Εορτασμοί για την 59η Επέτειο Ανακήρυξης της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας (φωτ & βίντεο)

Στο πλαίσιο των εορτασμών για την 59η επέτειο της Ανακήρυξης της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, πραγματοποιήθηκε την 1η Οκτωβρίου η Στρατιωτική Παρέλαση ενώπιον του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, της Πολιτικής, Θρησκευτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας.

Την Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος συνοδευόταν από τον Αρχηγό Εθνικής Άμυνας Πτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου, ενώ την παρέλαση παρακολούθησε και ο Υπουργός Άμυνας της Δημοκρατίας της Σερβίας κ. Aleksandar Vulin, ως προσκεκλημένος του Υπουργού Άμυνας κ. Σάββα Αγγελίδη.

Η παρέλαση ξεκίνησε με την έπαρση της σημαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, κατόπιν της οποίας εκτελέστηκαν 21 χαιρετιστήριοι κανονιοβολισμοί.

Το θερμό χειροκρότημα του κοινού απέσπασαν οι «Τραυματίες και Ανάπηροι Πολέμου», καθώς και οι «Αιχμάλωτοι Πολέμου του 1974», οι οποίοι προηγήθηκαν όλων των τμημάτων.

Στην παρέλαση συμμετείχαν Μηχανοκίνητα και Πεζοπόρα τμήματα της Εθνικής Φρουράς και της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), σε άψογους σχηματισμούς, με απόλυτο συντονισμό και εξαιρετικό συγχρονισμό, παρουσίασαν ένα άρτια οργανωμένο διακλαδικό σύνολο με υψηλό φρόνημα, άριστο επίπεδο εκπαίδευσης και πειθαρχίας.

Τα πτητικά μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας και της Αστυνομίας Κύπρου, πραγματοποίησαν διελεύσεις ακριβείας υπεράνω των επίγειων δυνάμεων στη διαδρομή της παρέλασης.

Στη παρέλαση,στην οποία συμμετείχαν επίσης πεζοπόρα και μηχανοκίνητα τμήματα της Αστυνομίας Κύπρου, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ), του Τμήματος Δασών, της Πολιτικής Άμυνας και της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων, παρουσιάστηκε το νέο απόκτημα της ΕΦ, το οπλικό σύστημα «NORA / ALEXANDER TGS”, Σερβικής κατασκευής και προέλευσης.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

10 Απαντήσεις

 1. Νέο καμουφλάζ για τα AW-139 της Δ.Α.;

  Αυτοί οι βάτραχοι… πρέπει να άδειασαν ολόκληρες τις αποθήκες των “ρωσικών” Μονάδων της Ε.Φ. από RPK-74M…. 🙂

 2. Πόσο «ζηλεύω» αυτά τα AW-139, ποιός ξέρει εφόσον μπήκε η Μπόινγκ στο (παιχνίδι)πρόγραμμα για την USAF μπορεί να αυξήθηκαν οι πιθανότητες να πάρουμε και εμείς μερικά για αντικατάσταση των Huey που δεν θα μπορέσουμε να αντικαταστήσουμε με περισσότερα ΝΗ90, ούτε με τα πλέον πανάκριβα UH-60(η USAF ξέρει γιατί επέλεξε το συγκεκριμένο για αντικατάσταση των UH-1N), αφού «αμερικανοποίηθηκαν» πλέον με την εμπλοκή των αμερικανών σε ένα μεγάλο πρόγραμμα αντικατάστασης. 😉

  https://www.proelasi.org/ηπα-το-mh-139-επιλέχθηκε-ως-ο-αντικαταστάτη/

  1. Καλύτερο το EC-145, μικρότερο κόστος χρήσης και πτήσης, ακόμα μικρότερες ανάγκες συντήρησης, σταθερά πέλματα που κάποιοι τα αγάπησαν μετά τον ερχομό των NH-90.

   1. Εφόσον είναι μικρότερο είναι και πιο οικονομικό, στην ποιότητα δεν νομίζω όμως να υπάρχει θέμα διαφοράς, οι αμερικανοί επέλεξαν πάντως και τα δυο μοντέλα για στρατιωτική χρήση.

