Επειδή γράφονται τεράστιες ανακρίβειες – Ποτέ δεν μπήκαν σε ελληνικό έδαφος οι Τούρκοι

Πηγές: tvthrakiotis.gr και evros24.gr

Επειδή γράφονται τεράστιες ανακρίβειες και ανοησίες με λάθος χάρτες και σημεία.

Στο σημείο του κόκκινου κύκλου οι Τούρκοι έχουν εγκαταστήσει δυο σκηνές (είναι εντός των τουρκικών συνόρων) με 12 άνδρες άπαντες με ελαφρύ οπλισμό.

Σε μπλε κύκλο το κτήμα Μιχαηλίδη ελληνική γη έκτασης 16 στρεμμάτων. Βορειότερα είναι η περιοχή του Μελισσοκομείου του Έβρου.

Το ακριβές σημείο εγκατάστασης των Τούρκων στρατιωτών εντός τουρκικού εδάφους.

Επειδή εκεί κατασκευάζεται φράχτης για την ανάσχεση των ροών οι Τούρκοι εγκαταστάθηκαν ακριβώς επι της οριογραμμής για να επιβλέπουν τα έργα της αμυντικής οργάνωσης. Κυκλοφορεί τεράστια παραπληροφόρηση.

Προσοχή.

Την αλήθεια ωστόσο μας την λέει ο Νίκος Γκότσης, πρώην αντιδήμαρχος Φερών ως άριστος γνώστης της περιοχής:

“Και σήμερα αναλύσεις, αναλύσεις για την περιοχή μας, για νησίδες στην κοίτη του Έβρου, για το Πέταλο στον Πέπλο, για αλλαγές του ρου του ποταμού με τα πλημμυρικά φαινόμενα, δημοσιεύματα και φωτογραφίες που δεν περιγράφουν ακριβώς την πραγματικότητα και με ανακατεμένες γνώσεις και λανθασμένες πληροφορίες πλάθουν ιστορίες, σε άλλους τόπους και άλλους χρόνους. 

Είναι κακό πάντως να θες να το παίξεις ειδήμων, όταν δεν ξέρεις την τοπογραφία μιας περιοχής. Ένας εξ αυτών τρομάρα του ήταν και διοικητής προκάλυψης πριν μερικές δεκαετίες. Λόγια, λόγια που μόνο εκνευρισμό και σύγχυση προκαλούν στον τοπικό πληθυσμό.

Η Ελληνοτουρκική μεθοριακή γραμμή καθορίσθηκε και περιγράφηκε στην Συνθήκη της Λωζάνης στις 24-7-1923 και τα συμβαλλόμενα μέρη έχουν συμφωνήσει και υπογράψει την οριοθέτηση με τα πρωτόκολλα της επιτροπής Διαχάραξης Ελληνοτουρκικών συνόρων στις 23-11-1926 (Ολλανδός Συνταγματάρχης ΜΠΑΚΕΡ, Έλληνας Ταγματάρχης ΜΙΝΩΤΑΚΗΣ, Τούρκος Συνταγματάρχης ΧΑΙΛΟΥΡΑΧ Μπέη). 

Η ευθυγράμμιση του ποταμού στην περιοχή μας μετά το 1955 δεν μετέβαλε τα σύνορα, απλώς κατέστησε ανενεργές τις παλιές κοίτες, εξαιτίας των εμφράξεων που έγιναν στα σημεία που αντάμωνε το ποτάμι την Ευθυγράμμιση.

Έτσι δημιουργήθηκε το Πέταλο στον Πέπλο 8.000 στρεμ. περίπου. Το Μελισσοκομείο στις Φέρες 220 στρεμ. περίπου, πιο κάτω το κτήμα Μόραλη 150 στρεμ. περίπου πιο κάτω ένα κομμάτι Τουρκικής γης στην Μαυράκανθο 360 στρεμ περίπου και βέβαια το Αινήσιο Δέλτα 8.000 στρεμ. περίπου. (Το Αινήσιο έχει μια ιδιαιτερότητα. Η κοίτη του ποταμού που είναι και το σύνορο μας είναι ενεργή).

