Eurosatory 2014: Πύργοι Cockerill CRWS-30 και XC-8 τοποθετημένοι σε BTR-3E και CV90

TOMA CV90105 με πύργο Cockerill XC-8. (CMI)

Κατά τη διάρκεια της διεθνούς αμυντικής έκθεσης Eurosatory 2014 η Βελγική αμυντική βιομηχανία παρουσίασε τον τηλεχειριζόμενο οπλικό σταθμό Cockerill CPWS-30 τοποθετημένο πάνω σε σκάφος τεθωρακισμένου 8Χ8 οχήματος BTR-3E.

Ο βαλλιστικά θωρακισμένος οπλικός σταθμός που παρουσιάστηκε, ήταν εξοπλισμένος με ένα αυτόματο πυροβόλο ZTM-L των 30 χιλιοστών και το πλήρως σταθεροποιημένο σύστημα σκόπευσης, ημέρας-νύχτας MPS LR της Sagem.

TOMA ΒΤΡ-3Ε με πύργο Cockerill CPWS-30. (CIM)

Η εταιρεία παρουσίασε επίσης και τον πύργο Cockerill XC-8 τοποθετημένο σε σκάφος ερπυστριοφόρου θωρακισμένου οχήματος CV90 της BAE Systems Hagglunds.

O πύργος που εκτέθηκε  ήταν εξοπλισμένος με ένα ραβδωτό πυροβόλο υψηλής πίεσης των 105 χιλιοστών και ένα συζυγές, ελαφρύ πολυβόλο των 7,62 χιλιοστών μαζί με ηλεκτροπτικά σκοπευτικά.

Μαζί με τα πιστοποιημένα πυρομαχικά, το πυροβόλο του πύργου μπορεί να εκτοξεύσει το αντιαρματικό καθοδηγούμενο βλήμα Falarick το οποίο αναπτύχθηκε από το κρατικό γραφείο σχεδιασμού Kyiv της Ουκρανίας.

TOMA CV90105 με πύργο Cockerill XC-8 . (CIM)

Αντί του 105 χιλιοστών πυροβόλου, ο πύργος Cockerill XC-8, των δύο χειριστών, μπορεί να εξοπλιστεί με ένα λειόκανο πυροβόλο των 120 χιλιοστών.

Aν απαιτηθεί, ο πύργος μπορεί να δεχθεί πολυβόλα των 12,7 ή 7,62 χιλιοστών για αντιαεροπορική και εγγύς προστασία.

Προηγουμένως, το οπλικό σύστημα XC-8 είχε παρουσιαστεί τοποθετημένο σε ένα τεθωρακισμένο όχημα μάχης (ΤΟΜΑ) K21 της Poosen. Τα ΤΟΜΑ K21 παραδίδονται στο στρατό της Νότιας Κορέας.

Πύργος Cockerill CPWS-30 επί σκάφος BTR-3E. (CIM)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

3 Απαντήσεις

 1. Παρατηρῶ ὅτι το CV-90 ὅλο και συχνώτερα ἐμφανίζεται με ταινιοερπύστριες (band tracks).
  Ἀλλά και το ASCOD-2 ἔλαβε μέρος στις δοκιμές του Δανικοῦ Στρατοῦ με ταινιοερπύστριες,και ἄς σημειωθεί ὅτι οἱ Δανοί ἦσαν οἱ πρώτοι που φόρεσαν τέτοιες ἐρπύστριες στα CV-90 τους που ἐπιχειροῦσαν στο Ἀφγανιστάν.

   1. Και ὅχι μόνο.
    Χαμηλώτερο ἐπίπεδο θορύβου,ἀλλά και κραδασμῶν,πολύ σημαντικό αὐτό για την ἄνεση του πληρώματος,ἀλλά και λιγώτερες ἀπώλειες ἱπποδυνάμεως,ἐπειδή ἐκλείπουν οἱ ταλαντώσεις των δεκάδων πεδίλων ἀνά ἐρπύστρια,καθώς και το χαρακτηριστικό πλατάγισμα τους στο ὀδόστρωμα-κάθε πέδιλο που «σκάει» στο σκληρό ὀδόστρωμα,ἀντιπροσωπεύει και μία μικρή πέδηση.
    Λιγώτερη ἀντίσταση κυλίσεως,τελικά.
    Συμπερασματικά,οἱ ταινιοερπύστριες ἀποτελοῦν ἔνα συγκερασμό ἀνάμεσα στον τροχό με ἐλαστικό πέλμα,και στην ἐρπύστρια,με τα πλεονεκτήματα και των δύο σε ἰκανοποιητικό ποσοστό,τόσο,ὥστε να θεωρείται ἐπωφελής.
    Ὅμως,ὑπάρχουν και περιορισμοί μηχανικῆς ἀντοχῆς,που δέν ἔχουν μέχρι στιγμῆς ἐπιτρέψει την ἀξιοποίηση στα ἄρματα.
    Το κλειδί ἀπό ὅτι κατάλαβα εἶναι ἡ εἰδική ἐδαφική πίεση του ὁχήματος να περιορίζεται σε περίπου 0,6 χιλιόγραμμα ἀνά τετραγωνικό ἑκατοστό,ὅπως στα Μ-113,CVR-T,CV-90,ASCOD.
    Ὡς μέτρο συγκρίσεως,τα σουηδικά STRV-122 φτάνουν το 1,02,και τα Leo-2 HEL το ὑπερβαίνουν.
    Nομίζω θα βρείς ἑνδιαφέροντα πράγματα στο
    http://www.combatreform.org/bandtracks.htm
    ἄν καταφέρεις να ἀφιερώσεις ὅλον τον ἀπαιτούμενο χρόνο και συνέπεια (ὅχι ὅτι ἐγώ το κατάφερα,δηλαδή.)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.