Η ελληνική εταιρεία παρέχει αυξημένες ικανότητες επιβίωσης στα νέα τεθωρακισμένα οχήματα Leopard 2A7V και Boxer.

Η EODH συμμετέχει ενεργά στην βελτίωση των ικανοτήτων επιβίωσης των σημερινών και μελλοντικών τεθωρακισμένων οχημάτων. Η ελληνική εταιρεία έχει περισσότερα απο 15 χρόνια εμπειρίας στον τομέα, καταγράφοντας μια επιτυχημένη πορεία και έχει καθιερωθεί σε ηγετική θέση στην απαιτητική διεθνή αγορά των συστημάτων προστασίας και θωρακίσεων για τις εποχούμενες πλατφόρμες.

Το 2018, η εταιρεία που εδρεύει στην Μακεδονία επιλέχθηκε να εργαστεί για το γερμανικό υπουργείο άμυνας στην βελτίωση 104 Leopard 2A7V. Το πρόγραμμα αποσκοπούσε στην ενίσχυση της ικανότητας επιβίωσης (survivability) με την χρήση πακέτων θωρακίσεων, τα οποία θα τοποθετηθούν σε 68 Leopard 2A4 και 16 Leopard 2A6, όπως επίσης και σε 20 νέας κατασκευής Leopard 2A7V.

Shutterstock | BOXER

Επιπλέον, η EODH διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο πρόγραμμα Boxer. Η εταιρεία πρόκειται να προμηθεύσει την θωράκιση για τα τεθωρακισμένα οχήματα Boxer που θα κατασκευαστούν για τους Στρατούς της Γερμανίας, Λιθουανίας, Ολλανδίας, Αυστραλίας, Σλοβενίας και της Βρετανίας.

Εκτός από τις λύσεις θωρακίσεων για τα κύρια άρματα μάχης Leopard 1 και Leopard 2, και το τεθωρακισμένο όχημα μάχης Boxer, η EODH εργάζεται επίσης σε λύσεις για το ΤΟΜΠ VAB, TAPV, LMV II, ΤΟΜΠ Λεωνίδας Ι/ΙΙ, ΤΟΜΠ M-113, EE-9 Cascavel.

Εν κατακλείδι, αυτήν την στιγμή η ελληνική εταιρεία εξελίσσει το νέο σχέδιο του βαριού τεθωρακισμένου οχήματος μεταφοράς προσωπικού (ΒΤΟΜΠ) των 38 τόνων με βάση το σκάφος του MBT Leopard 1, το οποίο μπορεί να μεταφέρει 10 άτομα.

Βαλλιστική προστασία και NANO ίνες

Οι λύσεις βαλλιστικής προστασίας της EODH έχουν ως βάση εξελιγμένα υλικά NANO-τεχνολογίας. Εμπεριέχουν ειδικά κεραμικά, νέα κράματα μετάλλων και υψηλής αντοχής φυσικές ίνες. Ο συνδυασμός αυτών των υλικών επιτρέπει επίσης την σχεδίαση συνθετών λύσεων υψηλής απόδοσης.

Θωράκιση νέας γενιάς

Επιπλέον, οι λύσεις προστασίας από τις νάρκες και τους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς (IED) επωφελούνται από την απόδοση αυτών των NANO-υλικών, τα οποία χρησιμοποιούνται επίσης για τη βαλλιστική προστασία και τα προϊόντα αντιθραυσματικών επενδύσεων.

Αυτά τα υλικά μπορουν να απορροφήσουν τεράστια ποσά ταλαιπωρίας και με αυτήν την τεχνολογία τα τεθωρακισμένα οχήματα μπορουν να επωφεληθούν από την σημαντικά βελτιωμένη αντιναρκική προστασία.

Τι είναι οι NANO ίνες;

Τα προϊόντα επενδύσεων της EODH ειναι κατασκευασμένα από μεγάλης αντοχής φυσικές ΝΑΝΟ-ίνες. Αυτές οι ίνες επιδεικνύουν εξαιρετικά δυναμικές επιδόσεις έχοντας ως αποτέλεσμα τις επενδύσεις με πολύ μεγαλύτερη απόδοση βαλλιστικής προστασίας σε σχέση με τις επενδύσεις που κατασκευάζονται από χημικές ίνες.

