H ΕΕ έδωσε το πράσινο φως για το έργο πυραυλικής άμυνας TWISTER

Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσε, την 12η Νοεμβρίου, το πράσινο φως για την υλοποίηση του έργου της ικανότητας TWISTER (Έγκαιρη Προειδοποίηση και Αναχαίτιση με διαστημική επιτήρηση TheatER) στο πλαίσιο της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO).

Το διεθνές αμυντικό έργου πυραύλου το οποίο ήδη περιλαμβάνει πέντε ευρωπαϊκές χώρες επιδιώκει την ανάπτυξη -με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (EDF)- ενός ευρωπαϊκού συστήματος αναχαίτισης πολλαπλών ρόλων για την αντιμετώπιση των αναδυόμενων απειλών και να τεθεί σε υπηρεσία ως το 2030.

Για την αντιμετώπιση αυτού του χάσματος ικανοτήτων, το σύστημα αναχαίτισης του έργου TWISTER μακροπρόθεσμα θα καταστεί ένα σημαντικό στοιχείο στην συνεισφορά των ευρωπαϊκών χωρών στις περιοχές, τον πληθυσμό και την αποστολή των νατοϊκών στρατιωτικών δυνάμεων καθώς παράλληλα ικανοποιεί τους φιλόδοξους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πεδίο της πυραυλικής άμυνας. Με τον εξορθολογισμό και το διαμοιρασμό των ικανοτήτων, οι χώρες μέλη της PESCO θα επωφεληθούν από μια επιχειρησιακή ικανότητα που είναι μια κατηγορία από μόνη της και εγγυάται την στρατηγική αυτονομία και ελευθερία στις δράσεις τους.

Το νέο ενδοατμοσφαιρικό σύστημα αναχαίτισης θα αντιμετωπίσει μεγάλο εύρος απειλών συμπεριλαμβανομένων των ελισσόμενων βαλλιστικών πυραύλων μεσαίων αποστάσεων, υπερηχητικών ή πολυηχητικών πυραύλων πλεύσης (cruise), υπερηχητικά οχήματα ανεμοπορείας (gliders) και πιο συμβατικούς στόχους όπως τα μαχητικά αεροσκάφη επόμενης γενιάς. Αυτό το σύστημα αναχαίτισης θα ενσωματωθεί και στα υφιστάμενα και μελλοντικά επίγεια και ναυτικά συστήματα.

«Η MBDA δεσμεύεται να ανταποκριθεί σε αυτήν την ανάγκη με την χρήση τεχνολογιών και αρχιτεκτονικών νέας γενιάς με βάση τις μελέτες που χρηματοδοτήθηκαν από χώρες και βιομηχανίες οι οποίες πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια», ανακοίνωσε η εταιρεία MBDA σε δελτίο τύπου.

«Επίσης η MBDA θα αξιοποιήσει την εμπειρία της στην βιομηχανική συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την μακρά κληρονομιά της στα κορυφαία περίπλοκα προγράμματα αεράμυνας και τις στέρεες βιομηχανικές σχέσεις στο ευρύτερο ευρωπαϊκό τοπίο για τη δημιουργία μιας ηγετικής ομάδας δεξιοτήτων και ικανοτήτων».

«Η MBDA υποδέχεται με ενθουσιασμό την απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ», δήλωσε ο Έρικ Μπερανγκερ διευθύνων σύμβουλος της MBDA, «και θα αγωνιστεί με όλες της τις δυνάμεις και την εκτεταμένη εμπειρία στους αμυντικούς πυραύλους στην μελλοντική συνεργασία και τις διασυνοριακές δραστηριότητες έρευνας και εξέλιξης (R&D) και τεχνολογικής έρευνας (R&T). Το έργο του συστήματος αναχαίτισης επόμενης γενιάς παρέχει μια μοναδική ευκαιρία στους Ευρωπαίους να συγκλίνουν τις προσπάθειες τους στο πεδίο της πυραυλικής άμυνας και να εξασφαλίσουν την κυριαρχία σε μια περιοχή που είναι ζωτική για την στρατηγική τους αυτονομία. Αυτά τα υψηλών προδιαγραφών συστήματα αναχαίτισης έχουν ιδιαίτερες τεχνολογικές απαιτήσεις και η εξέλιξη τους θα αντιπροσωπεύει ένα ποιοτικό άλμα προς τα εμπρός για ολόκληρο τον πυραυλικό τομέα της Ευρώπης. Τα βιομηχανικά μοντέλα μας ως ένας ευρωπαϊκός ηγέτης μας προσφέρουν την απαραίτητη κρίσιμη μάζα για την παράδοση αυτού του δύσκολου έργου μέσω της συνεργασίας με τους Ευρωπαίους βιομηχανικούς εταίρους μας».

Το έργο TWISTER είναι το δεύτερο έργο πυραυλικών συστημάτων στο πλαίσιο της νέας αμυντικής ατζέντας της ΕΕ σε συνέχεια του προγράμματος Beyond Line Of Sight (BLOS) το οποίο έγινε μέρος της PESCO τον Νοέμβριο 2018 και για το οποίο η MBDA έχει παρουσιάσει το επίγειο σύστημα μάχης 5ης γενιάς, την μοναδική -υπό ευρωπαϊκή σχεδιαστική αρχή- λύση που παρέχει στις μονάδες μάχης πρώτης γραμμής την ικανότητα να εκτοξεύουν πυρά πέραν του οπτικού ορίζοντα καθώς διατηρούν την δυνατότητα λήψης απόφασης με τον άνθρωπο στο κύκλωμα (man in the loop).

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Απαντήσεις

 1. Ο γάλλος πρόεδρος όταν μιλούσε για ευρωπαϊκή πρωτοβουλία και κυριαρχία/αυτονομία της Ευρώπης σε σημαντικά σημεία, ίσως να σκεφτόταν αυτό το πρότζεκτ που περιγράφεται στο άρθρο.

  «Το έργο του συστήματος αναχαίτισης επόμενης γενιάς παρέχει μια μοναδική ευκαιρία στους Ευρωπαίους να συγκλίνουν τις προσπάθειες τους στο πεδίο της πυραυλικής άμυνας και να εξασφαλίσουν την κυριαρχία σε μια περιοχή που είναι ζωτική για την στρατηγική τους αυτονομία.»

  Είδα επίσης ότι η Κύπρος συμμετέχει ήδη στο πρόγραμμα Beyond Line Of Sight που έχει την στήριξη απο ΕΕ μέσο της PESCO. Ενώ στην Ελλάδα φαίνεται να περιμένουμε ακόμα λύσεις με η απο τα FMS, για να μην ξεβολευτούν (η να μη χάσουν) μερικοί πονηροί που φαίνεται να τα παίρνουν ακόμα χοντρά όπου προκύπτουν ευκαιρίες να χωθούν μέσα.

  1. Παρεμπιπτόντως, επειδή είχε ακουστεί ότι τα ευρωπαϊκά μαχητικά 4ης γενιάς σε λίγο θα είναι απαρχαιωμένα, αχρείαστα, αναποτελεσματικά και άλλοι όμορφοι χαρακτηρισμοί της μοναδικής εταιρίας που έχει συμφέρον απο αυτού του είδους λόγια. Αφιερωμένη η παρακάτω ανακοίνωση. 😉

   France lays out Rafale upgrade path to 2070

   France has laid out the upgrade path it intends to rollout for the Dassualt Rafale to keep the multirole combat aircraft in air force and naval service through to about 2070, a senior service official said on 13 November.

   Speaking at the IQPC International Fighter conference in Berlin, Major General Frederic Parisot, Deputy Chief of Staff, Plans and Programmes, French Air Force (Armée de l’Air: AdlA), said that there will likely be a further four upgrade phases for the platform beyond the latest F3R configuration currently being rolled out, and that it is the country’s plan for the Rafale to serve as the force-multiplier alongside the New Generation Fighter (NFG) currently being developed with Germany and Spain as part of the wider Future Combat Air System (FCAS)/Système de Combat Aérien Futur (SCAF).

   https://www.janes.com/article/92555/france-lays-out-rafale-upgrade-path-to-2070

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.