Γαλλία: Η Αεροπορία ανακήρυξε επιχειρησιακό το Rafale F3R

©Dassault

Η γαλλική Πολεμική Αεροπορία (Armée de l’Air: AdlA) ανακήρυξε, την 9η Δεκεμβρίου, την αρχική επιχειρησιακή ικανότητα (IOC) του μαχητικού αεροσκάφους Dassault Rafale F3R, όπως γνωστοποίησε η υπηρεσία.

Όπως επισημάνθηκε απο την AdlA, η ανακήρυξη, η οποία υλοποιήθηκε την 6η Δεκεμβρίου, κατόπιν της πολύμηνης εκπαίδευσης των χειριστών και μηχανικών από την Διοίκηση Πολεμικής Αεροπορίας και την Διοίκηση Στρατηγικής Πολεμικής Αεροπορίας από την επίσημη παραλαβή του F3R τον Ιούλιο.

Η IOC επιτρέπει στην υπηρεσία να χρησιμοποιεί το F3R για την εθνική αεροπορική της προστασία, τις υπερπόντιες αεροπορικές αποστολές και κρούσεις και τις αποστολές πυρηνικής αποτροπής, όπως ανακοίνωσε η Πολεμική Αεροπορία. Οι επιχειρησιακές μονάδες συνεχίζουν να ενισχύονται με το Rafale F3R πριν την ενσωμάτωση του πυραύλου αέρος-αέρος πέραν του οπτικού ορίζοντα (BVRAAM) MBDA Meteor και του ατρακτίδιου αεροπορικής σκόπευσης μεγάλου βεληνεκούς Thales TALIOS στο πρώτο εξάμηνο του 2020.

Το νέο πρότυπο F3R του Rafale αναπτύχθηκε από την Dassault Aviation, την Thales, την MBDA και την Safran στο πλαίσιο σύμβασης που υπογράφτηκε τον Ιανουάριο 2014. Όπως νωρίτερα είχε μεταδοθεί απο το Jane’s, το πρότυπο F3R περιλαμβάνει σημαντικές αναβαθμίσεις λογισμικού και υλικών που περιλαμβάνουν την ενσωμάτωση του BVRAAM Meteor και την τελευταία καθοδηγούμενη με laser εκδοση του δομοστοιχειωτού όπλου ακρίβειας άερος-επιφανείας Sagem Armement Air-Sol Modulaire (AASM), του ραντάρ ενεργής διάταξης ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA) Thales RBE2, του ατρακτίδιου Thales TALIOS, του Αυτόματου Συστήματος Αποφυγής Επίγειας Πρόσκρουσης (Auto GCAS), του βελτιωμένου ατρακτίδιου ανεφοδιασμού buddy-buddy και του συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου Spectra.

Ενώ μέχρι τώρα το πρότυπο έχει ανακηρυχθεί επιχειρησιακό μόνο από την AdlA, το γαλλικό Ναυτικό (Marine Nationale: MN) αναμένεται να πράξει το ίδιο αμέσως μετα την παραλαβή του πρώτου αεροσκάφους F3R απο την 10η Μοίρα του Κέντρου Πειραμάτων και Αξιολόγησης Ναυτικής Αεροπορίας, που εδρεύει στην Ιέρ κοντά στην Μασσαλία, τον Ιανουάριο.

Gareth Jennings

Απόδοση/Μετάφραση απο το Janes.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

6 Απαντήσεις

 1. Προσωπικά για μετάφραση του modular προτιμώ το “συναρμοστός” ή απλά “αρμοστός” ή “σπονδυλωτός” ή “αρθρωτός” ή “συναρμολογούμενος”, ανάλογα με την περίπτωση. Αυτό το “δομοστοιχειωτός” είναι μια κατασκευασμένη λέξη Babinioticus (aka αρχαιοφανταχτερή κι ακαταλαβίστικη) που μου προκαλεί απλά πονοκέφαλο μια που θυμίζει φίδι που τρώει την ουρά του..
  Θέλω να πω, τι παει να πει δομοστοιχειωτό όπλο? Δομοστοιχείο καταλαβαίνω τι είναι. Στοιχείο μια δομής, πχ ενός όπλου. Στοιχειωτός είναι αυτός που αποτελείται απο στοιχεία. Στοιχειωτό όπλο συνεπώς είναι το όπλο που αποτελείται απο επιμέρους στοιχεία. Δομοστοιχειωτό όπλο τι στον Άδη είναι, το όπλο που αποτελείται απο στοιχεία μιας δομής η οποία δομή είναι το όπλο? Μόνο οι Γερμαναράδες μιλάνε έτσι!

  Αυτά :p

  Ελπίζω το Ραφαλάκι να κάνει τίποτα νέες εξαγωγούλες 🙂

  1. με τα δομοστοιχειωτα, τις τηλεομοιοτυπίες και τους τόνους καταντήσαμε τη γλώσσα δύσχρηστη.

   Δύσχρηστη γλώσσα= κίνδυνος για εξαφάνιση της

   τόνους δεν βάζω, τους βάζει το σύστημα, τηλεομοιοτυπία δεν λέω, λέω φαξ, ηλεκτρονική αλληλογραφία δεν λέω αλλά λέω ιμειλ

   αυτά από εμένα

   1. Κώστα όσον αφορά τους τόνους, τα Ελληνικά καλύπτουν μεγάλο χρονικό εύρος και ο τόνος έχει σημασία, ειδικά για το ύφος. Μπορείς πχ να πεις Λουσιτανός ή Λουσιτάνος. Και προσωπικά δεν θέλω να έρθει κανένας να μου πει πως «πρέπει» να την τονίζω, τονίζεται και με τους δύο τρόπους και θέλω να εξακολουθώ να έχω αυτή την ελευθερία.
    Για λέξεις όπως ιμέηλ και φαξ κλπ κι εγώ αυτές χρησιμοποιώ. αλλά επι της αρχής διαφωνώ. Το δικό μου κριτήριο είναι οι νεοεισερχόμενες λέξεις να εντάσσονται στο κλιτικό σύστημα. Θα μου πεις, η τηλεομοιοτυπία που εντάσσεται είναι καλύτερη? Όχι, όλες αυτές οι μπαμπινιώτιες λέξεις που σαν μόνο σκοπό έχουν να αναδύουν ένα «άρωμα» δήθεν αρχαιοπρέπειας πράγματι σκοτώνουν την γλώσσα. Σε αυτό έχεις δίκιο.

   2. Είναι γνωστό, κατ’ αρχάς, ότι οι αρχαίοι Έλληνες έγραφαν σε συνεχή (χωρίς κενά διαστήματα) μεγαλογράμματη γραφή, στην οποία δεν δηλώνονταν οι τόνοι. (H μικρογράμματη γραφή, αρκετά εξελιγμένη, εμφανίζεται μόλις τον 9ο αι. σε βυζαντινά χειρόγραφα βιβλία, ο εξελιγμένος δε τύπος της φανερώνει ότι η χρήση της θα άρχισε τουλάχιστον έναν αιώνα πριν). Οι τόνοι ως σημεία (τονικά σημάδια) επινοούνται μόλις στους χρόνους τής Κοινής, τον 2ο π.Χ. αι. Όπως γίνεται σήμερα ευρύτερα δεκτό, περί το 200 π.Χ. ο περίφημος Αλεξανδρινός γραμματικός Αριστοφάνης ο Βυζάντιος επινόησε και πρωτοχρησιμοποίησε, ακανόνιστα αρχικώς, τους τόνους και τα πνεύματα για τη διάκριση κυρίως ομόγραφων τύπων που διαφοροποιούνταν μόνο τονικώς ή με την παρουσία δασέος πνεύματος (νόμος : νομός, ποιῆσαι : ποιήσαι, ὅρος : ὄρος, ἥ : ἤ).
    Με την πάροδο όμως τού χρόνου, όσο υποχωρούσε η διάκριση τής προσωδίας και των τόνων (με παράλληλη σίγηση τού δασέος πνεύματος), τα τονικά σημεία (και τα πνεύματα) προσλάμβαναν λειτουργική, δηλαδή πληροφοριακή και διαφοροποιητική σημασία. Έτσι, αφού εν τω μεταξύ συστηματοποιήθηκε το τονικό σύστημα με τις μελέτες των Αλεξανδρινών γραμματικών, ιδίως τού Ηρωδιανού (περ. 200 μ.Χ.), από τον 2ο-3ο μ.X. αι. άρχισαν να δηλώνονται, κατά κανόνα, οι τόνοι στα φιλολογικά κυρίως κείμενα. Ας μην ξεχνούμε ότι την περίοδο αυτήν σημειώνεται άνθηση των φιλολογικών (γραμματικών) σπουδών, που ενισχύεται από το αττικιστικό κήρυγμα τής επιστροφής στον κλασικό λόγο, δηλαδή στα παλαιότερα φιλολογικά κείμενα, των οποίων η προσέγγιση και εκμάθηση διευκολύνεται σημαντικά ―ιδίως ως προς το μέτρο― με τη δήλωση των τόνων που υποδηλώνουν και την προσωδία των λέξεων. Ακόμη, οι τόνοι στους χρόνους αυτούς διευκολύνουν τα πλήθη των ξένων (Ρωμαίων, Αιγυπτίων κ.ά.) που μαθαίνουν την Ελληνική ως ξένη γλώσσα και για τους οποίους τα τονικά σημεία χρησιμεύουν ―όπως και σήμερα― κυρίως για τη δήλωση τής θέσης τού τόνου.https://www.babiniotis.gr/dimosieumata/glossika-themata/303-ti-gnorizoume-gia-tous-tonous-ton-lekseon-tis-ellinikis

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.