Future Soldier Vision μέρος 2º

Απο Βασίλης Καραβίδας

Διαβάστε εδώ το 1º μέρος του Future Soldier Vision

Μετά την εμπειρία της εμπλοκής στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, όπου οι πεζοί στρατιώτες ήταν αναγκασμένοι να μεταφέρουν φόρτους που ορισμένες φορές ξεπερνούσαν τα 60 κιλά, ο Βρετανικός στρατός αποφάσισε να μελετήσει σοβαρά το θέμα του ατομικού εξοπλισμού του προσωπικού του.

Ακόμη και εν μέσω συνεχόμενων αναπτύξεων του προσωπικού και επιχειρήσεων, κατάφερε να αντικαταστήσει αρχικά τα παλαιά ατομικά υλικά (όπως το αντιβαλιστικό γιλέκο Osprey Mk3 και το κράνος Mk6 – το οποίο είχε εισαχθεί σε υπηρεσία μόλις το 2005), με νέα σύγχρονης σχεδίασης υποδείγματα, ενώ οι ανάγκες που εξέφραζαν κατά διαστήματα οι στρατιώτες για υλικά που θα κάλυπταν συγκεκριμένες ανάγκες, καλύπτονταν μέσω της «ελαστικής» διαδικασίας UOR (Urgent Operation Requirements), που φρόντιζε ώστε το απαραίτητο υλικό να φθάνει τάχιστα στους τελικούς αποδέκτες. Η πλειονότητα των υλικών που αποκτήθηκαν με αυτή τη διαδικασία, ήταν τα αποκαλούμενα COTS (Commercial Off The Self), υλικά δηλαδή που κυκλοφορούσαν στο εμπόριο και κάλυπταν επαρκώς την ανάγκη για την οποία αποκτήθηκαν, χωρίς να είναι απαραίτητο να καλύπτουν συγκεκριμένες υπηρεσιακές προδιαγραφές.

Κύριος παράγοντας για κάθε αλλαγή στο σύνολο του εξοπλισμού, ήταν φυσικά το βάρος. Μπορεί να θεωρούμε το βάρος ως ένα παράγοντα που για την εξάλειψη του αρκεί η υιοθέτηση απλά ελαφρύτερων υλικών (εξαρτώμενων βεβαίως από την υπάρχουσα τεχνολογία), αλλά ουσιαστικά αποτελεί μόνο ένα μέρος της όλης εξίσωσης. Η μεταφορά αυτού του βάρους και η κατανομή του αναλόγως των επιχειρησιακών αναγκών, μπορούν να μειώσουν ή να αυξήσουν τον αντίκτυπο. Μπορεί να ακούγεται αστείο, αλλά η σκωπτική ρήση πως «είμαστε φορτωμένοι με 50 κιλά ελαφρού εξοπλισμού» είναι πάντα εύστοχη.

Το πρόβλημα. Βρετανοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν, δέχονται βοήθεια απο τους συντρόφους τους για να μπορέσουν να σηκωθούν. Σε πολλές περιπτώσεις, το βάρος που μετέφεραν, ξεπερνούσε τα 60 κιλά.

Ξεκινώντας λοιπόν την έρευνά τους, οι Βρετανοί ανέπτυξαν αρχικά το Πρόγραμμα Payne (Project Payne), βλέποντας τις δραματικές επιπτώσεις της αύξησης του βάρους κατά τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν. Το πρόγραμμα Payne, παραβλέποντας την ομοιότητα στην εκφορά του λόγου με την λέξη «pain – πόνος», πήρε το όνομα του από τον τυφεκιοφόρο (Fusilier) Tomas Payne, του 6th Royal Welch Fusiliers κατά τον Β’ΠΠ. Πρότεινε μια κλιμακωτή και αρμόζουσα προσέγγιση, τόσο στην ισχύ πυρός της ομάδος μάχης, όσο και στον ατομικό φόρτο κάθε μέλους της. Σε ότι αφορά τον μεταφερόμενο φόρτο, έκανε διάκριση σε πέντε (5) επίπεδα :

