Επίκειται χορήγηση νέων φορμών παραλλαγής

ΤΑΜΣ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ-19» - «ΞΑΝΘΟΣ-19» και εκπαίδευση στα Πλωτά Μέσα

Νέες «φόρμες παραλλαγής» ή «νέες στολές Ασκήσεων-εκστρατείας», όπως είναι η επίσημη στρατιωτική ορολογία, πρόκειται να αποκτήσει στο σύνολό του ο Ελληνικός Στρατός (ΕΣ) μετά από σχετική απόφαση που ελήφθη σε πρόσφατη συνεδρίαση του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου (ΑΣΣ), το οποίο συνεδρίασε υπό την προεδρία του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστρατήγου Γεωργίου Καμπά.

Η απόφαση αυτή του ΑΣΣ ελήφθη και αφορά την προμήθεια της νέας στολής, της οποίας η παραγωγή θα βασίζεται πάνω σε απόλυτα καθορισμένες προδιαγραφές που έχει θέσει η ηγεσία του ΓΕΣ και θα είναι ενιαίες για το σύνολο του ΕΣ και της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία έχει αποφασιστεί ήδη από το δικό της Ανώτατο Αεροπορικό Συμβούλιο να φορά το προσωπικό της τις ίδιες στολές εκστρατείας με τον ΣΞ -απλώς θα έχει τα δικά της αεροπορικά διακριτικά, όταν καταναλωθεί το υφιστάμενο απόθεμα των δικών της – επιεικώς απαράδεκτων – στολών «μπλε παραλλαγής».

Οι προαναφερθείσες προδιαγραφές προέκυψαν μετά και από τη δοκιμαστική χρήση μιας αρχικής παρτίδος 3.000 στολών (παντελόνι, χιτώνιο), οι οποίες δόθηκαν για αυστηρή αξιολόγηση σε στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων και των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (επί αρχηγίας του Στρατηγού ε.α. Χρήστου Μανωλά) και χρησιμοποιήθηκαν κάτω από τις σκληρές συνθήκες εκπαιδεύσεως και επιχειρησιακής δράσεως από το προσωπικό των Ελλήνων πρασινοσκούφηδων.

Συμφώνως με στρατιωτικές πηγές του ΓΕΣ, «στόχο του ΓΕΣ αποτελεί η ένδυση όλου του προσωπικού με τις νέες στολές σε δυο φάσεις: αρχικά η χορήγησή τους σε μόνιμα στελέχη και στη συνέχεια η κάλυψη των αναγκών και των στρατεύσιμων που υπηρετούν τη θητεία τους σε Μονάδες του Στρατού Ξηράς».

Αξίζει να σημειωθεί ότι εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία χορηγήσεως, η νέα στολή του ΣΞ, θα έχει το ίδιο ύφασμα, τις ίδιες αποχρώσεις, το ίδιο σχέδιο και την ίδια ανακλαστικότητα με την παλιά. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί ότι με τη λέξη «ανακλαστικότητα» νοείται ότι υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές που μετρούνται στο NIR, την λεγόμενη και «Εγγύς Υπέρυθρη Περιοχή» (“Near Infrared Region”/NIR).

Συγκριτικώς όμως, με την υφιστάμενη στολή, αυτή που φορά σήμερα το προσωπικό και όλοι γνωρίζουμε, η νέα στολή, όπως υποστηρίζει πάντα το ΓΕΣ, «θα υπερτερεί κατά πολύ ως προς την προσαρμογή στον σωματότυπο, την άνεση, την εργονομία και την αντοχή στην φθορά, ώστε να ανταποκρίνεται πλήρως στις αυξημένες απαιτήσεις των ανδρών και γυναικών που υπηρετούν στις τάξεις του Στρατού Ξηράς».

Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι τη στολή αυτή έχει αρχίσει και φορά ήδη και ο ίδιος ο Αρχηγός ΓΕΣ (αριστερά στη πιο κάτω φωτό), όπως το εντοπίσαμε από τις φωτογραφίες του που μοίρασε το ίδιο το ΓΕΣ από πρόσφατες επισκέψεις σε διάφορες μονάδες, προφανώς για να έχει και ο ίδιος μια πρώτη και άμεση εικόνα και αντίληψη του «προϊόντος»!

