Γαλλία: Ο Στρατός παρέλαβε το πρωτο VBMR Griffon

Κατά τη διάρκεια τελετής στις εγκαταστάσεις της Nexter, στην Σατορί, στο διαμέρισμά Ιβελίν, την 4η Ιουλίου, ο γαλλικός Στρατός παρέλαβε το πρώτο θωρακισμένο πολλαπλών ρόλων όχημα VBMR Griffon.

Κατά την τελετή, η Φλοράνς Παρλί, η υπουργός ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας, ανακοίνωσε ότι θα παραγγελθούν 150 επιπλέον οχήματα VBMR Griffon, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό που θα παραδοθεί στον Στρατό, έως το 2030, στις 1872 μονάδες.

Σύμφωνα με την σύμβαση, συνολικά 92 οχήματα θα παραδοθούν στον Στρατό εντός του 2019. Η Παρλί πρόσθεσε οτι ο ρυθμός παραδόσεων θα αυξηθεί ώστε το 50 τοις εκατό των οχημάτων του προγράμματος να παραδοθεί στον Στρατό μέχρι το 2025.

https://youtu.be/gAzmPYXs53I

Το Griffon ειναι ένα πολλαπλών ρόλων θωρακισμένο όχημα (Véhicule Blindé Multi-Rôle, VBMR) που αναπτύχθηκε για τον γαλλικό Στρατό στο πλαίσιο του προγράμματος Scorpion μαζί με το όχημα μάχης και αναγνώρισης EBRC Jaguar (Engin Blindé de Reconnaissance et de Combat, EBRC). Τα δύο οχήματα διαμοιράζονται 70 τοις εκατό των εξαρτημάτων τους και εξελίσσονται από την κοινοπραξία των εταιρειών Nexter, Thales και Renault Trucks Defense.

Το VBMR Griffon βασίζεται πάνω σε 6Χ6 αμάξωμα εμπορικού φορτηγού παντός εδάφους και μπορεί να μεταφέρει μέχρι οχτώ Στρατιώτες πεζικού. Θα αντικαταστήσει τον γερασμένο στόλο 4Χ4 τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού VAB (Véhicule de l’Avant Blindé), το οποίο ειναι σε υπηρεσία απο το 1976.

Το Griffon ειναι εξοπλισμένο με τηλεχειριζόμενο σταθμό όπλων και μπορεί να οπλιστεί είτε με πολυβόλο 12,7 χλστ ή 7,62 χλστ, ή αυτόματο ταχυεκτοξευτήρα βομβίδων 40 χλστ. Η προσθήκη δύο αντιαρματικών καθοδηγούμενων πυραύλων MMP ειναι προαιρετική. Οχτώ εκτοξευτές για καπνογόνες βομβίδες ειναι τοποθετημένοι στον τηλεχειριζόμενο σταθμό όπλων, ο οποίος επίσης περιλαμβάνει ακουστικό σύστημα εντοπισμού ελεύθερου σκοπευτή.

Το όχημα διαθέτει σύστημα υπερπίεσης για να διατηρεί σταθερή υπερπίεση στο διαμέρισμα προσωπικού για τις χημικές, βιολογικές και ραδιολογικές απειλών. Το Griffon είναι εξοπλισμένο με σύστημα κλιματισμού για την υπηρεσία σε θερμά κλίματα.

Αυτη την στιγμή έχουν σχεδιαστεί έξι εκδόσεις του Griffon, με τέσσερις από αυτές (τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικου, σταθμός διοίκησης, ασθενοφόρο και προκεχωρημένος παρατηρητής πυροβολικού) να έχουν παραγγελθεί στην πρώτη παρτίδα. Πέρυσι, η Nexter και μια άλλη εταιρεία, η Texelis, κέρδισαν σύμβαση για την παράδοση της 4Χ4 έκδοσης του VBMR Griffon στον γαλλικό Στρατό.

Πρόσφατα το Βέλγιο παρήγγειλε 60 θωρακισμένα οχήματα EBRC Jaguar και 382 VBMR Griffon. Τα νέα οχήματα θα αντικαταστήσουν τα ΤΟΜΠ Piranha IIIC, αναγνωριστικά οχήματα Pandur I και οχήματα πεζικού Dingo 2 του βελγικού Στρατού και θα εισέλθουν σε υπηρεσία μεταξύ 2025 και 2030.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.