Γαλλία: Το τυφέκιο ακρίβειας SCAR-H PR 7,62 χλστ θα αντικαταστήσει το FR-F2

Το τυφέκιο ακρίβειας FN Herstal SCAR-H PR στα 7,62Χ51 χλστ NATO θα αντικαταστήσει το παλιό FR-F2 που είναι σε υπηρεσία με τον γαλλικό Στρατό από το 1986.

Η βελγική εταιρεία FN Herstal επιβεβαίωσε την επιλογή της για την προμήθεια του τυφεκίου ακρίβειας FN SCAR-H PR διαμετρήματος NATO 7,62X51 χλστ με σταθερό κοντάκιο στον γαλλικό Στρατό σύμφωνα με το πρόγραμμα FPSA (Fusils de précision semi-automatique – Ημιαυτόματο Τυφέκιο Ακρίβειας) της Γαλλίας.

Το τυφέκιο ακρίβειας FN SCAR-H PR για τον γαλλικό Στράτο θα παραδοθεί με οπτικά Schmidt & Bender, σιγαστήρα, δίποδο, βαλίτσα μεταφοράς και συλλογές εξαρτημάτων.

Η σύμβαση για το πρόγραμμα FPSA περιλαμβάνει την απόκτηση 2600 ημιαυτόματων τυφεκίων ακρίβειας, 1800 διόπτρες IL, 1000 συστήματα θερμικής απεικόνισης και 6,3 εκατομμύρια φυσίγγια 7,62Χ51 χλστ. Η βελγική εταιρεία OIP Sensors θα προμηθεύσει τα οπτικά νυχτερινής σκόπευσης.

Ο γαλλικός Στράτος ξεκίνησε το πρόγραμμα FPSA με σκοπό να αντικαταστήσει το παλιό FR-F2, που αυτήν την στιγμή είναι το βασικό τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή (ΕΣ) του γαλλικού Στρατού απο το 1986. Το FR-F2, που είναι μια αναβάθμιση του προηγούμενου τυφεκίου ΕΣ FR-F1, κατασκευάστηκε από την MAS (ακρωνύμιο του Manufacture d’armes de Saint-Étienne – ένα από τα αρκετά κρατικά εργοστάσια όπλων στην Γαλλία).

Το FR-F2 είναι ένα τυφέκιο κινητού ουραίου (bolt action) με κάννη για πυρομαχικά 7,62Χ51 χλστ (.308). Αξίζει να επισημανθεί ότι το προηγούμενο FR-F1 είχε κάννη των 7,5Χ54 χλστ.

Το ημιαυτόματο ή ημιαυτόματο\αυτόματο τυφέκιο ακριβείας FN SCAR-H TPR των 7,62Χ51 χλστ (.308) με βαριά κάννη ελεύθερης ταλάντωσης (free floating) και την καλύτερα βαθμονομημένη σκανδάλη προσφέρει ταχύτερες βολές σε στόχους ακόμα και σε μεγάλες αποστάσεις. Η μακριά, ενιαία ενσωματωμένη άνω ράγα επιτρέπει την τοποθέτηση οπτικών ημέρας και νύχτας. Η επιλογή κοντακίων επιτρέπει ώστε το τυφέκιο να προσαρμοστεί στις ανάγκες του χειριστή: το αναδιπλούμενο κοντάκιο (τύπου FN SCAR-H PR) ή το σταθερό κοντάκιο τύπου ΕΣ (μοντέλο FN SCAR-H TPR).

Το τυφέκιο ακριβείας FN SCAR-H RP προέρχεται από το τυφέκιο εφόδου FN SCAR. Η ομοιομορφία στην εκπαίδευση και τα εξαρτήματα εντός της οικογενείας FN SCAR απλοποιεί και μειώνει σημαντικά το κόστος της εκπαίδευσης του χείριστη και την συντήρηση του. Όπως το βασικό τυφέκιο εφόδου SCAR, το FN SCA-H PR λειτουργεί με την δύναμη των αερίων με περιστρεφόμενο κλείστρο.

Το FN SCAR-H PR ενσωματώνει χαρακτηριστικά που σπάνια συναντώνται σε ένα ημιαυτόματο ή πλήρως αυτόματο τυφέκιο ακριβείας. Το τυφέκιο διατηρεί τις ίδιες επιδόσεις όπως ένα τυφέκιο εφόδου σε μικρότερες αποστάσεις. Ο άνω υποδοχέας (receiver) είναι εξοπλισμένος με μακριά ενιαία άνω ράγα που επιτρέπει την εν σειρά τοποθέτηση τηλεσκοπικής διόπτρας και οπτικών νυχτερινής σκόπευσης ή σκοπευτικών ημέρας και νύχτας. Μπορεί να δεχθεί δύο τύπους κάννες, μια 406.4 χλστ (16″) ή μια 508 χλστ (20″).

Το FN SCAR-H PR χρησιμοποιεί γεμιστήρα 20 φυσιγγίων και ζυγίζει 4,5 κιλά και έχει μέγιστο μήκος 1,071 χλστ. Τα μεταλλικά σκοπευτικά έχουν βαθμονομηθεί ως την απόσταση των 600 μέτρων.

 

Απόδοση/Μετάφραση απο το armyrecognition.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.