Από Σάββας Δ. Βλάσσης, πηγή: doureios.com

Ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης συναντήθηκε σήμερα 26 Ιουνίου στο Επιτελείο, με κλιμάκιο στελεχών της εταιρείας Lockheed Martin Aeronautics, επικεφαλής του οποίου ήταν η κα Janet Dufffey (Vice President Supply Chain Management). Σκοπός της συναντήσεως ήταν η συζήτηση επί τρεχόντων θεμάτων του προγράμματος αναβαθμίσεως των μαχητικών F-16.

Το εν λόγω κλιμάκιο βρίσκεται στην Ελλάδα από την Τρίτη 25 Ιουνίου, για πραγματοποίηση συναντήσεων στο πλαίσιο Ανασκοπήσεως (Executive Program Management Review) του προγράμματος, με την ΕΑΒ ΑΕ.

Από το ΓΕΑ, επισημαίνεται ότι το πρόγραμμα αναβαθμίσεως των F-16 ακολουθεί επακριβώς το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί και υπογραφεί βάσει της Διακρατικής Συμφωνίας με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Σημειώνεται επίσης ότι έχει ήδη γίνει η επιλογή του F-16 που θα αποτελέσει το πρωτότυπο αεροσκάφος της αναβαθμίσεως στην έκδοση V, το οποίο αναμένεται να εισαχθεί στη ΕΑΒ τον Ιανουάριο του 2020.

Στην παρούσα φάση, υλοποιείται η ανάπτυξη του σχετικού λογισμικού για το ελληνικό πρόγραμμα, ούτως ώστε να καταστεί εφικτή η εγκατάσταση των συστημάτων και υποσυστημάτων στο πρωτότυπο, για να ακολουθήσει η φάση των δοκιμών. Η ανάπτυξη του λογισμικού προβλέπεται να απαιτήσει περίοδο ενός έτους περίπου.

Το αεροσκάφος πρωτότυπο θα μεταφερθεί στην ΕΑΒ προκειμένου να δεχθεί εργασίες προετοιμασίας και εγκαταστάσεως των υποσυλλογών αλλά τον Φεβρουάριο του 2020 θα πετάξει για τις ΗΠΑ, επειδή εκεί υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές για την πραγματοποίηση των δοκιμών και της διαδικασίας πιστοποιήσεως. Η συγκεκριμένη διαδικασία προβλέπεται να απαιτήσει 12 μήνες, συνεπώς η παράδοση του πρωτοτύπου F-16V έχει προβλεφθεί για το 2022.

Λεπτό σημείο για την ομαλή εξέλιξη του προγράμματος, είναι η ανταπόκριση της ΕΑΒ στην υποδομή του αρχικού αεροσκάφους και την εκτέλεση των απαραιτήτων εργασιών προετοιμασίας. Προκειμένου να καταστεί αυτό εφικτό, απαιτείται η πρόσληψη προσωπικού το οποίο θα εκπαιδευτεί για να εργαστεί στην υλοποίηση του προγράμματος, όπως και η υλοποίηση κάποιων έργων στην υποδομή της ΕΑΒ. Ο Σεπτέμβριος θεωρείται κρίσιμο ορόσημο για την εταιρεία, δεδομένου ότι τυχόν αδυναμία ανταποκρίσεως από αυτήν, θα προκαλέσει καθυστερήσεις.

17 Σχόλια

 1. anast

  Η ΕΑΒ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΝ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΠΥΡΑΥΛΩΝ, ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΙΣΟΠΕΔΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ! ΑΝ ΤΟ ΑΡΤΕΜΙΣ «ΔΟΥΛΕΥΕΙ» ΓΕΜΙΣΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΑΥΤΟ!

  Απάντηση
 2. tsimuha

  «Η ΕΑΒ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΝ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΠΥΡΑΥΛΩΝ»

  Ισα ισα οσο υπαρχει ΕΑΒ τοσο πιο πολλα παρκαρισμενα αεροπλανα θα εχουμε εξω απο αυτην.
  Την ΕΑΒ οι τουρκοι πρεπει να την προσεχουν σαν τα ματια τους, οσο λειτουργει ειναι εγγυηση οτι ενας μεγαλος αριθμος αεροσκαφων ειναι εκτος υπηρεσιας.

  «ΑΝ ΤΟ ΑΡΤΕΜΙΣ «ΔΟΥΛΕΥΕΙ» ΓΕΜΙΣΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΑΥΤΟ!»

  Εγω θα εβαζα και μερικα απο τα Bren που εχει η αεροπορια, οσο πιο πολλα τοσο πιο καλα.

  Απάντηση
   • Gunslinger32

    Μόλις προκάλεσες σεισμό 8 ρίχτερ στις ηγεσίες των OES LLC, ΕΣΠΑ, Δ.Ε.Σ.Ε. και εννοείται στο Μαξίμου που ελπίζει σε μια παραμονή στην εξουσία.
    Αφού πρόσφατα ανακοίνωσαν τα «επαναστατικά» τους σχέδια που υποτίθεται ότι θα φέρουν την άνοιξη στα ναυπηγεία. 🌪🌊💨⚡️🌋
    😀

   • ΑΧΕΡΩΝ

    🌪🌊💨⚡️🌋
    Όλα αυτά,εγώ τα προκάλεσα;
    Τις προάλλες,με ένα σχόλιο,έκαψα ένα άρθρο στο ιστολόγιο AmynaGR.
    Τώρα προκαλώ σεισμό στην πολιτκή…
    Βελτιώνομαι!

   • Gunslinger32

    Έτσι λέω, αφού με λίγες λέξεις ισοπέδωσες ολόκληρη στημένη προεκλογική επικοινωνιακή πατάτα που προβλεπόταν για ανυποψίαστους που θέλουν να πιστεύουν σε υποσχέσεις. Εφόσον έκαψες και άρθρο είσαι μάστορας και στο άθλημα του εμπρησμού, χωρίς να πιάσεις κάν μπουκάλι μολότοφ στο χέρι.

   • ΑΧΕΡΩΝ

    Πιστολέρο,δέν είμαι βέβαιος ότι μιλάς για το άρθρο για τους πεζοναύτες στο AmynaGR ἢ κάτι άλλο.
    Εννοώ το παρακάτω άρθρο

    https://amynagr.blogspot.com/2019/06/enisxisi-nisou-kataigis2019.html

    Και το σχόλιο του συντονιστή προς εμένα

    ««

    AmynaGR Mod ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ • 7 μέρες πριν

    Μόλις μα έκαψες το μεθαυριανο μισοτελειωμενο άρθρο με λίγες λέξεις…. Αυτό είναι κάτι άλλο (η χρήση επίλεκτων τμημάτων ως δυνάμεις ελιγμου κι όχι ως βάσεις πυρός) , που μας βρίσκεις απόλυτα σύμφωνους…

    Τελικά δεν είναι και πολύ καλό να σχολιάζεις…!! 😛
    »»

    Για να μήν δημιουργούνται (ενδεχομένως) παρεξηγήσεις.

   • Gunslinger32

    Εννοώ την πράξη καθεαυτού ΑΧΕΡΩΝ, οχι μόνο σε αυτή την περίπτωση η στο συγκεκριμένο άρθρο, αλλά γενικά σε όλα τα άρθρα, επειδή έχω παρατηρήσει ότι δεν χαρίζεις κάστανα(όπως λένε), και επειδή χτυπάς απευθείας στο ψαχνό όταν συναντάς -ας πούμε- ανάλατες αναφορές(αυτό πάει ειδικά στους επισήμους/πολιτικούς που προσπαθούν να πουλήσουν παραμύθι στα θέματα της άμυνας & ασφαλείας που μας απασχολούν στις περισσότερες συζητήσεις).

    Ξεμπροστιάστε τους όλους λέω πάντα, για να μην μας περνάνε όλους για πρόβατα η αδιάβαστους και ανενημέρωτους «πελάτες» των πολιτικών τους μαγαζιών στις διάφορες αποχρώσεις.

    Υ.Γ.
    Άσχετο με την συζήτηση, αλλά μια ενδιαφέρον ιστορία για την έκφραση «δεν χαρίζει κάστανα». 😉

    https://www.mixanitouxronou.gr/pos-vgike-i-frasi-de-charizi-kastana-mia-istoria-kataskopias-apo-tin-periodo-pou-o-impraim-prospathise-na-kataktisi-ti-mani/

   • ΑΧΕΡΩΝ

    Ενδιαφέρουσα ἡ διήγηση για τα κάστανα.
    Άραγε,εκείνοι οἱ «καστανάδες»,τί εθνικότητος ήταν;

   • Gunslinger32

    Αν ήταν γενίτσαροι, ίσως να ήταν και Έλληνες που είχαν πέσει θύματα στο παιδομάζωμα των Οθωμανών.

 3. tsimuha

  «Τώρα προκαλώ σεισμό στην πολιτκή…
  Βελτιώνομαι!»

  Oυτε οι Ορλωφ δεν εκαναν τετοια.

  Απάντηση
  • Gunslinger32

   Ενώ εσύ έκανες την αρχή στην ισοπέδωση των αθηναϊκών «χωρικών Ποτέμκιν», ο ΑΧΕΡΩΝ με λίγες λέξεις ολοκλήρωσε την πράξη, περνώντας απο επάνω σαν οδοστρωτήρας. 😀

   Απάντηση
 4. tsimuha

  Το «σαν» τι το βαζεις, ο ανθρωπος ειναι 145 κιλα.
  Αφου τον ζητησε η Liebherr για να κανει πειραματα.

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: