“Farnborough 2018”: Η “Saab” είναι πρόθυμη για συνεργασία μαχητικού, αν περιλαμβάνονται οι τεχνολογίες του “Gripen-E”

Η “Saab” ειναι πρόθυμη για την συνεργασία για οποιοδήποτε έργο μελλοντικού μαχητικού αρκεί όμως να βρεθεί μια θέση για την αεροπορική τεχνολογία που η εταιρεία εξελίσσει αυτή τη στιγμή, όπως δήλωσε την 16η Ιουλίου υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Μιλώντας στην εναρκτήρια ημέρα της αεροπορικής έκθεσης “Farnborough 2018”, ο επικεφαλής αεροναυτικών, Τζόνας Χιέλμ, δήλωσε οτι η “Saab” πρέπει να αποφασίσει ποιες από τις πολυάριθμες πλατφόρμες “έκτης γενιάς” που ανακοινωθήκαν προσφάτως θα ταιριάξει καλύτερα στις απαιτήσεις της σουηδικής εταιρείας, και ότι όλες οι πιθανότητες παραμένουν ανοιχτές εφ ‘όσον η τεχνολογία του “Gripen-E” περιλαμβάνεται σε οποιοδήποτε μονοπάτι εξέλιξης.

“Αυτη τη στιγμή συζητάμε μ’ όλους, και είμαστε πρόθυμοι να εργαστούμε με οποιονδήποτε”, δήλωσε ο Χέλμ, προσθέτοντας “αναπτύσσουμε ήδη το μαχητικό επόμενης γενιάς με το δικό μας ‘Gripen-E’, κι οπότε θα χρειαστούμε την τεχνολογία ‘E’ για να εμπλακούμε σε μία συνεργασία στην οποία θα συμμετέχουμε”.

Η διευκρίνηση του Χιέλμ προκύπτει λίγες μέρες μετά από δημοσίευση της εφημερίδας “Financial Times” που μετέδωσε ότι η εταιρεία επιζητούσε να συνεργαστεί με το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο επί του παρόντος μεσώ της ομάδας εργασίας “Team Tempest”, που αποτελείται από το υπουργείο αμυνας (Υπ.Αμ.), την “BAE Systems”, την “Leonardo”, την “Rolls-Royce” και την “MBDA”, ψάχνει τις επιλογές για το νέο μελλοντικό μαχητικό.

Ωστόσο, το δημοσίευμα αυτό ακολούθησε ο σχολιασμός που έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της “Saab” στην διεθνή αεροπορική έκθεση Βερολίνου 2018, Χόκαν Μπούσκε, ο οποίος είπε οτι εξετάζει τις επιλογές της εταιρείας σε σχέση με το γαλλογερμανικό πρόγραμμα μελλοντικού αεροπορικού συστήματος μάχης (“FCAS – Future Combat Air System”).

Εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο και την γαλλογερμανική συνεργασία, η Ισπανία ειναι γνωστόν ότι διαθέτει τη δική της απαίτηση “FCAS”, αν και, δεδομένων των δεσμών της χώρας με την “Airbus”, ειναι πιθανόν ότι θα συμμετέχει στην προσπάθεια που πρόσφατα ξεκίνησε το γερμανικό τμήμα της “Airbus” σε συνεργασία με την γαλλική “Dassault”.

Gareth Jennings

Απόδοση/Μετάφραση απο το “Janes.Com” για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

3 Απαντήσεις

  1. Εννοούν με βάση τις περισσότερες δυνατότητες του -E που όταν θα έρθει η ώρα των πέμπτης γενιάς (για μένα θα έπρεπε να πάνε απευθείας στο έκτης που προσωπικά σημαίνει χωρίς κάθετα σταθερά που αυξάνουν το RCS του μαχητικού σημαντικά και τα Τετάρτης να γίνουν με «μπαλώματα» τύπου RAM και Have Glass μπογιών κοντά πέμπτης μιας και για την Ευρώπη χάθηκε το τρένο) που με την πρόοδο που θα έχει γίνει θα έχουν εξελιχθεί σε -F, θα αναπτύσσεται η -G και στο συμμαχικό θα εγκατασταθεί η -Η με πρόβλεψη και για -Ι π.χ. στο Γαλλο-Γερμανικό μαχητικό (πρακτικά της Ε.Ε. με «εισαγωγικό» κινητήρα της Rolls-Royce λες και η Safran ή η Snecma δεν δύνανται να σχεδιάσουν εξαρχής κινητήρες ακόμη και για αντικατάσταση του πρακτικά Αμερικάνικού μοντέλου που φέρει το Gripen ώστε να καταστή 100% ως Ευρωπαϊκό μαχητικό, όπως είναι και το Rafale.

   1. E,F,G,H,I 😉

    Αναβαθμίσεις μεχρι ενος σημείου..τα πέμπτης γενιάς εχουν βασικη δομή διαφορετική απο τα τέταρτης και τα έκτης…ακομη..διαφορετικη.
    Επειτα ο βασικός οπλισμός πρεπει να είναι εσωτερικός οπως το F-35 και F-22 τα οποια παραμενουν ωςωτα μονα επιχειρησιακά πεμπτης γενιάς. Μάλλον η Ρωσία θα ακολουθήσει αλλα και πάλι οχι 100% πεμπτης γενιάς αεροσκάφος με RCS σχετικα μεγάλο (η Ινδία εγκατέλειψε το πρόγραμμα και για αυτον τον λόγο)

    Η Ευρώπη εχει καθυστερήσει βλέπουμε κρατη οπως Ιαπωνια Κορεα και ακομη και Τουρκία να προχωρούν στην τεχνολογία εστω και με βοήθεια απο ΗΠΑ η αλλα κράτη.

    https://goo.gl/images/ADTkZB

    https://goo.gl/images/RYQAEH

    Ισως θα αρχίσουμε να βλέπουμε ολοκληρωμένα κομμάτια στο μέλλον με τεχνολογία 3D printing…👍

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.