Φινλανδία: Πρώτη βολή τορπίλης TP45 από πυραυλάκατο κλάσης Hamina

©Φινλανδικό Ναυτικό | Το φινλανδικό Ναυτικό εκτέλεσε την πρώτη βολή τορπίλης TP45 από την πυραυλάκατο FNS Tornio κλάσης Hamina στην θάλασσα του αρχιπελάγους.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου του φινλανδικού Ναυτικού την Τετάρτη 19η Αυγούστου 2020, το φινλανδικό Ναυτικό εκτέλεσε την πρώτη βολή τορπίλης από την πυραυλάκατο FNS Tornio κλάσης Hamina στην θάλασσα του αρχιπελάγους (Saaristomeri) με μια τορπίλη TR45 που προήλθε από την Försvarets Materialverk, FMV, την σουηδική διεύθυνση αμυντικών εξοπλισμών.

Η βολή εκτελέστηκε από την πυραυλάκατο FNS Tornio κλάσης Hamina του φινλανδικού Ναυτικού. Ήταν η πρώτη φορά που εξαπολύθηκε τορπίλη από πυραυλάκατο κλάσης Hamina και η πρώτη φορά μετά από δεκαετίες που το φινλανδικό Ναυτικό χρησιμοποίησε μια τορπίλη.

Ο σκοπός της εκτόξευσης ήταν η εξακρίβωση των ικανοτήτων του συστήματος τορπίλης TP45 στο πλαίσιο της αναβάθμισης των πυραυλακάτων κλάσης Hamina. Το όπλο που δοκιμάστηκε θα βελτιώσει σημαντικά τις επιχειρησιακές ανθυποβρυχιακές ικανότητες του φινλανδικού Ναυτικού και θα συνεχίσει να βελτιώνεται με την απόκτηση της νέας TP47 μέσα στα επόμενα χρόνια, δήλωσε ο Αρχηγός Ναυτικού, Αντιναύαρχος Jori Harju.

Η υποβρυχιακές ικανότητες είναι ένα σημαντικό τμήμα των σύγχρονων ναυτικών επιχειρήσεων και όταν αυτό το έργο θα ολοκληρωθεί θα επιτρέψει στο φινλανδικό Ναυτικό να διαθέτει εντυπωσιακή ισχύ κατά των στόχων που βρίσκονται στον αέρα, στην επιφάνεια και μέσα στην θάλασσα.

Το φινλανδικό Ναυτικό έχει παραγγείλει τορπίλες και συναφή συστήματα μάχης για τις πυραυλακάτους κλάσης Hamina και τις μελλοντικές κορβέτες κλάσης Pohjanmaa. Η Saab Lightweight Torpedo (TP47) που διαδέχθηκε το υφιστάμενο σύστημα TP45 θα εγκατασταθεί στα πλοία αυτών των κλάσεων.

Η TP47 είναι μια τορπίλη μικρού βάρους που προορίζεται ειδικά για ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις σε ρηχά παράκτια ύδατα. Είναι, επίσης, αποτελεσματικά στα βαθιά νερά και εναντίον μονάδων επιφανείας. Λόγω των ευέλικτων χαρακτηριστικών της, είναι πολύ καλά προσαρμοσμένη για χρήση στα ναυτικά επιχειρησιακά περιβάλλοντα της Βαλτικής Θάλασσας και των φινλανδικών ακτών και αντιπροσωπεύει την καλύτερη τεχνολογία στις ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις.

Το σύστημα τορπίλης TP47 θα ενταχθεί στην ενεργό υπηρεσία το 2023. Μέχρι τότε, η TP45 θα είναι σε υπηρεσία. Το έργο της τορπίλης είναι μια πρακτική απόδειξη του πόσο καλά η προχωράει η συνεργασία στην εκπαίδευση και τα πυρομαχικά μεταξύ Φινλανδίας και Σουηδίας.

Η κλάση Hamina είναι μια κλάση πυραυλακάτων του φινλανδικού Ναυτικού που κατασκευάστηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1990, στις αρχές της δεκαετίας 2000 και είναι η τέταρτη γενιά φινλανδικών πυραυλακάτων. Το πρώτο πλοίο παραγγέλθηκε τον Δεκέμβριο 1996 και το τέταρτο παραδόθηκε την 19η Ιουνίου 2006. Η FNS Tornio παραγγέλθηκε την 15η Φεβρουαρίου 2001 και εισήλθε σε υπηρεσία την 12η Μαΐου 2003.

Η κλάση Hamina είναι οπλισμένη με τέσσερις αντιπλοϊκούς πυραύλους RBS-15 MkIII που έχουν βεληνεκές πάνω από 100 χλμ όπως επίσης και 8 Umkhonto-IR μια νοτιοαφρικανική οικογένεια σύγχρονων πυραύλων επιφανείας – αέρος (SAM) κάθετης εκτόξευσης (VLS) παντός καιρού μικρού προς μεσαίου βεληνεκούς που κατασκευάζεται από την Denel Dynamis της Νοτίου Αφρικής. Το πυραυλικό σύστημα επιφανείας-αέρος μπορεί να εμπλέξει ταυτόχρονα μέχρι οχτώ αεροσκάφη σε βεληνεκές 20 χλμ. Η κλάση είναι επίσης εξοπλισμένη με ενα πυροβόλο Bofors των 57 χλστ που βρίσκεται στο μπροστινό κατάστρωμα και δύο πολυβόλα των 12,7 χλστ είναι επίσης τοποθετημένα πάνω στα πλοία. Τα πλοία της κλάσης μπορούν επίσης να εξοπλιστούν με διαδοκίδες ναρκών για τον εντοπισμό των θαλασσίων ναρκών.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.