Ευ. Αποστολάκης: Σε «θερμό» επεισόδιο θα είμαστε μόνοι μας

Το μεγάλο αγκάθι των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας τα τελευταία δύο χρόνια παραμένει το Καστελλόριζο (ΓΕΝ)

«Αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να ανησυχεί κανείς, δεν έχουμε φτάσει στο σημείο να ανησυχούμε. Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, όλη η Ευρώπη και η Αμερική προσπαθούν να σταματήσουν αυτή τη δραστηριότητα των Τούρκων. Παράλληλα, εμείς είμαστε σε μία πάρα πολύ καλή κατάσταση και σήμερα μέσα στην κορυφαία Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η πρώτη φορά που κουβεντιάζουν για μέτρα, γιατί και μετά τα Ίμια δεν είπε κανείς για μέτρα, αυτό που μας είπαν είναι “πηγαίνετε να τα βρείτε”».

Αυτό τόνισε σε συνέντευξή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Alpha», επισήμανε ότι ο Τούρκος πρόεδρος «δεν σταματά τις προκλήσεις, ούτε τις δηλώσεις» και πως «απ’ ό,τι φαίνεται τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα ή τουλάχιστον οι ενέργειες που έχουν γίνει δεν αναστέλλουν τις κινήσεις του». Σύμφωνα με τον υπουργό, στις Βρυξέλλες σήμερα, στη Σύνοδο Κορυφής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες επεξεργάζονται ένα κείμενο, «το οποίο θα είναι αρκετό σκληρό για την Τουρκία. Απ’ ό,τι μου έχει πει ο πρωθυπουργός, θα πουν για κάποια μέτρα, τα οποία θα ληφθούν στη συνέχεια, εάν δεν αλλάξει κάτι από τις κινήσεις της Τουρκίας» σημείωσε ο κ. Αποστολάκης.

Ο ΥΠΕΘΑ εκτίμησε πως οι Τούρκοι «δεν φαίνεται να έχουν πρόθεση» να πλησιάσουν την ελληνική ΑΟΖ. «Ωστόσο, επειδή πάντα μιλάμε με πιθανότητες, δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, γιατί υπάρχουν ενδιάμεσα ένα σωρό άλλα θέματα που θα προκύψουν, όπως οι αποφάσεις που θα παρθούν στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τι θα γίνει με τους Αμερικανούς, με τους οποίους είναι σε μια πολύ μεγάλη κόντρα αυτή τη στιγμή, εξαιτίας των S-400 και των F-35, και αν οι Αμερικανοί πάρουν κάποια μέτρα ή δεν θα πάρουν, δεν ξέρουμε. Όλα αυτά θα δούμε πώς θα εξελιχθούν» υπογράμμισε ο Ευάγγελος Αποστολάκης.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε και να αφήσουμε» τους Τούρκους, αν επιχειρήσουν να μπουν σε ελληνική θαλάσσια περιοχή, πχ στο Καστελόριζο.

Σε δημοσιογραφική επισήμανση ότι «δεν έχουμε αντιδράσει ως χώρα, παρά το γεγονός ότι οι Τούρκοι βρίσκονται μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ και κάνουν γεώτρηση», ο υπουργός ξεκαθάρισε πως «πριν φτάσουμε σε στρατιωτικά μέτρα, πρέπει να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες που υπάρχουν από τη διπλωματική οδό. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε αυτή τη φάση. Αυτά έχουν συζητηθεί αρκετό καιρό πριν και με την Κύπρο, και έχουμε κουβεντιάσει και τα πιθανά σενάρια, και τις πιθανές αντιδράσεις. Δεν έχουμε ξαφνιαστεί, είναι κάτι που το περιμέναμε κι έχουμε κάνει και τις ανάλογες προετοιμασίες» δήλωσε.

Σε ερώτηση αν η Ελλάδα έχει λάβει διαβεβαιώσεις, είτε από τους Αμερικανούς, είτε από τους Ευρωπαίους, ότι στην περίπτωση ενός θερμού επεισοδίου θα έχει και έμπρακτη στήριξη, ο Ευάγγελος Αποστολάκης απάντησε ότι «δεν υπάρχει τέτοια υπόσχεση, ούτε τέτοια υπόθεση προς το παρόν, αλλά εγώ έχω ξαναπεί ότι όταν θα χρειαστεί να κάνουμε κάτι, ας υπολογίζουμε κατ’ αρχήν ότι θα είμαστε μόνοι μας». Όπως εξήγησε, «αυτό που έχουμε περάσει σαν εικόνα και στους Αμερικανούς και σε όλους τους φίλους μας είναι ότι αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι όπως είναι, πρέπει να βρεθούν τρόποι να σταματήσει η Τουρκία αυτές τις προκλητικές ενέργειες, διότι όταν θα φτάσει στην περίπτωση του Καστελόριζου, εκεί πλέον δεν υπάρχουν επιλογές. Εκεί η κατάσταση θα έχει γίνει πιο δύσκολη. Αν, λοιπόν, θέλουν να βοηθήσουν να μη συμβεί κάτι τέτοιο, πρέπει να το κάνουν από τώρα. Αυτή είναι η βοήθεια στην οποία προσβλέπουμε από τους συμμάχους μας και βέβαια στην αποτρεπτική ισχύ που προκύπτει από το γεγονός ότι έχουμε φτιάξει ισχυρές συμμαχίες», που «υποστηρίζουν αυτή τη στιγμή τα δικαιώματα της Κύπρου και προσπαθούν – και με δηλώσεις και με πιέσεις, με όλους τους τρόπους – να αποτρέψουν τους Τούρκους να συνεχίσουν αυτό που κάνουν».

Ο ΥΠΕΘΑ ξεκαθάρισε πως ο Ελληνικός Στρατός «είναι έτοιμος» να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη τουρκική πρόκληση. Είπε, πάντως, πως «η αναλογία (στρατιωτικών) δυνάμεων έχει διαταραχθεί, αυτά που ξέραμε για τους συσχετισμούς έχουν αλλάξει. Τα τόσα χρόνια κρίσης, οπωσδήποτε έχουν δημιουργήσει ένα πρόβλημα, γιατί παγώσαμε όλα μας τα καινούργια προγράμματα. Όμως έγινε ένα νοικοκύρεμα, μαζέψαμε τα κομμάτια μας και καταφέραμε αυτή τη στιγμή με πολύ καλή διαχείριση των χρημάτων που είχαμε και των προϋπολογισμών να κρατήσουμε σε ένα πολύ καλό επίπεδο και σε μία πολύ καλή επιχειρησιακή ικανότητα τις Ένοπλες Δυνάμεις. Κανείς δεν πίστευε ποτέ ότι έχουμε κρατήσει ένα τέτοιο επίπεδο. Επομένως, τηρουμένων των αναλογιών, οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε εξαιρετική κατάσταση, γιατί η προσπάθειά μας ήταν, αφού δεν μπορούσαμε να πάμε σε καινούρια προγράμματα, να κρατήσουμε τα συστήματα και τα μέσα λειτουργικά κι επιχειρησιακά. Κι αυτό έγινε, γιατί το προσωπικό είναι εξαιρετικό, είναι εξαιρετικοί επαγγελματίες και το πήραν προσωπικά» επισήμανε.

Αναφερόμενος στην πιθανή προμήθεια των S-400 ή των F-35 από την Τουρκία, σχολίασε πως «δεν είναι ευχάριστο να αποκτά τέτοιες δυνατότητες» η γειτονική χώρα. Όπως είπε, «αυτή τη στιγμή το θέμα των S-400 είναι πάρα πολύ σοβαρό, ήδη (οι Τουρκοι) επικαλούνται ότι είναι ένα αμυντικό σύστημα και είναι αμυντικό σύστημα, αλλά η ομπρέλα κάλυψης που έχει, εάν τοποθετηθούν στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο κοντά, εμείς είμαστε μέσα σε αυτή την ομπρέλα. Τώρα τα F-35 είναι ένα αεροσκάφος, 5ης γενιάς, είναι μια εξαιρετική πλατφόρμα. Το F-35 δεν αντιμετωπίζεται με F-35, αντιμετωπίζεται με μοντέρνα συστήματα εγκαίρου προειδοποιήσεως και εντοπισμού με ένα καλύτερο αντιβληματικό σύστημα και βέβαια σιγά-σιγά πρέπει να μπούμε και εμείς στη νέα γενιά αεροσκαφών…» ανέφερε ο ΥΠΕΘΑ.

Πηγή: naftemporiki.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

8 Απαντήσεις

 1. Ρε Αποστολάκη θέλεις και παρέα ;

  Να πάρουνε οι πολιτικοί μας σωστές αποφάσεις,

  δηλαδή άμεσα
  – 4 φρεγάτες
  – 4 υποβρύχια
  – 60 MLRS
  – 800 Επ.Οπ. πρόσληψη ανά έτος μόνημα !
  Για να ανανεώνετε το προσωπικό.
  -Επιπλέον 3.000 Επ.Οπ. Ειδικών δυνάμεων στα νησιά του ανατολικού αιγαίου.

  Και άσε τις παρέες με ξένους.

  Αντί να πληρώνουμε πάρτι τραβεστί και προσλήψεις άχριστων δημόσιων υπαλλήλων.

 2. Στο επιχειρησιακό/τακτικό επίπεδο θα είμαστε σίγουρα μόνοι μας. Μακάρι όμως να είμαστε «μόνοι μας» και στο πολιτικό/επιτελικό επίπεδο, υπό την έννοια να μην υπάρχουν και τηλέφωνα από πρεσβείες, επιτρόπους και ξένους αξιωματούχους για υποχωρήσεις, ανακλήσεις μέσων και μονάδων κτλ. που έχουμε δει και ξαναδεί, και έχουν ιστορικά και αθροιστικά συνεισφέρει σημαντικά στην σημερινή νοσηρή κατάσταση. Αν «ζεσταθεί» η υπόθεση με ευθύνη της Τουρκίας, τότε ας μπορούσαμε και εμείς μια φορά να απαντήσουμε δρώντας με αποφασιστικότητα και πρωτοβουλία και όχι μόνο αντιδρώντας υπό καθεστώς διαβουλεύσεων και περιορισμών επιβαλλόμενων από το εξωτερικό. Αλλά τόσο «μόνοι» μας δεν νομίζω να μας αφήσουν να είμαστε ποτέ «εταίροι» και «σύμμαχοι».

 3. Μαλλον κατι θα χασουμε παλι και δημιουργουν κλιμα στο κοπαδι καλοκαιριατικα. Δεν μιλω για επεισοδια θερμα ή ψυχρα αλλα για συμφωνιες τυπου Πρεσπων.
  ΥΓ: Που να ακυρωνεις τωρα την κρατηση στη Μυκονο για επιστρατευση…..

 4. Σαν Ελληνας αξιωματικος γνωριζει να χειριζεται την Ελληνικη γλωσσα τελεια ,και να λεει αυτα που πρεπει να πει ,και να μην πει αυτα που δεν πρεπει να πει..αυτο το θα ειμαστε μονοι μας…ειναι πιασαρικο για τιτλο και εγινε καραμελα σε πολλους και για πολλους σκοπους..αλλα την σημασια μιας φρασης την καταλαβενεις απο τι ειπε πριν και μετα…απο το αυτο …το θα ειμαστε μονοι μας….καλο ειναι να υπαρχει ολη η συνεντευξη και ακομα καλητερο λεω εγω τωρα να διαβαστει απο τον καθενα δυο φορες (η να ακουσει καποιος την συνεντευξη δυο φορες προσεκτικα και καλητερα χωρις εικονα)ωστε να βγαλει ο καθενας τα συμπερασματα του απο το τι ειπε και πως το ειπε…γιατι αλλιως καποιοι θα σας φερονται σαν γαλοπουλα θα σας τρομοκρατουνε..και θα περνιουνται και για οπινιονμεκερ,,γενικα μακρια απο παπαγαλακια λαγους πρασινους κοκκινους μπλε και μαυρους..και φιλους δημοσιογραφους που εξυπηρετουν αλλοι αμερικανικη εταιρια ,αλλοι γαλλικη αλλοι ρωσικη κυβερνηση..γενικα προελαση εισαι μια οαση ενημερωσης ,,,σε αυτο που λεγετε αμυντικος τυπος αλλα νομιζω οτι καλητερα θα ηταν να αποφυγετε να πεσετε και εσεις στο λαθος του πιασαρικου τιτλου,,,αλλα να βαλετε ολη την συνεντευξη

  1. Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
   Το εκτιμώ!
   Έχει γίνει εισαγωγή, κάτω από το κείμενο, του βίντεο μ’ ολόκληρη τη συνέντευξη του Υ.ΕΘ.Α. στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.
   Οσο για τον “πιασάρικό” τίτλο συμφωνώ, προσπαθώ πάντα στους τίτλους των άρθρων να μην είμαι υπερβολικός και να εστιάζω στην ουσία. Στην περίπτωση της συνέντευξης του Υ.ΕΘ.Α., ο τίτλος αναδημοσιεύτηκε αυτούσιος απο την αρχική πηγή, το naftemporiki.gr.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.