Fahd-300, η νέα αιγυπτιακή αναβάθμιση του 4X4 ΤΟΜΠ Fahd

©Army Recognition | Το νέο 4Χ4 Τεθωρακισμένο Όχημα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) Fahd-300 για τις αστυνομικές δυνάμεις στην EDEX 2018, την αμυντική έκθεση Αιγύπτου στο Κάιρο, Δεκέμβριος 2018.

Στην EDEX 2018, την Αμυντική Έκθεση Αιγύπτου, ο Αραβικός Οργανισμός Εκβιομηχάνισης, ένας αραβικός αμυντικός οργανισμός που εδρεύει στην Αίγυπτο, παρουσίασε την νέα εκσυγχρονισμένη έκδοση του Fahd, το αιγυπτιακής κατασκευής 4Χ4 τροχοφόρο Τεθωρακισμένο Όχημα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) με την ονομασία Fahd-300 το οποίο έχει αρκετές νέες βελτιώσεις από άποψη κινητικότητας και προστασίας.

Το αρχικό Fahd σχεδιάστηκε απο την γερμανική εταιρεία Thyssen Henschel και κατασκευάστηκε απο το Εργοστάσιο Αναπτυσσόμενων Βιομηχανιών Καντέρ, τμήμα του Αραβικού Οργανισμού Εκβιομηχάνισης. Το Fahd ειναι το βασικό 4Χ4 ΤΟΜΠ στην υπηρεσία του αιγυπτιακού Στρατού.

Το σκάφος των προηγούμενων μοντέλων του Fahd ειναι μια θωρακισμένη κατασκευή πληρως συγκολλημένου χάλυβα που προσφέρει προστασία έναντι πυρών μικρών όπλων και θραυσμάτων βλημάτων. Το όχημα βασίζεται πάνω στο αμάξωμα του 4Χ4 φορτηγού Mercedes-Benz LAP 1117/32 και ωθείται απο τον κινητήρα Mercedes-Benz OM 366 LA 4 που ειναι τοποθετημένος προς τα εμπρός του οχήματος.

Το νέο Fahd-300 διαθέτει πολλές νέες βελτιώσεις, χρησιμοποιώντας νέο σκάφος Tatra προσφέρει περισσότερη κινητικότητα σε συνθήκες παντός εδάφους και ωθείται από έναν κινητήρα Cummins. Το Fahd-300 μπορεί να επιταχύνει στην ανωτάτη ταχύτητα των 105 χιλιομέτρων ανα ώρα με μέγιστη αυτονομία 700 χλμ. Το Fahd-300 έχει νέο σκάφος σχεδίου σχήματος βέ (V) με νέα θωράκιση που προσφέρει περισσότερη προστασία εναντίον των βαλλιστικών και αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών (IED) απειλών.

Το Fahd-300 ειναι ήδη σε υπηρεσία με τις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας και ειναι εξοπλισμένο με έναν μονομελή πύργο εγκατεστημένο στην οροφή του οχήματος οπλισμένο με ένα πολυβόλο των 7,62 χιλιοστών. Ο πύργος ειναι εξοπλισμένος με περισκόπια ημέρας για περιμετρική όραση με περιστροφή 360 μοιρών και ανύψωση απο -8º εως +45º.

Το Fahd-300 μπορεί να φιλοξενήσει 13 στρατιώτες συμπεριλαμβανομένων οδηγού, αρχηγού και πολυβολητή. Ο οδηγός κάθεται στο μπροστινό αριστερό μέρος του οχήματος και στα δεξιά ειναι ο αρχηγός. Αμφότεροι διαθέτουν μπροστά τους ένα μεγάλο αλεξίσφαιρο ανεμοθώρακα, ο οποίος μπορεί να καλυφθεί απο ενα κάλυμμα που κατεβαίνει απο την οροφή, και μια πλευρική θύρα που ανοίγει προς τα μπροστά. Το πίσω μέρος του σκάφους ειναι ανυψωμένο σε σύγκριση με την αρχική έκδοση του Fahd προσφέροντας περισσότερο εσωτερικό χώρο για το διαμέρισμα του προσωπικου. Οι στρατιώτες μπορουν να εισέλθουν και εξέλθουν απο το όχημα μέσω μιας θύρας που βρίσκεται στο πίσω μέρος του σκάφους, το άνω μέρος της οποίας διπλώνεται προς τα πανω και το κάτω μέρος προς τα κάτω για να σχηματίσει ένα σκαλοπάτι.

Με το Fahd-300, ο Αραβικός Οργανισμός Εκβιομηχάνισης θα παρέχει μια νέα σύγχρονη έκδοση του Fahd που μπορεί να είναι επιχειρησιακό μέχρι τις επόμενες δεκαετίες σύμφωνα με τις νέες απειλές του σύγχρονου πολεμικού πεδίου και να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις των αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων και μονάδων επιβολής νόμου στους αγώνες τους εναντίον της τρομοκρατίας.

©Army Recognition | Το νέο 4Χ4 Τεθωρακισμένο Όχημα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) Fahd-300 για τις αστυνομικές δυνάμεις στην EDEX 2018, την αμυντική έκθεση Αιγύπτου στο Κάιρο, Δεκέμβριος 2018.

Απόδοση/Μετάφραση απο το ArmyRecognition.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.