Χρήστος Μαζανίτης: Ενίσχυση με 1100 θωρακισμένα Cougar και HMMWV από τις ΗΠΑ

U.S. Marine Corps photo by Cpl. Frank Cordoba

Γράφει ο Χρήστος Μαζανίτης, πηγή: Εφημερίδα «Realnews», 16 Μαΐου 21

Αρχική συμφωνία για την δωρεάν απόκτηση 500 Cougar και επιπλέον 500-600 Humvee, τα οποία αλλάζουν τον συσχετισμό δυνάμεων στον Έβρο

Με ταχύτατους ρυθμούς και υπό άκρα μυστικότητα, η ηγεσία του ΓΕΕΘΑ κατάφερε, σε συνεννόηση με την αμερικανική πλευρά, να έρθει σε προφορική συμφωνία για την παραχώρηση 500 θωρακισμένων πάνοπλων Cougar κι επιπλέον 500 με 600 θωρακισμένων Humvee, τα περισσότερα εξ αυτών με οπλισμό, και μάλιστα δωρεάν! Η συμφωνία πιστώνεται στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, που σε απευθείας επικοινωνία που είχε με Αμερικανούς επιτελείς έχει καταφέρει να δεσμεύσει προφορικά ένα στόλο συνολικά 1100 θωρακισμένων οχημάτων, η απόκτηση των οποίων θα φέρει μεγάλη ανατροπή στο ισοζύγιο ισχύος του Έβρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, πριν από δύο εβδομάδες υπήρξε καταρχήν προφορική συμφωνία μεταξύ ΓΕΕΘΑ και αμερικανικού Πενταγώνου. Πρόκειται για οχήματα τα οποία κρίνονται ως πλεονάζον υλικό, ειδικά μετά την απόφαση των ΗΠΑ για αποχώρηση ή συρρίκνωση της παρουσίας τους από τα μέτωπα της Συρίας, του Ιράκ και του Αφγανιστάν.

Επιπλέον, όπως πολλές φορές εχει τονίσει ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Παϊατ, «οι δύο χώρες διανύουν το καλύτερο ιστορικά επίπεδο σχέσεων» και στο πλαίσιο της αναβαθμισμένης στρατηγικής συνεργασίας οι ΗΠΑ εμπράκτως ενισχύουν τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Μάλιστα, αυτή η εξέλιξη εκτιμάται ότι θα είναι προπομπός και άλλων εξοπλιστικών εκπλήξεων από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Ο ίδιος ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ πραγματοποίησε πριν από λίγες ημέρες σύσκεψη με το Αρχηγό ΓΕΣ, Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση, ο οποίος ανέλαβε να κινηθούν ταχύτατα όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες σύνταξης του σχετικούς φακέλου, ώστε σε διάστημα δύο εβδομάδων να έχει την υπογραφή του Στρατηγού Κ. Φλώρου κι εν συνεχεία ο διοικητής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ), Αντιναύαρχος ε.α. Αριστείδης Αλεξάκης να στείλει την σχετική LoR (Letter of  Request) προς την αμερικανική πλευρά.

Ελληνικό κλιμάκιο

Ο λόγος βιασύνης είναι διπλός. Η ελληνική πλευρά θέλει να δεσμεύσει άμεσα όλα τα επιθυμητά οχήματα που αποσύρονται πρόωρα από τις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις. Παράλληλα, μέσα στο καλοκαίρι -πιθανόν στα τέλη Ιουλίου- θα μεταβεί κλιμάκιο του ΓΕΣ στις ΗΠΑ για τη διεκπεραίωση ενός αλλού προγράμματος, πού αφορά τα 1200 θωρακισμένα M1117, τα οποία επίσης θα δοθούν δωρεάν στην Ελλάδα. Έτσι, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων θέλει όταν φύγει το κλιμάκιο να έχει ολοκληρωθεί και το γραφειοκρατικό κομμάτι, ώστε να γίνει ταυτόχρονα και η επιλογή των 500 Cougar μαζί με τα 500-600 Humvee. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας να είναι έτοιμος όλος ο φάκελος.

Το Cougar είναι MRAP (Mine Resistant Ambush Protected – Ανθεκτικό Ναρκών Προστατευόμενο απέναντι σε Ενέδρες) και διατίθεται σε δύο εκδόσεις, 4Χ4 και 6Χ6. Η «μικρή» έκδοση μεταφέρει έως 8 άτομα με πλήρη εξοπλισμό, μπορεί να κινηθεί με ταχύτητα 100 χλμ./ώρα και έχει αυτονομία 550 χιλιομέτρων. Το 6Χ6 μπορεί να μεταφέρει έως και 10 άτομα με πλήρη εξοπλισμό, με αντίστοιχες επιδόσεις και αυτονομία.

©ΓΕΣ | ΤΟΜΠ M113 μαζί με άρματα μάχης Leopard 1A5, στην Θράκη

Με την προμήθεια τους θα αντικατασταθούν εν μέρει τα παρωχημένης τεχνολογίας M113, γνωστά τους αξιωματικούς του Στρατού ως «παπάκια», εκτοξεύοντας τις δυνατότητες του Δ’ Σώματος Στρατού. Βεβαίως, μπορεί να χάνεται το πλεονέκτημα της ερπύστριας στα λασπωμένα πεδία του Έβρου, όμως ο Στρατός κερδίζει σε ασφάλεια και επιδόσεις σε άλλα εδάφη, αφού τα Cougar φέρουν θωράκιση που αντέχει σε επιθέσεις από νάρκες και παρέχει ολόπλευρη προστασία ακόμη και από 50άρι.

