Εξαναγκαστικός πόλεμος – Πως η Τουρκία προετοίμασε τον πόλεμο στο Αρτσάχ

Η ρωσική οικονομική ημερήσια εφημερίδα Κομερσάντ (“Επιχειρηματίας”) επικαλουμένη δικές της πηγές γραφεί πως η Τουρκία προετοίμασε το έδαφος για τον πόλεμο στο Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ).

Στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές της ρωσικής εφημερίδας  Κομερσάντ ισχυρίζονται ότι η υπο εξέλιξη σοβαρή επιδείνωση του πολέμου στο Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπαχ) σχεδιάστηκε σκόπιμα και προκλήθηκε από την Τουρκία. Σύμφωνα με τις πηγές, τους τελευταίους μήνες, η Άγκυρα προκαλούσε ενεργά το Μπακού να ξεκινήσει τις πολεμικές επιχειρήσεις με την υπόσχεση της πλήρους πολιτικής, διπλωματικής, στρατιωτικής-τεχνικής και κατασκοπευτικής υποστήριξης. Νωρίτερα, οι κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) και της Γαλλίας μίλησαν για άμεση εμπλοκή της Τουρκίας στον πόλεμο του Αρτσάχ.

Η κατάσταση που αναφέρουν οι στρατιωτικές και διπλωματικές πήγες της Κομερσάντ έχει ως εξής: Μετά την ολοκλήρωση της τουρκο-αζερικής άσκησης τον Ιούλιο – Αύγουστο, σύμφωνα με πληροφορίες, μια μεγάλη ομάδα προσωπικού των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων παρέμεινε στην επικράτεια του Αζερμπαϊτζάν, οι οποίοι κλήθηκαν να εκτελέσουν τους ρόλους του συντονισμού και της διοίκησης στον σχεδιασμό και την διεξαγωγή της επιθετικής επιχείρησης στο Αρτσάχ.

Η εφημερίδα μιλάει για 600 στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένου ενός τακτικού συγκροτήματος τάγματος 200 ατόμων, 50 εκπαιδευτών στο Ναχιτσεβάν, 90 στρατιωτικών συμβούλων στο Μπακού (υπηρετούν ως σύνδεσμοι στην εκτέλεση των επιχειρήσεων στην αλυσίδα διοίκησης Ταξιαρχίας – Σώματος Στρατού – Γενικού Επιτελείου), 120 άτομα της αεροπορίας στην αεροπορίας βάση Γκαμπάλα, 20 χειριστές ανεπάνδρωτων εναέριων οχημάτων (UAV) στο αεροδρόμιο Ντάλαρ, 50 εκπαιδευτές στο αεροδρόμιο Γιεβλάχ, 50 εκπαιδευτές στο 4ο Σώμα Στρατού (Πιερκεσκούλ) και 20 άτομα στην ναυτική βάση και την Στρατιωτική Ακαδημία “Χεϊντάρ Αλίγιεφ” στο Μπακού.

Η ομάδα αυτή, σύμφωνα με τις πληροφορίες, διέθετε 18 τεθωρακισμένα οχήματα BMP, ένα σύστημα πολλαπλού εκτοξευτή πυραύλων (ΠΕΠ), δέκα οχήματα και ως 34 εναέρια μέσα (6 μαχητικά, 8 ελικόπτερα και έως 20 UAV) τα οποία παρείχαν στρατιωτικές πληροφορίες από το Αρτσάχ και την Αρμενία…

-Σεπτέμβριος – Οκτώβριος, κρίνοντας από τα στοιχεία που παρασχέθηκαν από τη Κομερσάντ , ο αριθμός πτήσεων των τουρκικών στρατιωτικών αεροπλάνων προς το Αζερμπαϊτζάν (κυρίως διερχόμενα μέσω της Γεωργίας) αυξήθηκε απότομα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, η παράδοση προσωπικού και πυρομαχικών, πραγματοποιήθηκε την 4η Σεπτεμβρίου με αεροπλάνο C-130, την 18η Σεπτεμβρίου με αεροπλάνο CN-235 και την 25η Σεπτεμβρίου με αεροπλάνο A400M της τουρκικής Αεροπορίας.

-Στον αχό των μαχών την 28-30 Σεπτεμβρίου, εκτός από τους στρατιωτικούς σύμβουλους που αφίχθηκαν νωρίτερα, ο Διοικητής των Επίγειων Δυνάμεων Ουμίτ Ντουντάρ και ο υπουργός άμυνας Χουλουσί Ακάρ μετέβησαν στο Αζερμπαϊτζάν. Πηγές της Κομερσάντ ισχυρίζονται ότι ήταν επικεφαλής του συνολικού συντονισμού της επιχείρησης στο μέτωπο του Αρτσάχ.

-30 Σεπτεμβρίου, 1 και 3 Οκτωβρίου, η παράδοση φαρμακευτικού υλικού και μικρών όπλων, σύμφωνα με τις πηγές, έγινε με αεροπλάνα CN-235 επι της πορείας Ετιμεσγκουτ (Αγκυρα) Νανόσναγια (Χατζή-Ζειναλαμπντιν).

-Επίσης, η παράδοση προσωπικού και πυρομαχικών σύμφωνα με πληροφορίες πραγματοποιήθηκε την 7η Οκτωβρίου με C-130 της τουρκικής Αεροπορίας (πτήση TUAF737).

-Την 9η Οκτωβρίου, όπως αναφέρουν οι συνομιλητές της Κομερσάντ, ενα αζέρικο στρατιωτικό μεταγωγικό αεροπλάνο Il-76TD ( πτήση AZAF002) επι της διαδρομής Αμμάν -Μπακού μετέφερε μέσω Γεωργίας πολυβόλα DshK (200 τεμάχια) με πυρομαχικά.

-Νωρίτερα, η Τουρκία, απέστειλε αιτήματα διέλευσης διερχόμενων πτήσεων μέσα από τον γεωργιανό εναέριο χώρο την 14η, την 21η και την 28η Οκτωβρίου. Πηγές της εφημερίδας ανέφεραν ότι οι άδειες έχουν ληφθεί.

Επιπλέον, οι συνομιλητές της Κομερσάντ ανέφεραν ότι Τούρκοι εκπρόσωποι στρατολογούν μισθοφόρους για να συμμετέχουν στις μάχες στο Αρτσάχ με την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν από τις ισλαμιστικές οργανώσεις που είναι πίστες στην Άγκυρα και πολεμούν στην Συρία και την Λιβύη. Ο έλεγχος της λειτουργίας των αλυσίδων εφοδιασμού των μισθοφόρων σύμφωνα με τις πληροφορίες διενεργείται από τον τουρκικό εθνικό οργανισμό πληροφοριών με την υποστήριξη δυνάμεων και μέσων του υπουργείου άμυνας.

Σύμφωνα με τους συνομιλητές της Κομερσάντ, κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδα του Οκτωβρίου, έως 1300 συριοι μαχητές και τουλάχιστον μια ομάδα λίβυων μισθοφόρων που αριθμούσε 150 άτομα αναπτυχθήκαν στην ζώνη του πυρός στο Αρτσάχ. Οι πρώτοι, σύμφωνα με τις πηγές, εντοπίζονται κυρίως στην κατεύθυνση του Τερτερ στις επαρχίες Μπαγιάντουρ και Γκαπάνλι (5 και 10 χλμ αντίστοιχα νοτιοανατολικά του Τερτερ) και οι τελευταίοι βρίσκονται στην κατεύθυνση Ιμπραήλ στην περιοχή Καρβέντα (250 χλμ δυτικά του Μπακού).

Αναφέρεται ότι η στρατολόγηση των σύρων μαχητών γίνεται από τις περιοχές της βόρειας και βορειοδυτικής Συρίας, που ελέγχει η Άγκυρα, από υπαλλήλους της ιδιωτικής εταιρείας SADAT με την βοήθεια των διοικητών πεδίου του συριακού εθνικού Στρατού (SNA). Τα κεντρικά σημεία στρατολόγησης, σύμφωνα με τις πηγές, λειτουργούν στις πόλεις Αφριν, Αλ Μπαμπ, Ρας Αλ-Αιμ και Τελ Αμπιαμπ. Η συγκέντρωση των στρατολογημένων οργανώνεται στην Αφρίν, από όπου, με την βοήθεια τουρκικών μεταφορικών εταιρειών, μεταφέρονται στην πόλη Σανλιούρφα (Τουρκία) 40 από τα σύνορα με την Συρία. Οι μισθοφόροι μεταφέρονται αεροπορικώς από την SADAR με ναυλωμένες πτήσεις στην ζώνη του πολέμου.

Σύμφωνα με τις πηγές της Κομερσάντ , στους μισθοφόρους δόθηκε “επίδομα μετακίνησης” 1500 δολαρίων και μηνιαίος μισθός ως 2000 δολάρια σε αυτούς που επιθυμούν να μετάβουν στον πόλεμο στην Υπερκαυκασία.

Πριν αποσταλούν στο Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, κατασχέθηκαν τα έντυπα ταυτοπροσωπίας και τα προσωπικά τηλέφωνα των μισθοφόρων. Τους είπαν ότι οι υπηρεσίες τους θα απαιτηθούν για μια περίοδο που θα κυμαίνεται από τρείς ως έξι μήνες.

“Την 22α Σεπτεμβρίου, η πρώτη ομάδα από το 2ο Σώμα του SNA εστάλη στο Αζερμπαϊτζάν, η οποία διήλθε ειδική εκπαίδευση διάρκειας δύο εβδομάδων υπο την επίβλεψη τούρκων εκπαιδευτών στην Συρία”, δήλωσε νέας συνομιλητής της Κομερσάντ.

Σύμφωνα με αυτόν, μέχρι την ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός στο Αρτσάχ, ένα ακόμη απόσπασμα σύρων μισθοφόρων, περίπου 1500 ατόμων, συνέχιζε να δημιουργείται για να αποσταλεί στο Αζερμπαϊτζάν. “Αυτό το απόσπασμα δημιουργήθηκε και μπορεί να μεταφερθεί στο περιοχή του Αρτσάχ οποιαδήποτε στιγμή”, ισχυρίστηκε η πηγή. Μιλάμε για άτομα από τις οργανώσεις “Φαιλακ Ας-Σαμ”, “Ταξιαρχία Σουλτάν Μουράτ”, “Φιρκατ Χαμζα” και “Σαχης Φιρκατ Σουλειμάν”.

Νωρίτερα, ο βρετανικός ραδιοφωνικός σταθμός BBC μετέδωσε ότι η Τουρκία μετέφερε 150 μαχητές από το Αφρίν στο Αζερμπαϊτζάν από την οργάνωση Τζαις Αλ-Σαμ. Περίπου 2000 ακόμη άτομα από την Ταξιαρχία Σουλτάν Μουράτ προετοιμάζονταν να μεταφερθούν στο Αρτσάχ στις αρχές Οκτωβρίου. Την είδηση μετέδωσε επίσης και η αμερικανική εφημερίδα The Wall Streel Journal. Την ίδια στιγμή δημοσιογράφοι της Washington Post, επικαλούμενοι συγγενείς των σύρων μισθοφόρων μετέδωσαν ότι περισσότεροι από 50 εξ αυτούς πέθαναν κατά τις μάχες στο Αρτσάχ.

Οι αμερικανικές αρχές δήλωσαν επανειλημμένως οτι η Τουρκία στέλνει μισθοφόρους από την Συρία και την Λιβύη στο Αρτσάχ.

Ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Μαικ Πομπέο μίλησε την Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2020, σχετικά με τον ενεργό ρόλο της Τουρκίας στον πόλεμο. «Είναι επικίνδυνο. Τώρα έχουμε τους Τούρκους, οι οποίοι επεμβαίνουν και παρέχουν πόρους στο Αζερμπαϊτζάν, αυξάνοντας τον κίνδυνο, κλιμακώνοντας την ανάφλεξη που λαμβάνει χώρα σε αυτήν τη μακροχρόνια σύγκρουση γι’ αυτό το μέρος που ονομάζεται Ναγκόρνο Καραμπάχ, ένα μικρό έδαφος με περίπου 150.000 κατοίκους», δήλωσε σε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό της Τζόρτζια WSB.

Ενόψει της αρνητικής επιρροής της Τουρκίας, ο Γάλλος υπουργός εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν δήλωσε οτι η Τουρκία εμπλέκεται “στρατιωτικά” στη σύρραξη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν, επαναλαμβάνοντας ότι ανησυχεί για τη “διεθνοποίηση” αυτής της σύγκρουσης. Νωρίτερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατήγγειλε την ανάπτυξη “Σύρων μαχητών, μελών τζιχαντιστικών ομάδων” στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, οι οποίοι, σύμφωνα με τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες, έφτασαν στην περιοχή μέσω Τουρκίας.

Ωστόσο, ο Αζέρος Προέδρος Ιλχάμ Αλίγιεφ, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι ξένοι μισθοφόροι πολεμούν στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν. «Από στρατιωτική άποψη, δεν χρειαζόμαστε ξένη συμμετοχή. Ο στρατός μας αριθμεί 100.000 και πλέον στρατιώτες, οι στρατιωτικές μονάδες που διαθέτουμε αυτήν τη στιγμή έχουν την ικανότητα να φέρουν σε πέρας κάθε αποστολή που τους ανατίθεται», ανέφερε ο Αλίγιεφ.

Στο Αζερμπαϊτζάν οι δηλώσεις των αξιωματούχων των ΗΠΑ και της Γαλλίας χαρακτηρίστηκαν ως απαράδεκτες για χώρες που θέλουν να ενεργούν ως διαμεσολαβητές στον πόλεμο του Αρτσαχ.

 

Πηγή:kommersant.ru

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.