Το φινλανδικό Ναυτικό αποκάλυψε τον μελλοντικό αντιπλοϊκό του πύραυλο Gabriel V

Φωτ: ©Φινλανδικό Ναυτικό | Τελικά το φινλανδικό ναυτικό απεκάλυψε κάποια από τα στοιχεία του μελλοντικού αντιπλοϊκού του πυραύλου Gabriel V.

Το φιλανδικό Ναυτικό (Merivoimat) αποκάλυψε ορισμένες λεπτομέρειες σχετικά με τον μελλοντικό αντιπλοϊκό του πύραυλο: Gabriel V. Οι πληροφορίες είναι περιορισμένες αλλά αφου μέχρι σήμερα οι λεπτομέρειες για τον Gabriel V ήταν ανύπαρκτες, αυτή είναι μια καλή αρχή και αξίζει να αναφερθεί εδώ.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες λεπτομέρειες που δημοσιευθήκαν στη επίσημη ιστοσελίδα του φινλανδικού Ναυτικού, ο Gabriel V σε φινλανδική υπηρεσία θα ονομάζεται “2020 System”. Θα αντικαταστήσει τον εν υπηρεσία 85M-järjestelmän (MTO 85M) που είναι η φινλανδική ονομασία του αντιπλοϊκού πυραύλου RBS15 της Saab οποίος θα φτάσει στο τέλος της υπηρεσιακής του ζωής εντός της δεκαετίας του 2020. Επίσης, το Merivoimat δημοσίευσε δύο εικόνες υψηλής ανάλυσης του πυραύλου, που δημιουργήθηκαν με υπολογιστή (CGI), παρέχοντας για πρώτη φορά μια καθαρή εικόνα της σχεδίασης του.

Ο Gabriel V πρόκειται να τοποθετηθεί πάνω στις υφιστάμενες πυραυλακάτους κλάσης Hamina (στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού μέσης ζωής) και πάνω στις μελλοντικές κορβέτες κλάσης Pohjanmaa (πρόγραμμα Squadron 2020). Τότε, και οι δύο κλάσεις πλοίων θα διαμοιράζονται αρκετά κοινά συστήματα συμπεριλαμβανόμενου του αντιπλοϊκού πυραύλου (όπως επίσης το σύστημα μάχης 9LV και την τορπίλη 47 της Saab).

Η ιστοσελίδα του φινλανδικού Ναυτικού γράφει επίσης και για παράκτιους πυραύλους, εγκατεστημένους πάνω σε πλατφόρμες οχήματα.

Φωτ: ©Φινλανδικό Ναυτικό | Τελικά το φινλανδικό ναυτικό αποκάλυψε κάποια από τα στοιχεία του μελλοντικού αντιπλοϊκού του πυραύλου Gabriel V.

Σχετικά με τον αντιπλοϊκό πύραυλο Gabriel V

Ο αντιπλοϊκός πύραυλος Gabriel V διαθέτει έναν κινητήρα για την φάση της εκτόξευσης και επίσης έναν στροβιλοκινητήρα (turbojet) για την φάση της πτήσης.

Η αγορά του αντιπλοϊκού πυραυλικού συστήματος Gabriel V που αναπτύχθηκε απο την ισραηλινή Israel Aerospace Industries εκκρίθηκε την 5η Ιουλίου 2018 απο τον Φιλανδό υπουργό άμυνας Χουσσέι Νιινίστο.

Ο ισραηλινός πύραυλος επιλέχθηκε στο πλαίσιο εντόνου ανταγωνισμού μεταξύ των Boeing Harpoon, Kongsberg NSM, MBDA Exocet και Saab RBS15.

Επίσημες πληροφορίες που αποδεσμεύτηκαν την 13η Δεκεμβρίου από το φινλανδικό υπουργείο άμυνας περιλαμβάνουν τα ακόλουθες τεχνικές προδιαγραφές:

Βεληνεκές: Πάνω απο 200 χλμ

Ανιχνευτής (seeker): Ανιχνευτής ενεργού ραντάρ με εξελιγμένα χαρακτηριστικά αντί-αντίμετρων παρεμβολών (anti-jam), ικανότητα παντός καιρού, μεγάλο εύρος αναζήτησης και διάκριση καλής ανάλυσης

Πολεμική κεφαλή: Διατρητική κεφαλή

Κινητήρας: Στροβιλοκινητήρας

Πλοήγηση: GPS/INS, πολλαπλά σημεία αναφοράς αεροπορικής οδού (waypoint)

Μήκος: 5,5 μέτρα

Βάρος: 1250 κιλά

Ταχύτητα: Υποηχητική

Κατασκευαστής: Israel Aerospace Industries, IAI

Για περισσότερες πληροφορίες (και φήμες) σχετικά με τον διαβαθμισμένο Gabriel V, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Φινλανδού μπλόγκερ CorporaL Frisk.

 

Xavier Vavasseur

Απόδοση/Μετάφραση απο το navalnews.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

3 Απαντήσεις

  1. Γενικά,μάλλον έχει ενδιαφέρον τα κριτήρια με τα οποία οι Φιλανδοί επέλεξαν τα συστήματα στη Pohjanmaa.Δεν είναι μόνο ο rbs15,επικράτησε και επί exocet και nsm…,επίσης ενώ επέλεξαν gabriel..μετά ανάμεσα σε mbda, barak 8 και essm επέλεξαν το τελευταίο…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.