Κρίσεις και κινητοποιήσεις

Φωτ. αρχείου ΓΕΕΘΑ: Επιχειρησιακή Συνεκπαίδευση της ΔΥΚ με την US SOCOM

Απο Ευθύμιος Πέτρου, πηγή: Εφημερίδα Εστία – 27 Ιουλ. 2020.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, επανέφεραν στην επικαιρότητα πολλά ζητήματα, τα οποία έχουν να κάνουν με την εθνική άμυνα. Το πρώτο είναι ότι η κινητοποίησις των Ενόπλων Δυνάμεων, έγινε κατά τρόπο υποδειγματικό. Χωρίς υπερβολές και εξάρσεις, αλλά με κινήσεις που δεν άφησαν την άλλη πλευρά να αισθανθεί ότι μπορεί να αποκτήσει πρωτοβουλία κινήσεων ή τακτικά πλεονεκτήματα. Αυτό βεβαίως δεν είναι έργο ενός αρχηγού, ενός υπουργού ή μιας ομάδος αξιωματικών. Είναι συντονισμένη εργασία πολλών παραγόντων, στηριγμένη την εφαρμογή υφισταμένων σχεδίων. Σχέδια πάντα υπάρχουν. Ο Στρατός προσπαθεί να προβλέψει κάθε πιθανή και απίθανη εξέλιξη μιας καταστάσεως που μπορεί να είναι εν εξελίξει, ακόμη δε περισσότερο αν εγκυμονεί μια κρίση. Το ζήτημα είναι να εξουσιοδοτηθεί εγκαίρως η εφαρμογή των σχεδίων. Κάτι που προφανώς εν προκειμένω έγινε.

Ακούσθηκαν βεβαίως φωνές ή ετέθησαν ερωτήματα που αφορούν στην λειτουργία θεσμικών οργάνων. Κάποιοι για παράδειγμα, αναρωτήθηκαν γιατί δεν συνεκλήθη το ΚΥΣΕΑ. Εδώ πρέπει να βάλουμε κάποια πράγματα στην θέση τους. Αλίμονο αν έπρεπε να συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ για να αρχίσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις να αντιδρούν σε μια δυνητική απειλή. Ο υπουργός Εθνικής Αμύνης έχει επαρκείς αρμοδιότητες για να κινήσει την εφαρμογή συγκεκριμένων σχεδίων. Θα πρέπει δε να θεωρήσουμε ότι υπήρξε η απαραίτητη επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό, ο οποίος ίσως δεν θα είχε να κάνει κάτι όσον αφορά στην στρατιωτική κινητοποίηση, έχει όμως σημαντικό έργο συντονισμού του υπολοίπου κρατικού μηχανισμού, ο οποίος δεν μπορεί να είναι αμέτοχος σε τέτοιες περιπτώσεις.

Θεσμικό όργανο
Το αν θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ, είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί στο πλαίσιο των ενεργειών κλιμακώσεως ή αποκλιμακώσεως της καταστάσεως. Θα πρέπει δηλαδή να το εισηγηθεί ο μηχανισμός διαχειρίσεως κρίσεων της χώρας στο πλαίσιο της γενικώτερης τακτικής που έχει επιλεγεί.

Το πρόβλημα είναι ότι η χώρα δεν διαθέτει ούτε θεσμικό όργανο, ούτε μηχανισμό διαχειρίσεως κρίσεως. Η ανάγκη για δημιουργία του πρέπει τώρα να απασχολήσει σοβαρά την Κυβέρνηση. Το γεγονός ότι ο χειρισμός της καταστάσεως των τελευταίων ημερών υπήρξε επιτυχής, δεν σημαίνει ότι τα πράγματα δεν μπορούν να βελτιωθούν. Από την άλλη πλευρά κάποιος πρέπει να καταγράψει την συνολική εικόνα των όσων έγιναν ώστε να σημειώσει αυτά που πρέπει να κρατήσουμε και να επισημάνει πού θα πρέπει να προσέχουμε προς αποφυγήν δυσμενών εξελίξεων στο μέλλον. Και οι Ένοπλες Δυνάμεις και όσοι άλλοι φορείς ενεπλάκησαν θα κάνουν τον απολογισμό τους. Αυτό που λείπει είναι ένα κεντρικό θεσμικό όργανο που συλλέξει τους επί μέρους απολογισμούς για να διαμορφώσει την συνολική εικόνα και υποδείξει τα σημεία στα οποία οι σχεδιασμοί πρέπει να βελτιωθούν και οι μεθοδολογίες να αναθεωρηθούν.

Είχε δημιουργηθεί η εντύπωσις ότι τέτοιο όργανο θα μπορούσε να είναι ένα Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Εν τέλει αντί Συμβουλίου θεσμοθετήθηκε μια θέσεις Συμβούλου, ο οποίος είναι μάλλον ένας στρατιωτικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού, παρά ένας Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, στα πρότυπα του Αμερικανού ομολόγου του. Η θεσμοθέτησις αυτής της θέσεως είναι ασφαλώς μια πρόοδος. Έχουμε όμως ακόμη πολλά περιθώρια βελτιώσεων.

Επ’ ευκαιρία θα πρέπει να επισημάνουμε μια κριτική που ασκήθηκε, σε κάποιες απαντήσεις του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, του αντιναυάρχου εα Αλεξάνδρου Διακόπουλου, ο οποίος επεκρίθη διότι διετύπωσε την εκτίμηση ότι η κατάστασις δεν θα κλιμακωθεί σε «θερμό επεισόδιο». Αφήνοντας κατά μέρος το τι ακριβώς σημαίνει «θερμό επεισόδιο» (που δεν είναι αυτό που νομίζουν οι περισσότεροι) θα επισημάνουμε ότι ο Σύμβουλος δεν προσέφυγε στο Μαντείο των Δελφών για να προβεί σε προφητείες, αλλά διετύπωσε μια τεκμηριωμένη εκτίμηση, η οποία μάλιστα επιβεβαιώθηκε από τις εξελίξεις. Το αν έπρεπε ή δεν έπρεπε να κάνει αυτήν την δήλωση είναι ζήτημα επί του οποίου θα έπρεπε να αποφασίσει ο μηχανισμός διαχειρίσεως κρίσεων της χώρας, ο οποίος όπως προαναφέραμε, δεν υπάρχει.

«Πρωτόκολλα»
Και κάτι τελευταίο. Ενώ η κατάστασις εξελισσόταν ακούσαμε και διαβάσαμε για «πρωτόκολλα» των Ενόπλων Δυνάμεων. Μπορεί η λέξις αυτή να έχει γίνει της μόδας λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό, όμως οι Ένοπλες Δυνάμεις «πρωτόκολλο» έχουν μόνον δια τας «εορτάς και τελετάς». Το ουσιαστικό έργο τους γίνεται βάσει επιχειρησιακών σχεδίων.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.