Εβδομάδα Ιππικού – Τεθωρακισμένων (φωτ&βίντεο)

M24 Chaffee

Από 17 έως 21 Οκτωβρίου 2022, πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις θεματικής εβδομάδας, αφιερωμένη στο Όπλο του Ιππικού – Τεθωρακισμένων, με σκοπό, την ανάδειξη της ιστορίας και της προσφοράς του Όπλου στους αγώνες του Έθνους, καθώς και την ανάδειξη του κομβικού ρόλου των αρμάτων μάχης στην αντιμετώπιση των σημερινών και μελλοντικών προκλήσεων.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022 στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) ημερίδα με θέμα «Το Ιππικό στη Νεότερη Ελληνική Ιστορία: 200 Έτη Αγώνων και Προσφοράς», παρουσία του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, ο οποίος κήρυξε την έναρξη των εργασιών και του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση.

Στην ημερίδα παρέστησαν επίσης, μέλη του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος του Δήμου Βάρης, Βούλας και Βουλιαγμένης κ. Γρηγόριος Κωνσταντέλλος, ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Μακρής ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ιππικού – Τεθωρακισμένων του ΓΕΣ Υποστράτηγος Γεώργιος Μαυροειδής.

Βίντεο: Εορτασμός για τα 200 Έτη Αγώνων και Προσφοράς του Ιππικού – Τεθωρακισμένων

Ομιλίες πραγματοποίησαν ο ειδικός επιστήμονας διδάσκων Πολιτική Ιστορία στην ΣΣΕ κ. Δημήτριος Μαλέσης, ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σπυρίδων Πλουμίδης, ο Υποδιοικητής της Γενικής Επιθεώρησης Στρατού – Διοίκησης Δόγματος και Εκπαίδευσης του ΓΕΣ, ειδικός επιστήμονας και διδάσκων Στρατιωτική Ιστορία στην ΣΣΕ Υποστράτηγος Αναστάσιος Πολύχρονος, ο Αντιστράτηγος ε.α. Δημήτριος Κυριάκος, ο επίκουρος καθηγητής Στρατιωτικής Ιστορίας στην ΣΣΕ Αντισμήναρχος ε.α. Νικόλαος Κανελλόπουλος, ο Διοικητής της Σχολής Τεθωρακισμένων Ταξίαρχος κ. Ιωάννης Κωστούλας και ο Διοικητής της Ίλης Ιππικού Ταξίαρχος Δημήτριος Στεργίου – Καψάλης. Συντονιστές της ημερίδας ήταν ο ομότιμος καθηγητής Στρατιωτικής Ιστορίας στην ΣΣΕ Υποστράτηγος ε.α. Ανδρέας Καστάνης και ο επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας στην ΣΣΕ κ. Νικόλαος Τόμπρος.

Την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η δράση «Ανοιχτό Στρατόπεδο», κατά την οποία επισκέφθηκαν το Στρατόπεδο «Επχου Γεώργιου Μελίδη» μαθητές των Γενικών Λυκείων Σκάλας Ωρωπού, Ψαχνών Ευβοίας και Αυλώνα καθώς και οικογένειες.

Οι επισκέπτες περιηγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Πολεμικού Παιγνίου ΙΑΝΟΣ, των εξομοιωτών οδήγησης, των εξομοιωτών βολής και στο Μουσείο Αρμάτων, ενώ παρακολούθησαν και επίδειξη αρματικού δυναμικού.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου με την Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών στο Στρατόπεδο «Επχου Γεώργιου Μελίδη» παρουσία του Αρχηγού ΓΕΣ ως εκπροσώπου του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

Το πρόγραμμα περιέλαβε παρέλαση ενεργών και μουσειακών αρμάτων καθώς και ιστορικών οχημάτων, παρέλαση και επίδειξη Ουλαμού της Ίλης Ιππικού του ΚΕΤΘ, διέλευση στίβου εμποδίων αρμάτων και στατική επίδειξη μουσειακών Τεθωρακισμένων Οχημάτων και Αρμάτων Μάχης – Οχημάτων Συλλόγου Διατήρησης Ιστορικών Οχημάτων.

Στην τελετή παρέστησαν επίσης, ο Δήμαρχος Ωρωπού κ. Γεώργιος Απ. Γιασημάκης, ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ.κ. Αθηναγόρας, ο Διοικητής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ) «ΑΙΓΕΑΣ» Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ιππικού Τεθωρακισμένων του ΓΕΣ Υποστράτηγος Γεώργιος Μαυροειδής, ο πρώην ΥΦΕΘΑ και Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ Στρατηγός ε.α. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ Στρατηγός ε.α. Βασίλειος Τελλίδης, καθώς και εν ενεργεία και εν αποστρατεία Αξιωματικοί του Όπλου του Ιππικού- Τεθωρακισμένων.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

3 Απαντήσεις

 1. Τα T-72M1R είναι τα παλιά άρματα μάχης “made in Poland”, που έχουν υποστεί γενική επισκευή και τροποποίηση, πρώτα στο Πολωνικό Στρατό και μετά στην Ουκρανία:

  Εγκατάσταση αντιδραστικής θωράκισης ERAWA (μερική αντίσταση στα πυρά ATGM με διπλές κεφαλές), οι Ουκρανοί: πρόσθεση και των αντιδραστικών κύβων Kontakt-1. Kontakt-1 χρησιμοποιείται στην Ουκρανία και στα T-72AW, T-72B, T-80BW και T-64BW.

  Σύστημα ελέγχου πυρκαγιάς και επικοινωνία. Ο διοικητής και ο οδηγός έλαβαν σύγχρονες, έξυπνες, πολωνικές συσκευές νυχτερινής όρασης. Ο σταθμός του πυροβολητή έλαβε την κάμερα θερμικής απεικόνισης KLW-1 Asteria (τρίτης γενιάς).

  Εκσυγχρονισμένη επικοινωνία με ψηφιακά μέσα εσωτερικής και εξωτερικής επικοινωνίας προσαρμοσμένα για να συνεργάζονται με το σύστημα διαχείρισης πεδίου μάχης BMS και σχεδόν χωρίς ηλεκτρομαγνητικά ίχνη, ανιχνεύσιμα από ρωσικής καταγωγής συσκευές. Ανακαινίστηκαν οι πετρελαιοκινητήρες, οι οποίοι διαθέτουν τώρα και ψηφιακό σύστημα εκκίνησης. Συν ένα νέο σύστημα ισχύος με buffer μπαταρίες. Στο πίσω μέρος του οχήματος υπάρχει ένα καλάθι για τον εξοπλισμό του πληρώματος.

  Η αλλαγές αυτές, στην αρχή, στην Πολωνία, δέχτηκαν κριτικές τύπου «Μα γιατί είναι τόσο λίγες και μικρές;». Μα τώρα, στον ουκρανικό πόλεμο αποδείχτηκαν ότι πρέπει !

 2. Ανοιχτό Στρατόπεδο μόνο για τα σχολεία και οικογένειες;
  Αυτό μόνο Τετάρτη όχι Σαββατοκύριακο για να δει και άλλος κόσμος την εκδήλωση;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.