Γράφει ο Βασίλης Καραβίδας‎*

Συνήθως στο άκουσμα των λέξεων “συστήματα στρατιώτη” το μυαλό μας πάει σε επιμέρους υλικά όπως κράνος, σακίδιο, σταθμός ασυρμάτου, ατομικός οπλισμός κλπ. Ετυμολογικά όμως η λέξη σύστημα περιγράφει ένα σύνολο πραγμάτων που “δουλεύουν” μεταξύ τους σε ένα ενοποιημένο σύνολο.

Η σημερινή τεχνολογία μας έχει εφοδιάσει με αρκετά υλικά που μπορούμε να πούμε πως συνεργάζονται μεταξύ τους για να προσφέρουν μεγαλύτερα πλεονεκτήματα στο στρατιώτη, όπως τα σκοπευτικά βοηθήματα που ενσωματώνονται στα τυφέκια, αλλά ουσιαστικά παραμένουν ένα υποσύνολο που δεν μπορεί να συνεργαστεί με κάποιο άλλο υλικό.

Πακτωλοί χρημάτων διατέθηκαν σε προγράμματα για τη διασύνδεση όλων των συστημάτων που φέρει ένας στρατιώτης (όπως το Αμερικάνικο Objective Land Warrior) και εξακολουθούν πολλές χώρες να προσπαθούν να αναπτύξουν τέτοια συστήματα (έχουμε γράψει για αρκετές τέτοιες προσπάθειες). Σίγουρα στο μέλλον θα τα καταφέρουν.

Τελευταία προσθήκη στη λίστα είναι η Ενοποιημένη Καλωδίωση Συστημάτων Στρατιώτη που αναπτύσσει η Αμερικάνικη εταιρία W.L.Gore, κατασκευαστής μεταξύ άλλων και της γνωστής μεμβράνης Gore-Tex. Η καλωδίωση θα φέρεται ενσωματωμένη στα αντιβαλιστικά γιλέκα του προσωπικού, απαλείφοντας έτσι την ανάγκη για καλώδια που διέρχονται εξωτερικά και αποτελούν και κίνδυνο για το προσωπικό αν πιαστούν κάπου, ενώ στους ειδικούς αντάπτορες θα μπορούν να συνδεθούν όλα τα επιμέρους ηλεκτρονικά συστήματα που φέρει ο στρατιώτης, βοηθώντας όχι μόνο στην διανομή πληροφοριών αλλά και στην κατανομή ενέργειας όπου απαιτείται.

Το σημαντικότερο για εμάς είναι πως το γιλέκο στις φωτογραφίες κατασκευάζεται από τον επίσημο συνεργάτη της W.L. Gore, Κώστα Σιαμίδη.

 

*O Βασίλης Καραβίδας είναι διαχειριστής της ομάδας «ΑΝΑΛΑΒΑΤΕ! ΑΡΜ!» στο Facebook.

One Response

  1. anast

    ΔΕΝ ΕΧΩΜΕ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΜΕΣΑ, ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΜΕ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ!

    Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: