ESSM Block 2 vs CAMM-ER

Από Εύψυχον

Η παράλογη από άποψη εφοδιαστικής υποστήριξης προσφορά του CAMM-ER στο ΠΝ οφείλεται στην ανεπάρκεια των επιδόσεων συγκεκριμένων ραντάρ περιστρεφόμενης κεραίας και (φυσικά) όχι στο χαμηλότερο βάρος του, σύμφωνα με ορισμένες εσφαλμένες αναλύσεις. Η αντιμετώπιση επιθέσεων κορεσμού απαιτεί την ταυτόχρονη ενδιάμεση καθοδήγηση σημαντικού αριθμού βλημάτων Α/Α άμυνας με πολλαπλές ζεύξεις δεδομένων, πού παρέχονται είτε από το κύριο Ραντάρ Πολλαπλών Λειτουργιών (MFR), είτε από διακριτούς πομπούς, υπό διαφορετικές προϋποθέσεις.

Αντίθετα προς τα ιδανικά χαρακτηριστικά των MFR σταθερών διατάξεων, η παροχή ζεύξεων δεδομένων από MFR περιστρεφόμενης κεραίας απαιτεί συγκεκριμένο πλήθος Μονάδων Εκπομπής-Λήψης (TRM) και υψηλό ρυθμό περιστροφής (χαρακτηριστικά παραδείγματα τα KRONOS Grand Naval και Herakles). Ο υψηλός ρυθμός περιστροφής σε συνδυασμό με την οριζόντια μετατόπιση των δεσμών των MFR AESA, ικανοποιούν τις αναγκαίες συνθήκες για την εξασφάλιση της εκπομπής των ζεύξεων, με εναλλακτική επιλογή την αντιδιαμετρική εγκατάσταση ζεύγους κεραιών, όπως ενδεικτικά στο MFR SAMPSON.

Τα MFR TRS-4D και NS100/110 δε διαθέτουν τα προαναφερόμενα χαρακτηριστικά, με συνέπεια να μην αξιοποιούν τη ζεύξη δεδομένων των εκδόσεων Block 1/2 του βλήματος RIM-162 ESSM και να αποκλείεται η εμπλοκή πολλαπλών στόχων μέσω της Διακοπτόμενης Καταύγασης Συνεχούς Κύματος (ICWI).

Αυτά εξηγούν τη διαμόρφωση του πλοίου Μάχης Επιφανείας Πολλαπλών Αποστολών (MMSC) της Σαουδικής Αραβίας, με 2 συνδυασμένα ραντάρ ηλεκτροπτικά συστήματα CEROS 200, που όμως το καθιστά απορριπτέο για τις ανάγκες του ΠΝ, επειδή δεν παρέχει τη δυνατότητα εμπλοκής πολλαπλών στόχων.

Η επιλογή του βλήματος CAMM-ER αποτελεί τη μοναδική διέξοδο ώστε να εξασφαλίσει η προσφερόμενη φρεγάτα HF2 τη δυνατότητα εμπλοκής πολλαπλών στόχων χωρίς την επανασχεδίασή της με MFR σταθερών διατάξεων, η οποία είναι εξαιρετικά αμφίβολη από άποψη ευστάθειας και δομικής αντοχής. Η οικογένεια βλημάτων CAMM/CAMM-ER αναπτύχθηκε ακριβώς για την εμπλοκή πολλαπλών στόχων με την ενδιάμεση καθοδήγηση (και) μέσω Τερματικού Ζεύξης Δεδομένων Πλατφόρμας (PDLT), που ανεξαρτητοποιεί το βλήμα από το MFR του πλοίου και με τερματική καθοδήγηση ερευνητή ενεργού ραντάρ. Για το λόγο αυτό προτιμάται η εγκατάσταση βλημάτων.CAMM/CAMM-ER σε μονάδες με MFR μεσαίων δυνατοτήτων και περιστρεφόμενης κεραίας, νεότευκτες, όπως οι Type 26 και Type 31 του RN ή μετά από εκσυγχρονισμό, όπως οι Type 23 του RN και της Armada de Chile και MEKO 200 ANZ του RNZN.

