Eurosatory 2022: Η Rheinmetall παρουσίασε το νέο άρμα μάχης KF51 Panther

Το KF51. Στιγμιότυπο από το YouTube

Στη διεθνή αμυντική έκθεση Eurosatory 2022 που έλαβε χώρα στο Παρίσι, η γερμανική εταιρεία Rheinmetall παρουσίασε το νέο KF51 Panther, το σχέδιο άρματος τελευταίας γενιάς οπλισμένο με ένα πυροβόλο 130 χλστ. Το σχέδιο του κύριου άρματος μάχης (MBT) θέτει νέα πρότυπα σε όλους τους τομείς – καταστρεπτικότητα, προστασία, εντοπισμό, δικτύωση και κινητικότητα.

Κατά την εξέλιξη του KF51, η Rheinmetall δεν άρχισε εκσυγχρονίζοντας τα υφιστάμενα σχέδια άρματος. Αρχίζοντας εκ του μηδενός, ανασχεδίασε πλήρως την πλατφόρμα. Το KF51 Panther μπορεί να αναβαθμιστεί και να εξοπλιστεί εύκολα με τις τελευταίες ικανότητες και λειτουργίες. Είναι ένα εξελιγμένο, δομοστοιχειωτό σύστημα ανοιχτής ΝΑΤΟικής γενικής αρχιτεκτονικής οχημάτων (NGVA) που επιτρέπει την σε φάσεις ανάπτυξη η οποία μπορεί να αναβαθμιστεί σύμφωνα με τους κύκλους της καινοτομίας. Το KF51 είναι ο πρώτος εκπρόσωπος μιας νέας γενιάς οχημάτων μάχης.

Το KF51 Panther διαθέτει καινοτόμο σχέδιο λειτουργίας. Βασικά, έχει σχεδιαστεί για τριμελές πλήρωμα: Τον Αρχηγό και τον Πυροβολητή στον πύργο και τον Οδηγό στο σκάφος, όπου εκεί είναι διαθέσιμός κι ένας επιπρόσθετος σταθμός χειρισμού για έναν ειδικευμένο χειριστή όπλων και υποσυστημάτων ή ένα άτομο της διοίκησης όπως τον Διοικητή Ίλης η τον Διοικητή Επιλαρχίας.

Οι θέσεις των μελών του πλήρωματος

Στην πάνω εικόνα που προέρχεται από το προωθητικό φυλλάδιο της Rheinmetall βλέπουμε τα σημεία που θα κάθεται ο κάθε ένας.

  1. Αρχηγός (στο αριστερό μέρος του πύργου)

2. Πυροβολητής (στο δεξί μέρος του πύργου)

3. Οδηγός (δεξί μπροστινό μέρος του σκάφους)

4. Ειδικευμένος χειριστής (αριστερό μπροστινό μέρος του σκάφους). Σε αυτήν την θέση, μπορεί να καθίσει ο Διοικητής Ίλης ή ο Χειριστής ντρόουνς.

Σχεδιασμένο σύμφωνα με τα πρότυπα NVGA, η πλήρως ψηφιακή αρχιτεκτονική επιτρέπει την απρόσκοπτη ενσωμάτωση αισθητήρων και συσκευών επίδρασης (effectors) τόσο στο εσωτερικό της πλατφόρμας όσο και εντός ενός δικτυωμένου «συστήματος συστημάτων». Η λειτουργία των αισθητήρων και των όπλων μπορεί να μεταβιβαστεί γρήγορα ανάμεσα στα μέλη του πληρώματος. Κάθε χειριστής μπορεί να αναλάβει αποστολές και ρόλους από τα άλλα μέλη, διατηρώντας παράλληλα την πλήρη λειτουργικότητα του. Από την στιγμή που ο πύργος και τα όπλα μπορούν επίσης να ελέγχουν από τους σταθμούς χειρισμού εντός του σκάφους, εξετάζεται, στο μέλλον, η κατασκευή εκδόσεων του KF51 Panther με ανεπάνδρωτους σταθμούς ή τελείως τηλεχειριζόμενων οχημάτων.

Προωθητικό βίντεο του KF51

Με τον κύριο οπλισμό του, το σύστημα πυροβόλου μέλλοντος (Future Gun System – FGS) 130 χιλιοστών της Rheinmetall, το KF51 προσφέρει ανώτερη ισχύ πυρός εναντίον όλων των υφιστάμενων και αναμενόμενων μηχανοκίνητων στόχων. Επιπλέον, είναι διαθέσιμες περαιτέρω επιλογές οπλισμών για παροχή συγκεντρωτικής ισχύος πυρός για προσβολές μεγάλου βεληνεκούς και κατά πολλαπλών στόχων.