Τα νέα προϊόντα επενδύσεων μπορουν να χρησιμοποιηθούν σε σημαντικά υψηλότερες θερμοκρασίες, ενώ διατηρούν την αντοχή τους και επίσης χρησιμοποιούνται για την σχεδίαση συνθετικών υλικών επιτρέποντας την παραγωγή περίπλοκων δοκιμών κατασκευών για οχήματα σε σημαντικά μειωμένο βάρος.

Διάφανη Κεραμική Προστασία

Η Διάφανη Κεραμική Προστασία της EODH έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα βασικά θωρακισμένα γυαλιά. Προσφέρει μειωμένο βάρος της τάξης του 70%, ικανότητα πολλαπλών χτυπημάτων, ορατότητα μετά την επίθεση πολλαπλών χτυπημάτων, μεγαλύτερο εύρος θερμοκρασίας, την ίδια ή μεγαλύτερη διαπερατότητα φωτός στο φάσμα ορατότητας και IR.

Προστασία πολυστρωματικών θωρακίσεων και σύνολα αντιμετώπισης εκρήξεων (anti-blast)

Επι του παρόντος, η EODH εργάζεται στην παρουσίαση νέων εννοιών προστασίας ολιστικής προσέγγισης για τα τεθωρακισμένα οχήματα. Δημιούργησε ένα νέο σύστημα πολυστρωματικής θωράκισης το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα μελλοντικά οχήματα. Το νέο σύστημα πολυστρωματικής θωράκισης ειναι μικρού βάρους και προσφέρει προστασία από το επίπεδο 4 ως το επίπεδο 5+ της συμφωνίας τυποποίησης (STANAG) 4569.

Επιπλέον, η EODH ανέπτυξε ένα νεο anti-blast κάθισμα για θωρακισμένα οχήματα με εξελιγμένο μηχανισμό απορρόφησης κραδασμών και καινοτόμο σύστημα ζώνης που ελαχιστοποιεί τους δευτερεύοντες τραυματισμούς των στρατιωτών στην σπονδυλική στήλη και τον αυχένα.

Η EODH έχει επίσης εισχωρήσει στις τεχνολογίες διαχείρισης υπογραφής. Το σύστημα διαχείρισης υπογραφής έχει μοναδική σχεδίαση και χρησιμοποιεί ειδικά υλικά συνδυαστικά τα οποία καταστέλλουν την οπτική και θερμική υπογραφή όπως επίσης και τα σήματα της ισοδύναμης επιφάνειας ραντάρ (RCS) των ραντάρ.

Ολοκληρωμένο Σύστημα ASPIS (Advanced Shielding Platform Integrated System)

Το ASPIS (Advanced Shielding Platform Integrated System) χρησιμοποιεί όλες τις λύσεις προστασίας που αναφερθήκαν παραπάνω και επίσης περιλαμβάνει:

-Σειρά αισθητήρων για έγκαιρη προειδοποίηση

-Επεξεργαστές

-Επενεργητές

-Παθητικά και ενεργά αντίμετρα

-Διαχείριση υπογραφής

-Βαλλιστική προστασία

-Προστασία από νάρκες

-Προστασία από IED

Σύμφωνα με την εταιρεία, το σύστημα ολοκληρωμένης προστασίας ASPIS θα εντοπίσει, αναγνωρίσει, ταυτοποιήσει, αναχαιτίσει και εξουδετερώσει τις επερχόμενες απειλές σε χρονικό διάστημα λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο. Εκτός από την εξέλιξη των νέων προϊόντων, οι κεντρικοί στόχοι της EODH για το μέλλον ειναι η συμμετοχή της εταιρείας στο πρόγραμμα ανάπτυξης του νέου ευρωπαϊκού MBT, όπως επίσης και σε έργα ερευνάς και ανάπτυξης (R&D) της πρωτοβουλίας PESCO της ΕΕ.

H EODH αναπτύσσει και παραγάγει, λύσεις βαλλιστικής προστασίας, λύσεις προστασίας βλημάτων κοίλου γεμίσματος, λύσεις προστασίας IED, λύσεις προστασίας απο νάρκες, λύσεις ημισφαιρικής προστασίας, νέας γενιάς επενδύσεις, λύσεις διάφανης προστασίας, κεραμικά υλικά υψηλής πυκνότητας και αντίστασης και αντιθραυσματικές επενδύσεις για όλους τους τύπους οχημάτων.