Με βάση τα προηγούμενα, εκτιμάται βάσιμα ότι και άλλες προσφορές για το πρόγραμμα φρεγάτας πολλαπλού ρόλου του ΠΝ, οι οποίες θα διαθέτουν MFR περιστρεφόμενης κεραίας χωρίς δυνατότητα ταυτόχρονης καθοδήγησης πολλαπλών βλημάτων μέσω ζεύξης δεδομένων, θα εξοπλίζονται με CAMM-ER.

Αντίθετα το βλήμα ESSM Block 2 εξελίσσεται από τα 10 εκ των 12 κρατών μελών της Κοινοπραξίας NATO SEASPARROW, με τα 8 να διαθέτουν, τώρα ή στο μέλλον, ναυτικές δυνάμεις με κύριες μονάδες επιφανείας εξοπλισμένες με MFR σταθερών διατάξεων και μοναδικές εξαιρέσεις τα ΠΝ και TDK. Η ταυτόχρονη καθοδήγηση πολλαπλών ESSM Block 2 από φρεγάτες χωρίς MFR σταθερών διατάξεων θα απαιτούσε την εγκατάσταση ζεύξεων δεδομένων αντίστοιχων της SYR-1, που δέχθηκαν τα πλοία του προγράμματος Αναβάθμισης Νέας Απειλής (NTU), αποτελώντας κραυγαλέο τεχνολογικό αναχρονισμό.

Συμπερασματικά οι φρεγάτες με MFR σταθερών διατάξεων, όπως η SIGMA 11515 με APAR Block 2 και η F110 με SPY-7 καλύπτουν με βλήματα ESSM Block 2 πληρέστερα την απαίτηση εμπλοκής πολλαπλών στόχων από όσες διαθέτουν MFR περιστρεφόμενης κεραίας και εξοπλίζονται με βλήματα CAMM-ER.

Η υπεροχή αυτή εδράζεται στον πολλαπλάσιο αριθμό ζεύξεων δεδομένων των MFR έναντι των PDLT, καθώς ενδεικτικά ο αριθμός των βλημάτων που θα καθοδηγούνται ταυτόχρονα από το APAR Block 2 θα περιορίζεται αποκλειστικά από το ρυθμό βολής του Συστήματος Κατακόρυφης Εκτόξευσης (VLS).

Αντίθετα και ενδεικτικά η εκσυγχρονισμένη φρεγάτα Type 23 του RN διαθέτει 2 PDLT, έκαστο με 3 διατάξεις που συνολικά καλύπτουν τομέα 180°, επιτρέποντας την υπόθεση ότι αντιμετωπίζονται ταυτόχρονα επαρκείς για εκσυγχρονισμένο πλοίο, αλλά πάντως υποπολλαπλάσιοι εναέριοι στόχοι.

Τέλος αθροίζονται τα υπόλοιπα πανθομολογούμενα πλεονεκτήματα των MFR σταθερών διατάξεων έναντι όσων διαθέτουν περιστρεφόμενη κεραία, αξιοποιείται η υφιστάμενη υποδομή συντήρησης, υποστήριξης και εκπαίδευσης και προωθείται η εθνική βιομηχανική συμμετοχή στο βλήμα RIM-162 ESSM.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Απαντήσεις

  1. Φοβερό άρθρο, αλλά μην υποτιμούμε και το σχεδόν μισό βάρος και το σχεδόν μισό κόστος που έχουν διαφορά.
    Σε 64 πυραύλους μιλάμε για 10 τόνους βάρος επιπλέον, και σε κόστος περίπου 50 εκατομμύρια.
    Αν δεν υπήρχαν αυτά τα πλεονεκτήματα δε ξέρω κατά πόσο θα τον προτιμούσε το ναυτικό.

    1. Για πλοίο 4,300 τόνων οι 10 επιπλέον τόνοι που ζυγίζουν οι ESSM-ER είναι αμελητέο μέγεθος σε σχέση με την εκθετική αύξηση της προστασίας που προφέρουν συνδικασμένοι με MFR σταθερής διάταξης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.