Εξηγώντας τις τακτικές πίσω από την ταχεία αντεπίθεση της Ουκρανίας

Οι Δυτικού τύπου τακτικές αντιπερισπασμού απελευθέρωσαν εκτάσεις που βρίσκονταν υπό ρωσική κατοχή στα ανατολικά της χώρας

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίθεση στηρίχθηκε στις Δυτικές μυστικές υπηρεσίες και επίσης περιείχε επιχειρησιακές μεθόδους που είναι γνωστές στις βρετανικές και αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Μιλώντας στον δημοσιογράφο του Forces News, Τομ Σέϊμπλς, ο πρώην Ταγματάρχης του αμερικανικού Στρατού, Τζον Σπένσερ, και νυν πρόεδρος του Τμήματος Μελετών Αστικού Πολέμου στο Maddison Policy Forum, διερεύνησε τα μυστικά της επιτυχίας.

Η κατάλληλη στιγμή

«Για εβδομάδες στα τέλη Ιουλίου, αρχές Αυγούστου, είδαμε τις ουκρανικές δυνάμεις να περικυκλώνουν την πόλη της Χερσώνας», δήλωσε ο κος Σπένσερ.

Παράλληλα με τις επιχειρήσεις προέλασης, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε δημόσιες ανακοινώσεις στις οποίες περιέγραφε λεπτομερώς την πρόθεση του να καταστήσει τη νότια πόλη την πρώτη που απελευθερώνεται από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο.

Η Ρωσία απάντησε με μετακίνηση δυνάμεων από τα βορειοανατολικά προς τα νότια, εγκαταλείποντας μια περιοχή τρωτότητας ή ευκαιρίας – στα περίχωρα του Χαρκόβου.

«Οι Ουκρανοί, χωρίς να το γνωρίζει κανείς, με εκπληκτικά επίπεδα επιχειρησιακής ασφάλειας και μυστικότητας, είχαν προετοιμαστεί και παρακολουθούσαν, σαφώς με ανώτερες πληροφορίες».

Η Ουκρανία είχε «καθορίσει» την γραμμή του μετώπου της Ρωσίας, γνωρίζοντας τη θέση και την αποδυναμωμένη λειτουργία της χάρης στα εις βάθος χτυπήματα εναντίον των αποθηκών πυρομαχικών, έτσι έφτασε η στιγμή να χτυπήσει.

Ελαφρύ χτύπημα

Διεισδύοντας πίσω από τις εχθρικές γραμμές με μικρότερα, ταχύτερα τροχοφόρα και συχνά πολιτικά οχήματα, η Ουκρανία ήταν σε θέση να στήνει ενέδρες, να αναφέρει τις κινήσεις του εχθρού και να χρησιμοποιεί τα εν λόγω οχήματα ως ασθενοφόρα.

Αυτό ονομάζεται «ελαφρύ χτύπημα» και ο κος Σπένσερ πιστεύει ότι αυτή η γνώση μεταδόθηκε από τις Δυτικές στρατιωτικές δυνάμεις αλλά τελειοποιήθηκε από την Ουκρανία κατά την αντεπίθεση της.

«Αυτό δεν ήταν παιχνίδι ντάμας, ήταν τρισδιάστατο σκάκι», δήλωσε ο αναλυτής, παρομοιάζοντας την επίθεση ως μια εξέλιξη της τακτικής Blitzkrieg.

Μόλις διαπεραστεί η γραμμή, βαρύτερες μονάδες μπορούν να συμμετέχουν για την εκμετάλλευση της.

Συνδυασμένα όπλα

Η Ουκρανία επέδειξε την υπεροχή της στα συνδυασμένα όπλα, στην τέχνη της συνένωσης των στρατιωτικών πυρών από το πυροβολικό στο πεζικό στα τεθωρακισμένα κ.ο.κ., ενώ η Ρωσία στα ίδια πεδία απέτυχε να το πράξει αυτό.

Ουσιαστικά, η επίτευξη του στόχου της ανακατάληψης εδαφών απαιτούσε πολύ περισσότερα από ελαφρά οχήματα σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή.

Για την εδραίωση των επιτευχθέντων κερδών, θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν νέους συνδυασμούς όπλων, όπως «αντι-ντρόουν» και «αντι-πυροβολικό», λέει ο κος Σπένσερ.

Για την υπεράσπιση των μεγάλων εκτάσεων απελευθερωμένων εδαφών με μικρότερες δυνάμεις, πρέπει να χρησιμοποιηθούν σημαντικές αμυντικές θέσεις σε συνδεδεμένους αστικούς κόμβους όπως το Ιζιούμ για την αντιμετώπιση των ορδών των ρωσικών στρατευμάτων με αριθμητικά πλεονεκτήματα.

Οι κίνδυνοι της αντεπίθεσης

Ο εν αποστρατεία Ταγματάρχης αναφέρθηκε σε τρεις βασικές ανησυχίες σχετικά με την αντεπίθεση.

Η πρώτη είναι ο «ρυθμός» του ελιγμού – ελπίζει ότι ο έξυπνος σχεδιασμός διασφαλίζει ότι τα στρατεύματα δεν θα πάνε πολύ μακριά πολύ γρήγορα, θα αποκοπούν από τις γραμμές ανεφοδιασμού και θα περικυκλωθούν από τις ρωσικές δυνάμεις.

Η δεύτερη είναι η κόπωση. Η υγεία του προσωπικού, ο ύπνος, τα επίπεδα των πυρομαχικών και καυσίμων πρέπει να παρακολουθούνται ωριαία με συνεχείς αναφορές, με περιθώρια για στάσεις και αναδιοργανώσεις καθώς οι μέρες θα περνούν πίσω από τις εχθρικές γραμμές.

Τέλος, ο παράγοντας «Μαύρος Κύκνος». Αυτός είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει απρόβλεπτα, απρόσμενα γεγονότα που θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές συνέπειες για τις επιχειρήσεις. Συνιστάται ιδιαίτερα ο ενδελεχής σχεδιασμός, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα όσο το δυνατόν μεγαλύτερης προσαρμογής υπό το πρίσμα αυτών των περιστάσεων, ώστε να αποφευχθεί μια επικίνδυνη διολίσθηση στις επιχειρήσεις.

Πηγή: forces.net

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.