.

   ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΟΥ
   ΧΑΛΙΚΙ.

   Απάντηση
   • Gunner

    Στρατό έχουμε ή Τεχνικές σχολές; ας πρόσεχαν όταν ήταν μικροί να μάθουν μια τέχνη. Στον στρατό η δουλειά τους είναι συγκεκριμένη, πολυβολητής, χειριστής ΑΤ ΠΑΟ κτλ.

   • Κυνέγειρος

    Καλημέρα φίλε,

    Οι εποπ, οι επυ και οι εμθ όχι μόνο αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά όπως λες αλλά τον ίδιο το στρατό. Δεν τους βγάζω έξω – ίσα ίσα τους θέλω μέσα στη ΣΜΥ σε σχολεία για την περαιτέρω εξέλιξη αυτών. Ο δρόμος για αυτούς είναι να συνεχίσουν μέχρι Αρχιλοχίες και αποστρατία, Ανθυπασπιστές Α’ βαθμού και αποστρατία ή να γίνουν αξκοι. Για μένα δεν διαφέρουν οι υπαξκοι είτε έχουν καμπύλη πάνω απο τις σαρδέλλες ή όχι.
    Οι υπακκοι πρέπει να εκπαιδεύονται ανάλογα την ειδικότητα αν είσαι διαβιβαστής ασύρματους αν είναι παοτζής παο. Ο στρατός δεν είναι τει. Ο σκοπός του άρθρου είναι και να μαζευτούν οι σχολές σε μία να επιβλέπονται και να βελτιώνονται.
    Εκτός στρατού φίλε είσαι μόνος σου όπως και γω εκτός της δουλειά μου. Ούτε η παρούσα εταιρία μου είναι υποχρεωμένη να με μάθει 2η δουλειά ούτε ο στρατός εσένα.

   • Δούκας Γ.

    Γεια σου Κυνέγειρε

    Επέτρεψε μου να σου δώσω συγχαρητήρια για το άρθρο σου.
    Μέσα σε αυτό το κείμενο “βλέπω” όλα σκέφτομαι και πιστεύω για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
    Χαίρομαι ιδιαίτερα που καταθέτεις όλες σου τις σκέψεις, οι οποίες κινούνται σε ρεαλιστικά πλαίσια για μία σύγχρονη χώρα που έχει καταλάβει πως οι ΕΔ δεν είναι ίδρυμα ανιάτων, όπου εισέρχονται σε αυτές άτομα που “μπήκαν απλά για τα λεφτά”.
    Δεν λέω πως όσοι μόνιμοι κατατάσσονται στις ΕΔ πρέπει να θέλουν εξοντώσουν τους πάντες και να θέλουν να γίνει πόλεμος, αλλά να είναι επαγγελματίες και να σέβονται την ιδιότητα τους, η οποία είναι πολύ δύσκολη και έχει πάρα πολλές απαιτήσεις, με μεγίστη την Τιμή, να Πεθάνουν για την Ελλάδα.
    Δυστυχώς οι ΕΔ έγιναν πεδίο κομματικοποίησης και ρουσφετιών, εισήλθαν σε αυτές άτομα που δεν πιστεύουν σε αυτό που πρεσβεύουν. Μπήκαν μόνο για το μισθό, αλλά και για την “μονιμότητα”.
    Πως να το κάνουμε, οι ΕΔ είναι Έν-οπλες Δυ-νά-μεις, και όχι τεχνικές σχολές.
    Ετσι έχουμε γεμίσει ειδήμονες και θεωρητικούς περί παντός επιστητού, ζητάνε, έχουν δικαιώματα και απαιτήσεις, αλλά αγνοούν εξ επίτηδες και υποβιβάζουν τις υποχρεώσεις τους. Γιατί εκτός από δικαιώματα, όλοι μας έχουμε και υποχρεώσεις, και αυτό είναι το πολύ δύσκολο σημείο του Στρατιωτικού, ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ.
    Τελοσπαντων, υπάρχουν όμως και στρατιωτικοί που είναι πραγματικά κομάντα, από τον ΕΠΟΠ του Πεζικού στο 616 ΜΚΤΠ έχρι τον Υπολοχαγό του Μηχανικού στο 7 ΛΜΧ , τον Ανθυπίλαρχο της 22 ΕΜΑ μέχρι τον ΕΠΟΠ Λοχία οδηγό αρματοφορέα του 781 ΤΜΕ που οδηγεί στην Εθνική Οδό, είναι άτομα που τιμούν την δουλεία τους και την υποχρεώσεις τους.

   • Δούκας Γ.

    @Χαλίκι
    Αγαπητέ, εκτός από δικαιώματα υπάρχουν και οι υποχρεώσεις.
    …και έμενα μου αρέσει να εχω δικαιώματα και μάλιστα πολλά, αλλά για να επικαλεστώ τα δικαιώματα μου πρέπει να ξέρω και να τηρώ τις υποχρεώσεις μου.
    …αυτό που λες σχετικά με την επιμόρφωση και την αναζήτηση εργασίας μέσω του ΟΑΕΔ, νομίζω εφαρμόζεται σε κάποιες ειδικότητες εφέδρων στρατιωτών, πχ μάγειρες. Δεν μπορώ να καταλάβω τι νόημα έχει για τα μόνιμα στελέχη;
    Μήπως για να έρθουν στο στρατό, να πάρουν το πτυχίο και να φύγουν; χωρίς να έχουν μάθει να λύνουν το G3;
    πρόγραμμα ΥΠΕΘΑ για τους οπλίτες θητείας.

 3. Gunner

  Ενδιαφέρον άρθρο. Μακάρι να γίνουν όλα αυτά που λες στον ΕΣ. Θα σταθώ μόνο στο θέμα της μετατροπής των Leo1A4/V,M60A1/3 σε ΤΟΜΠ. Προκαταβολικά να σου πω ότι τα M48/60 δεν κάνουν για ΤΟΜΠ. Οι ισραηλινοί το έχουν δοκιμάσει πριν από μας και τα έχουν απορρίψει. Άσε που αυτά από ότι φαίνεται πάνε Ιράκ. Μας μένουν τα Leo-1A4/V από τα οποία κάποια έχουν χρησιμοποιηθεί από το μηχανικό. Μας μένουν περίπου 200-240 οχήματα τα οποία στην πλειοψηφία τους έχουν μετατραπεί σε ανταλλακτικά για την υποστήριξη των Leo-1A5. Οικονομικά δεν μας συμφέρει να το κάνουμε αυτό. Γιατί; γιατί πρέπει να πάρουμε το σκάφος του οχήματος και να τροποποιήσουμε βαρέως. Τα περισσότερα πρέπει να τα αγοράσουμε από το εξωτερικό. Το αποτέλεσμα ένα όχημα που το μοναδικό κοινό με τα Leo-1 θα είναι οι ερπύστριες. Είναι οικονομικότερο και πιο επωφελές να αναζητήσουμε μεταχειρισμένα ΤΟΜΑ από τις ΗΠΑ. Αν επιμένουμε σε Βαρύ ΤΟΜΠ κι έχουμε τα χρήματα, υπάρχει και το Namer το οποίο είναι κορυφαίο και θα μας βγει φθηνότερο από την μετατροπή παλιών Leo-1.