Τα συστήματα προστασίας και θωρακίσεων της EODH μπορουν να αντιμετωπίσουν απειλές όπως θραύσματα και αποκολλημένα μεταλλικά τμήματα, βομβίδες, RPG, ATGM, νάρκες, διατρητές κινητικής ενέργειας, καθοδηγούμενα βλήματα πυροβολικού και αλλα.

Η EODH αναλύει τις απειλές και σχεδιάζει τα συστήματα προστασίας και θωρακίσεων που ειναι καταλληλότερα για τα σημερινά και μελλοντικά τεθωρακισμένα οχήματα.

Του Γεωργίου Τσιμπούκη

Απόδοση/Μετάφραση απο το defenceiq.com για την Προέλαση.

14 Σχόλια

 1. Gunslinger32

  Η Ελλάδα ενδιαφέρεται για προϊόντα της συγκεκριμένης εταιρίας, η προτιμάει να ξοδεύει χρήματα σε αμερικάνικα και άλλα εισαγώμενα;

  Απάντηση
 2. Gunslinger32

  Σε μια 2η ματιά είδα ότι πρόκειται ουσιαστικά (και πρακτικά) για μια θυγατρική εταιρεία της γερμανικής IBD Deisenroth Engineering, με έδρα στην πόλη Λόμαρ της Γερμανίας, η οποία σε λίγο περνάει στα χέρια της πασίγνωστης Ράινμεταλ.
  Αυτό στο άρθρο δεν αναφέρεται πουθενά, αφήνοντας λάθος εντυπώσεις ότι πρόκειται για ελληνική εταιρία. Οπότε το προηγούμενο μου σχόλιο δεν έχει νόημα, εφόσον δεν πρόκειται για ελληνική εταιρία αλλά για ξένη εκπροσώπηση στην Ελλάδα.

  Η σχετική αναφορά στα γερμανικά(η πηγή είναι αξιόπιστη).

  Rheinmetall übernimmt das operative Geschäft der IBD Deisenroth Engineering GmbH. Nach dem kürzlich erfolgten Abschluss der Verträge soll die Transaktion zum 1. Juni 2019 wirksam werden. Rheinmetall ergänzt damit seine Kompetenz für den Schutz von militärischen Fahrzeugen und rundet sein Portfolio als Systemanbieter für die Landstreitkräfte ab. Deisenroth ist ein weltweit renommierter Anbieter von passiven Schutzsystemen vor allem für militärische Fahrzeuge.

  Zwischen Rheinmetall und Deisenroth gibt es schon seit langem enge Kontakte. Die Rheinmetall Chempro ist aus der Deisenroth-Tochter Chempro hervorgegangen und seit 2007 ein Gemeinschaftsunternehmen von Rheinmetall (51 Prozent) und Deisenroth. Die 2007 gemeinsam von Deisenroth (75 Prozent) und Rheinmetall gegründete ADS Gesellschaft für aktive Schutzsysteme mbH firmiert heute unter Rheinmetall Active Protection GmbH, an der Rheinmetall seit 2011 als Mehrheitsgesellschafter 74 Prozent der Anteile und die Familie Deisenroth 26 Prozent hält.

  IBD Deisenroth hat in der Vergangenheit eine Reihe internationaler Töchter zur besseren Vermarktung und wegen der Nähe zum Kunden im Ausland gegründet. Hierzu gehören u.a. das Engineering Office Deisenroth Canada (EODC) in Gloucester, das Engineering Office Deisenroth Hellas (EODH) in Thessaloniki und Åkers Krutbruk Protection AB in Åkers Styckebruk, Schweden.

