Εορτή 1ης Απριλίου – Ημερήσια Διαταγή Αρχηγού Εθνικής Φρουράς

Την 1η Απριλίου 1955 οι Κύπριοι αποφασίζουν να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους ξεκινώντας τον αγώνα για απελευθέρωση από τον αγγλικό ζυγό. Η Κύπρος τιμά σήμερα τον ηρωικό αγώνα της ΕΟΚΑ του 1955-’59 και αποτίει φόρο τιμής σ’ όσους έδωσαν τη ζωή τους για ελευθερία και αυτοδιάθεση. Ακολουθεί η Ημερήσια Διαταγή της 1ης Απριλίου 2021 του Αρχηγού Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Δημόκριτου Ζερβάκη.

Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Μαθητές Στρατιωτικών Σχολών, Συμβασιούχοι Οπλίτες, Στρατιώτες, Ναύτες, Σμηνίτες, Έφεδροι Εθνοφύλακες, Πολιτικό Προσωπικό, Άνδρες και Γυναίκες της Εθνικής Φρουράς.

Με εθνική υπερηφάνεια και συγκίνηση γιορτάζουμε σήμερα την 66η επέτειο της 1ης Απριλίου 1955, την ημέρα που ο Κυπριακός Ελληνισμός ξεκίνησε τον αγώνα για αποτίναξη του βρετανικού αποικιοκρατικού ζυγού, δίνοντας σάρκα και οστά στα όνειρα του κυπριακού λαού για ελευθερία και εθνική δικαίωση.

Αιώνες ολόκληρους ο Κυπριακός Ελληνισμός περίμενε καρτερικά αυτή τη μέρα, ενώ γενιές και γενιές γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και έσβησαν μέσα στην υποδούλωση σε ξένους κατακτητές, με τελευταίους τους Άγγλους αποικιοκράτες.

Η συνεχής ματαίωση των επίμονων διπλωματικών προσπαθειών έφεραν απογοήτευση και αγανάκτηση στον κυπριακό λαό και έδειξαν ότι για να αποκτήσει την ελευθερία του δεν υπήρχε άλλος δρόμος από το γνώριμο δρόμο του αγώνα.

Τα μεσάνυχτα της 31ης Μαρτίου προς 1η Απριλίου η Κύπρος δονείται από τις εκρήξεις βομβών που τοποθέτησαν οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ σε βρετανικούς στόχους. Την ίδια ημέρα κυκλοφορούσε η πρώτη προκήρυξη της ΕΟΚΑ.

«Ας δείξωμεν εις τον κόσμον ακόμα μίαν φοράν ότι και του σημερινού Έλληνος «ο τράχηλος ζυγόν δεν υπομένει». Ο αγών θα είναι σκληρός. Ο δυνάστης διαθέτει τα μέσα και τον αριθμόν. Ημείς διαθέτουμεν την ΨΥΧΗΝ. Έχουμεν και το ΔΙΚΑΙΟΝ με το μέρος μας. Γι’αυτό και θα ΝΙΚΗΣΩΜΕΝ».

Η συμμετοχή στο μεγάλο ξεσηκωμό του ‘55 ήταν καθολική. Όλη η Κύπρος πλημμυρίζει από ένα ακράτητο πατριωτισμό που σαν κύμα σαρώνει τα πάντα και καθιστά την Κύπρο επίκεντρο του παγκοσμίου ενδιαφέροντος και δόξα του Ελληνισμού.

Ακολούθησε ένας μακρύς δρόμος θυσίας και αίματος. Επί τέσσερα χρόνια ο κυπριακός ελληνισμός άντεξε συλλήψεις, τρομοκρατία, εξορίες, βασανιστήρια, φυλακίσεις, αγχόνη, θάνατο, χωρίς όμως τίποτα να μπορεί να κάμψει την θέλησή του για ελευθερία.

Οι ήρωες της ΕΟΚΑ μαρτύρησαν σε κελιά, αλλά δεν υπέκυψαν. Κάηκαν ζωντανοί, αλλά δεν παραδόθηκαν. Βασανίστηκαν αλλά δεν πρόδωσαν. Στέκονταν μπροστά στην αγχόνη ψάλλοντας τον Εθνικό Ύμνο. Γιατί η απόφασή τους να πεθάνουν, δεν ήταν ένα στιγμιαίος ενθουσιασμός, αλλά ενσυνείδητη απόφαση. Ο πόθος τους για ελευθερία νίκησε την υλική υπεροχή του εξοπλισμένου αγγλικού στρατού.

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του Ευαγόρα Παλληκαρίδη προς στο Άγγλο δικαστή λίγο πριν από την καταδίκη του, τα οποία καταδεικνύουν ότι οι αγωνιστές δεν διεκδικούσαν τίποτα άλλο παρά μόνο το δίκαιο της φυλής τους.

«Γνωρίζω ότι θα με κρεμάσετε. Ό,τι έκαμα το έκαμα ως Έλλην Κύπριος όστις ζητεί την ελευθερίαν του. Τίποτα άλλο».

Άνδρες και Γυναίκες της Εθνικής Φρουράς

Σε μια περίοδο που οι διεθνείς εξελίξεις δεν ευνοούσαν την έναρξη του αγώνα, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι η τόλμη, ο ηρωισμός και η θυσία όσων συστρατεύθηκαν στον απελευθερωτικό αγώνα του 1955-59, επέφεραν την απαλλαγή από τον αποικιοκρατικό ζυγό και άλλαξαν τον γεωπολιτικό χάρτη της περιοχής.

Η έναρξη του αγώνα και όσα ακολούθησαν κατά την διάρκειά του, αναδεικνύουν με εμφαντικό τρόπο το δυναμισμό του Κυπριακού Ελληνισμού, ο οποίος αποβάλλοντας το σύνδρομο του υπόδουλου, απέκτησε αυτοπεποίθηση, πήρε τη μοίρα στα χέρια του και δημιούργησε νέους ήρωες που έγραψαν ιστορία, όπως οι πρόγονοι τους σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ, με φάρο τη θυσία και τα ιδανικά των ηρώων μας, επιβάλλεται να στεκόμαστε με υπευθυνότητα απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις αυξάνοντας συνεχώς την αποτρεπτική μας ισχύ.

Η παράνομη κατοχή της Πατρίδας μας, ο εποικισμός και η παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων στο έδαφός μας, οι συνεχείς αμφισβητήσεις και προκλήσεις, απαιτούν από εμάς επιχειρησιακή ετοιμότητα, αποφασιστικότητα, τόλμη, υψηλό ηθικό και πνεύμα νικητή, ώστε να σταθούμε υπερήφανα αντάξιοι των αγνών αγωνιστών της περιόδου 1955-1959.

Κλίνοντας ευλαβικά το γόνυ με θαυμασμό μπροστά στο μεγαλείο της αυτοθυσίας των ηρώων μας, σας καλώ να αναφωνήσουμε

Ζ ή τ ω το Έθνος

Ζ ή τ ω το Έπος του 1955

Ζ ή τ ω η Κύπρος

Ζ ή τ ω η Εθνική Φρουρά

 

Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης
Αρχηγός

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.