Εκ πρώτης όψεως και βλέποντας μόνο ό,τι φαίνεται στις φωτογραφίες που σας εκθέτουμε, το χιτώνιο της στολής δεν έχει κουμπιά αλλά «κουμπώνει» με «χρατς», έχει δύο άνω τσέπες τοποθετημένες λοξά για να διευκολύνεται η είσοδο και έξοδος αντικειμένων σε αυτές, ενώ ο στρατιώτης φορά το γιλέκο μάχης που κλείνει εμπρός, ενώ στο «καπάκι» που κλείνει την κάθε λοξή τσέπη, χρησιμοποιείται και για την τοποθέτηση από ενός στυλό. Στο χιτώνιο της στολής δεν φαίνεται να υπάρχουν κάτω τσέπες που έτσι και αλλιώς μπαίνει μέσα στο παντελόνι και δεν είναι πρόσφορη η χρησιμοποίησή τους.

Λεωνίδας Μπλαβέρης

Πηγή: lawandorder.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

23 Απαντήσεις

 1. Παρατηρούσα το σχέδιο στο πάνω μέρος και σκεφτόμουν ότι πήραν απο CG, μετά είδα αυτό που γράφει ότι το χιτώνιο μπαίνει μέσα στο παντελόνι (σαν πουκάμισο) και ξενέρωσα.. 🤦🏻‍♂️

  1. Νομιζω ετσι ελεγαν και για τις ACU. Αλλα σχεδον ποτε κανενας δεν το εκανε. Μονο οταν ηταν χρήσιμο ή βολικο. Π.χ για να φορεσεις σελα καταρριχισης, ή αλεξιπτωτο

   1. @Ευστάθιος Παλαιολόγος

    Εγώ θυμάμαι να φορούσαν έτσι τα «αμερικανικά» πουκάμισα οι μόνιμοι και οι «παλιοί» έφεδροι(για τους οποίους ήταν παράνομο), όλοι οι υπόλοιποι «ψαράδες» φορούσαν το απλό χιτώνιο με τσέπες κάτω και επάνω.

    Απορώ πραγματικά για το νόημα του πειράματος με την νέα στολή, ενώ υπήρχαν ήδη έτοιμες λύσεις που είναι περισσότερο από ικανοποιητικές, χωρίς να ήταν απαραίτητη η «αξιολόγηση» από τις ΕΔ που είναι επίσης λίγο παράξενο, εφόσον οι απαιτήσεις δεν είναι ακριβώς οι ίδιες που έχει ο απλός στρατιώτης στο πεζικό.

    Η έμφαση στην εφαρμογή της στολής στο σώμα, μου αφήνει επίσης μεικτές εντυπώσεις, όπως και η έλλειψη τσέπης στα μανίκια(όπως έχουν άλλα μοντέλα) αφού λείπουν στο συνηθισμένο σημείο. Εδώ μου φαίνεται ότι έδωσαν σημάδια στην εμφάνιση εις βάρος της λειτουργικότητας μ/εργονομίας για τον φορέα, ο οποίος θα ψάχνει χώρο για μικρά χρήσιμα αντικείμενα εργαλεία που πρέπει να έχει άμεσα διαθέσιμα και όχι στο σακίδιο.

    Εδώ αρκετοί άλλοι στρατοί κινήθηκαν πολύ πιο σωστά και έξυπνα, με την χορήγηση δυο μοντέλων για επάνω, ένα Field Shirt και ένα Combat Shirt, μαζί με ένα παντελόνι με αρκετές τσέπες σε χρήσιμα σημεία, ώστε να υπάρχει ευελιξία όταν φοράνε γιλέκο μάχης, εξάρτηση η αλεξίσφαιρα/PC.

   2. Δεν διαφωνω
    Δεν χρειάζεται να ανακαλυπτουμε τον τροχο.
    Παντα ελεγα το εξης, δες τι αγοραζει ο κοσμος απο μονοι τους (εδώ προσοχη, αυτοι που τα αγοραζουν με επιχειρησιακο προσανατολισμο) και αγορασε τους τα εσυ σαν χορηγηση.
    Π.χ. πολλα στελεχη εξ Ελλαδος που γνωριζω εχουν κάποιες στολες της Pentagon. Αρκετα καλες θεωρω. Το πιο απλο, παραγγειλε στην Pentagon. Λιγο πιο φτηνο αλλα εξ ισου απλο, αντεγραψε την στολη και φτιαξε την στα εργοστασια σου. Τελος.
    Παντως, Ειδικες Δυναμεις και μη, το κυριο κριτηριο ειναι η ανεση. Ουτε οι τσεπες, ουτε τα χρατς, ουτε το στυλ.
    Ανεση και λιγικη αντοχη κερδιζουν καθε φορα τις προτιμησεις

    1. Έτσι ακριβώς, σκεφτόμουν την Pentagon που προσφέρει αυτά που χρειάζονται και με έξοδα που δεν ξεφεύγουν, ειδικά η σκέψη για αυτά που αγοράζουν αρκετοί με δικά τους έξοδα και επιχειρησιακό προσανατολισμό, είναι απόλυτα σωστή, ακόμα και αν σε μερικές περιπτώσεις είναι λίγο πιο ακριβά(αφού ισχύει και αυτό που λέει ότι πληρώνεις παίρνεις στην ποιοτική ενδυμασία, συμπεριλαμβανομένων των υποδημάτων/αρβύλων).

    1. Αν έλεγα ότι δεν το σκέφτηκα θα ήταν ψέμα.😉
     Για αυτό παρατήρησα πιο πάνω ότι «…μου φαίνεται ότι έδωσαν σημασία στην εμφάνιση…», εδώ φαίνεται να τους παρέσειρε ολίγον η σκέψη για φινετσάτη εμφανήση της στολής, αφού θελουμε να είμαστε ντυμένοι στο σικ(chic, όπως λένε και οι φίλοι μας οι Γάλλοι).

 2. “απλώς θα έχει τα δικά της αεροπορικά διακριτικά, όταν καταναλωθεί το υφιστάμενο απόθεμα των δικών της – επιεικώς απαράδεκτων – στολών «μπλε παραλλαγής»”

  Zηλιαρηδες, να μην δειτε καποιον να ειναι πιο ωραιος απο εσας, ου να μου χαθειτε.

 3. Ευστάθιε, Gunslinger32 και όποιος άλλος επιθυμεί να απαντήσει, ποια είναι η άποψη σας για το γιλέκο της ΕΦ; θα μπορούσε να έχει κάτι αντίστοιχο και ο ΕΣ ή θα ήταν προτιμότερη μια εξάρτυση chest rig;

   1. Αν δεν κάνω λάθος δεν δέχεται πλάκες θωράκισης;

    Ίσως τότε θα ήταν προτιμότερη μια εξάρτυση chest rig με τέτοια δυνατότητα.

   2. Ειχα γραψει κατι στον Δουρειο Ιππο πριν λιγους μηνες. Θα το στειλω στον Δουκα αν θα τον ενδιεφερε.
    Δυστυχώς το εχω σαν κειμενο μονο. Δεν εχω φωτογραφιες και λεζαντες

 4. Πω ρε φιλε αντι να αλλαξουν το ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ μαυρο αρβυλο αλλαζουν την στολη. Στο δια ταυτα, γιατι δεν δινει η αεροπορια το αποθεμα απο τις μπλε παραλλαγες της στους ναυταιους ωστε αυτο να καταναλωθει αμεσα; Ή ακομα καλυτερα γιατι δεν θεσπιζεται μια ΕΝΙΑΙΑ στολη παραλλαγης και να αλλαζουν τα διακριτικα μονο ή ο μπερες πχ φαιο για το ΠΝ και ραφ για την ΠΑ; Ειμαστε διακλαδικοι ή δεν ειμαστε….

  1. εγω θα εκανα την αλλη ερωτηση για την δεν την πουλαν σαν πλεονασμα να βγαλουν και κανα φραγκο εκτος αν ειναι τοσο χαλια που δεν κανει ουτε σαν ρουχο εργασιας

 5. Καλησπέρα.

