Ένας Στρατός από Αξιωματικούς για Αξιωματικούς

Θερινή Εκπαίδευση Σπουδαστών Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών. (ΓΕΣ)

Το κείμενο πρωτοδημοσιεύθηκε στο doureios.com

Η άποψη ενός Υπαξιωματικού

Με αφορμή μια ρύθμιση νομοσχεδίου που αναφέρθηκε στη χθεσινή ομιλία του κ. ΥΕΘΑ σχετικά με την εκπλήρωση ενός “χρόνιου αιτήματος”, όπως αναφέρθηκε, των Υπαξιωματικών προελεύσεως ΕΜΘ, για την δυνατότητα προαγωγής τους σε Ανθυπολοχαγούς εν ενεργεία, μου ήρθαν κάποιες σκέψεις.

Αυτή η κίνηση, εμφανίζει ως δεδομένο πως όλα τα στελέχη “κυνηγούν” την βαθμολογική εξέλιξη. Είναι όμως έτσι; Και αν είναι όντως έτσι, γιατί να είναι; Γιατί να θέλει ένας Υπαξιωματικός μη παραγωγικής σχολής, ακόμη και στο τέλος της θητείας του, να γίνει αξιωματικός; Γιατί να είναι “αίτημα” και μάλιστα χρόνιο;

Προσπαθώντας να βρούμε απάντηση σε αυτό, καταρχάς αντιλαμβανόμαστε πως οι Υπαξιωματικοί δεν είναι ευχαριστημένοι με την κατηγορία των οπλιτών στην οποία ανήκουν. Εδώ που τα λέμε όμως, δεν έχουν άδικο.
Δυστυχώς η δομή του ΕΣ είναι τέτοια, που δεν αφήνει περιθώρια εξέλιξης στους Υπαξιωματικούς μη παραγωγικών σχολών. Είτε είναι ΕΜΘ, είτε είναι οι ασφαλώς πολυπληθέστεροι ΕΠΟΠ. Η γενική εικόνα που επικρατεί, είναι ότι οι Υπαξιωματικοί ειναι κυρίως οι χειρωνάκτες του Στρατεύματος και οι υπηρέτες βοηθοί των γραφείων. Σε αυτό πρέπει βεβαίως να προσθέσουμε το γεγονός πως πάρα πολλοί από αυτούς λόγω των γνωστών «υπηρεσιακών αναγκών» απασχολούνται μακριά από τις ειδικότητές τους, απέχοντας από τον τομέα εξειδίκευσής τους.

Μεγάλο βάρος και δύστυχη αλήθεια, είναι πως η συμμετοχή τους σε δράσεις – εκπαιδεύσεις – σχολεία εξωτερικού είναι σχεδόν μηδενική, ακόμη και όταν μιλάμε για περιπτώσεις που αφορούν καθαρά τεχνικούς τομείς. Γενικότερα για το εξωτερικό, επικρατεί η πεποίθηση πως κάθε μια επίσκεψη εκεί, ισούται με “διακοπές”. Και ας μην ξεχνάμε πως οι ευκαιρίες αυτές περνάνε από το ΓΕΕΘΑ στο ΓΕΣ και κατόπιν στις Διευθύνσεις (Εκπαιδεύσεως, Όπλων – Σωμάτων) και σε κάθε ένα στάδιο φιλτράρονται οι περιπτώσεις “φιλέτα” και συνεχίζουν τα ρέστα για τους από κάτω. Μέχρι λοιπόν να φτάσουμε στους Υπαξιωματικούς μη παραγωγικών σχολών, δεν έχει μείνει τίποτε.

Όλα αυτά δυστυχώς σφραγίζονται με την εξαιρετικά άσχημη νοοτροπία που έχουν οι Αξιωματικοί για τους Υπαξιωματικούς. Από την μεριά τους, οι Υπαξιωματικοί βιώνουν την πλήρη απαξίωση, η οποία σκανδαλίζει εξαιρετικά άσχημα συναισθήματα για το σώμα των Αξιωματικών εφόσον αισθάνονται ότι είναι «έξω από το παιχνίδι». Αν και μονίμως στις συγκεντρώσεις και τις ομιλίες παίρνουν «μπράβο» και «συγχαρητήρια» για την απόδοσή τους, το φιλότιμό τους, «παράγοντας έργο μη φειδόμενοι χρόνου και κόπου», ουσιαστικά βιώνουν την απαξίωση. Δεν γίνονται ουσιαστικοί αποδέκτες σεβασμού. Δεν αμείβονται εξελικτικά. Γιατί ο Υπαξιωματικός δεν είναι κληρωτός στρατιώτης ώστε να αμειφθεί ηθικά με άδειες και απαλλαγές, με δυο-τρεις μέρες ξεκούραση.