1. Άμεσο Επίπεδο 1 (Immediate Level 1 [IL1]) – Περιλαμβάνει μόνο το αντιβαλιστικό γιλέκο
2. Άμεσο Επίπεδο 2 (Immediate Level 2 [IL2]) – Περιλαμβάνει τη ζώνη μάχης (συνηθέστερα την εξάρτυση)
3. Άμεσο Επίπεδο 3 (Immediate Level 3 [IL3]) – Περιλαμβάνει τον σάκος ημέρας (daysack – σακίδιο περιπόλου)
4. Επίπεδο Υποστήριξης 1 (Support Level 1 [SL1]) – Ο σάκος μακράς διημέρευσης (bergin)
5. Επίπεδο Υποστήριξης 2 (Support Level 2 [SL2]) – Σάκος ιματισμού (το γνωστό μας «λουκάνικο»)

 

Επι του παρόντος δεν θα αναλύσουμε περαιτέρω το πρόγραμμα Payne. Απλά θα πούμε πως πρόκειται για μια ιδιοφυής προσέγγιση που καθορίζει τη μεταφορά συγκεκριμένου φόρτου κατά τα διαφορετικά στάδια μιας επιχείρησης, επιτρέποντας στις διοικήσεις να σχεδιάζουν πιο αποδοτικά τον ατομικό φόρτο λαμβάνοντας υπόψη και τον λησμονημένο από πολλούς παράγοντα ΑΕΚΕΔ…

Ασφαλώς όμως, στα πλαίσια της καλώς εννοούμενης τυποποίησης, η οποία θα συμπίεζε και το κόστος σε μια οικονομική κατάσταση παγκοσμίως δυσχερέστατη, κρίθηκε επιβεβλημένη η μελέτη και ο σχεδιασμός για την απόκτηση συνόλων ατομικού εξοπλισμού που θα πληρούσαν συγκεκριμένες προδιαγραφές και θα εξόπλιζαν το σύνολο του προσωπικού. Έτσι, γεννήθηκε το πρόγραμμα Virtus, μια εμπεριστατωμένη προσπάθεια του Βρετανικού Υπουργείου Αμύνης, σε συνεργασία με ιδιωτικές εταιρίες και Κυβερνητικούς οργανισμούς. Το Virtus, παρά την αρνητική κριτική που έλαβε από μια μερίδα του προσωπικού (αναφορικά με τη σχεδίαση τουλάχιστον και όχι την απόδοση), εισήγαγε ένα νέο φορέα αντιβαλιστικών πλακών (plate carrier), νέο κράνος, νέα σακίδια και άλλα υλικά.

Με τις χορηγήσεις των υλικών του προγράμματος Virtus να έχουν ξεκινήσει εδώ και 2 χρόνια, το ανήσυχο πνεύμα της στρατιωτικής ηγεσίας συνέχισε τις νοητικές διεργασίες. Με το βλέμμα σταθερά στο μέλλον δεν ήταν δυνατό να παραβλεφθούν οι μελλοντικές συγκρούσεις και τα υλικά που θα απαιτούντο για να επικρατήσει ο Βρετανικός στρατός σε αυτές.

Έτσι, από το 2015, γεννήθηκε το πρόγραμμα Future Soldier Vision, μια προσπάθεια να μελετηθεί και να αναπτυχθεί το ατομικό υλικό του πεζού στρατιώτη στο έτος 2025. Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια του Υπουργείου Αμύνης, στάθηκε μια πληθώρα κυβερνητικών και μη οργανισμών. Συγκεκριμένα, υπό την επίβλεψη του Defence Science and Technology Laboratory (Dstl), με το FSV ασχολούνται το Βασιλικό Κολέγιο Τέχνης (Royal College of Art), οι εταιρίες Revision και Source που κατασκευάζουν τα υλικά του προγράμματος Virtus (σε συνεργασία με περίπου 25 υποκατασκευαστές σε όλα τα πλάτη και μήκη της Γης), η εταιρία SEA – Systems Engineering and Assessment Ltd (που σχεδιάζει το λογισμικό επικοινωνιών και C4I του προγράμματος) και η εταιρία Qioptiq που κατασκευάζει οπτικά τόσο για τον οπλισμό όσο και τα υποσυστήματα C4I.

Το νέο πρόγραμμα, εστιάζει σε τρεις βασικούς τομείς :

1. Ένα ελαφρύτερο φόρτο μάχης με νέα και πιο ελαφρά θωράκιση
2. Ένα νέο σύνολο ιματισμού μάχης
3. Την ενσωμάτωση όλων των νέων τεχνολογιών στα συστήματα του στρατιώτη

Αναφορικά με την πιο ελαφρά θωράκιση σώματος, ήδη το Υπουργείο Άμυνας σε συνεργασία με την Dstl, έχει παραδεχθεί πως ένας πιο ελαφρύς θώρακας, που θα κάνει χρήση νέων τεχνολογιών, ίσως να είναι καταλληλότερος για χρήση σε περιβάλλοντα που η εκτίμηση κινδύνου από πυρά φορητών όπλων είναι χαμηλή. Μια μείωση της τάξης των 2 κιλών με τη χρήση σύνθετων πλακών θωράκισης, θα είναι το μεγαλύτερο βήμα εδώ και δεκαετίες στη μείωση του συνολικού βάρους.

Λαμβάνοντας υπόψη πως το βάρος του φόρτου πολλαπλασιάζεται από τη μεταφορά πυρομαχικών για τα ομαδικά όπλα και ξηρών στοιχείων για ασυρμάτους και συσκευές, ήδη μελετώνται προτάσεις για την υιοθέτηση «τηλεσκοπικών» πυρομαχικών χωρίς κάλυκα (μια παλιά ιδέα της Γερμανικής H&K όταν παρουσίασε το επαναστατικό τυφέκιο G11), αλλά και εγκατάστασης στην ατομική θωράκιση ή στον ιματισμό, συσκευών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (όπως το Broadsword της BAe) που επιπλέον θα μπορούν να φορτίζουν ασύρματα τις διάφορες συσκευές και Σ/Α.

Το Βασιλικό Κολέγιο Τέχνης παρουσίασε σχετικά πρόσφατα ενδιαφέρουσες προτάσεις για το νέο σύνολο ιματισμού μάχης. Πέρα από τις τυπικές βελτιώσεις, όπως νέα πατρόν για την κατασκευή στολών που θα φέρονται άνετα από το χρήστη και θα επιτρέπουν απρόσκοπτες κινήσεις, με ελάχιστες ραφές και υλικά που επιτρέπουν ταχύτερο στέγνωμα και αντοχή στην πλύση, γίνονται προσπάθειες μέσω του Κέντρου Επιστημονικής Μελέτης Υλικών (Materials Science Research Centre) του Κολεγίου για την ανάπτυξη υφασμάτων 4-stretch με χαρακτηριστικά υλικών PCM (phase-change material) και ανάπτυξη αθόρυβου Velcro (το γνωστό μας χριτς-χρατς).

Τα υλικά PCM έχουν την ιδιότητα απορρόφησης ή αποβολής θερμοκρασίας, προκειμένου να διατηρήσουν σταθερά θερμοκρασιακά επίπεδα. Κατά την στερεή τους φάση, όταν δεχθούν μεγάλα θερμικά φορτία, τα απορροφούν μέχρι ενός συγκεκριμένου σημείου, όπου και ξεκινούν να συμπεριφέρονται ως ρευστά. Το σημείο αυτό είναι μοναδικό για κάθε υλικό και εκφράζεται από την λεγόμενη ενθαλπία, το άθροισμα της εσωτερικής ενέργειας ενός σώματος και του γινομένου της εσωτερικής πίεσης επί του όγκου που καταλαμβάνει μια ουσία. Κατά τη φάση της ‘’υγρής’’ μορφής, το υλικό θα απορροφήσει μεγάλα θερμικά φορτία χωρίς το ίδιο να υφίσταται αλλαγές στη δική του θερμοκρασία, προσδίδοντας έτσι μια αίσθηση δροσιάς.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.