Εθνική άμυνα και ίσες αποστάσεις

Απο Ευθύμιος Πέτρου, πηγή: Εφημερίδα Εστία – 3 Απρ. 21.

Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες του Αμερικανού υπουργού Αμύνης Λόυντ Ώστιν με την Αθήνα και την Άγκυρα, έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό, που κατ’ επανάληψιν έχουμε υπογραμμίσει. Ότι για την Ουάσιγκτον δεν αλλάζει η πολιτική των ίσων αποστάσεων. Άλλωστε αυτό επιβάλλουν τα γεωστρατηγικά συμφέροντα της υπερδυνάμεως που χρειάζεται την πρόσβαση στις περιοχές του Καυκάσου και της πρόσω Ασίας, την οποία της παρέχει η Τουρκία, όσο και τον έλεγχο (με την έννοια της διασφαλίσεως) της θαλασσίας οδού της Μεσογείου την οποία της παρέχει η Ελλάς. Η χώρα μας επιπροσθέτως ελέγχει τις οδούς προς τα Βαλκάνια και αποτελεί το στρατηγικό βάθος των στενών του Ελλησπόντου και των προσβάσεων του Ευξείνου Πόντου, οι οποίες κατέχονται από την Τουρκία.

Είναι προφανές, ότι από τις ΗΠΑ η Ελλάς και η Τουρκία αντιμετωπίζονται κατά τρόπο ενιαίο. Μπορεί να μην ομολογείται, διότι οι Αμερικανοί επίσημοι γνωρίζουν πολύ καλά, ότι η παραδοχή αυτής της πραγματικότητος δεν είναι ευχάριστη για καμμία πλευρά, αποτελεί όμως την βάση της πολιτικής τους στην περιοχή. Να μην μας διαφεύγει ότι Ελλάς και Τουρκία εισήλθαν ταυτοχρόνως στο ΝΑΤΟ, καθώς διαμορφωνόταν η μεταπολεμική πολιτική των ΗΠΑ για το γεωγραφικό σύμπλεγμα Ανατολικής Μεσογείου, Καυκάσου και Μέσης Ανατολής.
Ο Λόυντ Ώστιν λοιπόν συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον Έλληνα και τον Τούρκο υπουργό Αμύνης σχεδόν την ίδια στιγμή. Και οι σχετικές ανακοινώσεις του Πενταγώνου ήσαν σχεδόν εξ ίσου τυποποιημένες.

Όσον αφορά στην Ελλάδα: «Ο υπουργός Αμύνης Λόυντ Ώστιν ΙΙΙ μίλησε τηλεφωνικώς με τον Έλληνα υπουργό Αμύνης Νίκο Παναγιωτόπουλο προκειμένου να επαναβεβαιώσει την ισχυρή και εμβαθυνόμενη εταιρική σχέση ΗΠΑ και Ελλάδος στον τομέα της ασφαλείας…»

Προς την Τουρκια: «Ο υπουργός Αμύνης Λόυντ Ώστιν ΙΙΙ μίλησε τηλεφωνικώς με τον Τούρκο υπουργό Εθνικής Αμύνης Χουλουσί Ακάρ προκειμένου να υπογραμμίσει την προσήλωση στην Αμερικανο-τουρκική διμερή αμυντική σχέση και στην κοινή ασφάλεια μέσω του ΝΑΤΟ…»

Σημαντική διαφορά στην συνέχεια των ανακοινώσεων είναι ότι η σύστασις προς την Ελλάδα ήταν να συνεχίσει να επενδύει σε αμερικανικά οπλικά συστήματα, ενώ προς την Τουρκία να απαλλαγεί από τα ρωσσικά συστήματα S-400.

Για τους γνωρίζοντες πάντως τα πράγματα, για την Ουάσιγκτων έχει απείρως μεγαλύτερη σημασία η απαλλαγή της Τουρκίας από τους S-400 από ότι η αγορά και άλλων οπλικών συστημάτων από την Ελλάδα. Ότι όπλα και αν αγοράζει η χώρα μας, ουδόλως θα διαταραχθεί η αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ, αρκεί βεβαίως να παραμένουμε σε ΝΑΤΟϊκό πλαίσιο. Όχι όμως ότι δεν μπορεί να ευρεθεί λύσις με τους τουρκικούς S-400. Λύσις που θα μπορούσε να σημάνει και μια «διακριτική» συμφωνία που θα έδιδε πρόσβαση σε Αμερικανούς εμπειρογνώμονες, στα άδυτα της τεχνολογίας του ρωσσικού πυραυλικού συστήματος.

Δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυσις για να καταδειχθεί πόσο αδαής πρέπει να είναι κάποιος για να θεωρήσει ότι η κυβέρνησις Μπάιντεν θα φέρει ανατροπές. Είναι αλήθεια πως οι ελληνο-αμερικανικές σχέσεις ευρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο. Και θα συνεχίσουν να είναι καλές ανεξαρτήτως του εάν η χώρα μας αγοράσει φρεγάτες αμερικανικές, γαλλικές ή ολλανδικές. Το κόστος τέτοιων αγορών μπορεί να είναι αστρονομικό για την χώρα μας, είναι όμως σταγών εν τω ωκεανώ για τις τεράστιες αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ και τον κύκλο εργασιών των εταιρειών τους.

Από την άλλη πλευρά, είναι στο χέρι της Τουρκίας να βελτιώσει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ. Ακόμη όμως και αν δεν το κάνει, ακόμη και αν συνεχίσει να χρησιμοποιεί τους S-400, πάντα θα υπάρχουν εκεί ισχυρά γεωπολιτικά αμερικανικά συμφέροντα, αρκετά για να συντηρούν την πολιτική των ίσων αποστάσεων και να καθιστούν πρωταρχικής σημασίας ζήτημα την ελληνο-τουρκική προσέγγιση και την συνέχιση του «διερευνητικού» διαλόγου. Και ας έχει αυτός αποτύχει πάνω από 60 φορές μέχρι σήμερα. Και τούτο ανεξαρτήτως του εάν ο Πρόεδρος στην Ουάσιγκτων ονομάζεται Μπάιντεν, Τραμπ ή Μπέρνι Σάντερς.

Η κατακλείς είναι πολύ συγκεκριμένη. Η χώρα μας κάνει πολύ καλά να καλλιεργεί τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και να μετέχει ενεργά στο ΝΑΤΟ και στον υποτυπώδη στρατιωτικό βραχίονα που επιχειρεί να αναπτύξει η ΕΕ. Όμως δεν μπορεί να στηρίζεται σε τίποτε από αυτά για να διασφαλίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την εθνική της κυριαρχία, έναντι των Τούρκων. Αυτά τα διασφαλίζει μόνον η εθνική στρατιωτική ισχύς. Μέρος της οποίας είναι οι εξοπλισμοί. Για τους οποίους δυστυχώς προστρέχουμε στις διεθνείς αγορές, αφού τα έχουμε καταφέρει να καταστρέψουμε την εγχώρια αμυντική βιομηχανική Βάση. Το να εξαγγέλλει ο Πρωθυπουργός «αμυντικά βιομηχανικά πάρκα» στον Υμηττό, δεν είναι φυσικά λύσις. Απεναντίας παραπέμπει σε επικοινωνιακά τεχνάσματα που αποσκοπούν στην συγκάλυψη της πολύ θλιβεράς ανεπαρκείας της χώρας μας να υποστηρίξει επαρκώς τις Ένοπλες Δυνάμεις μας με ίδια μέσα.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.