Ο Υπαξιωματικός χρειάζεται να αισθανθεί σημαντικός, απαραίτητος, να εξελιχθεί. Με την είσοδο των ΕΠΟΠ στο Στράτευμα και ειδικά με τις τελευταίες τρεις – τέσσερις σειρές, είδαμε να κατατάσσονται σαν ΕΠΟΠ άνθρωποι πτυχιούχοι ΑΕΙ-ΤΕΙ, με άριστες γνώσεις σε Η/Υ και ξένες γλώσσες. Και ο ΕΣ τους έκανε σκοπούς, συντηρητές εγκαταστάσεων και χειρωνάκτες εργάτες. Κατόπιν της βασικής εκπαιδεύσεως και της εκπαιδεύσεως ειδικότητας, έμειναν στάσιμοι! Την ίδια στιγμή που συνάδελφοί τους από διάφορους στρατούς του εξωτερικού (και θα εκπλαγείτε από πόσους στρατούς, που στο μυαλό μας θεωρούμε «φτωχούς») γυρνούν από χώρα σε χώρα και εκπαιδεύονται, γεμίζουν εμπειρίες, φορτίζονται θετικά, αλλάζουν παραστάσεις, εξοικειώνονται με την νοοτροπία και τις ορολογίες των στρατών του ΝΑΤΟ, οι Έλληνες συνάδελφοί τους κλεισμένοι μέσα στον θόλο του ΕΣ, στερούνται όλων αυτών σε μια μονοτονία που όχι μόνο τους απαξιώνει, αλλά εν τέλει τους φθείρει και τους καθηλώνει εγκεφαλικά. Καταντούν άνθρωποι δυσκίνητοι σε συνεργασία, θύματα μιας καταστρεπτικής ρουτίνας που όσο συνεχίζεται, τόσο θα μεγαλώνει το χάσμα με τους Αξιωματικούς.

Δεν τους ανατίθενται εργασίες του επιπέδου τους, παρά μόνο εργασίες ρουτίνας που για να φέρουν ακόμη και αυτές εις πέρας, θα πρέπει να είναι σε μια μόνιμη τηλεφωνική επαφή με κάποιον Αξιωματικό ώστε να παίρνουν συνεχώς οδηγίες μη τυχόν και κάνουν κάτι που δεν θα είναι αρεστό, κινδυνεύοντας να τιμωρηθούν! Φέρνοντας όλη αυτή την κατάσταση σε ενα θέατρο επιχειρήσεων, φανταστείτε τα προβλήματα που δημιουργούνται.

Αντί λοιπόν να ενεργοποιήσουμε, να ξυπνήσουμε τους Υπαξιωματικους, να τους δραστηριοποιήσουμε και να τους εκπαιδεύσουμε, να τους εξελίξουμε και να τους κάνουμε να νιώσουν σημαντικοί και χρήσιμοι, η Υπηρεσία τους πετάει το τυράκι προς το τέλος της θητείας τους σαν κάποια (;) ανταμοιβή. Να έλα, γίνε κι εσύ ένας απο εμάς, τους «γαλαζοαίματους», τώρα που «μεγάλωσες», αφού ήσουν «καλό παιδί».

Και φυσικά δεν θα τύχουν ίδιας αντιμετώπισης, αφού οι ίδιοι Αξιωματικοί των παραγωγικών σχολών θα τους δουν σαν «ξένο σώμα», και σαν ανθρώπους που διεκδικούν κομμάτι από «πίτα που δεν τους ανήκει». Και αν χρειαστεί αυτοί οι άνθρωποι ως χαμηλόβαθμοι αξιωματικοί να διοικήσουν τμήματα σε επιχειρήσεις, γιατί αυτή θα είναι πλέον η αρμοδιότητά τους, μπορούμε όλοι να σκεφτούμε τα όσα τραγικά θα συμβούν εφόσον στερούνται εμπειριών διοικήσεως και δεν έχουν εθιστεί στην ανάληψη πρωτοβουλιών.

