Επιχείρηση «IRINI»: Κατάσχεση εμπορικού πλοίου που έπλεε προς Λιβύη, μετέφερε τεθωρακισμένα οχήματα TAG BATT-UMG

Την 11η Οκτωβρίου, η Επιχείρηση EUNAVFOR Med IRINI διεξήγαγε συναινετική νηοψία στο ολλανδικό εμπορικό πλοίο MV Meerdijk στα ανοιχτά της ακτής της Λιβύης, Το πλοίο βρέθηκε να μεταφέρει τεθωρακισμένα οχήματα TAG BATT-UMG για στρατιωτική χρήση στην Λιβύη (Φωτ: EUNAVFOR Med)

Την Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2022, η επιχείρηση EUNAVFOR Med Irini πραγματοποίηση επιθεώρηση του εμπορικού πλοίου MV Meerdijk ανοιχτά των ακτών της Λιβύης. Διαπιστώθηκε ότι το πλοίο μετέφερε τεθωρακισμένα οχήματα για στρατιωτική χρήση στη Λιβύη, τα οποία πιθανολογείται ότι παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ. Ο ιστότοπος Army Recognition προσδιόρισε αυτά τα τεθωρακισμένα αυτά οχήματα ως BATT-UMG που κατασκευάζονται από την TAG.

Καθήκοντα Διοικητή εν Πλω (COM FHQ) στην Επιχείρηση IRINI ασκεί Αρχιπλοίαρχος του ΠΝ από την Φρεγάτα ΑΙΓΑΙΟΝ.

Το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε στη Ναυτική Βάση Τάραντα της Ιταλίας η παράδοση καθηκόντων Διοικητού εν Πλω (COM FHQ) της επιχείρησης IRINI από τον Ιταλό Υποναύαρχο Fabrizio Rutteri στον Αρχιπλοίαρχο Στυλιανό Δημόπουλο ΠΝ, παρουσία του Ιταλού Διοικητή της επιχείρησης IRINI Υποναυάρχου Stefano Turchetto.

Η Ελλάδα παρέλαβε τα καθήκοντα του Διοικητή Εν Πλω της Επιχείρησης «IRINI» απο την Ιταλία, το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022, στην Ναυτική Βάση Τάραντα της Ιταλίας.

Την 11η Οκτωβρίου, η Επιχείρηση EUNAVFOR Med IRINI διεξήγαγε συναινετική νηοψία στο ολλανδικό εμπορικό πλοίο MV Meerdijk στα ανοιχτά της ακτής της Λιβύης, Το πλοίο βρέθηκε να μεταφέρει τεθωρακισμένα οχήματα TAG BATT-UMG για στρατιωτική χρήση στην Λιβύη (Φωτ: EUNAVFOR Med)

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που η επιχείρηση MED IRINI κατάσχει ένα φορτηγό πλοίο σε εφαρμογή της απόφασης 2292 (2016) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (UNSCR) σε λιγότερο από τρείς μήνες. Ένα από τα ευρωπαϊκά στρατιωτικά πλοία που επιχειρούν στην Κεντρική Μεσόγειο και το Νότιο Κρητικό Πέλαγος στο πλαίσιο της Επιχείρησης IRINI εντόπισε το πλοίο εν πλω προς την Λιβύη. Κατόπιν αιτήματος της Επιχείρησης IRINI , σύμφωνα με την απόφαση 2292 του UNSCR, η Ολλανδία, ως κράτος σημαίας του πλοίου, έδωσε χωρίς καθυστέρηση τη συγκατάθεση της για την νηοψία του και, την 11η Οκτωβρίου, ένα άγημα στάλθηκε στο πλοίο για να εξακριβώσει τη φύση των εν λόγω οχημάτων.

Την 11η Οκτωβρίου, η Επιχείρηση EUNAVFOR Med IRINI διεξήγαγε συναινετική νηοψία στο ολλανδικό εμπορικό πλοίο MV Meerdijk στα ανοιχτά της ακτής της Λιβύης, Το πλοίο βρέθηκε να μεταφέρει τεθωρακισμένα οχήματα TAG BATT-UMG για στρατιωτική χρήση στην Λιβύη (Φωτ: EUNAVFOR Med)

Το άγημα νηοψίας, κατά την συναινετική νηοψία, ανακάλυψε δεκάδες στρατιωτικά οχήματα που είχαν αποσταλεί κατά πιθανή π0αραβιάση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ κατά της Λιβύης. Σύμφωνα με την εντολή της Επιχείρησης, τα οχήματα κατασχέθηκαν και το πλοίο εκτράπηκε του πλου του σε ευρωπαϊκό λιμάνι, σύμφωνα με πληροφορίες στον Βόλο, για επιθεώρηση. Μετά την επιθεώρηση από ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, τα οχήματα εκφορτώθηκαν και αποθηκεύτηκαν στην ξηρά.

Τεθωρακισμένο όχημα BATT-UMG (Φωτ: Ιστότοπος TAG)

Από τον Μάρτιο του 2020, η Επιχείρηση «IRINI» έχει πραγματοποιήσει 25 εν πλω νηοψίες σύμφωνα με όλα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που επιτρέπουν την επιθεώρηση, την εκτροπή και την κατάσχεση φορτίων όπλων και συναφούς υλικού όταν αυτό εντοπίζεται επι εμπορικού πλοίου με προορισμό τη Λιβύη.

Όλα τα μέλη του ΟΗΕ καλούνται να συνεργαστούν στις εν λόγω επιθεωρήσεις. Από την έναρξη της επιχείρησης, μόνο ένα κράτος αρνήθηκε εννέα φορές να συναινέσει στην επιθεώρηση των πλοίων που είναι υπό τη σημαία του, αυτό είναι η Τουρκία.

Η Επιχείρηση «IRINI» συνεχίζει να υποστηρίζει, αποτελεσματικά και αμερόληπτα, την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη.

Τα τεθωρακισμένα οχήματα TAG BATT-UMG που κατασχέθηκαν επι του ολλανδικού πλοίου MV Meerdijk που έπλεε προς τη Λιβύη.

Με προστασία από εκρήξεις ως και τα επίπεδα “Level IIa” και “b” της συμφωνίας τυποποίησης (STANAG) 4569, το τεθωρακισμένο όχημα BATT-UMG ενσωματώνει υψηλή προστασία από εκρήξεις στην κατηγορία των μικρών τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ). Ο προσαρμοσμένης εσωτερικής σχεδίασης άξονας επιτρέπει το επιπρόσθετο ωφέλιμο φορτίο 2750 κιλών περίπου, γεγονός που σημαίνει ότι το BATT μπορεί να αντέξει το βάρος της απαίτησης επιπρόσθετης θωράκισης.

Το όχημα TAG BATT UMG επιδεικνύεται στην DSA 2022 (Πηγή φωτογραφίας: Army Recognition)

Το BATT UMG είναι έτοιμο για αποστολές και είναι εξοπλισμένο τακτικά με συστήματα επιτήρησης και επικοινωνιών στρατιωτικού επιπέδου. Υποστηρίζοντας ένα ευρύ φάσμα τύπου αποστολών, το BATT-UMG συναντάται συνήθως στην υποστήριξη διαφόρων μονάδων: Ειδικών Δυνάμεων, Επιβολής Νόμου, Εσωτερικής Ασφάλειας, Συνοριοφυλακής και άλλων Ενόπλων Μονάδων. Το BATT-UMG μπορεί επίσης να εξοπλιστεί για να εκπληρώσει τους ακόλουθους ρόλους: Μεταφορά Στρατευμάτων, Κέντρο Διοίκησης και Ελέγχου, Μεταφορά Επισήμων Προσώπων και Μεταφορά Τραυματιών υπο προστασία.

Το BATT-UMG είναι κατασκευασμένο πάνω σε μια πολιτική πλατφόρμα, η οποία στη συνέχεια στρατιωτικοποιήθηκε σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα της TAG όσον αφορά την ικανότητα επιβίωσης σε ζώνες συγκρούσεων. Βασισμένο πάνω στο Ford F550, το όχημα κινείται με έναν υπερτροφοδοτούμενο πετρελαιοκινητήρα V8, ο οποίος συνδυάζεται με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων έξι σχέσεων. Το πλαίσιο που προέρχεται από τη Ford παρέχει στο BATT UMG πρόσβαση σε ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή δίκτυα διανομής ανταλλακτικών κατασκευαστή αρχικού εξοπλισμού (ΚΑΕ) στον κόσμο, καθιστώντας το BATT ένα όχημα που μπορεί να επισκευασθεί στις πιο απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη.

Το BATT UMG μοιράζεται τα ίδια πλεονεκτήματα με το ΤΟΜΠ BATT-X με τον πλήρως προσβάσιμο χώρο του κινητήρα και συγκροτήματος ισχύος, το οποίο μπορεί να αφαιρεθεί και να αντικατασταθεί πλήρως μέσα σε 10 ώρες. Η TAG χρησιμοποιεί το τεχνολογικό της κέντρο 1300 τετραγωνικών μέτρων που βρίσκεται σε ευκόλως προσβάσιμη περιοχή στο Detroit Motor City για να συνεργάζεται με τους μεγάλους ΚΑΕ αυτοκίνητων, ώστε να διασφαλίζει ότι όλες τοι τροποποιήσεις και οι αναβαθμίσεις συμμορφώνονται με τις αυστηρές οδηγίες που θέτουν στις δικές τους διαδικασίες κατασκευής. Αυτό επέτρεψε στην TAG να συνεργαστεί άμεσα με την Ford για την ολοκλήρωση μιας πλήρους μετατροπής «δεξιοτίμονου» οχήματος χρησιμοποιώντας ΚΑΕ εξαρτήματα της Ford για τις 75 χώρες που το χρειάζονται.

Πηγή: Armyrecgnition.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.