Το Συμβούλιο της ΕΕ εγκαινίασε 13 αμυντικά έργα PESCO, ποια είναι αυτά;

Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) εξέδωσε ενημερωμένο κατάλογο 13 έργων που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της PESCO. Με τη απόφαση της Τρίτης, 12 Νοεμβρίου 2019, ο αριθμός των έργων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή ανέρχεται σε 47.

Πέντε από τα νέα έργα έχουν ως άξονα την αμυντική εκπαίδευση σε διάφορους τομείς όπως ο κυβερνοχώρος, οι καταδύσεις, η τακτική, ιατρική καθώς και χημική, βιολογική, ραδιολογική και πυρηνική άμυνα (CBRND). Άλλα έργα αφορούν την ενίσχυση των συνεργατικών ενεργειών της ΕΕ, καθώς και την ανάπτυξη ικανοτήτων για θαλάσσιες, εναέριες και διαστημικές επιχειρήσεις.

Το Συμβούλιο ενέκρινε τύποις την πρώτη δέσμη 17 έργων στις 6 Μαρτίου 2018 και τη δεύτερη δέσμη 17 έργων στις 20 Νοεμβρίου 2018.

Ιστορικό

Στις 11 Δεκεμβρίου 2017, το Συμβούλιο εξέδωσε απόφαση για τη θεσμοθέτηση της μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας (PESCO). Η PESCO προσφέρει στα κράτη μέλη της ΕΕ τη δυνατότητα να συνεργάζονται στενότερα στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας. Το μόνιμο αυτό πλαίσιο αμυντικής συνεργασίας παρέχει στα κράτη μέλη που επιθυμούν και μπορούν, τη δυνατότητα να αναπτύξουν από κοινού αμυντικές ικανότητες, να επενδύσουν σε κοινά έργα και να ενισχύσουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα και τη συμβολή των ενόπλων δυνάμεών τους.

Τα 25 κράτη μέλη που συμμετέχουν στην PESCO είναι τα εξής: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Κροατία, Κύπρος, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Ιρλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ισπανία και Σουηδία.

Τα 13 νέα έργα PESCO είναι:

1. Ολοκληρωμένο Ευρωπαϊκό Κέντρο Κοινής Εκπαίδευσης και Εξομοίωσης (EUROSIM) – Ουγγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία, Σλοβενία

2. Ακαδημία Κυβερνοκόσμου και Κόμβος Καινοτομίας της ΕΕ (EU CAIH) – Πορτογαλία, Ισπανία

3. Κέντρο Ιατρικής Εκπαίδευσης Ειδικών Επιχειρήσεων (SMTC) – Πολωνία, Ουγγαρία

4. Πεδίο Εκπαίδευσης στην Προστασία ΧΒΡ (CBRDTR) – Ρουμανία, Γαλλία, Ιταλία

5. Δίκτυο Κέντρων Κατάδυσης Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUNDC) – Ρουμανία, Βουλγαρία, Γαλλία

6. Ανεπάνδρωτο Ναυτικό Ανθυποβρυχιακό Σύστημα (MUSA) – Πορτογαλία, Γαλλία, Ισπανία, Σουηδία

7. Ευρωπαϊκή Κορβέτα Περιπολίας (EPC) – Ιταλία, Γαλλία

8. Αεροπορική Ηλεκτρονική Επίθεση (AEA) – Ισπανία, Γαλλία, Σουηδία

9. Κέντρο Συντονισμού Κυβερνοκόσμου και Χώρο Πληροφοριών (CIDCC) – Γερμανία, Τσεχία, Ουγγαρία, Ολλανδία, Ισπανία

10. Έγκαιρη Προειδοποίηση και Αναχαίτιση με τη διαστημική επιτήρηση TheatER (TWISTER) – Γαλλία, Φινλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Ισπανία

11. Υλικά και εξαρτήματα για την τεχνολογική ανταγωνιστικότητα της ΕΕ (MAC-EU) – Γαλλία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία

12. Δυνατότητες Συνεργατικών Πολεμικών Επιχειρήσεων της ΕΕ (EcoWAR) – Γαλλία, Βέλγιο, Ουγγαρία, Ρουμανία, Ισπανία, Σουηδία

13. Ευρωπαϊκή Καθολική Εισαγωγή Αρχιτεκτονικής Συστήματος RPAS – Ιταλία, Γαλλία, Ρουμανία

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.