Φρεγάτες, τορπίλες, ελικόπτερα: Ποιο πρόγραμμα θα αποδώσει πρώτο;

Από Σάββας Δ. Βλάσσης, πηγή: doureios.com

Είναι εντυπωσιακές όντως, οι προσπάθειες των διαδικτυακών “ειδήσεων” να δημιουργήσουν εξελίξεις περί των εξοπλιστικών προγραμμάτων, εκεί που δεν υπάρχουν. Ορισμένοι, “βλέπουν” ήδη να έχουν κλείσει παραγγελίες για νέες φρεγάτες ενώ τα σενάρια επάνω σε ο,τιδήποτε άλλο κινείται, παίρνουν και δίνουν, χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν τα πραγματικά στοιχεία.

Όμως οι μόνες πραγματικές εξελίξεις που στηρίζονται σε αποφάσεις και υπογραφές σε πολιτικό επίπεδο, αφορούν όπως έχουμε αναφέρει στο παρελθόν, μόνο έναν μικρό αριθμό προγραμμάτων για το Πολεμικό Ναυτικό που προώθησε η προηγουμένη πολιτική ηγεσία.

Επιγραμματικώς, οι αποφάσεις αφορούν το πρόγραμμα αναβαθμίσεως των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ 200ΗΝ, το πρόγραμμα προμήθειας τορπιλών και αντιμέτρων υποβρυχίων και τέλος, την προμήθεια 4 ελικοπτέρων ναυτικής συνεργασίας MH-60R με δικαίωμα προαιρέσεως για 3 επιπλέον. Όλα αυτά τα προγράμματα υπεγράφησαν από τον προηγούμενο ΥΕΘΑ Ευάγγελο Αποστολάκη και προωθήθηκαν στην ΓΔΑΕΕ για τις διαδικασίες υλοποιήσεως διαγωνισμών και την κατάρτιση αμοιβαίως αποδεκτών σχεδίων συμβάσεως.

Η προμήθεια 3 μεταχειρισμένων φρεγατών κλάσεως ADELAIDE από την Αυστραλία, προοπτική η οποία εμφανίσθηκε στο προσκήνιο ως “σφήνα” στα ανωτέρω, έπαυσε να απασχολεί από τον περασμένο Μάιο, όταν ο Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ν. Τσούνης βρέθηκε στην Σιγκαπούρη μεταξύ (14-15 Μαΐου) ως προσκεκλημένος του Σιγκαπουριανού ομολόγου του, στο πλαίσιο του 6ου Διεθνούς Συνεδρίου IMSC 19 (International Maritime Security Conference) και της Διεθνούς Έκθεσης IMDEX Asia 2019 (International Maritime Defense Exhibition and Conference). Ο Α/ΓΕΝ επισκέφθηκε μεταξύ άλλων την φρεγάτα NEWCASTLE (FFG06) του Αυστραλιανού Ναυτικού, που βρισκόταν στην ναυτική βάση Changi, στο πλαίσιο της IMDEX Asia 2019 και η τελική εικόνα που διαμορφώθηκε σε επίπεδο ΓΕΝ, έθεσε οριστικό τέλος στην υπόθεση. Οι πόροι και τα μέσα και η συνολική προσπάθεια που απαιτούνται για την υποστήριξη των δύο μονάδων του τύπου εάν τεθούν σε υπηρεσία, δεν ανταποκρίνονται στο μέγεθος των οφελών που προσδοκά το Πολεμικό Ναυτικό.

Από την άλλη, μείζονα προγράμματα που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, αργούν ακόμη να αποδώσουν. Το πρώτο αναβαθμισμένο Ρ-3Β της συμβάσεως που ανατέθηκε το 2015, αναμένεται το 2022. Τότε περίπου θα αρχίσουν να παραδίδονται και F-16V, εάν όλα πάνε κατ’ ευχήν. Η ένταξη σε υπηρεσία των δύο υπό ναυπήγηση ΤΠΚ κλάσεως ΡΟΥΣΣΕΝ, μπορεί να προηγηθεί, όμως θα σημάνει προφανώς την απόσυρση 2 ή και 3 ΤΠΚ τύπου S-148.

Η μόνη λοιπόν υπόθεση που έχει νόημα να απασχολεί, είναι ποιο εκ των τριών προαναφερθέντων προγραμμάτων θα αποδώσει στο Πολεμικό Ναυτικό νέες δυνατότητες. Με βάση τα όσα διαφαίνονται, ακόμη και αν υπογραφεί σύμβαση το 2020 για τις φρεγάτες ΜΕΚΟ και τις τορπίλες υποβρυχίων, δεν αναμένεται να αρχίσει η απόδοση αναβαθμισμένων φρεγατών και η πλήρης επιχειρησιακή ένταξη των νέων τορπιλών, πριν την παρέλευση διετίας.

Αντιθέτως, το πρόγραμμα των ελικοπτέρων MH-60R είναι αυτό που θα “τρέξει” πιο γρήγορα. Ο κύριος λόγος είναι ότι η αμερικανική πλευρά έχει ενημερώσει για την δυνατότητα εξασφαλίσεως εκπτώσεως της τάξεως του 20%, εφόσον όμως ανατεθεί σύμβαση μέχρι την εκπνοή του 2019. Η αμερικανική πρόταση στηρίζεται στην ένταξη της ελληνικής παραγγελίας στο τρέχον πρόγραμμα παραγγελιών από το Ναυτικό των ΗΠΑ, την Ινδία και την Σαουδική Αραβία. Επειδή τα ελικόπτερα είναι της ίδιας ακριβής διαμορφώσεως με την αμερικανική, διαφημίζεται η δυνατότητα παραχωρήσεως ελικοπτέρων κατά προτεραιότητα στην Ελλάδα, εξ αυτών που προορίζονται για το Ναυτικό των ΗΠΑ. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να γίνει στις αρχές του 2021.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

8 Απαντήσεις

 1. Με αυτά δουλειά δεν γίνεται… δεν πάμε πουθένα.
  Αλλά το να βρίσκεις ακατάλληλες τις Adelaide όταν έχεις μη εκσυγχρονισμένες S, αυτό με ξεπερνάει.
  Με λίγα λόγια αν δεν πάρουμε κάτι μετάξύ F-123 ή Halifax, το γυρίζουμε στο ψάρεμα.

  1. Εμενα δε με ξεπερνάει. Αν τα οσα πρεπει να δαπανησουμε για να τις φέρουμε στα ισα τους, για να υποστηριξουμε τα νεα συστηματα, για να εκπαιδευτουμε, ξεπερνάνε το οποιο οφελος θα έχουμε…. λογικο να μην μας κάνουν. Ισως θα ηταν καλυτερα να φτάσουμε σε οροφη 10 μονάδων προτου ξανανεβουμε και παλι. Τουλαχιστον ενδιαμεσα δεν θα εχουμε χάσει χρηματα επενδυοντας σε κάτι ασυμφορο. Καλυτερα οσα ειναι να δαπανηθουν για τυχον Αδελαιδες, να δωθουν για ουσιαστικοτερη αναβάθμιση των Meko.

   1. 10 μονάδες θεωρητικά, βάλε και όταν αρχίσει ο εκσυγχρονισμός των MEKO 1-2 πλοία θα είναι εκτός υπηρεσίας…
    Με λίγα λόγια με 10 μονάδες (μείον όσες εκσυγχρονίζονται παράλληλα) το ΠΝ δεν μπορεί να κάνει την δουλειά του.

 2. Δυστυχώς αγοράζουμε και εκσυγχρονίσουμε συνήθως ότι μας προτείνουν οι Αμερικανοί, κανένα όραμα για το ΠΝ καμμία καινοτομία που θα μας βάλει ξανά στο δρόμο της αποτροπής, απόδειξη η εποχή Αποστολακη – ΚΑΜΕΝΟΥ που αυτό έκανε με γερασμένα P3 που τα ακριβοπλήρωσα με και απαξιωμένα Kiowa, με αποτέλεσμα να έχουμε καταντήσει μια αποθήκη παλιατζίδικου.
  Είμαστε η μόνη χώρα της Ευρώπης μαζι με Βουλγαρία και Αλβανία που δεν έχουμε ξεφύγει ακόμα από την νοοτροπια του αμερικανικού πενταγώνου να συμπεριφέρεται στους φτωχούς του συμμάχους σαν ο θείος από την Αμερική που ξεφορτώνεται ότι δεν χρειάζεται και στέλνει ποτέ ποτέ κανένα δέμα στους συγγενείς του στο Ελλάδα με παλιά ρούχα και άχρηστα αξεσουάρ.

  1. Η αποφαση για τα Papa3 πηγαινει πιο πισω απο τον Καμμένο.
   Τα Kiowa, παλιατζιδικο η οχι δεν τα ειχαμε καν και μας χρειαζόταν. Απο το τιποτα, καλυτερα αυτα. Κλεινουν μια τρυπα για τα επομενα 10-15 χρονια.

  2. Ολα αυτα τα ακουω βερεσε.το 1974 και το 1996 δεν ειναι μακρυα.το ξεχσατε? Αν χρειασθει το ιδιο θα γινει και τωρσ.με τετοιες πολιτικες αλλα και στρστιωτικες ηγεσιες απλως θαχρεωθουμαι για να τα χρησιμοποιουμαι στα γυμνασισ.εχω γωση και τα λεω. Ο στρατωτικος πληρωνομαστε για το αν χρειασθει να σκοτωθουμαι πολεμοντας
   Θα μπορουσα να γραψω και ονοματα π.χ 1974 κυπρος εκει ημουν .
   ..

 3. Παιδιά προτείνω όταν παραθέτετε άρθρο άλλου ιστοτόπου να βάζετε στην αρχή μια δυο παραγράφους και πιο κάτω να υπάρχει ο δεσμός προς την ιστοσελίδα προέλευσης. Έτσι παίρνει κι ο αρχικός ιστότοπος τα χτυπήματα που του αναλογούν.

  Τον Δούρειο και τον Σάββα Βλάσση τον έμαθα απο σας εδώ κι έκτοτε τον παρακολουθώ μια που μου μοιάζει απ τους ελάχιστους (να μην πω ο μόνος) Έλληνες επαγγελματίες δημοσιογράφους του αμυντικού χώρου που και άριστος επαγγελματίας είναι (δλδ ξέρει τι λέει) και δεν φιλάει ποδιές κανενός.

 4. «Κλεινουν μια τρυπα για τα επομενα 10-15 χρονια»

  Την τρυπα ομως των ΑΗ-64Α την αφηνουμε ανοικτη ( εδω αφηνουμε στην τυχη τους τα -D) , σε 15 χρονια θα πρεπει να αντικαταστησουμε -Α, -D και Κiowa, ολα μαζι.Βεβαια τοτε θα γινουμε αποδεκτες αλλων μεταχειρισμενων τα οποια θα αντικαταστησουν τα υφισταμενα και παει λεγοντας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.