Το πρόβλημα είναι υπαρκτό, και με το επίπεδο των Υπαξιωματικων ανώτερο από ποτέ, είναι καθαρά ορατό. Η προτεινόμενη “λύση” όμως, μόνο λύση δεν είναι. Είναι σκούπισμα κάτω απο το χαλί, είναι απλό τσιρότο σε βαθειά μολυσμένη πληγή. Η Ηγεσία θα πρέπει να σκεφτεί βαθειά, ουσιαστική θεραπεία, και όχι κάτι τόσο επιπόλαιο όσο αυτό που ακούσαμε εχθές.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

15 Απαντήσεις

 1. «οι Υπαξιωματικοί ειναι κυρίως οι χειρωνάκτες του Στρατεύματος και οι υπηρέτες βοηθοί των γραφείων.είδαμε να κατατάσσονται σαν ΕΠΟΠ άνθρωποι πτυχιούχοι ΑΕΙ-ΤΕΙ, με άριστες γνώσεις σε Η/Υ και ξένες γλώσσες.»

  Απλά μπορούμε να γελάσουμε,αν είναι αυτοί χειρωνάκτες οι κληρωτοί οπλίτες τι είναι?Οσο για τα προσόντα ναι ασφαλώς εμείς υπηρετήσαμε σε άλλο στρατό ,αλλά ο καθένας είναι οτι δηλώσει….

  «Και φυσικά δεν θα τύχουν ίδιας αντιμετώπισης, αφού οι ίδιοι Αξιωματικοί των παραγωγικών σχολών θα τους δουν σαν «ξένο σώμα», και σαν ανθρώπους που διεκδικούν κομμάτι από «πίτα που δεν τους ανήκει». Και αν χρειαστεί αυτοί οι άνθρωποι ως χαμηλόβαθμοι αξιωματικοί να διοικήσουν τμήματα σε επιχειρήσεις, γιατί αυτή θα είναι πλέον η αρμοδιότητά τους, μπορούμε όλοι να σκεφτούμε τα όσα τραγικά θα συμβούν εφόσον στερούνται εμπειριών διοικήσεως και δεν έχουν εθιστεί στην ανάληψη πρωτοβουλιών.»

  ε βέβαια το ίδιο είναι να βγάζεις κάποιες χιλιάδες μόρια και να είσαι στην Ευελπίδων ή τη Σμυ και το ιδιο να βάζεις το μπάρμπα απ το κόμμα να γίνεις εποπ ή εμθ,έχεις τις ιδιες πνευματικες, διανοητικές,ηγετικές, ικανότητες…και καλλιέργεια… και γενική στρατιωτική εκπαίδευση και νοοτροπία ,γιατί αυτοί διατυμπανίζουν οτι είναι εξιδικευμένοι στην ειδικότητα τους…
  ΕΠΟΣ το άρθρο του

  1. Μα το άρθρο δεν λέει ότι οι ΕΜΘ/ΕΠΟΠ πρέπει ντε και καλά να γίνουν Αξιωματικοί. Αυτό που λέει είναι να δωθεί η δυνατότητα στους υπαξιωματικούς να εξελιχθούν (οσοι το αξίζουν)
   μεσα στον θεσμό του υπαξιωματικού κι όχι να προσπαθούν να γίνουν Αξιωματικοί, πρέπει να αλλάξει αυτο. Οι υπαξιωματικοί της γενιάς μας δεν είναι τόσο κακοί όσο θέλεις να πιστεύεις. Απλά είναι απαξιωμένοι, όλοι προάγονται χωρίς διάκριση
   Αξίζεις δεν αξίζεις θα προαχθείς. Ο καλός και ο κακός εξισώνονται και γίνονται …πολτός.

   Και ναι, όπως υπάρχουν ακατάλληλοι υπαξιωματικοί για τα μπάζα έτσι υπάρχουν και αξιωματικοί που είναι ακατάλληλοι.

