Γαλλία: Εντός του 2019 το πρώτο αναβαθμισμένο VBL

©Arquus | Ένα βασικό VBL του γαλλικού Στρατού εξοπλισμένο με προστατευόμενο πύργο οπλισμένο με πολυβόλο M2HB των 12,7 χιλιοστών.

H Arquus πρόκειται να παραδώσει  στον γαλλικό Στρατό το πρωτο αναβαθμισμένο ανιχνευτικό όχημα Véhicule Blindé Léger (VBL) κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019.

Η Arquus δημιουργήθηκε στα μέσα του 2018 από τις ACMAT, Panhard General Defense και Renault Trucks Defense. Η παραγωγή του VBL παραμένει στις εγκαταστάσεις του Marolles-en-Hurepoix όπου παράχθηκε αρχικά η πλατφόρμα.

Η γαλλική υπηρεσία αμυντικών εξοπλισμών DGA (Direction Générale de l’Armement) ανέθεσε την σύμβαση το 2017 στην Arquus μετά από εκτεταμένες δοκιμές με το σύστημα επίδειξης VBL και τα οχήματα προ-παραγωγής με την ονομασία VBL Ultima, οι οποίες εκτελέστηκαν μέσα σε διάστημα δύο ετών.

Η αναβάθμιση του VBL περιλαμβάνει την αντικατάσταση του βασικού πετρελαιοκινητήρα των 95 ίππων με έναν νέο πετρελαιοκινητήρα των 130 ίππων όπως επίσης και την πρόσθεση νέου συστήματος αντιμπλοκαρίσματος φρένων και αναβαθμισμένα εμπρόσθια και οπίσθια συστήματα απόσβεσης κραδασμών.

Τα υφιστάμενα VBL έχουν μικτό βάρος οχήματος 4400 κιλών και τα αναβαθμισμένα VBL θα ζυγίζουν περίπου 5100 κιλά και χάνουν την αμφίβια ικανότητα τους.

Το αναβαθμισμένο VBL θα εξοπλιστεί επίσης με το σύστημα πληροφοριών μάχης Scorpion (SICS) του γαλλικού Στρατού και στο μέλλον με τον ασύρματο Thales Contact – το εποχούμενο μοντέλο ασυρμάτου διαθέτει μπάντες πολύ υψηλών συχνοτήτων (VHF) και υπερύψηλων συχνοτήτων (UHF) και θα ειναι ο βασικός εξοπλισμός σε όλον τον γαλλικό Στρατό.

Ο γαλλικός Στρατός παρέλαβε συνολικά 1621 VBL και οι τελευταίες παραδόσεις πραγματοποιήθηκαν το 2010. Στο πλαίσιο των υφιστάμενων σχεδίων 800 οχήματα αναμένεται να αναβαθμιστούν για να επεκταθεί η επιχειρησιακή ζωής τους μέχρι το 2030.

©Arquus | Ένα βασικό VBL του γαλλικού Στρατού εξοπλισμένο με προστατευόμενο πύργο οπλισμένο με πολυβόλο M2HB των 12,7 χιλιοστών.

Christopher F Foss

Απόδοση/Μετάφραση απο το Janes.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

  1. Χάνοντας την αμφίβια ικανότητα, χάνεται και η αυτονομία του οχήματος να δρα ανεξάρτητο (απο μέσα υποστήριξης του μηχανικού) σε περιοχές με φυσικά (υδάτινα) εμπόδια, στις μηχανοκίνητες μονάδες αναγνώρισης(οι οποίες δεν αποτελούν σπάνια η αιχμή του δόρατος στρατιωτικών σχηματισμών στην ξηρά).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.