«Ατσάλινο ποτάμι»

Ταυτόχρονα με τα Cougar, όμως, ανοίγεται διάπλατο παράθυρο ευκαιρίας με την προμήθεια και 500-600 θωρακισμένων Humvee, με τα περισσότερα εξ αυτών να διαθέτουν οπλισμό. Πρόκειται για τα γνωστά μας Hummer, που κατασκεύαζε και η ΕΛΒΟ, τα οποία θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν μεγάλο αριθμό από τα Mercedes 240GD και να ενισχύσουν, εκτός από μονάδες του Έβρου, τους Πεζοναύτες αλλά και τις Ειδικές Δυνάμεις.

ΓΕΣ | Άσκηση Εθνοφυλάκων με όχημα 240GD

Τόσο τα Cougar όσο και τα Humvee φέρουν πολυβόλα των 7,62 ή των 12,7 χλστ, ενώ υπάρχουν και εκδόσεις με τηλεχειριζόμενο πύργο και με φορείς πυραύλων Stinger, στην έκδοση Avenger.

Μαζί με τη δωρεάν παραχώρηση των 1200 M1117, επίσης από το απόθεμα των ΗΠΑ, στον Έβρο δημιουργείται ένα «ατσάλινο ποτάμι» Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ), λύνοντας ένα μεγάλο πρόβλημα που απασχολούσε την ηγεσία του Στρατού τα τελευταία χρόνια, καθώς τα M113 προσφέρουν χαμηλές επιδόσεις και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του σύγχρονου πεδίου των μαχών.

Photo by Capt. A. Sean Taylor | Οχήματα HMMWV που αγόρασε το Ιράκ, το 2015, για να αντιμετωπίσει το Ντά’ες

Μαζί με την προσθήκη των Cougar δημιουργείται ένας στόλος συνολικά 1700 οχημάτων με εξαιρετικές δυνατότητες, αφού είναι ιδανικά για την ταχεία μεταφορά τμημάτων πεζικού προς εξάλειψη απειλών. Η Τουρκία έχει τα αντίστοιχα -εγχώριας σχεδίασης και παραγωγής- BMC Kirpi, τα οποία, θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχουν περισσότερη «εμφάνιση» παρά ουσία, αφού στο πεδίο των μαχών της Λιβύης, όπου δοκιμάστηκαν, έγιναν εύκολος στόχος των δυνάμεων του Στρατάρχη Χαφτάρ.

Πλέον, το μεγάλο στοίχημα για την στρατιωτική ηγεσία είναι η απόκτηση 350 με 500 ΤΟΜΑ (Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης) Bradley M2A2, από το αμερικανικό απόθεμα. Όπως έχει αποκαλύψει η «R», δεν θα πρέπει να θεωρείται καθόλου απίθανο εάν μέσα στους επόμενους μήνες δούμε να παραχωρούνται δωρεάν από τις ΗΠΑ και αυτού του είδους τα οχήματα προς τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

5 Απαντήσεις

  1. «Μαζί με τη δωρεάν παραχώρηση των 1200 M1117, επίσης από το απόθεμα των ΗΠΑ, στον Έβρο δημιουργείται ένα «ατσάλινο ποτάμι» Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ), » Για πολλοστή φορά τα Μ1117 δεν είναι Μεταφοράς Προσωπικού. Είναι όχημα περιπολίας και δεν μπορεί να μεταφέρει έξτρα προσωπικό

    1. Εξαρτάται τη διαμόρφωσή του και ναι μπορεί να μεταφέρει επιπλέον προσωπικό. Υπάρχει διαμόρφωση με επιπλέον 3 για περιπολία κυρίως και ….φυσικά με επιπλέον 7-8 άτομα!
      Είναι σαφώς πιο θωρακισμένα από τα Mercedes και ίσως κάποια πα λα θα Hummer που έχουμε …προφανώς όμως δεν είναι ΤΟΜΑ. Βάση δεδομένων είναι μια καλή λύση.

  2. Ελπίζω αν ισχύει ότι αυτά τα MRAP θα πάνε στην ΑΣΔΕΝ και το πολύ στην μία από τις 2 Μ/Κ τξαρχιες της Β.Ελλάδας. Αν είναι για τον Έβρο θα μιλάμε για βραβείο ασχετοσύνης. Αν μεταβούν στην ΑΣΔΕΝ είναι καλά και έτσι να πάνε Έβρο τα ΛΕΩΝΙΔΑΣ (ελπίζω να λάβουν και κάποιον ΕΜΖ) για να έχουμε τουλάχιστον ένα αξιόλογο ΤΟΜΠ και τα Μ113 να πάνε σε δεύτερη ζώνη (εκτός των ειδικών). Με τα χαμερ καλύπτουμε κάθε ανάγκη κάθε τάγματος σε μεταφορά οπλισμού (ας ελπίσουμε θα έρθουν) ενώ ας τελειώσει επιτέλους το θέμα των Μ1117(το πολύ το κυρελεησον το βαριέται και ο παπας).

  3. Δείχνει ανθρώπους που καταφέρνουν να κάνουν τη διαφορά. Ο,τι δυνατότητα υπάρχει την αξιοποιούν και να συνεχίσουν έτσι για το καλό όλων μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.