  Απάντηση
  • dimitris /PL

   Και π.χ. την EasyJet, γιατί την έχουν σε 100 μεγαλύτερες βρετανικές εταιρίες, αφού ο Έλληνας-Κύπριος είναι ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης της ? Και την Bosh-Siemens-Pitsos γιατί δεν την θέλαμε να παει στην Τουρκία ? Και τα Ολυμπιακά 2004 γιατί τα λέγαμε ελληνικά και όχι Ελβετικά, αφού η Olympic Committee είναι από την Λοζάννη ? Και η Coca-Cola γιατί δεν μας αρέσει που έφυγε με παραγωγή στην Βουλγαρία, και από εκείνη την στιγμή σταμάτησα να πίνω την Φάντα, την άλλαξα για Λουξ ? Και… και… και… Ευτυχώς που οι πολλοί Έλληνες τα καταλαβαίνουν.

   Απάντηση
 3. JohnnyB ftw

  Η αναβάθμιση της βαλλιστικής προστασίας ενός ικανού αριθμού Leo 1A5 των Πεζοναυτών και της Εθνοφυλακής θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει.

  Επίσης και για το σύνολο των Leo 2A4 που έχουμε ειδικά αν πρόκειται να στείλουμε 41 από αυτά στην ΕΛΔΥΚ για αντιμετώπιση της Τουρκικής προκλητικότητας όπου πρόσφατα μεταφέρανε αριθμό δικών τους Leo 2A4 και A/K Firtina.

  Απάντηση
 4. sakis

  H EODH ιδρύθηκε από την IBD το 2003 για το Ελληνικό πρόγραμμα συμπαραγωγής του Leo 2HEL αλλά από το 2012 είναι μια αμιγώς Ελληνική εταιρία και αναπτύσσει δικά της προϊόντα και τεχνολογίες.

  Απάντηση
 5. Gunslinger32

  Χωρίς πρόθεση να επηρεάσω απόψεις/γνώμες συνομιλητών/σχολιαστών(η να πείσω οποιονδήποτε για οτιδήποτε), παραθέτω ένα παλαιότερο άρθρο σχετικά με το ιστορικό της εταιρίας. Όποιος έχει όρεξη για ψάξιμο και θέλει να μάθει περισσότερα, ας ρίξει μια (προσεκτική) ματιά στο παρακάτω πρίν αποφασίσει για την προέλευση της τεχνογνωσίας της συγκεκριμένης εταιρίας. Επιπλέον θεωρώ χρήσιμο να παρατηρήσω, ότι ένας απόφοιτος νομικής σχολής/Ακαδημίας, δεν είναι «αναγκαστικά» μηχανικός με μακρόχρονη εμπειρία στην ανάπτυξη θωρακίσεων η συστημάτων αυτοπροστασίας, ούτε ειδικός στην μεταλλουργία και χημεία. Ένα ερώτημα/θέμα είναι και οι πατέντες για τα προϊόντα που προσφέρει η εταιρία στην αγορά.
  Να σημειωθεί επίσης ότι η εταιρία παρά την υποτιθέμενη «απεξάρτηση» της απο την γερμανική μητρική(η οποία ανήκει στον όμιλο της Ράινμεταλ), συνεχίζει να φέρει επίσημα την ονομασία της οικογένειας Ντάιζενροτ(ενώ στα χαρτιά πρόκειται για ανώνυμη εταιρία).

  Παρακάτω η σχετική αναφορά όπως δημοσιεύθηκε στην γνωστή ελληνική εφημερίδα.

  Τα άρματα, το γραφείο, η διαμάχη
  TΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ, ΧΑΡΗΣ ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ

  Ενας στενός συνεργάτης του Ακη Τσοχατζόπουλου βρίσκεται κοντά στην αγορά ενός από τα σημαντικότερα γραφεία μηχανολόγων – μηχανικών της Γερμανίας, με σοβαρή εμπλοκή σε ηλεκτρονικά συστήματα 4ης γενιάς για άρματα μάχης. Πρόκειται για τον δικηγόρο Θεσσαλονίκης Α.Μ., ο οποίος ελέγχει την ελληνική θυγατρική του γραφείου Ντάιζενροθ (Ingeneurbuero Deisenroth – IBD).

  Η εταιρεία, με έδρα το Λόμαρ, ιδρύθηκε από τον Φρίντριχ Ουλφ Ντάιζενροθ το 1981. Βάση-αντικείμενο της αρχικής του δραστηριότητας ήταν ένα εκρηκτικό για τη λεγόμενη «αναδραστική θωράκιση». Μέσα από τη θωράκιση του άρματος υπάρχει ένα δεύτερο στρώμα το οποίο χωρίζεται από το εξωτερικό από μια εκρηκτική ύλη. Αυτή ενεργοποιείται μετά το αρχικό πλήγμα από εχθρικό βλήμα και κατευθύνει την πλάκα της θωράκισης αντίθετα με το βλήμα, περιορίζοντας την ταχύτητά του. Η τεχνική αυτή αναπτύχθηκε για πρώτη φορά από τους Σοβιετικούς το 1949, ενώ στη Δύση οι μόνοι που συνέχισαν να ερευνούν πάνω σε αυτή τη μέθοδο την εποχή του Ψυχρού Πολέμου ήταν οι Δυτικογερμανοί.

  O Ντάιζενροθ δραστηριοποιήθηκε ως προμηθευτής για τον στρατό της Δυτικής Γερμανίας από το 1981 έως το 1989, καθώς τα άρματα έπαιζαν την εποχή του Ψυχρού Πολέμου κρίσιμο ρόλο στο λεγόμενο θέατρο της Κεντρικής Ευρώπης, όπου οι Σοβιετικοί είχαν μεγάλη αριθμητική, αλλά όχι και τεχνική, υπεροπλία στα τεθωρακισμένα. Το 1991 η IBD ίδρυσε την εταιρεία παραγωγής Chempro. Το 2007 η πλειοψηφία των μετοχών της Chempro πουλήθηκε στη Rheinmetall. Ταυτόχρονα, αναπτύχθηκαν νέα συστήματα προστασίας, όπως η τεχνολογία MEXAS (Modular Expandable Armour System), με την οποία επανεξοπλίζονται τα άρματα Λέοπαρντ-2 ή το σύστημα ΑΜΑΡ (Advanced Armour Modular Protection), με το οποίο ενισχύεται η θωράκιση με κεραμικά σωματίδια νανοτεχνολογίας.

  Για να βρίσκεται πιο κοντά στα… σημεία πώλησης, ο Ντάιζενροθ ίδρυσε εταιρείες στον Καναδά, στη Σουηδία, τη Γαλλία και την Ελλάδα το 2003. Στην Ελλάδα, στη διοίκηση της εταιρείας εμφανίζεται ο Α.Μ. αμέσως μετά τη λήξη της θητείας του στο υπουργείο Ανάπτυξης, όπου είχε ακολουθήσει τον Ακη Τσοχατζόπουλο μετά το υπουργείο Αμυνας. Η εταιρεία εμφανίζεται να έχει μονάδα παραγωγής στο Λάκωμα Χαλκιδικής, παράγοντας υλικά για την ελληνική, την ισπανική και τη γερμανική αγορά. Το 2010, ο κ. Α.Μ. εμφανίζεται να συνεργάζεται με τον Ισκαντάρ Σάφα στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

  Το συμφωνητικό πώλησης

  Πριν από λίγους μήνες ο Ντάιζενροθ πεθαίνει και ο κ. Α.Μ. εμφανίζει συμφωνητικό πώλησης σε αυτόν της IBD, την εγκυρότητα του οποίου αμφισβητούν οι κληρονόμοι του Ντάιζενροθ. Κύκλοι της βιομηχανίας όπλων λένε ότι οι τρεις κληρονόμοι του μικρή μόνο σχέση είχαν «με τις δουλειές». Kάποιοι κύκλοι της αγοράς αμυντικού εξοπλισμού πιστεύουν ότι το ποσό των 60 εκατομμυρίων ευρώ που λένε ότι αποτιμάται η IBD (με τον υπολογισμό μελλοντικών συμβολαίων) δεν μπορεί «να υπάρχει στα χέρια» του δικηγόρου από τη Θεσσαλονίκη και ότι προέρχεται από πηγές που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τον ευαίσθητο τεχνολογικό χαρακτήρα της εταιρείας.

  Η τεχνολογία της IBD είναι η μόνη που θα μπορούσε π.χ. να βοηθήσει τα ρωσικά άρματα στην Ουκρανία που δέχονται σοβαρά πλήγματα από αντίπαλες δυνάμεις με σχετικά ελαφρύ φορητό οπλισμό. Πάντως, το επιχείρημα αυτό παραβλέπει το γεγονός ότι η εταιρεία είναι στενά συνδεδεμένη με τη Rheinmetall, αλλά και τον αυστηρά ρυθμιζόμενο χαρακτήρα των «κινήσεων προϊόντων» από και προς τις διάφορες εταιρείες του ομίλου, σύμφωνα με πηγές που βρίσκονται κοντά στη γερμανική μητρική. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν με νόημα ότι δεν γνωρίζουν ποια σχέδια και άδειες βρίσκονται στην κατοχή κάθε μιας από τις εταιρείες του ομίλου.

  Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η ελληνική εταιρεία (EODH) ήταν προσωπική εταιρεία του Ντάιζενροθ. Η μεταβίβαση της εταιρείας στον κ. Α.Μ. είχε δρομολογηθεί όταν ο Ντάιζενροθ ήταν ακόμα εν ζωή. Η εξαγορά, που τιμολογείται πάντως από παράγοντες της αγοράς αμυντικού εξοπλισμού της Γερμανίας σε ποσό αρκετά χαμηλότερο των 60 εκατομμυρίων ευρώ, θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από την αγορά και η διαφορά των δύο πλευρών να κριθεί τελικά από διαιτητική διαδικασία που έχει δρομολογηθεί από γνωστά δικηγορικά γραφεία του Λονδίνου.

  http://www.kathimerini.gr/834415/article/epikairothta/ellada/ta-armata-to-grafeio-h-diamaxh

  Απάντηση
 6. sakis

  Το συγκεκριμένο άρθρο γράφηκε κατόπιν «υπόδειξης» με ένα και μόνο σκοπό…..να αποτρέψει την πώληση ολόκληρου του ομίλου IBD στην Ελληνική θυγατρική EODH όπως επιθυμούσε ο εκλιπών ιδρυτής και ιδιοκτήτης. Το γεγονός αυτό βέβαια επιβεβαιώνεται και με την πρόσφατη εξέλιξη, την κατάληξη δηλαδή της IBD στα χέρια της Rheinmetall όπως επιθυμούσε διακαώς το Γερμανικό κατεστημένο. Όσο για τις άδειες και τα license η EODH κατέχει οτιδήποτε υπήρχε πριν το 2012. Τώρα, ο ρόλος των Ελλήνων δημοσιογράφων και ο καημός τους να μην καταλήξει η IBD σε Ελληνικά χέρια θα πρέπει να μας προβληματίσει….

  Απάντηση
 7. Gis

  Ειναι γνωστό ότι η εταιρεία απο το 2012 είναι 100% ελληνική. Ποιά «ξένη» εταιρεία θα παρουσιαζε σύστημα προστασιας με την λέξη ASPIS στο Abu Dhabi.???

  Απάντηση
 8. Gunslinger32

  Ακολουθώντας αυτή την λογική με τις ονομασίες/λέξεις, τα μελλοντικά όπλα CVS302 HOPLITE και CVS401 Perseus που παρουσίασε η ευρωπαϊκή εταιρία MBDA σε έκθεση στο Παρίσι, θα «έπρεπε» να είναι «λογικά» ελληνικά επειδή έχουν ελληνικές ονομασίες(παρόλο που δεν συμμετέχει κάν ελληνική εταιρία στα συγκεκριμένα προγράμματα).

  Αυτά δεν πάνε όμως έτσι, ας έχουν όσοι θέλουν αντίθετη άποψη.

  Ποιος Έλληνας σχεδιαστής παραγωγός, θα χρησιμοποίησε γερμανικό όνομα/επώνυμο για εταιρία που ίδρυσε μόνος του στην Ελλάδα;

  Σεβαστή οποιαδήποτε αντίθετη γνώμη/άποψη, αλλά πρέπει να έχει και ίχνος (πραγματικής) λογικής. Παράλογα υπάρχουν ούτως η άλλως με το παραπάνω στην Ελλάδα(όπως και στην συγκεκριμένη περίπτωση(με την εταιρία).