To Rheinmetall Future Gun System (FGS) αποτελείται από ένα λειόκαννο πυροβόλο 130 χλστ και ένα πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα γέμισης βλημάτων. Η αυτόματη γέμιση διαθέτει 20 βλήματα άμεσης χρήσης. Σε σύγκριση με τα σημερινά συστήματα 120 χλστ, το FGS προσφέρει πάνω από πενήντα τοις εκατό μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε σημαντικά μεγαλύτερα δραστικά βεληνεκή. Το FGS μπορεί να εκτοξεύσει βλήματα κινητικής ενέργειας (KE) όπως επίσης και προγραμματιζόμενα εγκαιροφλεγή πυρομαχικά και τα αντίστοιχα εκπαιδευτικά βλήματα.

Ένα 12,7 χλστ συζυγές πολυβόλο συμπληρώνει το κύριο όπλο. Αρκετές επιλογές για την ενσωμάτωση του τηλεχειριζόμενου σταθμού οπλισμού (RCWS) προσφέρουν ευελιξία για την προστασία εκ του σύνεγγυς και τα ιπτάμενα ντρόουν. Το KF51 Panther που παρουσιάστηκε στην Eurosatory 2022 είναι εξοπλισμένο με τον νέο RCWS “Natter” της Rheinmetall στην έκδοση των 7,62 χλστ.

Η ενσωμάτωση ενός εκτοξευτή για το «περιφερόμενο» (loitering) πυρομαχικό HERO 120 του εταίρου της Rheinmetall, UVision, μέσα στον πύργο είναι εξίσου εφικτή. Αυτό ενισχύει τη δυνατότητα του KF51 να προσβάλλει στόχους πέραν από το άμεσο οπτικό πεδίο.

Μια πιο προσεκτική ματιά στον εκτοξευτή loitering/UAV πυρομαχικών του Panther (@KampfmitKette/twitter)

Όλα τα οπλικά συστήματα είναι διασυνδεμένα με τα σκοπευτικά του Αρχηγού και του Πυροβολητή και τον βλητικό υπολογιστή μέσω της πλήρως ψηφιακής NGVA αρχιτεκτονικής. Αυτό επιτρέπει την hunter-killer αλλά και την killer-killer λειτουργία και επομένως την ακαριαία προσβολή του στόχου – στο μέλλον θα υποστηρίζεται επίσης και από τεχνητή νοημοσύνη (AI).

©Army Recognition

Το Phanter διαθέτει σχεδίαση θωράκισης που είναι πλήρως ενσωματωμένη, περιεκτική και ιδανικού βάρους, που περιλαμβάνει τεχνολογίες ενεργητικής, αντιδραστικής και παθητικής προστασίας. Χωρίς αμφιβολία, το πιο συναρπαστικό χαρακτηριστικό του σχεδίου είναι η ενεργή προστασία από τις KE απειλές. Αυξάνει το επίπεδο προστασία χωρίς να υπονομεύει το βάρος του συστήματος.

Το σύστημα κατακόρυφης προστασίας (Top Attack Protection System) TAPS της Rheinmetall αποτρέπει τις απειλές από ψηλά, καθώς τα συστήματα καπνού/απόκρυψης ταχείας-δράσης ROSY αποκρύπτουν το KF51 από την εχθρική παρατήρηση. Επιπλέον, η ψηφιακή NGVA αρχιτεκτονική του επιτρέπει την ενσωμάτωση επιπρόσθετων αισθητήρων για τον εκτοπισμό υπογραφών εκτόξευσης. Χάρις στην ικανότητα εντοπισμού προ-πυροβολισμού (pre-shot), το KF51 Panther μπορεί να αναγνωρίσει και εξουδετερώσει απειλές στο αρχικό στάδιο. Σχεδιασμένο να επιχειρεί σε κορεσμένο ηλεκτρομαγνητικό περιβάλλον, το KF51 είναι πλήρως ανθεκτικό στις κυβερνοεπιθέσεις.

Όπως μπορούμε να δούμε στα στιγμιότυπα από το βίντεο της Rheinmetall, εξωτερικά το Panther εχει κάποιες ορισμένες ομοιότητες με το Leopard 2, τόσο στο σκάφος και στον πύργο του, το οποίο μοιράζεται τη ίδια σφηνοειδής διάταξη της θωράκισης.

Το KF51 Panther βασίζεται στην κινητικότητα του σχεδίου Leopard 2. Με βάρος μάχης τους 59 τόνους (το Leopard 2A6 έχει 62,3 τόνους), παρέχει πολύ μεγαλύτερη κινητικότητα από τα σημερινά συστήματα και διαθέτει μέγιστη αυτονομία περίπου 500 χιλιομέτρων. Χωρίς προηγούμενη προετοιμασία, ταιριάζει στα τεχνικά χαρακτηριστικά μεταφοράς στρατιωτικού υλικού μέσω σιδηρόδρομου AMovP-4L, κάτι που ουδεμία άλλη αναβάθμιση σημερινού άρματος μάχης μπορεί να κάνει. Συνεπώς, η τακτική και στρατηγική κινητικότητα του KF51 ξεχωρίζει από την αρχή.

Το KF51 στην Eurosatory 2022

Χάρις στο πανοραμικό οπτικό αισθητήρα SEOSS και το κύριο σκοπευτικό όργανο EMES, ο Αρχηγός και ο Πυροβολητής μπορούν, και οι δύο, να παρατηρούν και να προσβάλλουν στόχους ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλον, τόσο ημέρα όσο και νύχτα, καθώς το σταθεροποιημένο οπτικό ημέρας/IR με ενσωματωμένο αποστασιόμετρο λέιζερ είναι διαθέσιμο και στους δύο. Επιπλέον, μέσω μιας οθόνης μέσα στο διαμέρισμα μάχης, το πλήρωμα έχει εικόνα 360ο από τον περιβάλλοντα χώρο του οχήματος. Τα ενσωματωμένα, μη επανδρωμένα εναέρια αναγνωριστικά συστήματα αυξάνουν τη επίγνωση κατάστασης του οχήματος στις κατοικημένες περιοχές και στην γύρω περιοχή του οχήματος. Με αυτά, το πλήρωμα μπορεί επίσης να εκτελεί αναγνώριση πίσω από την προστασία της θωράκισης και να διαμοιράζεται τα αποτελέσματα με άλλους δρώντες μέσω του δικτυωμένου συστήματος πληροφοριών.

Σταθμός εργασίας του Αρχηγού KF51. Σε αυτήν την εικόνα φαίνεται πως θα είναι η θέση του Αρχηγού, πλήρως ψηφιακή.

Στην εικόνα που δημοσιεύθηκε από την Rheimentall μπορούμε να δούμε στο εσωτερικό του πύργου:

Στο σημείο 1 βλέπουμε το νέο πυροβόλο 130 χλστ, το οποίο θα ονομάζεται L52 και θα είναι λειόκαννο, όπως το L55 του Leopard 2, και θα διαθέτει μετακίνηση καθ’υψος από 9-20ο και τον πλήρως ψηφιακό, υψηλής ακρίβειας σερβομηχανισμό του πύργου και το σύστημα σταθεροποίησης.

Στο σημείο 2 βλέπουμε το 12,7 χλστ συζυγές πολυβόλο (το οποίο θα είναι τοποθετημένο στα δεξιά της κάννης), το οποίο θα διαθέτει 250 φυσίγγια και θα είναι εύκολα προσβάσιμο από το εξωτερικό του άρματος.

Στο σημείο 3, στο πίσω μέρος του πύργου, βλέπουμε το σύστημα προστασίας RCWS από τα ντρόουνς Natter, το οποίο θα περιλαμβάνει πολυβόλο 7,62 χλστ με 2500 φυσίγγια.

Στο σημείο 4 είναι το σκοπευτικό SEOSS 2 του Αρχηγού, το όποιο θα περιλαμβάνει σύστημα πολυφασματικής κάμερας και αποστασιόμετρο λειζερ.

Στο σημείο 5 βλέπουμε το σκοπευτικό EMES του Πυροβολητή. Η Rheinmetall δεν έχει προσφέρει περαιτέρω στοιχεία για το συγκεκριμένο σκοπευτικό. Το Leopard 2, από τις πρώτες του εκδόσεις, εξοπλίζεται ήδη με το σκοπευτικό αυτού του τύπου.

Στο σημείο 6 βλέπουμε το σύστημα αυτόματης γέμισης του πυροβόλου, το οποίο μπορεί να μεταφέρει 20 βλήματα άμεσης χρήσης και θα διαθέτει δυνατότητα εκκένωσης και μεταφοράς πυρομαχικών.

Τέλος, στο σημείο 7 φαίνεται το HERO 120 Starter, εξοπλισμένο με τέσσερα loitering πυρομαχικά ΗΕΡΟ 120, έναν τύπο έξυπνων πυρομαχικών που κατασκευάζεται στο Ισραήλ και είναι στο μέσο μεταξύ των αντιαρματικών πυρομαχικών και των ντρόουνς.

©Army Recognition
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.