  Απάντηση
  • Κυνέγειρος

   Καλημέρα,
   Οι ιορδανοί ήδη έχουν Μ60 σε βαρύ τομπ.
   Οι ισραηλινοί δεν τα απόριψαν αλλά τα χρησιμοποιούσαν σαν άρματα μάχης (magach 5/7)και είναι αποθηκευμένα για αυτή τη δουλειά ακόμα. Η idf έχει 3 ΤΘΜ ενεργές με σύνολο 4 ΤΘΤ ενεργές και 7 εφεδρικές με περίπου 25 ΤΘΤ εφεδρικές. Εκεί θα πάνε τα Μ48/60.
   Αυτά που έγιναν βτομπ ήταν τα centurion, τα λάφυρα Τ-54/5 και απο ένα σημείο και μετά τα merkava I/ΙΙ που ήταν πολυδουλεμένα.
   Τα Μ60 στην ελλάδα φτάνουν επίσημα τα 670 περίπου, 270 είναι τα leo14/v και 500+ τα leo15. Ένα τάγμα θέλει περίπου 40. Με 800 οχήματα έχουμε 20 μ/κ τάγματα έτοιμα και μένουν και οχήματα για ανταλλακτικά.
   Αν ο θείος Σαμ στείλει τα ambrams/ bradley ή ακόμα και τα stryker δεν θα πούμε και όχι. Το ναμέρ είναι κορυφαίο αλλά κάτι λέγεται για 2 μύρια. 2 μύρια για ταξί είναι πάρα πολλά. Το β τομπ πρέπει να είναι όσο πιο φτηνό γίνεται.

   Απάντηση
   • Gunner

    Οι Ιορδανοί έχουν Β. ΤΟΜΠ βασισμένο στο Centurion στο σχέδιο του πρωτοτύπου.
    http://kaddb.mil.jo/SitePage.aspx?PageId=72

    Οι ισραηλινοί χρησιμοποίησαν το σκάφος του Μ48 για να κατασκευάσουν τα Nagmachons. Κάποια κομμάτια κατασκευάστηκαν αλλά τα αποτελέσματα δεν ήταν καλά. Το σκάφος δεν άντεχε όσο θα έπρεπε σε εκρήξεις ναρκών και IEDs.
    Osprey – New Vanguard 093 – Modern Israeli Tanks And Infantry Carriers 1985-2004
    Πρέπει να γνωρίζεις ότι το Nagmachon είναι ένα σκάφος άρματος με τοποθετημένη μια υπερκατασκευή. Για να ανεβεί και να κατεβεί το πεζικό στον χώρο μεταφοράς των οπλιτών, πρέπει να σκαρφαλώσει. Αυτό είναι εύκολο για κάποιον που δεν μεταφέρει τίποτα, όχι όμως για το πεζικό το οποίο είναι φορτωμένο με ένα σωρό υλικά. Για να φτιάξεις ένα όχημα όπως το Achzarit το οποίο λύνει το πρόβλημα του σκαρφαλώματος, το σκάφος των Μ48/60 απορρίπτεται με την μια, οπότε σου μένουν τα Leo-1. Για να μετατραπούν, απαιτούνται ένα σωρό τροποποιήσεις και αγορές υλικών από το εξωτερικό, που σημαίνει κόστος ανάλογο αν όχι μεγαλύτερο αγοράς ενός καινούριου Βαρέως ΤΟΜΠ όπως το Namer. Το Namer να έχεις υπόψη σου ότι κοστίζει πολύ περισσότερο από 2 εκατ. €

  • ΑΧΕΡΩΝ

   Mήπως ἔχεις ὑπ΄ὅψιν τον λόγο που τα Μ-48/60 δέν προσφέρονται για μετατροπή;
   Ἀπ΄ὅτι ἐγώ ἔχω καταλάβει,τα σφηνοειδή πλευρά του σκάφους,ἑνώ προσφέρουν αὐξημένη προστασία στο ἄρμα,δυσχεραίνουν την διαμόρφωση σε ΤΟΜΠ.

   Απάντηση
   • Κυνέγειρος

    Λάθος μου για τους ιορδανούς απο ότι είδα το temsah είναι και αυτό βασισμένο στο centurion.

    @ΑΧΕΡΩΝ
    Μετασκευές σε άρματα γίνονται απο την εποχή που έκαναν το pz I α/κ πυροβόλο. αν έχει κλίση το άρμα στο πλάι το πολύ αντί για 10 να έχουμε 6 άτομα. είναι καλύτερα 6 και στο μέτωπο παρά 10 με τα πόδια ή σε Μ113 και να μην φτάσουν ποτέ. Καθώς το τομπ δεν είναι τομα οποιαδήποτε χώρα μπορεί να φτιάξει οτιδήποτε είτε αυτό είναι ενισχυμένη έκδοση κάποιου υπάρχοντος οχήματος πχ λεωνίδας 30 τόνων ή μετατροπή κάποιου πρώην άρματος ή α/κ πυροβόλου.
    φυσικά δεν μιλάμε για το ναμέρ αλλά για κάτι φτηνό μέχρι να έχουμε κάτι καλύτερο. δεν μπορούμε να περιμένουμε για πάντα το cv90-40…

 4. ΧΑΛΙΚΙ 3Α

  ΜΕ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΑΤΕ.
  ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΙΣΤΕ ΠΟΛΥ ΕΞΥΠΝΑ ΑΤΟΜΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΤΕ ΤΟ ΓΡΑΦΕΤΕ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΑΓΑΠΑΤΕ ΚΑΙ ΕΧΕΤΕ ΜΕΡΑΚΙ.
  ΠΑΝΤΩΣ, ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΣΚΕΥΗ ΑΡΜΑΤΩΝ ΣΕ ΤΟΜΑ, ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΒΑΡΙΑ ΑΜΥΤΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ, ΤΟ ΝΑΜΕΡ, ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ΑΡΜΑ ΜΑΧΗΣ ΜΕΡΚΑΒΑ.
  ΤΟ ΜΕΡΚΑΒΑ ΕΙΝΑΙ 90% ΙΣΡΑΗΛΙΝΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ, ΑΡΑ ΤΑ ΑΡΜΑΤΑ ΑΥΤΑ, ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΠΕΤΑΜΑ ΚΑΙ ΓΙΝΑΝΕ ΤΟΜΑ. ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΗΤΑΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΉΣ.
  ΕΔΩ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ, ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΥ, ΑΝΑΡΩΤΗΘΗΚΑΜΕ ΠΩΣ ΘΑ ΜΕΤΑΣΚΕΥΆΣΟΥΜΕ ΑΡΜΑΤΑ ΜΑΧΗ ΠΟΥ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΜΟΥΣΕΙΑΚΑ, ΑΡΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΓΡΑΜΜΗ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ (ΤΑ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ) ΑΠΟ ΜΑΝΤΡΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΥΓ-ΧΡΟ-ΝΑ ΤΟΜΑ;
  ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ CV-90 ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΒΟ ΚΑΙ ΤΗΝ BAE.
  ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑ ΟΧΗΜΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΕΚΣΥΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ, ΣΥΝ ΤΟ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΞΑΧΘΕΙ ΣΕ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ.

  ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΗΛΙΚΕΣ (ΠΙΣΤΕΥΩ) ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΣΩΣΤΗ… ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ 🙂

  ΦΙΛΙΚΑ ΧΑΛΙΚΙ

  Απάντηση
 5. defencegreece

  Συγχαρητήρια Κυνέγειρε,
  Πολυ καλό το άρθρο στο οποίο συμφωνό σε πολλά σημεία.
  Το πεζικό ήρθε ο καιρός από τις παρελάσεις να πέσει ξανά στη λάσπη και στο χώμα.
  Πολυ καλές οι απόψεις σου για την εφεδρεία. Η εκπαίδευση των εφέδρων πρέπει να είναι πρωταρχικό μέλημα και να εκτελείται όχι σε στυλ αγγαρείας αλλά ως προτυποποιημένη υψηλής έντασης εκπαιδευση. Διάβασα και το Β’Μερος.
  Για τον σκοπό αυτό μπορούν να βοηθήσουν και οι διάσπαρτες λέσχες εφέδρων που υπάρχουν στον ελλαδικό χώρο με πολλές δυνατές παρουσίες από την Κεντρική Μακεδονία.
  Ίσως θα έπρεπε το ΓΕΣ να αναλάβει έστω την παροχή-υπο την επίβλεψη μονίμων στελεχών του ΕΣ-οπλισμού και εξοπλισμού για την εκτέλεση των εκπαιδευτικών σχολείων που διοργανώνουν οι Λέσχες Εφεδρων και τα οποία είναι σε πολύ μεγάλο μέρος υψηλής ποιότητας και αρκετά ενδιαφέροντα.
  Όσον αφορά το βαρύ ΤΟΜΠ, νομίζω πως θα μπορούσε να υπάρξει η παραγωγή νέων μετασκευασμένων σκαφών LEO 2 από την ΕΛΒΟ εύκολα και γρήγορα με ουσιαστικά 40ετη διάρκεια ζωής. Το κόστος ανα μονάδα δεν είναι μεγάλο ειδικά αν υπολογίσουμε σε μια παραγωγή 500 κομματιών σε βάθος 10 ετών. Η ομοιοτυπία με τα υπόλοιπα LEO 2 θα προσφέρει οικονομίες κλίμακος και παραγωγικό έργο για την ΕΛΒΟ.
  Τηλεχειριζόμενος πύργος μπορεί να αναπτυχθεί και από ελληνικά χέρια, μην ξεχνάμε το M113 Gatling.

  Γαμησε!!!
  Σε περίπτωση πλήρους οικονομικής αδυναμίας, ίσως η μετασκευή 200 αρμάτων σε βτομπ να ήταν μια καλή προσωρινή όμως λύση.

  Επίσης G3 no more. Το βασικό όπλο του ΕΣ πρέπει να αλλαχτεί άμεσα, δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας (!). Δεν απαιτείται να αλλάξουμε διαμέτρημα. Τα περισσότερα σύγχρονα τυφέκια εφόδου βγαίνουν με εναλλασόμενες κάννες σε 2 τουλάχιστον εκδόσεις των 5.56mm και 7.62mm. Πρέπει να εμπιστευτούμε και να εκπαιδεύσουμε τον Ελληνα κληρωτό. Εξάλλου σε περίπτωση πολέμου αυτός είναι που θα βρίσκεται στην 1η γραμμή και θα χρειάζεται ότι καλύτερο (μαζί με άρβυλα, εξαρτύσεις νέου τύπου, αντιαρματικά όλμους κτλ που αναφέρεις). Στο πρόγραμμα νέου τυφεκίου μάχης στα αντισταθμιστικά μπορεί να μπει κυρίως ο όρος η συνεργασία με την μητρική εταιρεία που θα επιλεγεί να επιτρέπει εξαγωγές(έστω σε ένα ποσοστό 30%) σε τρίτες χώρες.