  Απάντηση
 9. ΕΛΛΑΣ

  Γιατι ρε παιδια λέει πουθενά κανένας νόμος ότι όταν αγοράζει κάποιος κάποια εταιρεία πρέπει να της αλλάξει το όνομα; το συμπέρασμα ότι είναι γερμανική απο πού βγαίνει; Όσον αφορά την εταιρεία EODH όταν στα μητρώα βγαίνει ότι είναι ελληνική γιατι να πούμε το αντίθετο; Τι ακριβώς δεν μπορείτε να καταλάβετε απο το άρθρο που λεει οτι έγινε μεταβίβαση της εταιρείας; Και επιπλέον το προγραμμα aspis εγινε τα τελευταια 2 χρόνια αποτι βλέπω, η εταιρεία μεταβιβάστηκε το 2012.

  Απάντηση
  • Gunslinger32

   Όσον αφορά το 2ο σου ερώτημα, η απάντηση είναι, απο το ιστορικό της εταιρίας.
   Ο Γερμανός Ντάιζενροτ που την ίδρυσε ως θυγατρική στην Ελλάδα(για τους λόγους που αναφέρονται στο ιστορικό), έφερε και την τεχνογνωσία στην Ελλάδα την οποία δεν χαρίζουν οι Γερμανοί για αστεία ποσά(εφόσον αυτή προφανώς δεν προήλθε απο ένα κρυφό «ταλέντο» αυτού που εμφανίζεται ως «αγοραστής», ο οποίος δεν θα ήταν εντελώς παράξενο να λειτουργεί ως layman η straw man σε αυτές τις περιπτώσεις). Όπως συνέβει σε άλλες εταιρίες όχι μόνο στην Ελλάδα(η συγκεκριμένη δεν είναι η μοναδική περίπτωση).
   Σε αυτό (επαναλαμβάνω), εννοείται ότι δεν είναι απαραίτητο να συμφωνήσουμε(αφού δεν αλλάζουν τα γεγονότα), ούτε έχει νόημα να επεκταθώ περισσότερο στο θέμα.

   Απάντηση
   • κλείτος ο μέλας

    @Gunslinger32,κάτσε να δούμε τι θα αποφανθεί το διαιτητικό δικαστήριο,που όπως έγραψες θα συσταθεί στο Λονδίνο…..
    αντίδικοι είναι οι EODH από τη μία και η IBD δηλαδή πλέον η Rheinmetall?

   • Gunslinger32

    Αγαπητέ φίλε Κλείτος, όλη αυτή η υπόθεση/ιστορία φαίνεται να περιβάλλεται από μυστήρια/μυστικά(shrouded in mysteries, όπως λένε οι φίλοι Άγγλοι) που ίσως να μην γίνουν ποτέ γνωστά στους απέξω.
    Λεπτομέρειες δεν μπορώ να γνωρίζω για τις συμφωνίες(ακόμα και να γνώριζα όμως…), αλλά σύμφωνα με μερικές αναφορές η Ράινμεταλ είχε στενή σχέση με την Ντάιζενροτ (και απέκτησε μεγάλο μέρος των μετόχων της εταιρίας) πρίν να «γίνει ελληνική» η θυγατρική EODH στην Ελλάδα.

    Εάν η παραπάνω αναφορά εννοεί ότι το 2011 αποκτήθηκε το 74% της θυγατρικής(Holding) IBD απο την Rheinmetall ισχύει πιθανόν όντως το IBD = Rheinmetall εφόσον έχει την πλειοψηφία των μετόχων (ίσως με ένα περιορισμένο δικαίωμα αρνησικυρίας του μικρότερου μετόχου, στην συγκεκριμένη περίπτωση τα μέλη της οικογένειας Ντάιζενροτ που αναφέρονται ως μέτοχοι), ο negotiation partner είναι όμως η πλευρά που έχει την πλειοψηφία των μετόχων και αναλαμβάνει την διοίκηση της εταιρίας.

    Η όλη ιστορία ίδρυσης των θυγατρικών(γραφείων) της Ντάιζενροτ στο εξωτερικό, έχει νομίζω και Φορολογικά υπόβαθρα(αν θυμάμαι σωστά απο άλλες παρόμοιες περιπτώσεις), υπάρχει επιπλέον περίπτωση να εξυπηρετεί επίσης τον σκοπό παράκαμψης γερμανικών νόμων που περιορίζουν την εξαγωγή αμυντικού υλικού απο γερμανικές εταιρίες σε ξένες χώρες.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: