F-35: Συνεχίζονται οι καθυστερήσεις στις δοκιμές, ακόμα κι αν το αεροσκάφος έκανε το πολεμικό του ντεμπούτο

Το διακλαδικό μαχητικό αεροσκάφος F-35 δεν θα ολοκληρώσει την ήδη καθυστερημένη επίσημη φάση επιχειρησιακών δοκιμών αυτό το φθινόπωρο λόγω καθυστέρησης στην διαδικασία δοκιμής, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στο πρόγραμμα.

Καθώς η αρχική επιχειρησιακή δοκιμή και αξιολόγηση (IOT&E) του F-35 έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος καλοκαιριού, πηγή που γνωρίζει την εξέλιξη του δήλωσε ότι η δοκιμή εξακολουθεί να είναι ατελής λόγω μιας ημιτελής φάσης γνωστή ως Joint Simulation Enviroment (JSE).

Σύμφωνα με έκθεση 2015 του Director, Operational Test & Evaluation (DOT&E), τα χαρακτηριστικά του έργου εξομοίωσης JSE όπως ο καιρός, η γεωγραφία και το βεληνεκές, επιτρέπουν στους πιλότους δοκιμών να αποδείξουν τις “πλήρεις δυνατότητες του αεροσκάφους εναντίον του πλήρους φάσματος των απαιτούμενων απειλών και σεναρίων”.

To γραφείο διακλαδικού προγράμματος (JPO), σε συντονισμό με το υπουργείο άμυνας των ΗΠΑ, επιβεβαίωσε ότι η δοκιμαστική φάση του JSE είναι υπό επεξεργασία, αλλά δεν μπόρεσε να παρέχει το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της.

“Αυτή η τελική φάση της IOT&E θα προκύψει όταν το JSE θα είναι έτοιμο για να ολοκληρώσει επαρκώς τις δοκιμές,” δήλωσε ο Αντισμήναρχος Μάικ Άντριους, εκπρόσωπος τύπου της Αεροπορίας σε ανακοίνωση την Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2019. “Το JSE είναι αναγκαίο για την ικανοποιητική εκτέλεση της IOT&E F-35 εναντίον των σύγχρονων εχθρικών αεροσκαφών και τις πυκνές επίγειες απειλές στα ρεαλιστικά σενάρια”.

Το JPO και ο κατασκευαστής του F-35 Lockheed Martin ανακοίνωσαν την 6η Δεκεμβρίου ότι και οι τρεις εκδόσεις του F-35 που ανήκουν στην Αεροπορία, το Ναυτικό και το Σώμα Πεζοναυτών θα εκτελέσουν δοκιμές πεδίου “για τον προσδιορισμό της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας και της λειτουργικής καταλληλότητας των οπλικών συστημάτων για τις πολεμικές επιχειρήσεις”.

Αρχικά, η IOT&E είχε καθοριστεί να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο 2018.

Η IOT&E ανοίγει τον δρόμο για την μαζική παραγωγή του Lightning II παρά το γεγονός ότι τρεις κλάδοι των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων έχουν πραγματοποιήσει το πολεμικό τους ντεμπούτο. Το υπουργείο άμυνας θα είναι η αρχή που θα υπογράψει την απόφαση, μετακινώντας το πρόγραμμα έξω από το βασικό στάδιο της χαμηλού ρυθμού αρχικής παραγωγής (LRIP).

Η εκπρόσωπος τύπου του JPO Μπράντι Σιφ είπε το JSE βρίσκεται στην φάση της ενσωμάτωσης του μοντέλου της Lockheed “F-35 In-A-Box” (FIAB), το οποίο είναι η εξομοίωση των συστημάτων αισθητήρων του F-35 και η συνολική ενσωμάτωση του αεροσκάφους”. Το FIAB είναι η προσομοίωση του αεροσκάφους που το συνδέει στο περιβάλλον JSE.

