Ευρωπαϊκή κοινοπραξία υπέβαλε προσφορά για το πρόγραμμα κορβέτας MMPC

Καλλιτεχνική απεικόνιση της κορβέτας EPC

Δελτίο Τύπου

Η Fincantieri, η Naval Group, με την κοινοπραξία Naviris που έχουν συστήσει, και η Navantia ενισχύουν τη συνεργασία τους για το πρόγραμμα Modular Multirole Patrol Corvette (MMPC) και επιβεβαιώνουν τη βούλησή τους να συνεργαστούν προκειμένου να αναπτύξουν την πρώτη κοινή ναυτική δυνατότητα στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, μια κοινοπραξία υπό την ηγεσία των Fincantieri, Naval Group και Navantia και συντονισμένη από τη Naviris υπέβαλε στις 9 Δεκεμβρίου μια βιομηχανική πρόταση σχετικά με την πρόσκληση MMPC του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (EDF).

Η κοινή εκτίμησή τους είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει ολοένα και περισσότερους τύπους απειλών (αυξημένες εντάσεις μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, ζητήματα παράνομης μετανάστευσης, τρομοκρατία κ.λπ.). Τα τελευταία χρόνια, και πιο συγκεκριμένα το 2021, υπήρξαν αυξανόμενες εκκλήσεις προς τους Ευρωπαίους να αναλάβουν την ευθύνη για τη δική τους ασφάλεια τόσο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ όσο και ως μέρος της ευρωπαϊκής κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας. Πολλά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν επανειλημμένα υπογραμμίσει την ανάγκη ανάπτυξης κοινών στρατιωτικών ικανοτήτων για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.

Από την άποψη αυτή, η Fincantieri, η Naval Group και η Navantia αναγνωρίζουν ότι υπάρχει ανάγκη συνεργασίας στον τομέα της ναυτικής άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να στηρίξουν την Ευρώπη στην αντιμετώπιση τόσο αυτών των προκλήσεων όσο και των μελλοντικών.

Ως σημαντικοί ευρωπαϊκοί βιομηχανικοί παράγοντες στον τομέα της ναυτικής άμυνας, πιστεύουν ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσουμε μια πραγματική, συμπαγή, συνεργασία προστιθέμενης αξίας γύρω από ένα πρόγραμμα που θα είναι η πρώτη κοινή ναυτική δυνατότητα στην Ευρώπη. Αυτό το στρατηγικό πρόγραμμα υπάρχει ήδη: η European Patrol Corvette (EPC), η πιο σημαντική ναυτική πρωτοβουλία στο πλαίσιο της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO).

Στις 9 Δεκεμβρίου, η κοινοπραξία με επικεφαλής τους τρεις βιομηχανικούς ναυτικούς εταίρους και με συντονιστή την Naviris υπέβαλε τη βιομηχανική πρόταση σχετικά με την πρόσκληση MMPC του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (EDF) προκειμένου να αναπτύξει αυτό το κοινό έργο.

Ο σαφής στόχος της πρότασης είναι να μεγιστοποιήσει τις συνέργειες και τη συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών ναυπηγικών βιομηχανιών. Αναπτύσσοντας από κοινού ένα νέο πλοίο, το EPC, στοχεύουν να εξασφαλίσουν μια ευρωπαϊκή κυριαρχία στο πολεμικό πλοίο δεύτερης τάξης.

Αυτό έγινε δυνατό χάρη στη συμμετοχή των:

  • 4 χωρών στο έργο EPC PESCO (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Ελλάδα)
  • 6 χωρών που συμμετέχουν στη συνίδρυση (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Ελλάδα, Δανία και Νορβηγία)
  • 3 Ευρωπαϊκών Ναυπηγικών Βιομηχανιών (Fincantieri, Naval Group και Navantia ) με την Naviris υπεύθυνη για το συντονισμό
  • 40 εταιρειών ναυτιλιακών συστημάτων και εξοπλισμού.

Βασισμένο σε ένα ενιαίο πλαίσιο προτύπων και χρησιμοποιώντας συνεργατικές προηγμένες μεθοδολογίες μηχανικής, το EPC θα αναπτυχθεί με τον καλύτερο συνεργατικό τρόπο από τις εννοιολογικές μελέτες μέχρι τον αρχικό σχεδιασμό. Το  σχέδιο που θα παραχθεί θα αποτελέσει μια σημαντική εξέλιξη σε σχέση με τα σημερινά πολεμικά πλοία, καθώς θα είναι αρθρωτό, ευέλικτο, καθώς και πιο ενεργειακά αποδοτικό, πιο πράσινο, ασφαλέστερο, πιο διαλειτουργικό και ασφαλές στον κυβερνοχώρο. Το MMPC θα χαρακτηριστεί τελικά ότι ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένες εθνικές απαιτήσεις, διατηρώντας το καθορισμένο σχέδιο ως κοινή αναφορά.

Η πρόταση αυτή αποτελεί το πρώτο ουσιαστικό βήμα προς την προετοιμασία της μελλοντικής παραγωγής του πλοίου στο πλαίσιο μιας δεύτερης πρόσκλησης στο πλαίσιο του EDF σε πολυετή προοπτική. Σε αυτό το πλαίσιο, η προώθηση του προγράμματος σε άλλα Ευρωπαϊκά Ναυτικά, με κοινή δράση των Εθνών που ήδη αποτελούν μέρος του προγράμματος PESCO, θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή βιομηχανία, αυξάνοντας τη συνεργασία, την αποτελεσματικότητα και μειώνοντας τις επικαλύψεις στις αμυντικές δαπάνες

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.