Ενοποιημένο Σύστημα Στρατιώτη (Integrated Soldier System)

Γράφει ο Βασίλης Καραβίδας‎*

Συνήθως στο άκουσμα των λέξεων “συστήματα στρατιώτη” το μυαλό μας πάει σε επιμέρους υλικά όπως κράνος, σακίδιο, σταθμός ασυρμάτου, ατομικός οπλισμός κλπ. Ετυμολογικά όμως η λέξη σύστημα περιγράφει ένα σύνολο πραγμάτων που “δουλεύουν” μεταξύ τους σε ένα ενοποιημένο σύνολο.

Η σημερινή τεχνολογία μας έχει εφοδιάσει με αρκετά υλικά που μπορούμε να πούμε πως συνεργάζονται μεταξύ τους για να προσφέρουν μεγαλύτερα πλεονεκτήματα στο στρατιώτη, όπως τα σκοπευτικά βοηθήματα που ενσωματώνονται στα τυφέκια, αλλά ουσιαστικά παραμένουν ένα υποσύνολο που δεν μπορεί να συνεργαστεί με κάποιο άλλο υλικό.

Πακτωλοί χρημάτων διατέθηκαν σε προγράμματα για τη διασύνδεση όλων των συστημάτων που φέρει ένας στρατιώτης (όπως το Αμερικάνικο Objective Land Warrior) και εξακολουθούν πολλές χώρες να προσπαθούν να αναπτύξουν τέτοια συστήματα (έχουμε γράψει για αρκετές τέτοιες προσπάθειες). Σίγουρα στο μέλλον θα τα καταφέρουν.

Τελευταία προσθήκη στη λίστα είναι η Ενοποιημένη Καλωδίωση Συστημάτων Στρατιώτη που αναπτύσσει η Αμερικάνικη εταιρία W.L.Gore, κατασκευαστής μεταξύ άλλων και της γνωστής μεμβράνης Gore-Tex. Η καλωδίωση θα φέρεται ενσωματωμένη στα αντιβαλιστικά γιλέκα του προσωπικού, απαλείφοντας έτσι την ανάγκη για καλώδια που διέρχονται εξωτερικά και αποτελούν και κίνδυνο για το προσωπικό αν πιαστούν κάπου, ενώ στους ειδικούς αντάπτορες θα μπορούν να συνδεθούν όλα τα επιμέρους ηλεκτρονικά συστήματα που φέρει ο στρατιώτης, βοηθώντας όχι μόνο στην διανομή πληροφοριών αλλά και στην κατανομή ενέργειας όπου απαιτείται.

Το σημαντικότερο για εμάς είναι πως το γιλέκο στις φωτογραφίες κατασκευάζεται από τον επίσημο συνεργάτη της W.L. Gore, Κώστα Σιαμίδη.

 

*O Βασίλης Καραβίδας είναι διαχειριστής της ομάδας «ΑΝΑΛΑΒΑΤΕ! ΑΡΜ!» στο Facebook.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.