Καθελκύστηκε το LHD “Τεργέστη” του ιταλικού Ναυτικού

Η τελετή καθέλκυσης της αμφίβιας μονάδας γενικής χρήσεως (LHD ή Νεωδόχος Προσνήωσης Ελικοπτέρων ή “ελικοπτεροφόρο”) Τεργέστη (Trieste) πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25 Μαΐου 2019 στην Καστελαμάρε ντι Στάμπια, στην Ιταλία, παρουσία του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

Αυτό το πολλαπλών ρόλων και γενικής χρήσεως πλοίο σχεδιάστηκε εξ αρχής ως μια ευέλικτη, εκ σχεδιασμού γενικής χρήσης, αρθρωτή μονάδα με μειωμένες περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις. Ειναι ένα “ελικοπτεροφόρο” (LHD) με ικανότητα να αναπτύσσει αεροσκάφη και αμφίβια οχήματα και εξοπλισμό από το κατάστρωμα πτήσης και μια βυθιζόμενη αποβάθρα που βρίσκεται στην πρύμνη του πλοίου.

Η νέα μονάδα θα παραδοθεί το 2022 και εμπίπτει στο ναυτικό πρόγραμμα της αμυντικής ναυτικής ικανότητες, εγκεκριμένο από την ιταλική κυβέρνηση και κοινοβούλιο και ξεκίνησε τον Μάιο 2015 (Νόμος Ναυτικού).

Η μονάδα Trieste θα ταξινομηθεί απο την RINA Services σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις για την πρόληψη της ρύπανσης όσο αφορά τις παραδοσιακές πτυχές – όπως αυτές που αναφέρονται στην Σύμβαση MARPOL, όπως επίσης και αυτές που δεν ειναι ακόμα υποχρεωτικές, όπως αυτές που περιλαμβάνονται στην Σύμβαση Χονγκ Κονγκ συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου “Πράσινο Διαβατήριο”.

Χαρακτηριστικά του πλοίου: LHD

Η μονάδα ειναι μήκος περίπου 214 μέτρων με ανωτάτη ταχύτητα 25 κόμβων. Θα εξοπλιστει με σύστημα πρόωσης συνδυασμού ντίζελ ηλεκτρισμού ή αερίου (GODLOG) και ενα επιπρόσθετο ηλεκτρικό σύστημα πρόωσης θα χρησιμοποιηθεί για την πλεύση σε μικρή ταχύτητα, σε εναρμόνιση με την περιβαλλοντολογική πολιτική (Πράσινος Στόλος) του ιταλικού Ναυτικού.

Χάρις στα χαρακτηριστικά του σχετικά με την κατασκευή και τα οπλικά του συστήματα, το LHD Trieste θα μπορεί να προβάλλει -σε περιοχές κρίσεως- την αποβατική δύναμη του ιταλικού Ναυτικού και να υποστηρίξει την ικανότητα προβολής εθνικής άμυνας από θαλασσής, όπως επίσης και να διασφαλίσει την στρατηγική μεταφορά οχημάτων, προσωπικού και εξοπλισμού και να υποστηρίξει την Πολιτική Προστασία παρέχοντας βοήθεια σε χώρες και πληθυσμούς σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, χάρις στην ικανότητα του να παρέχει πόσιμο νερό, παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, υγειονομική περίθαλψη και ιατρική υποστήριξη.

Η μονάδα έχει σχεδιαστεί επίσης να εκτελεί αποστολές διοίκησης και ελέγχου σε περιπτώσεις έκτακτων αναγκών στην θάλασσα, επιχειρήσεις εκκένωσης προσωπικού και ανθρωπιστικής βοήθειας.

Με περισσότερες από 1000 κλίνες, το νέο LHD θα διαθέτει κατάστρωμα πτήσης ελικοπτέρων μήκους 230 μέτρων που θα επιτρέπει τις επιχειρήσεις ενός τάγματος αποτελούμενο από δύναμη 600 ατόμων, και μια αποβάθρα στάθμευσης 1200 γραμμικών μέτρων για τροχοφόρα και ερπυστριοφόρα οχήματα, τόσο πολιτικά και στρατιωτικά.

Η βυθιζόμενη αποβάθρα -μήκους 50 μ. και πλάτους 15 μ. – θα επιτρέψει στο πλοίο να αναπτύξει τον πιο τεχνολογικά εξελιγμένο αμφίβιο εξοπλισμό και οχήματα των Ναυτικών της ΕΕ και του NATO.

Οι διάφορες περιοχές ασφάλισης φορτίου ειναι προσβάσιμες με γερανό, απο την πρύμνη και τις πλευρικές αναβαθμίδες, και η μεταφορά και διακίνηση φορτίου πραγματοποιείται απο εσωτερικές αναβαθμίδες και ανελκυστήρες. Ένα πλήρως εξοπλισμένο νοσοκομείο θα είναι επίσης διαθέσιμο επι του πλοίου, μαζί με χειρουργεία, αίθουσες ακτινολογίας και εξέτασης, ιατρείο οδοντογιατρού και θάλαμο ασθενών με χωρητικότητα 27 σοβαρά τραυματισμένων ασθενών (περισσότερες εισαγωγές ειναι εφικτές μέσω των δεόντων εξοπλισμένων μονάδων κοντέινερ).

Xavier Vavasseur

Απόδοση/Μετάφραση από το Navalnews.com για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

7 Απαντήσεις

   1. Στον επίσημο ιστότοπο της Fincantieri λέει πως το μήκος του πλοίου είναι περίπου 214 μέτρα (The unit will be approx. 214 meters long with a maximum speed of 25 knots.)
    Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ επισκεφθείτε: https://www.fincantieri.com/en/media/press-releases/2019/fincantieri-the-multipurpose-amphibious-unit-trieste-launched-in-castellammare-di-stabia/

   2. @ Δούκας Γαιτατζής

    Στο κείμενο του link που παραθέτετε αναφέρεται «the new LHD will feature a 230-metre long helicopter flight deck». Πιθανότατα τα 214 μέτρα αφορούν το μήκος ισάλου, το οποίο όμως δεν είναι το συνολικό μήκος του σκάφους (όπως δεν ταυτίζεται απαραιτήτως με το συνολικό ούτε και το μήκος καταστρώματος πτήσεων).

 1. Εδώ αναφέρονται πάλι άλλοι αριθμοί, στην επίσημη ιστοσελίδα της Fincantieri.

  LHD TRIESTE CLASS

  MAIN CHARACTERISTICS
  Length overall
  245.00 m
  Length between perpendiculars
  213.40 m
  Beam at flight deck
  36.00 m
  Depth
  27.70 m
  Speed (max/range)
  25/16 kn
  Range
  7,000 nm
  Endurance
  30 days
  Crew + transported personnel
  1,064 people

  https://www.fincantieri.com/en/products-and-services/naval-vessels/multirole-lhd/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.