Γράφει ο Θοδωρής Πρέκας

Το G3 στις παραλλαγές του A3 και Α4 είναι το επίσημο τυφέκιο όλων των κλάδων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και έχουν κατασκευαστεί πάνω από 500 χιλιάδες για την κάλυψη των αναγκών.

Είναι ένα γενικώς χαρακτηριζόμενο πολύ καλό τυφέκιο μάχης με τα υπέρ του και τα κακά του, στις ΕΔ δυστυχώς απέκτησε «κακή» φήμη κυρίως λόγω της εργονομίας του μη ιδιαίτερα φιλικής προς τον χρήστη και το βάρος του, αλλά , ήταν και απόρροια της γενικότερης έλλειψης επαρκούς εκπαίδευσης και ενασχόλησης όχι μόνο των στρατιωτών αλλά και των στελεχών ώστε να το «συνηθίσουν» και να το «δουλέψουν» ώστε να το εκτιμήσουν , οι εκούσιες αλλά και ακούσιες συγκρίσεις με τυφέκια και αραβίδες άλλων τύπων και στρατών από τις ταινίες βιντεοπαιχνίδια και εικόνες δεν βοήθησαν και πολύ την κατάσταση αφού μπροστά τους πάντα έμοιαζε με τον φτωχό παρακατιανό συγγενή.

5/ 42 Σύνταγμα Ευζώνων Καλύμνου – Μετεκπαίδευση εφεδρείας. (© ΓΕΣ)

Σκοπός του άρθρου είναι να δείξει ότι το G3 μπορεί να γίνει καλύτερο χωρίς μηχανικές παρεμβάσεις και κυρίως χωρίς μεγάλο κόστος , στην χώρα μας , ελαχιστοποιώντας τα προβλήματα του που το καθιστούσαν δύσχρηστο και «φτωχό».

Καταρχάς το G3 χαρακτηρίζεται ως τυφέκιο μάχης (battle rifle) και όχι ως τυφέκιο εφόδου (assault rifle) όπως η οικογένεια ΑΚ47 η Μ16 … Προσωπική μου άποψη είναι ότι το G3 έχει πολλά χρόνια ακόμα υπηρεσίας , θεωρώ το διαμέτρημα του ιδανικό για το κλασσικό συμβατικό είδος πολέμου που θα έχουν να αντιμετωπίσουν οι ΕΔ με αντίπαλο τις Τουρκικές αντίστοιχες που δεν θα έχει σε καμιά περίπτωση σχέση με επιχειρήσεις τύπου Αφγανιστάν όπως και ο Έλληνας στρατιώτης δεν έχει σχέση με τον αντίστοιχο αμερικάνο η κάποιας άλλης χώρας . Στην Τουρκία είχε κατασκευαστεί το ΗΚ33 σε διαμέτρημα 5.56 αλλά μετά από παραγωγή 80 χιλιάδων τεμαχίων αυτή τερματίστηκε (αυτά δόθηκαν σε ειδικές και επίλεκτες μόνο μονάδες του στρατού και της στρατοχωροφυλακής ), στην συνέχεια είχε παρουσιαστεί ένα αντίγραφο του ΗΚ416 ως αντικαταστάτης του G3 επίσης σε 5,56 , το πρόγραμμα τερματίστηκε λόγω του ότι δεν θεωρήθηκε επαρκές και τώρα σχεδιάζεται νέο σε διαμέτρημα 7,62Χ51 που θα το αντικαταστήσει .

Φωτογραφία απο την επιχειρησιακή εκπαίδευση του προσωπικού της XVI Μ/Κ ΜΠ. (ΓΕΣ)

Ευχής έργο θα ήταν να μπορούσε να αντικατασταθεί από ένα πιο σύγχρονο αλλά με τις σημερινές συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολο , εξάλλου μιλάμε για ποσότητες μερικών εκατοντάδων χιλιάδων, για τεράστιες ποσότητες ανταλλακτικών φυσιγγίων παρελκομένων εργαλείων που ανεβάζουν κατά πολύ το κόστος , δεν είναι απλώς το τυφέκιο, έπειτα υπάρχει η εφεδρεία που πρέπει να εκπαιδευθεί επίσης , εκτός και αν στην ίδια υπομονάδα θα συνυπάρχουν δυο διαφορετικά τυφέκια με δυο διαφορετικά διαμετρήματα όταν κληθούν έφεδροι να τις συμπληρώσουν , η εκπαίδευση τους επί του πεδίου χωρίς βολές εν μέσω κρίσης μάλλον θα είναι δύσκολη και ανεπαρκής … Υπάρχουν άρα πολλά θέματα και δεν είναι τόσο απλό. Δική μου άποψη είναι η δημιουργία ενός εκσυγχρονισμένου μοντέλου με μικρό κόστος και μαζική παραγωγή που θα αποτελέσει το μεταβατικό στάδιο μέχρι την καλυτέρευση των οικονομικών συνθηκών, την καταστάλαξη των διεργασιών διεθνώς σχετικά με το διαμέτρημα (που είναι πια σε τέλμα λόγω και της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και κυρίως στις ΗΠΑ που συνήθως τρέχει τέτοια προγράμματα) παρέχοντας ένα πιο σύγχρονο τυφέκιο από το τωρινό.

Έτσι οι μετασκευές που θα προτείνω θα είναι πάνω στο τρίπτυχο

 • Εργονομία -Λειτουργικότητα
 • Σκόπευση
 • Βάρος

Εργονομία – Λειτουργικότητα

Στο θέμα εργονομίας το πρώτο μέρος είναι το κοντάκιο , φτωχά κατασκευασμένο, τραγικά συμβατικό , που δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στον σκοπευτή κατά την ανάκρουση και δυσανάλογα βαρύ …. Η λύση είναι η αντικατάσταση του με ένα πιο λειτουργικό σύγχρονο και πιο ελαφρύ.

Πρώτη πρόταση είναι το «σπαστό» λεγόμενο κοντάκιο , προσφέρει μείωση του μήκους άρα ευκολότερη μεταφορά είτε πεζή είτε σε ΤΟΜΠ η ελικόπτερο , ελαφρώς μικρότερο βάρος λόγω επιβάρυνσης από το βάρος του ενσωματωμένου μηχανισμού και με ένα «μαξιλαράκι» βοηθάει τα μέγιστα τον σκοπευτή στην πιο άνετη σκόπευση.