  Απάντηση
 6. EVRIPIDES

  ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΔΩΣΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΤΑ ΣΥΓΧΑΤΗΡΗΡΙΑ ΜΟΥ ΣΤΟΝ ΚΥΝΕΓΕΙΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ. ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΜΕ ΤΑ ΓΡΑΦΟΜΕΝΑ ΑΛΛΑ ΜΕ ΒΡΙΣΚΕΙ ΣΥΜΦΩΝΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥΣ.
  ΘΑ ΘΙΞΩ ΜΕΡΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ:
  1_ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΣΞ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΙΣ ΕΕΔ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ “ΑΝΑΤΡΟΠΗ” ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΩΝ ΝΟΟΤΡΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΗΨΕΩΝ. ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ [ΑΠΟ ΑΞΚΟΥΣ, ΥΠΞΚΟΥΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΕΥΣΙΜΟΥΣ ΟΠΛΙΤΕΣ].
  2_ΛΑΘΟΣ ΣΟΥ ΟΤΙ ΤΟ ΠΖ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟΥΣ 100 ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΑΞΚΟΥΣ. ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΗ ΣΣΕ ΔΙΑΝΕΜΕΙ ΤΟΥΣ ΑΞΚΟΥΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΑ ΜΕ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ. ΚΑΙ ΤΕΛΟΣΠΑΝΤΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΣΕΙΡΑ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΣΕ ΙΚΑΝΗ, ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΕΑΝ ΕΝΑΣ ΑΞΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΣ/ΦΟΝΙΑΣ Ή ΟΧΙ.
  3_ ΕΠΕΙΔΗ ΑΝΑΦΕΡΕΣΑΙ ΠΟΛΥ ΣΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ, ΕΧΩ ΤΟ ΕΞΗΣ: Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ US ARMY (ΘΑ ΠΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΠΟΥ ΞΕΡΩ) ΕΙΝΑΙ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΙΚΑ ΠΟΛΥ ΜΠΡΟΣΤΑ, ΔΙΟΤΙ: ΕΧΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ (ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΕΙΣ), ΔΕΝ ΦΕΙΔΕΤΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (ΕΠΑΝΔΡΩΣΗ ΜΟΝΑΔΩΝ 100%_ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ), ΔΕΝ ΦΕΙΔΕΤΑΙ ΧΡΗΜΑΤΩΝ (ΘΕΛΩ ΚΑΤΙ ΤΟ ΑΓΟΡΑΖΩ) ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΔΙΔΑΓΜΑΤΩΝ (LEASSONS LEARNED CENTERS) ΚΑΤΑΦΕΡΝΩ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΚΑΝΩ ΞΑΝΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΛΑΘΗ.
  4_ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΤΟΝ ΑΜΕΣΟ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΙΚΑΝΟΥ ΟΠΛΟΥ ΤΟΥ ΜΧ ΣΕ ΜΑΧΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ. ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ. ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ!! ΝΑ ΠΑΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΟ ΕΜΠΡΟΣ? ΠΡΕΠΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΥ ΝΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΘΕΙ ΣΤΟ ΜΧ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΧΟΜΕΝΟ, ΟΠΩΣ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΩΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ NRDC-GR.
  5_ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΓΙΑΤΙ ΑΠΣΟΥΡΘΗΚΑΝ ΤΑ ΑΜΧ-1ΟP?
  6_ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ RESERVE UNITS ΑΠΟ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ (ΕΙΤΕ ΘΗΤΕΙΑΣ, ΕΙΤΕ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΥΣ) ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΕΣ. ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΜΕ ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΥΚΟΛΗ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ [ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΤΡΕΛΟΙ (!!!) ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ]
  ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΚΑΙ ΑΛΛΑ, ΟΜΩΣ ΘΑ ΚΛΕΙΣΩ ΜΕ ΑΥΤΟ: Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΣΣΕ, ΣΤΗ ΣΜΥ, ΣΤΗ ΘΗΤΕΙΑ ΚΑΙ ΟΠΛΟΥ ΑΛΛΟΥ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΓΑΖΕΙ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΞΙΜΟΥΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΤΟΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΟΜΑΔΙΚΟΥ ΟΠΛΙΣΜΟΥ.
  ΜΑΚΑΡΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ, ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕ ΟΛΗ ΑΥΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ!!

  Απάντηση
 7. τακις κομοτηνη

  ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΑΞΙΟΜΑΧΟ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑ. ΘΕΛΩ ΑΠΛΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ΜΙΑ ΙΔΕΑ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΟΦΥΛΑΚΗΣ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΕΡΓΟ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΑΣΧΕΤΟΥ ΗΛΙΚΙΑΣ. ΜΠΟΡΟΥΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΝ ΕΣ. ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΓΑΠΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ.

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: