Από Σάββας Δ. Βλάσσης, πηγή: doureios.com

Επιστολή υπό τύπον “Letter of Intent”, απέστειλε εχθές 4 Ιουνίου η ΓΔΑΕΕ προς την γαλλική πλευρά, σχετικώς με την πρόταση της Naval Group για προμήθεια σε πρώτη φάση δύο φρεγατών τύπου Belh@rra από την Ελλάδα.

Οι επαφές των δύο πλευρών, μετά την επίδειξη έντονου πολιτικού ενδιαφέροντος στις αρχές του 2018, έχουν “κολλήσει” στο κεφάλαιο της χρηματοδοτήσεως, δεδομένης της αδυναμίας της Ελλάδος στην παρούσα συγκυρία να ανταποκριθεί σε μια τέτοια δέσμευση. Η γαλλική πρόταση για αξιοποίηση των κερδών των ελληνικών ομολόγων που θα επιστρέψει το Παρίσι, απεδείχθη σύντομα ότι δεν ήταν δυνατόν να υλοποιηθεί.

Προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο και να δοθεί νέα πνοή στην πρόταση, από γαλλικής πλευράς ζητήθηκε να υπάρξει εγγράφως η επίδειξη ελληνικού ενδιαφέροντος, προκειμένου να αρχίσει η διερεύνηση για νέες μεθόδους χρηματοδοτήσεως. Με την σχετική επιστολή της ΓΔΑΕΕ, η γαλλική πλευρά έχει στα χέρια της εκδηλωμένο το ενδιαφέρον ενός υποψηφίου πελάτη και τώρα θα επιδιώξει να προσεγγίσει γαλλικά και διεθνή οικονομικά fund, όπως και να εξετάσει άλλες οδούς, προκειμένου να εξευρεθεί χρηματοδότηση για το ελληνικό πρόγραμμα. Εφόσον υπάρξει αποτέλεσμα, η χρηματοδοτική πρόταση θα τεθεί υπ’ όψιν της ελληνικής κυβερνήσεως ώστε να οριστικοποιηθεί η υλοποίηση ενός προγράμματος νέων φρεγατών.

Σημειώνεται ότι το κόστος της προμήθειας δύο φρεγατών Belh@arra ανέρχεται σε 1,3 δισ. ευρώ, ποσό στο οποίο όμως δεν περιλαμβάνονται καθόλου τα οπλικά συστήματα, ως μονάδες πυρός και αποθέματα πυραύλων, τορπιλών κ.λπ. Αυτό σημαίνει πρακτικώς ότι με την εγκατάσταση των οπλικών συστημάτων, το κόστος ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ!

16 Σχόλια

 1. tallyhogr

  πολλα λεφτά για μολις 2 πλοια… Μολις 2 πλοια ειναι σαν να εχουμε να εξοφλήσουμε καποιου ειδους πολιτική χάρη, γιατι ουσιαστική προσθηκη για το ΠΝ δεν θα είναι. Η οποιαδηποτε αγορα θα επρεπε να ηταν 4+2 option κατ ελάχιστον. Υποψιν αλλωστε οτι το συνολο του στολου των φρεγατων ειναι με πολυ συντομη ημερομηνια λήξης.

  Θα προτιμουσα με αυτα τα λεφτα να τρέξουμε ενα εγχωριο πρόγραμμα ναυπηγησης. Τουλάχιστον θα έχουμε προοπτικη για μεγαλυτερους αριθμους ναυπηγησεων μακροπροθεσμα.

  Απάντηση
  • Βαγγέλης

   Με μόνο 2 φρεγάτες, το πολεμικό ναυτικό θα πρέπει να επικεντρωθεί ώστε να προστατεύσει τις φρεγάτες αυτές πάρα τα χωρικά ύδατα. Συμφωνώ απόλυτα, χρειαζόμαστε τουλάχιστον 4 με επιλογή αγοράς ακόμα 2 μονάδων. Οι Belharra είναι μεν πολύ ικανες φρεγάτες στα χαρτιά μέχρι στιγμής, όμως έχουν το ίδιο πρόβλημα με όλα τα ευρωπαϊκά οπλικά συστήματα. Είναι πανάκριβες. Άρα η καλύτερη λύση θα ήταν σε αυτά τα 1.5 δις να προστεθούν και άλλες αγορές, όπως τορπίλες, FOS για τα Mirage 2000,ακομα και μεταχειρισμένα VBL για τον στρατό ξηράς, ώστε να φανεί περισσότερο σαν «πακέτο» πάρα μεμονωμένη αγορά και τότε ίσως τα 1,5 δις να βγάζουν νόημα για «μόλις» δύο σκάφη.

   Απάντηση
   • Steve

    Ας ξεκινήσουν με 2 Belh@ra και βλέπουμε για τις υπόλοιπες… Όλο και κάποιο δώρο τύπου Lafayette – F21 ή αναβάθμιση Μεκο θα παίξει ταυτόχρονα…

    Από το να γίνουν επειδόματα-μιζες-ή τίποτα άλλο καλύτερα belh@ra…
    Είναι ακριβές αλλα προσφέρουν και τα αντίστοιχα πράγματα…
    Ποιές άλλες επιλογές έχουμε? Γερμανικές? Αμερικανικές?
    Εδώ οι Γάλλοι δίνουν SEAFire 500/Aster30/15/Scalp/Captas4/ηλεκτρονικό πόλεμο κτλ…

    Το θέμα είναι ότι μάλλον μόνο λόγια είναι για να έχουμε εμείς να σχολιάζουμε…

   • SAS

    To ΠΝ χρειάζεται νέες μονάδες για να κάνει την δουλειά του, τόσα χρήματα για μόνο δυο πλοία μόνο είναι αυτοκτονία…

  • Steve

   Πιο ενχώριο πρόγραμμα βρε φίλε… εδώ δεν μπορούν να τελειώσουν 2 πυραυλακάτους και 2 υποβρύχια…
   Μπλεγμένοι όλοι.. συνδικαλιστες-πολιτικοί-επιχειτηματίες ολα μύλος…

   Εδώ προηγμένα κράτη δεν κάνουν εύκολα φρεγάτες θα κάνουμε εμείς? Στα δάχτυλα μετρημένες οι χώρες που κανουν «μονες» πλοία…

   Γερμανία- Ολλανδια – Γαλλία – Ιταλία – Κίνα – Ρωσία Αυστραλία
   Η εγχώρια παραγωγη απαιτεί συνεργασία ιδιωτικου τομέα και δημοσίου σαν ένα εδω αυτα τα δυο είναι εχθροι…

   Εδώ δώσανε 500 μυρια για τα p3 που η ίδια η lockheed είπε ότι είναι ασύμφορη η αναβάθμιση…Την ίδια ώρα που μενουμε χωρίς mirage χωρις τορπίλες χωρις uav χωρις φρεγάτες…
   Σου δίνει δείγματα η χώρα ότι είναι έτοιμη για δικιά της παραγωγή?

   Απάντηση
 2. SAS

  Γιατί εμμένουμε σε πανάκριβα πλοία μας εξηγεί κανείς;
  Το 1,3 για δύο πλοια αφορά την Γαλλική διαμόρφωση και το 1,5 δισ. τελικό ποσό ειναι πολύ συντηρητική πρόβλεψη.

  Απάντηση
  • tallyhogr

   πιθανως προκειται για ασκηση εξωτερικης πολιτικης, ψωνιζοντας απο το μαγαζι τους κατιτις. Παραδοσιακά πάντα επαιζε αυτη η παράμετρος στα ψωνια μας, και ειναι και θεμιτο ως ενα σημειο. Αλλα τωρα… με το συμπάθειο… 2 Belhares δεν φερνουν την ανοιξη. Τα λεφτά ας πάνε αλλου οπως προτεινε και ο Βαγγελης, μπας και πιασουν καλυτερα τοπο.

   Απάντηση
   • SAS

    Εξωτερική πολιτική την ώρα που βογκάει ο στόλος για νέες μονάδες, είναι τουλάχιστον παρανοϊκό…

  • STEVE

   Ποιες ειναι οι αντιστοιχες προτάσεις? Και με τι οπλισμο?
   Κ μη μου πειτε για κορβετες γιατι στερούνται σε οπλισμο/καυσιμα/ και πλευση σε ασχημο καιρό

   Απάντηση
 3. Ασβος

  Downsizing σε μεσα αρα να αναμενουμε και κατι αντιστοιχο στο προσωπικο;

  Απάντηση
  • kakaouskia

   Καλησπέρα

   Δύσκολη επιλογή, ειδικά στην παρούσα φάση που σχεδόν τα πάντα χρείζουν αλλαγής / αναβάθμισης / ανακατασκευής / (επαν)εξοπλισμού και δεν συμμαζεύεται.

   Όσο αφορά τις κορβέτες αντί φρεγατών, υπάρχουν και θετικά και αρνητικά. Από τη μια οι σύγχρονες κορβέτες σε εξοπλισμό υπερτερούν των υφιστάμενων φρεγατών (Κορταεναερ) αλλά από την άλλη έχουν περιορισμένη αυτονομία (καύσιμα / πυρομαχικά κτλ) οπότε αν μετά από μια μάχη θα πρέπει να τρέξουν σε λιμάνι για επαναγέμιση, λίγο προβληματικό ειδικά όταν ο όποιος πλους θα πρέπει να γίνει κάτω από μη ασφαλείς ουρανούς.

   Το Ρωσικό δόγμα των πλοίων – κουνουπιών (π.χ. Καρακουρτ) τους βολεύει γιατί θα επιχειρούν κάτω από την ομπρέλα της VVS, κοντά σε φίλιες ακτές με αντιαεροπορική άμυνα και συστήματα προειδοποίησης κορυφαία συν πλατφόρμες στοχοποίησης και όπλα που τους δίνουν τη δυνατότητα να κάνουν κρούση πολύ μακρύτερα από το αν στηρίζονταν στους δικούς τους αισθητήρες.

   Δυστυχώς στο Π.Ν. αν πάρουν κορβέτες, αυτές θα προορίζονται για κύριες μονάδες μάχης.

   Απάντηση
 4. Ικαρος

  Ξαφνικά τους έπιασε ο πόνος να τρέξουν για δύο Belhara τις οποίες θα χρυσοπληρώσουμε πάνω από 1,5 δις και θα τις παραλάβουμε από το 2023 και μετά αν βρεθούν λεφτά και αν όλα πάνε καλά.
  Την στιγμή που δεν μπορούν να βρουν 100 μύρια για νέες τορπιλες, την στιγμή που δίνουν 150 για τις ΜΕΚΟ και δεν μπορούν να βρουν αλλά 250 για να γίνει σωστά ο εκσυγχρονισμός τους, την στιγμή που ακόμα περιμένουμε τις Νο 6 και 7 S.Vita,την στιγμή που μεταχειρισμένα πλοία (βλέπε Adelaide) που θα μπορούσαν να ενταχθούν και να βοηθήσουν σχετικά γρήγορα αποσύροντας και τις μη εκσυγχρονισμενες S χάνονται χωρίς καν νά το ψάξουμε.
  Εν το μεταξύ αφού έχουν αποφασίσει να κινηθούν για την απόκτηση νέων φρεγατών (λέμε τώρα) έχοντας καθηστερησει τραγικά, δεν περιμένουν να δουν τι θα γίνει με την νέα αμερικανική FFG(X) μήπως βρε αδερφέ τους καλύπτει σαν πλοίο έχοντας ίσως και καλύτερη χρηματοδότηση αλλά και για να το δούμε και λίγο πονηρά και σαν πίεση για καλύτερη τιμή από τους Γάλλους.
  Βγάλτε άκρη αδέρφια. Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά.

  Απάντηση
  • Spirit

   FFG(X) ειναι μια ξεχωριστή κατάσταση, κατά τα άλλα συμφωνούμε πλήρως. Να μην έχεις σύγχρονες τορπίλες και αντίμετρα και να κουβεντιάζεις για πανάκριβα πλοία!
   Για τα υποβρύχια το ίδιο ούτε το δαχτυλάκι δεν έχουν κουνήσει να δούμε τι μπορεί να γίνει με τα βραζιλιάνικά 209/1400 ή τα Ιταλικά Sauro αν συνδυαστούν με τις τορπίλες blackshark.
   Πλήρη απογοήτευση είμαστε, μόνο για τις καρέκλες και τα γαλόνια νοιάζονται…

   Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: