Eurosatory 2022: Έρχονται τα πολωνοκορεάτικα άρματα μάχης και ΤΟΜΑ;

Hyundai Rotem | Το K2NO που προτείνεται στην Νορβηγία προετοιμάστηκε στο εργοστάσιο της Ουίγουανγκ πριν την Seoul ADEX 2021

Ήταν στη διεθνή αμυντική έκθεση Eurosatory 2022 που υπογράφθηκε το μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στον όμιλο PGZ Group και την νοτιοκορεατική εταιρεία Hyundai Rotem. Ο πολωνικός ιστότοπος Defence24.pl ήταν το πρώτο ενημερωτικό μέσο που μετέδωσε την πληροφορία σχετικά με το σχεδιαζόμενο μνημόνιο.

Ο επικεφαλής του πολωνικού υπουργείου Άμυνας, Μάριουζ Μπλάζσζακ, ανακοίνωσε ότι υπογράφθηκε μνημόνιο μεταξύ της πολωνικής PGZ και της Hyundai Rotem.

Η είδηση που είχε δημοσιευθεί νωρίτερα από το Defence24.pl ανέφερε ότι το προς υπογραφή προγραμματιζόμενο μνημόνιού αφορούσε την συνεργασία σε δύο προγράμματα εκσυγχρονισμού επίγειων μέσων. Το πρώτο είναι το πρόγραμμα άρματος μάχης Wilk. Εδώ, η πολωνοκορεατική προσφορά πρόκειται να περιλαμβάνει την από κοινού εξέλιξη του άρματος μάχης K2PL από την πολωνική και την κορεατική βιομηχανία έχοντας ως βάση το άρμα μάχης K2 που υπηρετεί στον Στρατό της Νοτίου Κορέας, όμως ειδικά προσαρμοσμένο στις πολωνικές απαιτήσεις.

Εκτιμάται ότι με την μεταφορά τεχνολογιών βασικών στοιχείων, θα λάβει χώρα η εις βάθους «πολωνοποίηση». Το πολωνικό υπουργείο άμυνας εξετάζει επίσης την απόκτηση συγκεκριμένου αριθμού υφιστάμενων αρμάτων μάχης K2 ώστε να καλύψει τις άμεσες ανάγκες του. Το Hyundai Rotem K2 Black Panther είναι ένα άρμα μάχης που υπηρετεί με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Δημοκρατίας της Κορέας (ROKAF) και επίσης προσφέρεται στη Νορβηγία, στην Αίγυπτο και, φυσικά, στην Πολωνία.

Το K2 διαθέτει πυροβόλο L52 διαμετρήματος 120 χλστ που κατασκευάζεται στην Νότια Κορέα και διαθέτει σύστημα αυτόματης γέμισης. Έχει εξοπλιστεί με εξελιγμένα ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου πυρός και διαχείρισης μάχης. Το άρμα μάχης διαθέτει το λεγόμενο σύστημα βραχιόνων υδροπνευματικής ανάρτησης. Είναι συμβατό με την ΝΑΤΟϊκή γενική αρχιτεκτονική οχημάτων (NGVA) το οποίο του παρέχει τη δυνατότητα της εύκολης ενσωμάτωσης με συστήματα που προέρχονται από NATOικούς κατασκευαστές.

Ένα άλλο πρόγραμμα που ίσως να καλύπτεται από το μνημόνιο που υπογράφθηκε με την Hyundai Rotem είναι ένα που συνδέεται με το νέο τροχοφόρο τεθωρακισμένο όχημα μάχης (ΤΟΜΑ). Εκτιμάται ότι η PGZ μαζί με την Hyundai Rotem θα εξελίξουν ένα όχημα που θα ικανοποιεί τις απαιτήσεις των πολωνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Έπειτα θα παραχθεί από την βιομηχανία Rosomak S.A. μαζί με τις επιχειρήσεις του ομίλου PGZ. Επι του παρόντος η νοτιοκορεατική βιομηχανία κατασκευάζει τις σχεδιάσεις τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) K806 (6X6) και το K808 (8X8). Παρ’ όλα αυτά, το όχημα που θα προκύψει από αυτήν τη διαδικασία θα είναι μια τελείως νέα σχεδίαση, κατασκευασμένο εκ του μηδενός, με βάση τις εθνικές απαιτήσεις. Μακροπρόθεσμα τα νέα οχήματα θα συμπληρώσουν και σταδιακά θα αντικαταστήσουν τα παλιά ΤΟΜΠ Rosomak που βασίζονται στο Patria XC-360P AMV.

Πηγή: defence24.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

6 Απαντήσεις

  1. Πληροφορίες παρέχονται μόνο τις τελευταίες ημέρες από την ημερομηνία αυτής της καταχώρισης: αγορά 32 ελικοπτέρων AW149, letter of interest για 486 εκτοξευτήρες Ηιμαρς, επιβεβαίωση αγοράς αρμάτων μάχης K-2 από την Κορέα και μετά κοινή παραγωγή της έκδοσης K2PL, επιβεβαίωση αγοράς κορεατικής TOMA (χωρίς να διευκρινίζεται το μοντέλο), επειδή η παραγωγή των πολωνικών Borsuk δεν θα είναι αρκετή, επιβεβαίωση αγοράς 3 φρεγατών από το Ηνωμένο Βασίλειο, επιβεβαίωση της αύξησης η παραγωγή howitzers KRAB (χάρη στην προμήθεια εξαρτημάτων και από την Κορέα), αύξηση της παραγωγής εξαιρετικών manpads “Piorun” (μπορεί και καλήτερων στον κόσμο), και ανακοίνωση του σχεδίου σχηματισμού 2 νέων μεραρχίων. Πολωνοί ετοιμάζονται για σκληρή αντιρωσική άμυνα. Και φυσικά μαζί με τους Ουκρανούς και τους Βάλτους, όπως τις παλιές αιώνες πάντα ήταν.

  2. The next day press… – οι Πολωνοί αναλυτές γράφουν, πως ο υπουργός εννοεί το AS21 Redback

    https://www.proelasi.com/afstralia-toma-as-21-redback-i-notiokoreatiki-protasi-gia-tin-antikatastasi-tou-m113as4/

    Άμεση αγορά στην αρχή, όσα ΤΟΜΑ υπάρχουν διαθέσιμα, και μετά, από κοινού με Κορεάτες, ένα πολωνοποιημένο και πιο εξελιγμένο μοντέλο, με χρήση πολωνικών και κορεάτικων όπλων και ηλεκτρονικών, μαζί, μπορεί με την ιδιωτική μεγάλη εταιρία WB Electronics μαζί, όχι μόνο την PGZ. Και τότε, οπωσδήποτε θα συνεργάζεται και με το πολωνικό σύστημα μάχης πυροβολικού TOPAZ, και με τα πολωνικά και άλλα ΒΜS. Πολωνοί έχουν και ένα δικό τους, σχεδόν έτοιμο ΤΟΜΑ «Βόρσουκ» (Borsuk), μα οι δυνατότητες της παραγωγής θα είναι μόνο στο 50, και μετά έως 100 το χρόνο. Δεν φτάνει, είναι ήδη πολύ αργά.

  3. Πο ποοοο ! πάνε τα πράγματα πολύ γρήγορα ! Μόλις ανακοινώθηκε και μια σύμβαση με τους Γάλλους για 13 σετ μεγάλων πλωτών γεφυρών, για τα μεγάλα ποτάμια… Εδώ βλέπετε ένα κομματάκι τέτοιας γέφυρας, δηλαδή ένα ferry φτιαγμένο από αυτά τα modul. https://cdn.defence24.pl/2019/03/14/1920xpx/poctsk-pfm.jpg

  4. https://youtu.be/P_FFH3U6ekQ – ένα youtube με αυτές τις γέφυρες…

    ενώ αυτή είναι η Wisła, το ποτάμι στην πόλη μου, με την χαμηλότατη, καλοκαιρινή στάθμη του νερού. 72 καινούργιες, μόνιμες γέφυρες “βλέπουν” στην Πολωνία οι Αμερικανοί, απαραιτήτως.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.