“Η ενσωμάτωση αυτή και οι σχετικές δραστηριότητες πιστοποίησης παρουσιάζουν υστέρηση σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις και καθυστερούν την είσοδο της IOT&E στο JSE”, δήλωσε η Σιφ.

Αρχικά, για την εν λόγω δοκιμή, η Lockheed Martin πρότεινε το πρόγραμμα Εικονικής Εξομοίωσης (Virtual Simulator). Όμως το 2015, αντ’ αυτού η κυβέρνηση επέλεξε να μεταβιβάσει τις εργασίες -οι οποίες έπρεπε να γίνουν στο JSE- στην Διοίκηση Αεροπορικών Συστημάτων Ναυτικού (NAVAIR) στον αεροπορικό σταθμό ναυτικού Πατουξεντ Ριβερ, στο Μέριλαντ.

Το Πεντάγωνο εξετάζει άλλα πιθανά περιβάλλοντα JSE σε τοποθεσίες όπως η αεροπορική βάση Εντουάρντς, Καλιφόρνια, σύμφωνα με πρόσφατο δελτίο τύπου της Αεροπορίας. Ένα άλλο θα μπορούσε να στεγαστεί στην αεροπορική βάση Νέλις στην Νεβάδα, έγραφε το δελτίο τύπου.

“Το DOT&E δεν έχει πληροφορίες για κάποιο άλλο βιώσιμο υποκατάστατο του JSE που θα είναι έτοιμο πιο νωρίς”, δήλωσε ο Άντριους.

“Οποιο άλλο υποκατάστατο εξομοίωσης θα απαιτούσε υψηλής πιστότητας F-35, όπλα, απειλές και άλλα μοντέλα περιβάλλοντος που θα έχει τη δυνατότητα να παρέχει τα αντιπροσωπευτικά επιχειρησιακά σενάρια και τα δεδομένα που απαιτούνται ώστε να ολοκληρωθεί η IOT&E”, δήλωσε.

Παρά την καθυστέρηση των δοκιμών, η παραγωγή συνεχίζεται, σύμφωνα με την Lockheed.

“Εχουμε υλοποιήσει όλες τις απαιτήσεις για το λογισμικό που θα ενσωματωθεί με το JSE της NAVAIR και παρέχουμε την πλήρη υποστήριξη μας για να διασφαλιστεί η επιτυχημένη ολοκλήρωση και δοκιμή του όσο το δυνατόν νωρίτερα”, δήλωσε ο Μαικ Φρίντμαν, ο εκπρόσωπος τύπου της εταιρείας. “Η παραγωγή του F-35 αυξάνεται συνεχώς”.

“Μέχρι σήμερα έχουμε παραδώσει περισσότερα από 425 αεροσκάφη, διπλασιάσαμε την παράγωγη απο το 2016, πετύχαμε τους ετήσιους στόχους παράδοσης επι δύο συναπτά έτη και συνεχίζουμε να αυξάνουμε τους ρυθμούς παραγωγής, βελτιώνουμε την αποτελεσματικότητα και χρόνο με τον χρόνο μειώνουμε το κόστος”, δήλωσε. “Είμαστε βέβαιοι οτι η επιχείρηση είναι προετοιμασμένη για την μαζική παράγωγη και έτοιμη να εκπληρώσει τις απαιτήσεις των αυξανόμενων πελατών μας”.

 

Oriana Pawlyk

Απόδοση/Μετάφραση απο το Military.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

3 Απαντήσεις

 1. ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩΜΕ ΤΙΠΟΤΕ.
  ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΙΚΡΕΣ ΒΙΟΤΕΧΝΙΕΣ, ΕΙΔΑ ΜΙΑ ΕΠΙΤΟΠΙΩΣ, ΠΟΥ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ «ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ» ΜΕ ΨΗΦΙΑΚΟΥΣ ΠΟΛΥΤΟΡΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΙΠΑ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΔΙΑΣΤΗΜΟΠΛΟΙΟ ΜΠΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΞΑΡΤΗΜΑ; TA EΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΞΑΓΟΥΝ!
  ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΓΝΩΜΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΗΝ ΓΡΑΨΩ: ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ 1%!
  ΓΙΑΤΙ ΚΟΥΡΑΣΑ ΤΑ ΔΑΚΤΥΛΑ ΜΟΥ;