    Οικονομικά είναι νομίζω και τα δυο πιο ρεαλιστικά από ένα UH-60 η επιπλέον NH90 για την ΑΣ.

  2. Εμένα πάλι πιο πολύ με ελκύει ο εξοπλισμός των Κυπρίων Καταδρομέων και τα οχήματα της κατηγορίας του Milos σε μια σειρά διαμορφώσεων.

   1. Ειδικά τα όπλα ΦΝ είναι αξιοσημείωτα, και μου αρέσουν και εμένα. Ένας στρατός δεν είναι όμως μόνο οι μονάδες ειδικών αποστολών, η μόνο το πυροβολικό, η μετακίνηση/μεταφορά είναι για όλους σημαντική.

    Σημαντικός είναι και ο ατομικός εξοπλισμός, αλλά επίσης για όλους, όχι μόνο για μερικούς εκλεκτούς.

    Ωραίο και το Μιλος, για ποιότητα του συγκεκριμένου δεν γνωρίζω όμως(σε σύγκριση με ένα αντίστοιχο ευρωπαϊκό μοντέλο), εφόσον στην ΕΦ παίζει συχνά σημαντικό ρόλο το οικονομικό στις επιλογές.

   2. @Gunslinger32

    Σαφώς και δεν υποβαθμίζω τη σημασία των υπόλοιπων δυνάμεων. Από την άλλη όμως δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε και το γεγονός ότι οι Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων μπορούν (με τα κατάλληλα μέσα και δόγματα) να επιφέρουν εξαιρετικά υψηλά αποτελέσματα σε σχέση με τα κονδύλια και τον αριθμό του προσωπικού που απαιτούν (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να αντιμετωπίζονται ως πανάκεια).
    Και είναι ένας τομέας στον οποίον οι Κύπριοι αδελφοί μας έχουν κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια. Το δε σχετικό υλικό τους για τις αντίστοιχες ελλαδικές Μονάδες δυστυχώς αποτελεί μακρινό όνειρο….

    Όσον αφορά τους κυπριακούς εξοπλισμούς, εξίσου (αν όχι περισσότερο) καθοριστικό παράγοντα με τον οικονομικό, αποτελεί η προέλευση του υλικού, λόγω της ιδιάζουσας πολιτικής κατάστασης….

    1. @Γ.Μ.

     Σκοπός μου δεν είναι να σε κατηγόρησω για υποβάθμιση των υπολοίπων μονάδων, η παρατήρηση σου ήταν όμως μια ευκαιρία να θίξω ένα θέμα που παρατηρώ όλο και πιο συχνά σε άρθρα για την άμυνα στα ειδικά μέσα, όπως και μια αντίληψη στις ηγεσίες των ΕΕΔ από την ημέρα που πάτησαν τα «κουμάντα» στο πεντάγωνο ως ηγεσία, το οποίο θεωρώ προβληματικό.

     Πιο σημαντικές θεωρώ προσωπικά της ΥΠ, επειδή χωρίς την ποιοτική πληροφορία δεν μπορούν να είναι αποτελεσματικές και οι ειδικές μονάδες. Με τα μέσα που έχουμε σήμερα για αυτό το αντικείμενο, δεν πιστεύω όμως ότι είμαστε αποτελεσματικοί στην στρατηγική αναγνώριση/ πληροφόρηση(ειδικά στο σημείο HUMINT που παραμένει σημαντικό παρά τα τεχνικά μέσα που υπάρχουν), ούτε στην ασφάλεια απόρρητων πληροφοριών(που αφορούν αποκλειστικά εμάς σαν χώρα), δεν νομίζω όμως ότι θα ήταν σωστό να επεκταθώ (η να γίνω πιο σαφής) σε αυτό το μέρος, φαντάζομαι όμως ότι αντιλαμβάνεσαι τι εννοώ με τα λίγα που παρατήρησα για το συγκεκριμένο θέμα.

     Για τα υπόλοιπα συμφωνούμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.