Στην Δ.Ε. Φερών από την Γεμιστή μέχρι και την εκβολή του Έβρου στην θάλασσα στο ποτάμι δεν υπάρχει νησίδα . Οι Τούρκοι σε ένα σημείο της παλιά κοίτης που ξεκινά από το Τσιρώζη και στην περιοχή Μελλισοκομείο (Γκοτζά Σοβάτ) ανταμώνει την ευθυγράμμιση και όπου υπάρχει έμφραξη της παλιά κοίτης, θεωρούν ότι το σύνορο είναι πιο μέσα προς την δική μας πλευρά. Το θέμα το χειρίζονται τα αρμόδια υπουργεία όπως εξάλλου γίνεται κάθε φορά”.

Δεν καταλήφθηκε ελληνικό έδαφος 16 στρεμμάτων.
Δεν καταλήφθηκε ελληνική νησίδα εντός του π. Έβρου.
Το ζήτημα δημιουργήθηκε όταν το Μηχανικό καθάρισε όλη την περιοχή του Μελισσοκομείου από δέντρα και θάμνους δυτικά της έμφραξης (μοβ χρώμα).

Όταν οι Τούρκοι αντιλήφθηκαν ότι επίκειται τοποθέτηση φράχτη, θεώρησαν ότι αυτό είναι τετελεσμένο στην χάραξη της συνοριογραμμής, την οποία αμφισβητούν, στο σημείο της έμφραξης, (μοβ χρώμα). Έτσι μετέφεραν δυνάμεις στο σύνορο για να εμποδίσουν την τοποθέτηση του φράχτη.

Η μπλε γραμμή είναι η παλιά ροή του ποταμού Έβρου η οποία συνεχίζεται νοτίως μέσα στην Τουρκία, με κίτρινο χρώμα είναι η λεγόμενη ευθύγραμμη του ποταμού Εβρου, η οποία στο μεγαλύτερο μέρος της δεν αποτελεί και το σύνορο μεταξύ των δύο χωρών.

Τα σύνορα όμως παραμένουν στην παλιά ροή (μπλε χρώμα). Αυτή η αλλαγή της ροής του ποταμού δημιουργεί προβλήματα με τις πλημμύρες γιατί λόγω της αλλαγής της μορφολογίας του εδάφους χάνονται εδάφη και αντικαθίστανται από το νερό του ποταμού. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να διευθετηθεί μεταξύ των αρμοδίων υπουργείων.

Οι Τούρκοι δεν θέλουν να χαθεί το έδαφος της έμφραξης (μοβ χρώμα).

Δεν κατέλαβαν 16 ελληνικά στρέμματα στο κτήμα Μιχαηλίδη και δεν κατέλαβαν καμία ελληνική νησίδα εντός του ποταμού Έβρου.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

 1. Τώρα που σταμάτησε ο θόρυβος και το «περιστατικό» στον Εβρο φεύγει από το κάδρο της επικαιρότητας αξίζει να σημειωθούν κάποια πράγματα που αφήνει πίσω του.

  Η Ελλάδα υποχρεώθηκε να αναστείλει τις εργασίες για την επέκταση του φράχτη που κατασκεύαζε σ αυτό το σημείο των ελληνοτουρκικών συνόρων με στόχο τον περιορισμό της διακίνησης μεταναστών και προσφύγων.

  Η Τουρκία κατάφερε με τις κινήσεις της σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο
  να περιορίσει στην πράξη το δικαίωμα της Ελλάδας να κάνει ότι θεωρεί ωφέλιμο στο έδαφός της.

  Με πιο απλά λόγια, η ελληνική κυβέρνηση υποχρεώθηκε να παραδεχτεί ότι δεν είναι σε θέση ασκήσει κυριαρχικά δικαιώματα σε κάποια στρέμματα γης τα οποία θεωρεί (και είναι) στην επικράτεια της χώρας. Αυτό ακριβώς ήταν το απτό αποτέλεσμα της «μίνι- κρίσης» των τελευταίων ημερών.

  Ας δούμε τώρα το «γιατί» αυτής της ιστορίας.

  Η ελληνική αντίδραση στον τουρκικό «τσαμπουκά» που επεδίωξε και τελικά κατάφερε προς το παρόν την αναστολή των εργασιών για την κατασκευή του φράκτη κινήθηκε μέσα στο γενικότερο πνεύμα του «κατευνασμού» του νευρικού γείτονα που αποτελεί το δόγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής τις τελευταίες δεκαετίας.

  http://www.topontiki.gr/article/386670/ti-kai-giati-egine-ston-evro

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.