   1. @Γ.Σ
    προφανώς ίσως και να υπάρχουν κάποιοι που να αξίζουν ,ας μη τους βάζουμε στο ίδιο καζάνι,όπως και υπαρχουν αξιωματικοί ή υπαξιωματικοί παραγωγικων σχολών που δεν τους αρέσει η στρατιωτική τέχνη και ζωή.Επίσης δε εκφράζομαι με γνώμονα το τι πιστεύω, αλλά το τι είδα στους 14 μήνες μου.μάλλον εκεί που πηγαινα δε πέτυχα κάποιον καλό,ίσα ίσα ήρθα σε επαφή με άτομα και άκουσα κουβεντες από αυτούς που στη σεαπ ο στρατηγός Μαυρομανωλάκης θα τους έριχνε καμια 20αρα τουλάχιστον, και έτσι λόγω ατυχίας σχημάτισα λάθος άποψη,αλλά άλλοι που υπηρέτησαν στο πεζικό μου έλεγαν χειρότερα από αυτά που τους έλεγα εγώ,για τους εποπ/εμθ.

    «Γιατί ο Υπαξιωματικός δεν είναι κληρωτός στρατιώτης ώστε να αμειφθεί ηθικά με άδειες και απαλλαγές, με δυο-τρεις μέρες ξεκούραση.»

    όχι αλλά έχει τις άδειες των στελεχών πχ μικρής διαρκειας για να ξεκουραστεί που δεν έχει ο κληρωτός.Ηθικά υπάρχει πάντα η εύφημος μνεία που κοινοποιείται τη παρασκευή σε όλες τις μονάδες.

    «Μεγάλο βάρος και δύστυχη αλήθεια, είναι πως η συμμετοχή τους σε δράσεις – εκπαιδεύσεις – σχολεία εξωτερικού είναι σχεδόν μηδενική, ακόμη και όταν μιλάμε για περιπτώσεις που αφορούν καθαρά τεχνικούς τομείς. Γενικότερα για το εξωτερικό, επικρατεί η πεποίθηση πως κάθε μια επίσκεψη εκεί, ισούται με “διακοπές”»

    …εδώ είναι όλο το ζουμί του άρθρού.

    «Την ίδια στιγμή που συνάδελφοί τους από διάφορους στρατούς του εξωτερικού (και θα εκπλαγείτε από πόσους στρατούς, που στο μυαλό μας θεωρούμε «φτωχούς») γυρνούν από χώρα σε χώρα και εκπαιδεύονται, γεμίζουν εμπειρίες, φορτίζονται θετικά, αλλάζουν παραστάσεις, εξοικειώνονται με την νοοτροπία και τις ορολογίες των στρατών του ΝΑΤΟ, οι Έλληνες συνάδελφοί τους κλεισμένοι μέσα στον θόλο του ΕΣ, στερούνται όλων αυτών σε μια μονοτονία που όχι μόνο τους απαξιώνει, αλλά εν τέλει τους φθείρει και τους καθηλώνει εγκεφαλικά.»

    ποίοι έιναι αυτοί οι στρατοί?αλλά και τι ισχύει γενικά σε αυτούς όχι μεμονωμένα για τους εμθ και επίσης την ορολογία ΝΑΤΟ τη μαθαίνεις σε ορισμένο βαθμό και μόνος σου,από τα εγχειρίδια στο 3ο,εγω έτσι έμαθα οτι δεν ήξερα σε άλλους τομείς..

    τέλος πάντων,δε βαριέσαι βρε αδερφέ

  2. Προς ενημέρωση σας, αυτή τη στιγμή υπηρετούν στο στράτευμα άξκοι βαθμού Υπολοχαγού και Λοχαγού, απόφοιτοι β’ Λυκείου, Ταγματάρχη έως και Συνταγματάρχη(τελευταίος χρόνος πριν την αποστρατεία) απόφοιτοι Γυμνασίου…. Όλοι οι παραπάνω είναι προέλευσης ΣΜΥ, και έχουν εισαχθεί πριν το 1993 (έτος που η εισαγωγή στη ΣΜΥ ξεκίνησε να γίνεται μέσω πανελλαδικών), αλλά με διαγωνισμό ΙΔΙΟ με αυτό που γινόταν για την επιλογή των ΟΠΥ(1985 – 1992) – ΕΠΥ(1993 – 2000) και τον ΕΠΟΠ.

   1. «Προς ενημέρωση σας, αυτή τη στιγμή υπηρετούν στο στράτευμα άξκοι βαθμού Υπολοχαγού και Λοχαγού, απόφοιτοι β’ Λυκείου, Ταγματάρχη έως και Συνταγματάρχη(τελευταίος χρόνος πριν την αποστρατεία) απόφοιτοι Γυμνασίου»

    Σύντομη απάντηση ,καλή σύνταξη….
    εκτενέστερη..

    Προς ενημέρωση, στο ΟΥΕΣΤ ΠΟΙΝΤ των ΗΠΑ κάθε απόφοιτος υποχρεωτικά παίρνει και πτυχίο Α.Ε.Ι που λέμε στο ελλαντα,δε κάνει απλά κάποια μαθήματα,και υπάρχει ο θεσμός ROTC και OFFICER CANDIDATE SCHOOL και τα δυο με πτυχίο κολεγίου.Σήμερα υπάρχουν πολλοί αξιωματικοί απο ευελπίδων αλλά και ορισμένοι απόφοιτοι απο ΣΜΥ με μεταπτυχιακά.
    Επίσης ,αν μιλήσεις ποτέ με βρετανό με πανεπιστημιακες σπουδές που έχει υπηρετήσει ως αξιωματικός αλλά τώρα ασκεί άλλο επάγγελμα, στην επαγγελματική του κάρτα ακόμα πολλες φορες γράφει reserve officer και ο βρετανικος στρατος αναλογα και με τη μοναδα που ηταν τους επιτρεπει να συμμετέχουν σε εκπαιδευσεις όπως και σε εφεδρους οπλίτες.
    Επίσης στη Ρώσια υπάρχουν σχολεία όπως η ακαδημία Σοβουροφ που δέχεται δοκίμους απο την ηλικία των 14 κιόλας.
    Βέβαια οι σπουδές κια οι σχολές δεν είναι θέσφατο για το στρατιωτικό επάγγελμα,ασφαλώς και υπάρχουν εμθ και εποπ που έχουν επίπεδο,εμπειρία,πειθαρχία,γνώση και αγάπη προς το στράτευμα,και επίσης,π.χ ο ταγματαρχης βελλισαρίου ή ο πλαστήρας από τη ΣΣΥ προήλθαν και οι δύο,
    αλλά ανάλογως τι στρατό επιθυμείς ,ανάλογη προετοιμασία και προσωπικό θα απαιτήσεις.Υπάρχουν και στρατεύματα που εκδίδουν λίστες με βίβλία που καθε αξιωματικός ανάλογα με το βαθμό που έχει πρέπει να διαβάσει,στον ελεύθερο χρόνο του, πέρα απο αυτά που του διδάσκουν.
    Τωρα, ένα κλαιν μαιν τετράμηνο για εποπ για να μάθουν καλά τη ειδικότητα δε μου λέει τίποτα,τσιγάρο στη σκοπιά,κράνος είναι βαρύ,γκρίνια όλη μέρα ,απαράδεκτη συμπεριφορά προς τους κληρωτούς ,επειδή πολλοί είχαν συγγενείς στρατιωτικούς το έπαιζαν έξυπνοι,οι γυναίκες έιχαν τις μέρες τους και Ε.Υ χαλαρά, και μετά για όλα φταίνε οι κληρωτοί για το στρατό , τα κοπρόσκυλα οι κληρωτοί,ενώ άλλοι μας κουνάνε και το δάχτυλο.Επίσης ,θέλουν και συνδικαλισμό,ε βέβαια,και ΚΑΚΩΣ τους επιτρέπουν να γίνουν αξιωματικοί,δεν τους προσέλαβαν γι αυτό,για επαγγελματίες στρατιώτες τους προσέλαβαν να μάθουν καλά τα Α/Τ,τους όλμους τα GMG,αυτά που δε μπορούν οι κληρωτοί.

   2. Υπάρχουν επίσης και οι εθελόντριες του Ν 705/1977 που έγιναν αξιωματικοί σε μία νύχτα.Επίσης δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και την περίπτωση του φυσιοθεραπευτή ΕΠΟΠ της Π.Α. που θα γίνει αξιωματικός με φωτογραφική νομοθετική ρύθμιση…
    Βλέπουμε λοιπόν ότι η ίδια η πολιτεία αντιμετωπίζει στελέχη που εισήλθαν στις ΕΔ με παρόμοια κριτήρια με διαφορετικό τρόπο…

 2. Η νοοτροπία και συμπεριφορές που αναφέρονται/περιγράφονται στο άρθρο μου θυμίζει συμπεριφορές των Γάλλων αξιωματικών απέναντι στους απλούς στρατιώτες και υπαξιωματικούς, σε παλαιότερες εποχές(για σήμερα δεν γνωρίζω αν εξακολουθούν να υπάρχουν/συντηρούνται αυτές οι αλαζονικές συμπεριφορές στους γαλλικό στρατό).

  Αν ισχύουν όντως τα παραπάνω όπως περιγράφονται στο άρθρο, είναι απαράδεκτα και αποτυχία της ανώτατης στρατιωτικής ηγεσίας να χτίσει μια αίσθηση του ανήκειν στο προσωπικό, η οποία σε περίπτωση πολέμου(αλλά και στο καθημερινό έργο) θα επηρέαζε σημαντικά την απόδοση των μονάδων που θα λειτουργούσαν σαν μονάδα, ενώ έτσι δημιουργούνται τεταμένες σχέσεις μεταξύ αξιωματικών – υπαξιωματικών που επιρεάζουν αρνητικά και τους απλούς στρατιώτες και συνεπώς τις ΕΔ στο σύνολο(πράγμα που θα έπρεπε να γνωρίζουν όσοι διοικούν μονάδες η σχηματισμούς στις ΕΔ, όπως τα γνωρίζουν αρκετοί προϊστάμενοι σε ιδιωτικές εταιρίες).

 3. Πολύ καλό το άρθρο από γνώστη τού αντικειμένου μεστό με άποψη και κάποιες αλήθειες η τουλάχιστον δικές του αλήθειες . Πάμε σε κάποιες παρατηρήσεις , παρακολουθώντας τούς σχολιασμους πρέπει να έχουμε μια σταθερά φίλοι θελουμαι επανδρωση στα πρότυπα του Αμερικανικού στρατού η δεν ξέρω πιου θέλετε τότε πρέπει να συμφωνήσουμε ότι έχουμε περισότερους αξιωματικούς απο όσους πρέπει που ασχολούνται με πραγματα που αλλού ασχολούνται υπαξ. Η αλλιώς έχουμε ένα ερμαφρόδιτο σύστημα με λιγο απο ολλα . Συμπέρασμα μην βαράμε αυτούς πού ταράζουν έστω και λίγο τα νερα εστω καί αν είναι οβα συνδικαλιστές πού λέει ο λόγος ισως αυτους που σκέφτονται διαφορετικά είναι πού πρέπει να ενθαρρύνουμε.

 4. Ωραίο άρθρο, νομίζω το ζουμί είναι πως για τα πάντα ο άνθρωπος χρειάζεται κίνητρο.
  Κάποιοι λίγοι έχουν εσωτερικό κίνητρο και αυτοί είναι οι λεγόμενοι ήρωες που βρίσκεις παντού, και στο δημόσιο και στον στρατό κι αλλού, αλλά αυτοί είναι εξαιρετικοί και φυσικά λίγοι. Χρειάζεται και εξωτερικό κίνητρο.

  Και για να υπάρξουν τέτοια κίνητρα πρέπει κάποιοι απο πάνω να σηκώσουν μανίκια, να στρώσουν τον κώλο κατω και να σχεδιάσουν.