 2. Ωραίο αυτό που λέει: «Το JSE είναι αναγκαίο για την ικανοποιητική εκτέλεση της IOT&E F-35 εναντίον των σύγχρονων εχθρικών αεροσκαφών και τις πυκνές επίγειες απειλές στα ρεαλιστικά σενάρια”.».

  Σε λίγο θα μεταφερθούν και οι πόλεμοι στον εξομοιωτή για να πετύχει το JSF επιτέλους ικανοποιητικά αποτελέσματα.

  Ίσως να ξεχάστηκε, αλλά παλαιότερα υπήρξε μια εξομοίωση για ένα υποτιθέμενο σενάριο στην σινική θάλασσα στην περιοχή Ταϊβάν εναντίον κινεζικών μαχητικών, στο οποίο τα JSF μαζί με μερικά F-22A απέτυχαν παταγώδος απέναντι στα συμβατικά εχθρικά μαχητικά.
  Λεπτομέρειες δεν δημοσιεύθηκαν επειδή τα συμπεράσματα ήταν απελπιστικά για το πρόγραμμα(απο ότι λέγεται), μετά απο «ρύθμιση» στον εξομοιωτή αναφέρθηκε όμως ότι πέτυχαν το αποτέλεσμα που επιθυμούσαν εξαρχής με μηδενικές απώλειες(όπως ήταν επόμενο, αφού έφεραν τις παραμέτρους στο σύστημα στα μέτρα που χρειαζόταν ώστε να «πετύχουν» τους στόχους που είχαν θέσει στην εξομοίωση).

  Σημείωση
  Οποίος έχει πρόβλημα με τα παρακάτω, προτείνω να απευθυνθεί απευθείας σε εκείνους που τα έγραψαν, και όχι σε εμένα που τα μεταφέρω απλά (αυτούσια) για υγιή προβληματισμό(πέρα απο προπαγανδιστικές φανφάρες και υπεραισιόδοξες αντιλήψεις για οποιονδήποτε λόγο στο συγκεκριμένο θέμα).

  One Analyst Predicted the F-35’s Dogfight Failure

  https://medium.com/war-is-boring/one-analyst-predicted-the-f-35s-s-dogfight-failure-50a942d0cf8a

  Taiwan Just said No to the F-35 Stealth Fighter. What Now?
  How should Taipei’s defense strategy evolve with respect to China? Here are some ideas.

  by Michael A. Hunzeker Alexander Lanoszka
  Amidst the fallout from last week’s “midterm” elections for city and county-level officials last week, news emerged that Taiwan will stop asking the United States to sell it the F-35. The decision could not have been easy for the Tsai administration, especially because the United States has long refused to sell the F-35 to Taiwan even as it readily sells it to Japan and South Korea. Nevertheless, it was the right move. The F-35’s costs vastly outweigh its benefits. It is provocative, expensive and—most important—ill suited to Taiwan’s defensive needs.

  https://nationalinterest.org/blog/buzz/taiwan-just-said-no-f-35-stealth-fighter-what-now-37602

  1. Μα φυσικά και δεν είναι για dog-fight το F-35. Και δεν πρέπει να είναι αυτή η χρήση του. Στην Ευρώπη το ΝΑΤΟ μακράν υπερέχει την Ρωσία σε νούμερα μαχητικών. Ενώ η Κίνα πολλαπλάσια υπερέχει το Ταϊβάν. Και τότε φυσικά και θα μπορούσε σχετικά εύκολα να αναγκάσει τα F-35 σε dog-fights.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.