  Θα ήθελα να κάνω κάποιες παρατηρήσεις για να μην υπάρχουν λανθασμένες εντυπώσεις:

  Το χιτώνιο της στολής, από όσο γνωρίζω, δεν προβλέπεται πουθενά να φέρεται εντός του παντελονιού. Στο κάτω μέρος του χιτωνίου δεν υπάρχουν τσέπες γιατί, υποτίθεται, ότι ο μαχητής φέρει γιλέκο και στο σημείο εκείνο οι τσέπες είναι άχρηστες. Ακόμη και με τον υπάρχοντα φόρτο (εξάρτυση) μικρή χρησιμότητα έχουν.
  Τα ακριβή σχέδια και προδιαγραφές της στολής μπορεί εύκολα να τα βρει κάποιος στο διαδίκτυο κάνοντας μια απλή αναζήτηση (π.χ. προδιαγραφές Στρατού). Όποιος τις δει θα διαπιστώσει ότι η στολή και τσέπες ψηλά στα μανίκια προβλέπεται να έχει και είναι κάπως διαφορετική από αυτήν που φορά ο Α/ΓΕΣ (εκτός αν άλλαξαν πάλι τις προδιαγραφές). Μοιάζει με της αναφερόμενης από συνομιλητή εταιρείας, χωρίς να ταυτίζεται με αυτήν.
  Επιπλέον, ας συγκρίνει κάποιος την παραπάνω προδιαγραφή που ανέφερα με την αμερικανική Multicam ή ACU (το όνομα μικρή σημασία έχει). Είναι αντίγραφο (δε λέω ακριβές μέχρι κλωστής γιατί το ύφασμα της αμερικανικής είναι διαφορετικό) … Επομένως δεν έγινε κανένα πείραμα στο «κόψιμο» της στολής. Εφαρμογή ελληνικής παραλλαγής σε δοκιμασμένο πατρόν έγινε…

 6. Έτοιμες λύσεις υπήρχαν με τα παρακάτω παραδείγματα μιας γνωστής εταιρίας(για να μην έπαιρναν απο έξω), με ψηλό γιακά(Mandarin collar) και σε παραλλαγή Lizard, και επιπλέον τσέπες στα μανίκια, αλλά φαίνεται πως δεν ήταν αρκετές(οι γνωριμίες) και το προϊόν, για τις «υψηλές» απαιτήσεις της αρμόδιας επιτροπής.

  https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/51e3lyVEKTL.SR600%2C315_PIWhiteStrip%2CBottomLeft%2C0%2C35_SCLZZZZZZZ.jpg

  https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/71rWcFd18ML.UX569.jpg

  https://army-market.gr/7175/tactical-uniform-acu-2-0–grassman-pentagon.jpg

  http://www.armyaction.gr/ArmyAction/image/cache/catalog/Army%20Action/Products/K02007-K05005/K02007-K05005%20%CE%A3%CE%A4%CE%9F%CE%9B%CE%97%20%CE%A3%CE%95%CE%A4%20ACU%20PENTAGON-600×860.jpg

  https://www.tactical-corner.gr/image/cache/catalog/stoles/pentagon-acu-2-0-greek-camo-700×700.jpg

 7. Ιματισμός από τα Lidl…🤣🤣🤣 Όσο για αντιβαλλιστικά κράνη, γυαλιά και άρβυλα… ούτε λόγος. Καμία.ελπίδα.

 8. Το κακό νέο.. Όλο αυτό μου ακούγεται πως γίνεται για να γλιτώσουμε λεφτά απ τα κουμπιά και τις έξτρα τσέπες..

  Το καλό νέο, η αεροπορία θα φοράει τα ίδια.

 9. Η συγκεκριμένη στολή δεν είναι και τόσο νέα, ενώ έχει την ίδια πρόστυχη ποιότητα που έχουν τα υλικά ένδυσης που χρησιμοποιούν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Οι Μαροκινοί στο Κόσοβο το 2002 παρουσίαζαν καλύτερη εικόνα. Δυστυχώς και σε αυτό το σχετικά μικρού κόστους πρόγραμμα αλλά με τεράστιο αντίκτυπο στην εμφάνιση και το ηθικό των Ε.Δ. τα πάντα γίνονται για τα μάτια του κόσμου χωρίς σοβαρή μελέτη, προγραμματισμό και μέθοδο. Για να μην αναφερθούμε σε άλλα υλικά για τον εξοπλισμό του σύγχρονου μαχητή. Ακόμα γίνεται χρήση υλικών εξάρτυσης Α.Τ. και χαλύβδινων κρανών από επιχειρησιακές Μονάδες του Σ.Ξ., ενώ για ειδικά υλικά τύπου gortex να μην μιλήσουμε, καθώς αποτελούν προνόμιο μόνο των «‘Ειδικών Δυνάμεων» λες και οι υπόλοιποι δεν κρυώνουν ούτε βρέχονται…ΝΤΡΟΠΗ κύριοι…!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.