Φιλιππίνες: Σύντομα θα παραληφθούν 20 τεθωρακισμένα οχήματα Sabrah από το Ισραήλ

©Elbit Systems | Σχέδιο του Sabrah 105 χλστ επι πλατφόρμας ASCOD 2

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε ο ιστότοπος Inquirer.net την Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021, οι Ένοπλες Δυνάμεις των Φιλιππίνων θα παραλάβουν αυτόν τον μήνα 20 τεθωρακισμένα οχήματα πυρών υποστήριξης «ελαφριά άρματα μάχης» Sabrah που κατασκευάζονται από την ισραηλινή εταιρεία Elbit Systems.

Τον Ιανουάριο 2021, η ισραηλινή εταιρεία Elbit Systems ανακοίνωσε ότι είχε αναλάβει σύμβαση αξίας 172 εκατομμύριών δολαρίων για να παραδώσει έναν αδιευκρίνιστο αριθμό «ελαφρών αρμάτων μάχης» Sabrah και τεθωρακισμένα οχήματα Pandur-II στον Στρατό χώρας στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Συνταγματάρχη Άντον Αμπρίνα, του Διευθυντή Διεύθυνσης Τεθωρακισμένων του Στρατού των Φιλιππίνων, η απόκτηση των ισραηλινών τεθωρακισμένων οχημάτων Sabrah όπως επίσης και των 8Χ8 τεθωρακισμένων οχημάτων Pandur II οπλισμένων με πυροβόλα 105 και 120 χλστ είναι μέρος του προγράμματος εκσυγχρονισμού των φιλιππινεζικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με το στρατιωτικό ισοζύγιο του 2020, ο Στρατός των Φιλιππίνων δεν διαθέτει τεθωρακισμένα οχήματα μάχης οπλισμένα με πυροβόλα 105 ή 120 χλστ. Ο Στρατός της χώρας διαθέτει μόνο εφτά οχήματα FV101 Scorpion οπλισμένα με πυροβόλα 73 χλστ και επίσης ελάχιστα ερπυστριοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) M113A1 οπλισμένα με πυροβόλο L23A1 των 76 χλστ.

Το Sabrah είναι ένα όχημα πυρών υποστήριξης (συχνά αναφέρεται ως «ελαφρύ άρμα μάχης») που βασίζεται στο σκάφος του ερπυστριοφόρου οχήματος μάχης ASCOD 2 που κατασκευάζεται από την εταιρεία General Dynamics European Land Systems Santa Bárbara. Είναι εξοπλισμένο με έναν διμελή πύργο που διαθέτει πυροβόλο 105 χλστ της Elbit Systems και ένα πολυβόλο 7,62 χλστ συζυγές στο πυροβόλο. Σε κάθε πλευρά του πύργου υπάρχει μια σειρά εκτοξευτών καπνογόνων. Η περιστροφή του πύργου είναι πλήρως ηλεκτρική με καθ΄ ύψος και κατά διεύθυνση σταθεροποίηση.

Ο βασικός εξοπλισμός του πύργου του Sabrah περιλαμβάνει σύστημα ελέγχου πύργου (ΣΕΠ), αποστασιόμετρο λέιζερ και ένα πανοραμικό περισκόπιο με βελτιωμένους ηλεκτροοπτικούς αισθητήρες (ημέρας, νυχτερινής παρατήρησης και λέιζερ τηλέμετρου) για την εκτέλεση επιχειρήσεων την ημέρα, την νύχτα και σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Το πανοραμικό περισκόπιο χρησιμοποιείται για την παρατήρηση και την σκόπευση των στόχων.

Το σύστημα πυροβόλου 105 χλστ του Sabrah διαθέτει σύστημα αυτόματης γέμισης με 12 βλήματα έτοιμα προς χρήση. Έχει δραστικό βεληνεκές 3600 μέτρων με ρυθμό βολής 6 βλημάτων ανά λεπτό. Το όχημα μεταφέρει συνολικά 36 βλήματα με 24 αποθηκευμένα μέσα στο σκάφος. Το πυροβόλο μπορεί να εκτοξεύσει ένα ευρύ φάσμα νατοϊκών πυρομαχικών όπως το HEP-T (υψηλή εκρηκτικότητα), HESH (υψηλή εκρηκτικότητα συνθλιβόμενη κεφαλή), APFSDS (διατρητικό απορριπτόμενου κελύφους με πτερύγια σταθεροποίησης) όπως επίσης και το εξελιγμένο πυρομαχικό T-MP-HE M110.

Πηγή: armyrecognition.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.