 5. Το άρθρο για εμένα δείχνει μια νεοελληνική παθογένεια που από τα αρχαία μέχρι τα νεώτερα χρόνια δεν υπήρχε. Δηλαδή ενώ δεν είχε την ικανότητα κάποιος να καταλάβει μια θέση στην ιεραρχία με την ευθεία οδό θέλει εντούτοις να δρέψει καρπούς χωρίς να ιδρώσει. Όταν κάποιος ΕΠΟΠ/ΕΜΘ/ΕΠΥ θεωρεί ότι παίρνοντας ένα πτυχίο ΑΕΙ( που αν θέλετε να δείτε η πλειοψηφία των όσων παίρνουν αυτά τα πτυχία είναι είτε από το ΕΑΠ είτε κάποιων εξ αποστάσεως εξωτερικού είτε κάποιο ΤΕΙ κατά κύριο λόγω θεωρεί ότι μπορεί να ισοψηφήσει τον Εύελπι και «στραβώνει» όταν απλά ασκεί εντός του στρατοπέδου καθήκοντα για τα οποία προσλήφθηκε και θέλει και αυτός γραφείο και θέσεις εξωτερικού. Τώρα αν υπάρχουν εξαιρέσεις?ναι υπάρχουν αλλά επειδή είναι Ελλάδα πιστέψτε με ότι αν τους δοθούν τέτοιες δυνατότητες και πάλι θα τις καρπωθούν οι έχοντες «μπαρμπα» και όχι οι επιτυχόντες. Το ίδιο συμβαίνει και στο υπόλοιπο δημόσιο όπου ενώ προσλαμβανονται ΔΕ για άλλου είδους δουλειά μετά βάζουν τα «μέσα» για να κάνουν δουλειά γραφείου και να φοράνε κοστούμι γιατί αυτό νομίζουν ότι είναι η διαφορά με τους ΠΕ. Τα αποτελέσματα είναι να έχουμε το δημόσιο του σήμερα.Ας ελπισουμε ότι οι ΕΔ θα μείνουν εκτός αυτής της νοοτροπίας(αν και φοβάμαι ότι η εκλογική πίεση-βλ.είναι πλέον χιλιάδες οι ψήφοι των επαγγελματιών οπλιτών με τις οικογενειές του). Βέβαια τα παιδιά τους τα στέλνουν φροντηστήριο και το ονειρό τους είναι να μπουν στην Ευελπίδων και στα υπόλοιπα ΑΣΕΙ. Γιατί δεν τους κάνουν ΕΠΟΠ και να παίρνουν μετά ένα πτυχίο από το ΕΑΠ και να γίνονται αξιωματικοί? γιατί ν κοπιάζουν? Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να βελτιωθούν οι συνθήκες και η κατάσταση σε αυτό τον θεσμό. Κατα την γνώμη μου θα έπρεπε μετά από κάποια χρόνια να μεταπηδούν στα υπόλοιπα σώματα ασφαλείας αν θέλουν ώστε να μην πέφτουν στην «ρουτίνα» γιατί είναι λογικό ότι ένας ΕΠΟΠ στα 35 του δεν έχει και πολύ όρεξη να φυλάει σκοπιά σε μια βραχονησίδα. Πάντως όχι να γίνονται αξιωματικοί εν ενεργεία.

  1. “… Το άρθρο για εμένα δείχνει μια νεοελληνική παθογένεια που από τα αρχαία μέχρι τα νεώτερα χρόνια δεν υπήρχε. Δηλαδή ενώ δεν είχε την ικανότητα κάποιος να καταλάβει μια θέση στην ιεραρχία με την ευθεία οδό θέλει εντούτοις να δρέψει καρπούς χωρίς να ιδρώσει…”

   Πάντα υπήρχε και παντού. Απλά σε άλλες χώρες όταν το βλέπουν οι άλλοι που δεν έχουν αυτή την δυνατότητα τσινάνε. Στην Ελλάδα το πελατειακό κράτος το υποσχέθηκε αυτό το πράγμα σε όλους, λες κι είμαστε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Όταν καταλάβουμε πως δεν γίνεται να ισχύει για όλους μας, κι όταν με το καλό χάσουμε την ανοσία που έχουμε αποκτήσει στο φαινόμενο θ’αρχίσουμε να τσινάμε κι εμείς και θα περιοριστεί.

   1. http://www.mod.mil.gr/synenteyxeis-typoy/eisagogikes-omilies-yetha-eyaggeloy-apostolaki-kai-anyetha-panagioti-riga-sti

    ζώ για τη στιγμή που θα δω ΕΜΘ ανθυπολοχαγό πόσο 45-50 ετών?,να ανταποκρίνεται επιτυχώς στα επιχειρησιακά καθήκοντα του ως διμοιρίτης”αυτά που λεέι ο οιονεί αξιωματικός ποιο πάνω”,να ηγηθεί δηλαδή των τριων ομάδων του σε πυρ και κινηση ή σε περίπολο μάχης,ή να κάνει μια επιδρομή σε σταθμό διοικήσεως,να εκτελέσει 50αρα πορεία με φόρτο μάχης στο λόχο κρούσεως που ανήκει η διμοιρία του και αλλά τέτοια ωραία ,
    αλλά ξέχασα μαλλον προετοιμάζονται για στρατιωτικοί ακόλουθοι και αξιωματικοί σύνδεσμοι στο ΝΑΤΟ

  2. Δηλαδή εσύ θεωρείς ότι το πτυχίο από το ΕΑΠ το αποκτά κάποιος χωρίς κόπο; Προς ενημέρωση σου οι περισσότεροι απόφοιτοι του ΕΑΠ συνεχίζουν σε μεταπτυχιακές σπουδές σε άλλα ΑΕΙ με μεγάλη επιτυχία, δείκτης του πόσο υψηλής ποιότητας σπουδές προσφέρει το ΕΑΠ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.