Τζιμπουτί: Πύργος γαλλικού AML 90 επι αμερικανικού MRAP Cougar σε στρατιωτική παρέλαση

Παράλληλα με τις υπόλοιπες ενδιαφέρουσες εγχώριες μετατροπές που πραγματοποιήθηκαν στο Τζιμπουτί όπως επίσης και σε άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής, τουλάχιστον ένα αμερικανικής κατασκευής όχημα MRAP (Ανθεκτικό σε Νάρκες – Προστατευόμενο από Ενέδρες) Cougar εντοπίστηκε με έναν γαλλικής κατασκευής πύργο AML-90. Ένα παλιό σύστημα που μολαταύτα επιδεικνύει την αδιάκοπη αποτελεσματικότητα του οπλισμού του στην εγχώρια χρήση.

Το 4Χ4 Cougar H είναι ένα τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού της κατηγορίας MRAP (Ανθεκτικό σε Νάρκες – Προστατευόμενο από Ενέδρες). Το Cougar έχει σχεδιαστεί και κατασκευάζεται από την αμερικανική εταιρεία Force Protection, πλέον μια θυγατρική της General Dynamics. Το Cougar μπορεί να διαμορφωθεί για να εκτελεί ποικιλία επιχειρησιακών απαιτήσεων. Το όχημα μπορεί να υπηρετήσει ως ενα ανθεκτικό στις νάρκες όχημα μεταφοράς προσωπικού, ειδικό όχημα απόκρισης επιβολής του νόμου, πλατφόρμα όπλων ή συνοδευτικό προστατευτικό όχημα. Το Cougar είναι εξοπλισμένο με πολλαπλών σημείων, αγωνιστικού τύπου ζώνες, οπότε αν το όχημα αυτό ανατραπεί κατά 360 μοίρες, οι επιβάτες στο εσωτερικό του θα αποφύγουν τους τραυματισμούς. Το 4Χ4 Cougar Η μπορεί να μεταφέρει έξι επιβάτες με εξοπλισμό μάχης και μπορεί να διαμορφωθεί για αποστολές Διοίκησης και Ελέγχου, EOD, Περιπολίες, Υποστήριξη Οχηματοπομπών, Προκεχωρημένη Παρατήρηση, Αναγνώριση, Απομάκρυνση Ασθενών/Τραυματιών (MED-EVAC) κ.α. Το όχημα είναι στην παραγωγή από το 2002. Αρκετές εκατοντάδες από αυτά τα οχήματα είναι σε υπηρεσία με τις Ένοπλες Δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ). Άλλες χώρες που διαθέτουν το Cougar MRAP και τις εκδόσεις του είναι ο Καναδάς, το Ιράκ, η Ιταλία, η Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Το Cougar χρησιμοποιείται επίσης από τον βρετανικό Στρατό με το όνομα Ridgeback.

Το Panhard AML (automitrailleuse légère ή ελαφρύ θωρακισμένο όχημα) είναι ένα γρήγορο, μεγάλης αυτονομίας και σχετικά φθηνό τεθωρακισμένο όχημα πρώτης γενιάς με εξαιρετικές ικανότητες αναγνώρισης. Σχεδιασμένο επί ενός μικρού, ελαφρά θωρακισμένου 4Χ4 αμαξώματος, ζυγίζει περίπου 5,5 τόνους, έτσι είναι πολύ ελαφρύτερο από ένα άρμα μάχης. Από το 1959, τα AML έχουν εξαχθεί σχεδόν σε πέντε ηπείρους, αρκετές εκδόσεις του παρέμειναν σε συνεχή παραγωγή για μισό αιώνα. Αυτά τα οχήματα έχουν χρησιμοποιηθεί από πενήντα τέσσερις κυβερνήσεις και άλλες οντότητες παγκοσμίως, συμμετέχοντας σε πραγματικές μάχες.

AML-90 του Τζιμπουτί

Το AML θεωρούνταν ως ένα από τα πιο βαριά οπλισμένα ανιχνευτικά οχήματα, εξοπλισμένο με το ραβδωτό πυροβόλο DEFA D921 90 χλστ (3,54 in) που βάλλει συμβατικά υψηλής εκρηκτικότητας και διατρητικά βλήματα ή με έναν οπισθογεμή όλμο 60 χλστ (2,36 in) με 53 βλήματα και δίδυμα πολυβόλα MAS AA-52 NF-1 των 7,5 χλστ με 3800 φυσίγγια, όλα τοποθετημένα στον πύργο σε παράλληλη διάταξη πάνω στον πύργο. Σε αυτήν τη διαμόρφωση, θεωρείται ισάξιο με τα δεύτερης γραμμής και παλιότερα άρματα μάχης. Τα AML έχουν εμφανιστεί κυρίως στην Αγκόλα, το Ιράκ και το Τσαντ, όπως επίσης και στον εμφύλιο πόλεμο του Λιβάνου μεταξύ 1975 και 1990. Μια γαλλική εταιρεία εμπορεύεται ακόμα ανακατασκευασμένα παλιά οχήματα του γαλλικού Στρατού αλλά η προέλευση του πύργου που εντοπίστηκε στο Τζιμπουτί είναι άγνωστη.

Επίσης γνωστό ως AML D-90 Lynx, το AML-90 Lynx είναι ένα βαριά αναβαθμισμένο και εκσυγχρονισμένο AML-90 εξοπλισμένο με σύγχρονο πύργο και αποστασιόμετρο. Όπως το H-90, ο πύργος του D-90 Lynx διαθέτει στα δεξιά το ίδιο D921 πυροβόλο των 90 χλστ και ένα συζυγές πολυβόλο 7,62 χλστ στα αριστερά. Ο κυρίως οπλισμός διέθετε βελτιωμένο σύστημα ανύψωσης και μπορούσε να κινηθεί καθ’ ύψος απο -8 έως +35 μοίρες. Άλλες τροποποιήσεις περιελάμβαναν την αντικατάσταση της μονάδας οπτικών σκοπευτικών με τα συνδυασμένα σκοπευτικά ημέρας/νύχτας TJN2-90. Τα νέα σκοπευτικά σχεδιάστηκαν γύρω από ένα κανάλι ενίσχυσης φωτός με αυτόματο έλεγχος απολαβής (AGC) για να επιτραπεί η σκόπευση στο σκοτάδι χωρίς την ανάγκη τεχνητού φωτισμού και είχε βεληνεκές περίπου 2 χλμ (1,2 μ.). Μπορούσαν να εξοπλιστούν με επιπρόσθετα χαρακτηριστικά όπως συστήματα αντιστάθμισης κλίσης και ταχυμετρίας για οριζόντια και κεκλιμένη σκόπευση. Επίσης, με το AML-90 Lynx για τους εξαγωγικούς πελάτες, προσφέρονταν και ένα άλλου είδος σκοπευτικό, συμπεριλαμβανόμενου του ίδιου πακέτου νυχτερινής παρατήρησης CANASTA και της ηλεκτρονικής σουίτας όπως προσαρμόστηκε στο AMX-10RC. Το σύστημα CANASTA περιελάμβανε κάμερα χαμηλού φωτισμού και μονάδες οθονών για τον πυροβολητή και τον αρχηγού του AML, μαζι με έναν κινούμενο ηλεκτρονικό νηματόσταυρο με δυνατότητα της δυναμικής εκτροπής με τον υπολογισμό της γωνιακής ταχύτητας του πυροβόλου. Αυτό αντιστάθμισε κάπως την χαμηλή πιθανότητα προσβολής από το πρώτο βλήμα 90 χλστ σε μεγάλη απόσταση, επιτρέποντας την αυτόματη εμπλοκή κινούμενων στόχων.

Απόδοση/Μετάφραση απο το ArmyRecognition.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

4 Απαντήσεις

    1. Αυτή η μετατροπή είχε γίνει προ ετών, όπως και η τοποθέτηση πύργου από AML-90, που υπέστη ζημιές σε ατύχημα, επί BTR-60PB. Κατά σύμπτωση, στην Υεμένη (προ 2015) εθεάθησαν BTR-60PB με πύργους από AML-90, και AML-90 με πύργους από BTR-60PB… αλλαξοπυργιές….

  1. «Ο κυρίως οπλισμός διέθετε βελτιωμένο σύστημα ανύψωσης και μπορούσε να κινηθεί καθ’ ύψος απο -8 έως +35 μοίρες.»
    Διόρθωση,ἡ ανύψωση είναι -8 έως +15 μοίρες.
    Μου ἐκανε εντύπωση τέτοια ανύψωση σε τόσο μικρό πύργο,και το κοίταξα.

  2. Ενδιαφέρον επίσης είναι το γεγονός ότι τα IVECO Puma φέρουν κινεζικής προέλευσης οπλισμό – βαρέα πολ/λα W85 ή πολυβόλα βομβίδων QLZ-87.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.