Πτυσσόμενο κοντάκιο

Πτυσσόμενο κοντάκιο

Όμως απαιτείται αντικατάσταση όλου του συγκροτήματος του κοντακίου μαζί με το εμπρόσθιο μεταλλικό στέλεχος εκτός των μηχανικών μερών λόγω του ενσωματωμένου μηχανισμού που διαθέτει.

Σπαστό κοντάκιο.

Σπαστό κοντάκιο.

Δεύτερη πρόταση είναι το κοντάκιο τύπου AR που χρησιμοποιείται πια ευρέως σε όλο και περισσότερους τύπους τυφεκίων και αραβίδων ανά τον κόσμο , παλιών και καινούργιων, από μετασκευές έως νέες κατασκευές.

Κοντάκιο AR

Κοντάκιο AR

Προσφέρει επίσης περιορισμό μήκους όμως αρκετά μικρότερο από ότι το «σπαστό» αλλά έχει το μεγάλης σημασίας χαρακτηριστικό της ρύθμισης από τον στρατιώτη του μήκους του ανάλογα το πως τον βολεύει καλύτερα κατά την σκόπευση αφού διαθέτει αντίστοιχες θέσεις 3 έως 6 σημείων , επίσης είναι πολύ πιο ελαφρύ ενώ μπορεί να διαθέτει και αποσβεστήρα ανάκρουσης.

Αντικαθίσταται μόνον το πλαστικό κύριο μέρος και τοποθετείται στην θέση του «σωλήνας» (από υψηλής αντοχής αλουμίνιο) που αποτελεί τον κορμό του κοντακίου τύπου AR χωρίς να χρειάζεται να αντικατασταθεί κάποιο μεταλλικό μέρος κάνοντας το πολύ οικονομικότερο αλλά και πολύ ευκολότερη την όλη διαδικασία παραγωγής.

Κοντάκιο

Κοντάκιο

Ολοκληρωμένο με το κοντάκιο

Ολοκληρωμένο με το κοντάκιο

Η πρώτη μέθοδος παρόλα τα πλεονεκτήματα της είναι ακριβότερη , απαιτεί αρκετά κομμάτια και είναι πιο πολύπλοκη σαν κατασκευή ενώ η δεύτερη είναι απλούστερη , φθηνότερη και με μεγαλύτερη ευκολία κατασκευής και οι δύο όμως προσφέρουν πολύ καλύτερη επώμιση και άνεση στον σκοπευτή.

Η πρόταση είναι για αντικατάσταση των κοντακίων και του Α3 αλλά και του Α4 που διαθέτει σιδερένιο αποσπώμενο κοντάκιο που είναι ακόμα βαρύτερο από το πλαστικό και απλώς ακόμα χειρότερο για τον ρόλο του.

Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει τον χειροφυλακτήρα … απλός χωρίς ιδιαίτερη προστασία του χρήστη από την θερμότητα που αναπτύσσεται , που ίσως να μην είναι πρόβλημα στο πεδίο βολής με 5-10 βολές αλλά δεν θα συμβαίνει το ίδιο στην μάχη μετά από μερικές γεμιστήρες , χωρίς να παρέχει ιδιαίτερη σταθερότητα στις βολές αναγκάζοντας τους περισσότερους να προσπαθούν να σταθεροποιήσουν το τυφέκιο κρατώντας το από τον γεμιστήρα.

διαφορά σκόπευσης με κάθετη χειρολαβή και χωρίς

διαφορά σκόπευσης με κάθετη χειρολαβή και χωρίς

Η πρόταση περιλαμβάνει την αντικατάσταση του από έναν διάτρητο για καλύτερο εξαερισμό της κάνης και με μια ράγα picatinny στο κάτω μέρος για προσαρμογή κάθετης χειρολαβής που θα αυξήσει κατά πολύ τον έλεγχο και την σταθερότητα του τυφεκίου στις βολές ακόμα και εκ του ορθίου επηρεάζοντας θετικά την ακριβή σκόπευση αλλά και το κράτημα του στην κίνηση πεζή η κατά την είσοδο και έξοδο από μηχανοκίνητο η ιπτάμενο μέσο.

η διαφορά στον έλεγχο και κράτημα του τυφεκίου και στην ετοιμότητα βολής είναι εμφανής

H διαφορά στον έλεγχο και κράτημα του τυφεκίου και στην ετοιμότητα βολής είναι εμφανής

Στον χειροφυλακτήρα σχεδιασμένο για τα ελληνικά G3 θα μπορούσε να διατηρηθεί η διάταξη που υπάρχει στον τωρινό πλαστικό ώστε να μπορεί να χρησιμοποιείται το ήδη υπάρχον δίποδο που δεν χρειάζεται να αντικατασταθεί.

γερμανικό G3 DMR με πιστολοειδή λαβή από πολυμερές και κάθετη χειρολαβή , από την γενικότερη εικόνα του φαίνεται η σκληρή χρήση καθώς και η αντοχή της λαβής

γερμανικό G3 DMR με πιστολοειδή λαβή από πολυμερές και κάθετη χειρολαβή , από την γενικότερη εικόνα του φαίνεται η σκληρή χρήση καθώς και η αντοχή της λαβής

Τρίτο μέρος είναι το συγκρότημα πιστολοειδούς λαβής … στα ελληνικά G3 είναι ολομεταλλικό με αποσπώμενη λαβή , βαρύ με πρόβλημα διαβρώσεων και μη ιδιαίτερης αντοχής σε χτυπήματα ενώ είναι μη εργονομική και μη φιλική σε αριστερόχειρες.

Σαν πρόταση μετατροπής είναι η αντικατάσταση του και τοποθέτηση του γερμανικού τύπου , κατασκευασμένο από πολυμερές και σχεδιαστικά όμοιο με το αντίστοιχο του G36 , μονοκόμματο συγκρότημα , είναι ελαφρύτερο και μεγαλύτερης αντοχής από το μεταλλικό , σαν συν παρελκόμενο θα μπορούσε να τοποθετηθεί και αμφιδέξιος επιλογέας βολών.

Χειροφυλακτήρες

Πιστολοειδής λαβή. Δεξιά από πολυμερές υλικό!

Για τέλος η αντικατάσταση του απαράδεκτου και χωρίς καμιά λειτουργικότητα αορτήρα με έναν 3 σημείων κρίνεται άκρως απαραίτητη.

Σκόπευση

Η σκόπευση με τα υπάρχοντα σιδερένια σκοπευτικά του G3 θεωρείται πολύ ακριβής και εύκολη , αλλά , αυτό για όσους εξοικειώνονται με αυτά και κάνουν συχνή εξάσκηση , ουσιαστικά ο στρατιώτης προσπαθεί να ευθυγραμμίσει το πίσω σκοπευτικό με το σταθερό εμπρόσθιο υπολογίζοντας στο περίπου το που είναι το σημείο που θα τοποθετήσει την άκρη της ακίδας , και σε έναν έμπειρο σκοπευτή αυτό μπορεί να φαίνεται εύκολο λόγω εξάσκησης σε έναν όμως στρατιώτη με μερικές βολές στην θητεία του αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο και κυρίως χρονοβόρο.

Πολλοί θα έλεγαν ότι σκοπευτικό όπως τύπου red dot η άλλου τύπου θα ήταν ιδανική λύση , συμφωνώ , όμως μιλάμε για μαζικό εξοπλισμό και μετασκευή και η αγορά τέτοιου τύπου σκοπευτικών σε τέτοιες ποσότητες είναι αδύνατη , ακόμα και η κατασκευή τους στην Ελλάδα έχει πολύ μεγάλο κόστος λόγω της πολυπλοκότητας κατασκευής ενώ και η προσπάθεια εκπαίδευσης στρατευσίμων στην χρήση τους δεν θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα λόγω χρόνου και φόβου ζημιών από την χρήση τους (αυτό το βλέπουμε σαν κανόνα στις ΕΕΔ) , εξάλλου για την χρήση τους απαιτούνται μπαταρίες και παρελκόμενα που θα μεγαλώνουν το κόστος κτήσης και χρήσης.

Η λύση που προτείνω είναι ένα φθηνό μαζικής παραγωγής πρότυπο σκοπευτικό υποβοήθησης της σκόπευσης με ταυτόχρονη χρήση και των υπαρχόντων σιδερένιων παρέχοντας έτσι και την εκπαίδευση στην σκόπευση μόνο με αυτά σε περίπτωση που αχρηστευτεί το σκοπευτικό.

Το σκοπευτικό θα είναι συμπαγές με έμφαση στην αντοχή και σκληρή χρήση , καλό θα ήταν να εδράζεται όχι σε ράγα αλλά σε ενσωματωμένη βάση τύπου δαγκάνας και να συγκρατείται όχι με βίδες αλλά με ταχείας ασφάλισης και απασφάλισης διατάξεις για να μην υπάρχει απαίτηση κάποιου ειδικού εργαλείου…

Ασφάλεια

Ασφάλεια

Δεν θα διαθέτει κανένα μηχανικό μέρος και κανένα είδος φωτισμού ώστε να χρησιμοποιεί μπαταρίες , θα έχει εσωτερικά μια «γυάλινη» διάταξη με ενσωματωμένο εντός ένα σταθερό σταυρόνημα σε σχήμα Τ που θα αποτελεί το ενδιάμεσο μέσο.

Σταυρόνημα σε σχήμα "Τ".

Σταυρόνημα σε σχήμα “Τ”.

Από την στιγμή που το προτεινόμενο «ψεύδο-red dot» σκοπευτικό θα παραχθεί με βάση ένα πρωτότυπο που θα δοκιμαστεί και ευθυγραμιστεί σε τυφέκιο που εκ των προτέρων θα έχει ρυθμισμένα τέλεια τα σκοπευτικά του τότε κάθε ένα που θα παράγεται και θα τοποθετείται πάνω σε τυφέκιο από έναν στρατιώτη θα τον βοηθά να ελέγξει και αν χρειάζεται να ευθυγραμμίσει και το εργοστασιακά προρυθμισμένο οπίσθιο σκοπευτικό του χωρίς να χρειάζεται βολές και μετρήσεις , απλώς ρυθμίζοντας το σε σχέση με την ευθεία του σταθερού σταυρονήματος με το επίσης σταθερό εμπρόσθιο στην θέση σκόπευσης των 100 μέτρων.

Έτσι ο σκοπευτής και με τα 3 σκοπευτικά του ήδη πλήρως ευθυγραμμισμένα το μόνο που έχει να κάνει είναι να φέρει το μάτι του στην ίδια ευθεία βάζοντας το κέντρο του Τ του σταυρονήματος στην κορυφή της ακίδας και την οριζόντια στην ευθεία με το οπίσθιο , να «δει» τον στόχο του και να βάλει.

Κλισιοσκόπιο

Κλισιοσκόπιο

Οι ακριβείς βολές σε περιβάλλον περιορισμένης ορατότητας είναι πρακτικά αδύνατες με τα υπάρχοντα σιδερένια σκοπευτικά ενώ όπως προείπαμε κανονικά σκοπευτικά red dot που δίνουν δυνατότητα έλεγχου του φωτισμού είναι αδύνατο να αγοραστούν η παραχθούν σε μεγάλες ποσότητες …. έτσι στο προτεινόμενο σκοπευτικό χρειάζεται να υπάρχουν μερικά χαρακτηριστικά όπως ότι το σταυρόνημα θα πρέπει να είναι φωσφορίζων από την πλευρά του σκοπευτή ενώ στην άκρη της εμπρόσθιας ακίδας θα τοποθετηθεί μια φωσφορίζουσα κουκκίδα.

Έτσι ο σκοπευτής θα εκτελεί την ίδια διαδικασία με την ημέρα βλέποντας και το σταυρόνημα και την άκρη της εμπρόσθιας ακίδας.

Η σκόπευση μπορεί να γίνεται με τα μάτια ανοικτά έχοντας έτσι ο σκοπευτής αντίληψη του περιβάλλοντος χώρου ενώ η σκόπευση για άνω των 100 μέτρων ουσιαστικά είναι ίδια όπου ο

Σκοπευτική ακίδα

Σκοπευτική ακίδα

σκοπευτής θα γυρνάει το οπίσθιο σκοπευτικό στην απόσταση που θέλει και θα

τοποθετεί το μάτι του μέσω της αντίστοιχης οπής σκόπευσης στην ίδια ευθεία με τον σταυρό που σχηματίζεται από την κάθετη και την δεύτερη ή τρίτη ή τέταρτη οριζόντια του σταυρονήματος και την κορυφή της ακίδας.

Κλισιοσκόπιο τη νύχτα

Κλισιοσκόπιο τη νύχτα

Βάρος

Με τις παραπάνω μετατροπές λόγω υλικών κατασκευής των υπό τοποθέτηση εξαρτημάτων στην χειρότερη περίπτωση το βάρος θα διατηρηθεί το ίδιο , έχοντας υπολογίσει τα βάρη που αφαιρούνται και τα βάρη που προστίθενται με βάση παρόμοια εξαρτήματα στρατιωτικών προδιαγραφών η για την πολιτική αγορά (κυρίως ΗΠΑ) δεν αφαιρείται βάρος που μπορεί να γίνει ιδιαίτερα αισθητό (γύρω στα 200-400 γραμμάρια ανάλογα την περίπτωση και με όλες τις αλλαγές επάνω) αλλά μην ξεχνάμε ότι αυξήσαμε τα παρελκόμενα του τυφεκίου καλυτερεύοντας στα σημεία ένα τυφέκιο μάχης προσδίδοντας του και μερικές ιδιότητες τυφεκίου εφόδου.

AG3 του νορβηγικού στρατού

AG3 του νορβηγικού στρατού

Το βάρος δεν είναι ιδιαίτερο πρόβλημα από την στιγμή που υπάρχει εξοικείωση σε καθημερινή βάση και αυτό πρέπει να επιδιωχθεί , τελικά ίσως μάλλον φταίει περισσότερο η ελλιπής εκπαίδευση και η μη εξοικείωση και λιγότερο το υποτιθέμενο βαρύ τυφέκιο.

Πολυβόλο MG3

Πολυβόλο MG3

Επίλογος

Παραδείγματα

Με AR κοντάκιο και δίποδο και παράδειγμα θέσης σκοπευτικού

Με AR κοντάκιο και δίποδο και παράδειγμα θέσης σκοπευτικού

Το ίδιο με «σπαστό» κοντάκιο

Το ίδιο με «σπαστό» κοντάκιο

Οι προτάσεις στο άρθρο βασίστηκαν στην προϋπόθεση να μην γίνει καμιά μηχανουργική επέμβαση στο τυφέκιο πέραν των απλών αντικαταστάσεων , στην τοποθέτηση εξαρτημάτων που μπορούν εξ ολοκλήρου να σχεδιαστούν και παραχθούν βιομηχανικά στην Ελλάδα με ελάχιστο κόστος , στην διάθεση τους με μορφή κιτ μετατροπής και την δυνατότητα εφαρμογής των μετατροπών επί του πεδίου από τον ίδιο τον στρατιώτη και όχι απο εξειδικευμένο προσωπικό η εργοστάσιο.

Η επένδυση στην τεχνολογία πολυμερών πλαστικών (αν δεν υπάρχει ήδη η δυνατότητα) θα είναι ευεργετική για το μέλλον που θα υπάρξει πρόγραμμα προμήθειας νέου τυφεκίου , ακόμα και στο G36 , που είχε επιλεγεί να κατασκευαστεί εγχώρια , ο κορμός του είναι κατασκευασμένος από αυτό το υλικό όπως και όλα τα σύγχρονα τυφέκια , άρα η εξοικείωση με αυτήν την τεχνολογία μπορεί να αποφέρει μόνο οφέλη και ποιος ξέρει , ίσως και μια ελληνική σχεδίαση.

Το κόστος του προγράμματος μπορεί να μειωθεί περαιτέρω πχ με την πώληση των εξαρτημάτων που θα αντικατασταθούν ως ανταλλακτικά η και την προσφορά στην διεθνή στρατιωτική και πολιτική αγορά του κιτ μετατροπής.

Όλες οι φωτογραφίες που χρησιμοποιούνται στο παρόν άρθρο είναι ενδεικτικές και όχι συγκεκριμένες προτάσεις τύπου και μορφής

Όλες οι φωτογραφίες που χρησιμοποιούνται στο παρόν άρθρο είναι ενδεικτικές και όχι συγκεκριμένες προτάσεις τύπου και μορφής

104 Σχόλια

  • θοδωρής Πρέκας

   στην Ελλαδα πουθενα απο οτι ξερω , μονο εισαγωγη , πρεπει να ειναι για HK G3 αποκλειστικα η τον αμερικανικο κλωνο PTR91 , μια εταιρια που φτιαχνει ειναι η αμερικανικη Magpul , το μοντελο που εχω σαν φωτο-δειγμα ειναι το MAGPUL MOE με military specs φυσικα , “σωληνας” για ΗΚ και military επισης γιατι υπαρχουν και τα commercial ….. σπαστα υπαρχουν αρκετα για HK G3 αλλα πρεπει να δεις προδιαγραφες , καποια λενε για G3 αλλα παιζουν για airsoft κυριως

   Απάντηση
   • Μιχάλης Βρουβής

    ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ ΙΔΕΕΣ ΜΠΡΑΒΟ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΤΙΣ ΑΚΟΥΓΑΝ Η ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩ ΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΚΑΛΑ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ Η ΜΕΤΑΤΡΩΠΕΣ ΑΠΕΤΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΠΙΕΣ ΜΕΤΑΤΡΩΠΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΟΠΛΟ Η ΑΠΛΟΣ ΑΝ ΕΧΕΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΟΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΑΝΕΦΕΡΕΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΣΤΟ ΥΠΑΡΧΩΝ ΟΠΛΟ ΝΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΘΕΣΗΣ ΑΦΕΡΩΝΤΑΣ ΒΕΒΑΙΑ ΤΑ ΚΟΜΑΤΙΑ ΠΡΟΣ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ?? π.χ ΑΝ ΒΓΑΛΩ ΕΓΩ ΤΩΡΑ ΤΟ ΚΟΝΤΑΚΙΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΚΑΙ ΕΧΩ ΤΟ ΚΟΝΤΑΚΙΟ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΘΑ ΜΠΩΡΟ ΝΑ ΤΟ ΒΑΛΟ ΑΜΕΣΩΣ ΕΠΑΝΩ?? Η ΧΡΙΑΖΕΤΕ ΚΙΑΠΙΑ ΜΕΤΑΡΩΠΗ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΟΣ ΚΟΡΜΟΣ ΤΟΥ ΟΠΛΟΥ?? ΑΠΑΝΤΙΣΕ ΜΟΥ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΠΕΙΔΗ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΟΛΟΙ ΑΥΤΗ Η ΜΕΤΑΤΡΩΠΗ ΑΝΑ ΟΠΛΟ ΤΙ ΚΟΣΤΟΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΕΧΕΙ ???

 1. manolis

  Mπραβο Θοδωρη! Πολυ ρεαλιστικο και εμπεριστατωμενο αρθρο! Μαλιστα απο τις περισσοτερες προτασεις και ειδικα το σκοπευτικο , νομιζω οτι θα μπορουσε να επωφεληθει και το ΗΚ-11.

  Απάντηση
  • θοδωρής Πρέκας

   ευχαριστω Μανωλη , οχι μονο το ΗΚ11 αλλα και τα τυφεκια ακροβολιστων με καταλληλο κοντακι η ακομα και εκσυγχρονισμος των Μ79 με νεα κοντακια απο πολυμερες , ειναι αρκετες οι εφαρμογες

   Απάντηση
 2. ΧΑΛΙΚΙ 3Α

  ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ! ΜΠΡΑΒΟ!
  ΜΕ ΑΠΛΟ, ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΟ ΤΡΟΠΟ ΜΑΣ ΑΝΟΙΓΕΙΣ ΤΑ …ΜΑΤΙΑ!
  ΕΥΓΕ!
  ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ! ΘΑ ΗΤΑΝ ΕΥΧΗΣ ΕΡΓΟ ΝΑ ΕΙΧΑΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΣΤΙΣ ΕΔ ΜΑΣ.

  Απάντηση
  • θοδωρής Πρέκας

   ευχαριστω φιλε μου , ιδεες και προτασεις υπαρχουν απο στελεχη , το θεμα οτι ποιος τις ακουει

   Απάντηση
 3. defencegreece

  Πολύ καλό άρθρο και συγχαρητήρια στον αρθρογράφο!!
  Μια μόνο παρατήρηση. Το κυριότερο πρόβλημα ιδιαίτερα στα Μηχανοκίνητα είναι το μεγάλο συνολικό μήκος του G3. Ίσως η υιοθέτηση του σπαστού κοντακίου να βοηθούσε σε αυτήν την περίπτωση
  Πολύ ωραία ιδέα για το ψευτο red dot. Ευκολη και μπορεί να γίνει άμεσα

  Απάντηση
  • θοδωρής Πρέκας

   ευχαριστω , για το μηκος εχεις καποιο δικιο αλλα το προβλημα δεν ειναι τοσο μεγαλο

   με το σπαστο οντως μειωνεται κατα πολυ το μηκος αλλα δεν ειναι τοση η διαφορα

   το G36 πχ ειναι 1 μετρο συνολικο , με το κοντακιο μαζεμενο παει στα 0,760 , στο G3 με το AR πληρως μαζεμενο απο 1.025 παει στο 0.85 … ειναι μικρες οι διαφορες αλλα βεβαια υπαρχουν

   Απάντηση
 4. defencegreece

  Και όμως αυτά τα είκοσι εκατοστά κάνουν τη διαφορά όταν είσαι μέσα σε ένα κλειστό χώρο όπως η καμπίνα του Μ113 ή ακόμη χειρότερα του Λεωνίδας ΙΙ και BMP-1.
  To λέω από τη θέση του πεζικάριου και για πολυήμερες επιχειρήσεις.
  Τώρα βέβαια το παραπάνω είναι καθαρά προσωπική άποψη.

  Το θετικό είναι ότι για όλα τα μέρη δεν υπάρχει ιδιαίτερη δυσκολία και μπορούν να κατασκευαστούν στην Ελλάδα, αποφεύγοντας το επιπλέον κόστος (θεωρητικά) των ξένων εταιρειών.
  Ο εξοπλισμός επίσης που απαιτεί υπάρχει ήδη όπως και το τεχνικό προσωπικό που θα τα κατασκευάσει.

  Απάντηση
 5. kirillos

  Ενα πολυ καλο αρθρο με αρκετες λεπτομερειες, παραδειγματα και εικονες που βοηθουν για να καταλαβουμε τι θελει να αναλυσει ο αρθρογραφος. Να συμφωνησω βεβαια με την λυση του ψευδο red dot. Γρηγορες απλες και χωρις κοστος λυσης ειναι ιδανικες στους δυσκολους καιρους που περναμε. Ειδικα για το χειροφυλακτηρα λογω της λειτουργικοτητας-εργονομιας-κοστους θα την τοποθετουσα ως δευτερη λυση μετα τα σκοπευτικα. Τωρα για το κοντακι ειμαι περοσοτερο προς το σπαστο, ειδικα για τα Α4.(Απορω ποιος σχεδιασε αυτη την αηδια!)
  Ενα ακομη ΜΠΡΑΒΟ για το αρθρο παντος.

  Απάντηση
 6. ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

  Χαίρομαι πολύ που διαβάζω τέτοια άρθρα άσχετα αν δεν τα έγραψα εγώ!

  Μπράβο και πάλι μπράβο άσχετα αν δεν το έχω χωνέψει με τίποτα αυτό το όπλο!

  Όσο για το 5,56/45 θα το προτιμούσα με κάνη 21,,5 ιντσών δίποδο βάρος 5,5 κιλά αλλά με μεγαλύτερο δραστικό από το G3! Και οπλοπολυβόλο και τυφέκιο ακροβολιστή με διόπτρα!

  Ας μας άφηναν να αγοράσουμε τα όπλα μόνοι μας και θα δεις τι θα αγοράζαμε! Ασχετα αν αυτό είναι ένα άλλο θέμα!

  Απάντηση
 7. Gunner

  Ενδιαφέρον άρθρο. Στην ελληνική περίπτωση όμως, πρέπει να δοθεί βαρύτητα μόνο στον τομέα της επαναφοράς φθαρμένων όπλων σε λειτουργική κατάσταση αλλά και στον τομέα της σκόπευσης. Το κοντάκι, ο χειροφυλακτήρας και η πιστολοειδής λαβή, είναι υπερβολικό να αλλαχτούν. Εκτοξεύουν το κόστος χωρίς κανένα πραγματικό όφελος.

  Απάντηση
  • michalakias

   Νομίζω πως έχει δίκιο ο Gunner. Περισσότερο αισθητική βελτίωση προσφέρουν αυτές οι τρεις αλλαγές, εκτός ίσως από τον συνδυασμό χειροφυλακτήρα με εμπρόσθια λαβή. Αλλά πάλι όλα είναι συνάρτηση του κόστους.

   Απάντηση
   • θοδωρής Πρέκας

    φιλε μου αν οι μετατροπες ηταν για αισθητικους λογους και οχι αποτελεσμα εμπειριας και χρησης δεν θα τις εκαναν στρατοι που εχουν δει και λιγη δραση σε κανα πεδιο μαχης … δεν ανακαλυψα κατι καινουριο , το θεμα σκοπευσης πχ δεν ειναι απλως βαζω ενα σκοπευτικο , ειναι κυριως θεμα εργονομιας και ανεσης του σκοπευτη ωστε να μπορει ετσι να σκοπευσει … το G3 δυστυχως δεν εχει την απαραιτητη εργονομια με αποτελεσμα ενα ποσοστο των στρατιωτων να νοιωθουν ασχημα προσπαθωντας να το χειριστουν κυριως λογω σωματοτυπου , αυτους τους στρατιωτες τους “χανεις” οταν δεν εχεις την δυνατοτητα να “χασεις” κανεναν … το G3 ειναι ενα πολυ καλο οπλο που εχει τις δυνατοτητες να γινει καλυτερο οχι για να γινει πιο πμπρφο αλλα πιο φιλικο και εργονομικο για τον στρατιωτη ….

   • Gunner

    Η εργονομία του G-3 είναι ικανοποιητική. Όπως προείπα, αυτό που χρειάζεται μόνο για τους ΕΠ.ΟΠ. και τα στελέχη, είναι κάποιο σκοπευτικό. Μια πιο σοβαρή αναβάθμιση απαιτείται στα G-3 που χρησιμοποιούν οι ακροβολιστές, οι όποιοι πρέπει να είναι ΕΠ.ΟΠ. απαραιτήτως. Οι έλληνες κληρωτοί στρατιώτες, πάσχουν από εκπαίδευση και πειθαρχία. Όποια τροποποίηση και να γίνει στο όπλο που θα χρησιμοποιήσουν αυτοί, είναι πεταμένα λεφτά. Το μοναδικό που χρειάζονται τα όπλα που θα έχουν κληρωτοί στα χέρια τους, είναι να δουλεύουν και να είναι μηδενισμένα σωστά.
    Αν παρατηρήσεις, κανένας στρατός δεν εφάρμοσε στο σύνολο τους τις αλλαγές που προτείνεις. Οι πιο πολλοί αναβάθμισαν τα σκοπευτικά και κατά περίπτωση προχώρησαν σε αντικαταστάσεις χειροφυλακτήρα. Οι Γερμανοί είναι οι μόνοι που αντικατάστησαν την πιστολοειδή λαβή και αυτοί όχι στο σύνολο των όπλων που χρησιμοποιούσε ο στρατός. Κανένας δεν αντικατέστησε το κοντάκι, εκτός και πάλι από τους Γερμανούς, που αποσπασματικά αντικατέστησαν κοντάκια, στα όπλα που χρησιμοποιούν οι ακροβολιστές τους .
    Γερμανικό G-3 Ακροβολιστή με πάρα πολλές και διαφορετικές διαμορφώσεις που μάλλον υπαγορεύτηκαν από το επείγον της απαίτησης για χρήση ενός τυφεκίου ακροβολιστή στο Αφγανιστάν.
    /

    /


    Σουηδικό ΑΚ4Β
    .html
    Νορβηγικό AG-3

    Και με χειρολαβή με νέο χειροφυλακτήρα

    Το γιατί είναι εύκολο να απαντηθεί. Κόστος. Το να μετατρέπουν έτσι τα όπλα τους ιδιώτες στις ΗΠΑ είναι άλλο καπέλο. Το να γίνεται για συσκεκριμκενα τυφεκια όπως τα Αν είχαμε τα χρήματα για μιας τέτοιας έκτασης μετατροπή, καλύτερο θα ήταν να πάμε σε παραγωγή νέου τυφεκίου.

   • θοδωρής Πρέκας

    ο γερμανικος στρατος δεν εκανε μεγαλες αλλαγες λογω του οτι το G3 DMR ηταν λυση αναγκης , σαν τυφεκιο εφοδου χρησιμοποιουν το G36 αλλα στα τυφεκια ακροβολιστων επασχαν , και για το Αφγανισταν τα G36 στο 5.56 αποδειχτηκαν λιγα

    στον σουηδικο στρατο το ΑΚ4 το χρησιμοποιει η εθνοφρουρα , υπαρχει προγραμμα που μεσα στα επομενα 5 χρονια θα αντικατασταθουν , εμεις δεν εχουμε κατι αναλογο

    οι νορβηγοι εκαναν πολυ πιο εκτεταμενη μετατροπη αλλα και παλι τα χρησιμοποιησαν στο Αφγανισταν σαν λυση αναγκης και οχι μονο σαν τυφεκια ακροβολιστη αλλα εφοδου παρα του οτι εχουν πια σαν επισημο τυφεκιο το ΗΚ416

    και μην ξεχναμε οτι και οι γερμανοι και οι σουηδοι παραγουν δικα τους μοντελα στα 5.56 , φυσικο ειναι να προχωρουν στην κατασκευη και οχι μετασκευη παλαιοτερων

    βλεπουμε οτι το 7.62Χ51 δεν “πεθαινει” ευκολα ασχετα την ολη διαφημιση για τα “ελεφρα” και κ”καλυτερα” στο 5.56 … αν ειχαμε προθεση να αντικατασταθουν στις ΕΕΔ θα εκανα διαφορετικο αρθρο αλλα δεν θα γινει οπως φαινεται , το τελευταιο που ενδιαφερει οσους βαζουν τα λεφτα ειναι ενα τυφεκιο στον ΕΣ , για αυτο το αρθρο , επειδη το G3 θα ειναι για πολλα χρονια ακομα εδω , και αν καποτε βλεπαμε τετοια εξαρτηματα και λεγαμε για εφετζηδες τελικα αποδειχτηκαν εξαιρετικα χρησιμα

    εξαλλου ουτε τα σκοπευτικα ουτε τα κοντακια θα αχρηστευτουν , μια ‘ελληνικη” διαμορφωση ενος νεου τυφεκιου καποια στιγμη μπορει να τα περιλαμβανει στην σχεδιαση και ετσι δεν ειναι πεταμενα χρηματα αλλα επενδυση στην εκπαιδευση και παραγωγη για το μελλον

   • θοδωρής Πρέκας

    οσο για το κοστος οταν κανεις δικια σου παραγωγη δεν εχει σχεση με το ποσο τα πουλανε λιανικη σε πολιτες … αυτο ισχυει για ολα τα προιοντα , παραγωγη μπορει να γινει και απο στρατιωτικο εργοστασιο με μια επενδυση στον εξοπλισμο με πολυ μικροτερο κοστος απο τα μαγαζια

   • Ιωάννης Δρίνης

    Λυπάμαι που έχεις τέτοια αποψη για τους κληρωτούς. Ελπίζω να μην είσαι στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων. Κατα την διάρκεια της θητείας μου στο πεζικό συνάντησα την απροθυμία και την βαρεμάρα των στελεχών για οποιαδήποτε εκπαίδευση των κληρωτών. Στο κέντρο εκπαίδευση της πλάκας, βολές στο γάμο του καραγκιόζη χωρίς να μας πούν πως γίνεται η στόχευση, μας βαθμολόγησαν ακόμη χωρίς να υπάρχουν βαθμολογητές στους στόχους (εγώ αρίστευσα χωρίς καν να προσπαθήσω να στοχέυσω). Στην μονάδα 95% αγγαρείες και υπηρεσίες 5% “εκπαίδευση”. Θυμάμαι ο δοιηκητής μας ήθελε να δώσει βάρος στην εκπαίδευση των κληρωτών και τα στελέχη (ΕΠΟΠ-Υπαξιωματικοί και μερικοί αξιωματικοί) δυσανασχετούσαν οτι ήμαστε ανεπίδεκτοι μαθήσεως (για να μην ασχοληθούν). Ούτε μια βόλτα δεν κάναμε στην περιοχή ευθύνης του ταγματος να δούμε λιγο την γεωγραφία του τόπου ή εστω να μάθουμε τα ονόματα της περιοχής. ΟΟΟΧΙ σκοπιά, περίπολο αγγαρείες. Οι ΕΠΟΠ που θες να πας να πολεμήσεις μαζί τους οι περισσότεροι χαμηλού κοινωνικομορφωτικού επιπέδου, ΚΟΠΑΝΑΤΖΗΔΕΣ, οι περισσοτεροι πάνω απο 100 κιλα αλλοι κάτω απο 1,60 μ χωρίς όρεξη για τίποτα χωρίς προοπτικές εξέλιξης (ίσως στα 50 να γίνει κανενας απο αυτους αρχιλοχίας), οι υπαξιωματικοι σκέφτονταν πότε θα βγουν στην σύνταξη.
    Σε οποιαδήποτε πολεμική αναμέτρηση ο κυρίως όγκος τον δυνάμεων μας θα είναι οι κληρωτοί και οι ΕΠΟΠ. Εάν ο πόλεμος κρατήσει για πάνω απο 7 ημέρες (και οι μεγάλες δυνάμεις δεν παρέμβουν) τότε και οι επιστρατευμένοι θα κληθούν να πολεμήσουν επισης.
    Εάν οι κληρωτοί είναι τόσο στουρναρια όπως λές τότε αυτό είναι ενας λόγος παραπάνω να προνοήσει ο στρατός και να αγοράσει βοηθήματα για τον απλό στρατιώτη ωστέ να μπορεί να αποδώσει σε έναν πόλεμο παρόλο που έριξε με όπλο μία φορα κατα την διαρκεια της θητείας του.
    Εάν νομίζεις οτι αυτά τα καλούδια θα πιάσουν τόπο μόνο στα στελέχη αφού οι κληρωτοί είναι αχρηστοί και δεν χρήζουν ουτε εκπαιδευσης τότε αγάπητε να πάς εσύ και οι ΕΠΟΠ να πολεμήσετε και ασε μας τους υπόλοιπους να κάτσουμε σπίτι να βλέπουμε τον πόλεμο στο CNN.
    Η αποψή μου είναι οτί ο στρατός πρέπει να επενδύσει στην εκπαίδευση και τον εξοπλισμό του απλού στρατιώτη. Επίσης να να κληθούν περιοδικά όλες οι κλασεις απο το 2000 και μετά για εκπαίδευση 7-15 ημερών (ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ και ουσιαστικη όχι να γίνει πρόβα στα κράνη και τα άρβυλα). Αυτό θα ανεβάσει την αποτελεσματικότητα αλλα κυρίως το ηθικό του απλού στρατιώτη (αφού θα νιώθει και ο ίδιος πιο σίγουρος για τις γνώσεις του αλλα το κυριώτερο οτί θα νιώθει οτι δεν τον έχουν για κρέας στην μηχανή του κιμά μέχρι να έρθουν οι σουπερ ουάο Ραμπο – ΕΠΟΠ να τον σώσουν).
    Εν κατακλείδη συμφώνω απόλυτα με το άρθρο και την ανάλυση. Εφόσον δεν υπάρχει χρήμα για νέο τυφέκιο ας βελτίωσουμε στοχευμένα το παλιό (μέχρι και με αλλαγη κάνης όπου χρειάζεται) και εάν τα οικονομικά στο μέλλον το επιτρέψουν (πολύ αμφίβολο) να γίνει αγορά νέου τυφεκίου στο μέλλον και ίσως οι βελτιώσεις αυτές μπορέσουν να προσαρμοστουν και στο νέο.

    Τα λεφτά που πάνε στον εξοπλισμό και την εκπαίδευση του κληρωτου δεν είναι πεταμένα, είναι πολλαπλασιαστής δύναμης

 8. Stefanos Skarmintzos

  Σεβομαι τις αποψεις το υαθρογράφου και μερικές απο τις προτάσεις του γι ατη βελτίωση του “εργαλέιου” αξίζουν μελέτης.
  Δειτε όμως φωτοκγραφίες του G3 που εισείλθε σε υπηρεσία και σε αλλους στρατους κα παρατηρήστε τις λεπτομέρειες…
  Γερμανία

  Πορτογαλία

  Τουρκία

  Πακισταν

  δείτε το sport μοντέλο που πωλειται στις ΗΠΑ

  Συγκρίνετε με τις φωτογραφίες του “δικού μας” υποδείγματος…
  Πιστεύω ότι όταν ένα έργο αρχίζει στραβά…. συνήθως πάει στραβά

  Απάντηση
 9. michalakias

  Με αφορμή τις φωτο του τουρκικού G3, γιατί δεν υπήρξε ποτέ ενδιαφέρον για την προσθήκη εκτοξευτή βομβίδων στα όπλα του ΠΖ;

  Απάντηση
  • defencegreece

   Ενδιαφέρον υπήρξε στα μέσα του 90′.
   Μάλιστα η ΕΒΟ ήταν έτοιμη να ξεκινήσει πρόγραμμα για την κατασκευή 15.000 HK 79
   H τεχνογνωσία αποκτήθηκε.
   Το υπουργείο και ο ΕΣ δεν έδωσαν ποτέ το ΟΚ γιατί τότε προωθούνταν σε λίγα χρόνια ο διαγωνισμός απόκτησης νέου τυφεκίου ο οποίος βέβαια αφού ολοκληρώθηκε βγάζοντας νικητή το G-36, ακυρώθηκε το 2006 (? δεν θυμάμαι καλα) …

   Απάντηση
  • Μανος Νιωτακης

   Πιθανόν γιατί πήραμε μεγάλο αριθμό RPG-18 απο την πρωην Ανατολική Γερμανία

   Απάντηση
   • pote

    Ρε Μάνο, το RPG είναι αντιαρματικό όπλο, ενώ το βομβιδοβόλο δεν έχει διατρητικές ικανότητες. Έχουν διαφορετικό σκοπό χρήσης. Υποπτεύομαι κάποια μίζα θα ήταν στα πλάνα που στο τέλος δεν έκατσε. Να θυμίσω ότι το 1996 υπουργός Εθνικής Αμύνης ανέλαβε ο Άκης! Τη ρώμη των στρατηγών μας την ξέρουμε πλέον. Δυστυχώς. Τα σχόλια δικά σας.

 10. Μανος Νιωτακης

  Συγχαρητήρια στον Ελλην αρθρογράφο για τη μελέτη και το ενδιαφέρον του για τον εξοπλισμό του Πεζικού μας αλλά σε πολλά σημεία του κειμένου υπάρχουν αντιθέσεις..
  Πράγματι το διαμέτρημα που χρειαζόμαστε είναι το 7.62 χιλ.

  Καταρχήν τι τυφέκιο χρειαζόμαστε στον Εβρο και τα νησιά..
  Χρειαζόμαστε ένα τυφέκιο με μεγάλη ισχύ πυρός και λιγότερη ακρίβεια..
  Ο Ελλην πεζικάριος άμα δει άντρες των τουρκικών ειδικών δυνάμεων πάνω στο νησί θα κάτσει να κάνει σκόπευση ή θα αδειάσει το γεμιστήρα και όποιον πάρει ο Χάρος?
  Το ιδανικό τυφέκιο στα νησιά μας είναι ένα όπλο ελεύθερου σκοπευτή.. άντε ένα όπλο ακροβολιστή..

  Στον ‘Εβρο πάλι είναι δυνατόν να βρεθεί ποτέ αντιμέτωπος ο Ελλην πεζικάριος με το τουρκικό πεζικό σε κοντινή απόσταση? πχ σε μάχη πόλεως όπως βλέπουμε τα βιντεάκια από Συρία?
  Φυσικά όχι..
  Πτώματα θα πυροβολεί ο Ελλην πεζικάριος!..

  Αν υπολογιστεί το κόστος από τις προτεινόμενες αλλαγές στο G3A3 φοβούμαι ότι θα μας βγει όσο ένα σύγχρονο τυφέκιο..
  Αν μάλιστα συνυπολογιστεί και το ελληνικό “δαιμόνιο” των κρατικοδίαιτων διοικήσεων και υπαλλήλων θα μας βγει πολύ πιο ακριβό από ένα σύγχρονο τυφέκιο.

  Δεν έχει γίνει κανένα εγχείρημα από τους “φίλους” μας Γερμανούς για εκσυγχρονισμό του G3A3..
  Υπήρχαν βέβαια ευκαιρίες στο παρελθόν για να γίνει ένας τέτοιος γερμανικός εκσυγχρονισμός όπως έγινε με τα Φάντομ του πολέμου του Βιετνάμ.. των υποβρυχίων 209 από τη δεκαετία του 1970.. των Λεοπαρντ-1 που παραλάβαμε μαζικά από τις αποθήκες του Γερμανικού στρατού..
  Σε αυτό το μήκος κύματος ανήκει και ο προτεινόμενος εκσυγχρονισμός του G3A3..

  Εγώ αντιπροτείνω λοιπόν την μεταφορά γραμμής παραγωγής του ΑΚΜ και του αντίστοιχου σοβιετικού διαμετρήματος από τη Βουλγαρία! (ειρωνεία)
  Οι Βούλγαροι είναι πολύ πιο σοβαροί από μας με τις αμυντικές τους βιομηχανίες και μπορούν να μας διδάξουν πολλά..
  Το ΑΚΜ είναι ανώτερο του G3A3 από πολλές απόψεις..
  Ακόμα και η Βενεζουέλα κατασκεύασε εργοστάσιο για παραγωγή του ΑΚ-101 και ΑΚ-103!
  Ας βάλουμε δωρεαν Wi-Fi στα στρατόπεδα και βλέπουμε αργότερα για νέο τυφέκιο..

  Απάντηση
 11. Προβοκάτωρ

  Ας γίνει η θυσία..στο βωμό του 25αρη γεμιστήρα…οπωσδήποτε!
  Και έκδοση με προσθήκη Μ203.

  Πάντα..μα πάντα υπάρχει η λύση και ενδιάμεσων διαμετρημάτων..θα βγουν σε λίγο στην αγορά,από τα κατάλληλα μέσα..

  Απάντηση
  • Δούκας Γαϊτατζής

   Ευχαριστούμε πολύ για τα καλά λόγια!
   Το G3 είναι, θέλουμε δε θέλουμε, είναι η ραχοκοκκαλιά του ΕΣ, αυτό έχουμε, αυτό κοιτάμε να βελτιώσουμε με ρεαλιστικές και δοκιμασμένες προτάσεις από Στρατούς που επιχειρούν και το χρησιμοποιούν ενεργά σε αποστολές σε όλο τον κόσμο!
   Εννοείται, όμως, πως θα θέλαμε κάτι καλύτερο για τον Στρατό μας!

   Απάντηση
  • Δούκας Γαϊτατζής

   Καριοφίλι: Το όπλο που κέρδισε μια επανάσταση!
   Μία μέρα διάβαζα ένα άρθρο για τα εμπροσθογεμές όπλα και προσπάθησα να φανταστώ την αγωνία εκείνων των μαχητών να σκοπεύσουν, να βάλλουν και έπειτα να ξαναγεμίσουν το όπλο!

   Απάντηση
 12. Μανος Νιωτακης

  Ένα πολύ καλό παράδειγμα “πειραγμένου” αλλά σύγχρονου τυφεκίου μάχης είναι το ταϊβανέζικο Τ91.
  http://en.wikipedia.org/wiki/T91_Combat_Rifle
  Ανθεκτικό και αξιόπιστο όπως το ΑΚ-47, ακριβέστερο και ελαφρύτερο από το Μ16Α2.

  Η γνώμη μου είναι οι περισσότερες προτάσεις του Ελλην αρθρογράφου θα είχαν πολύ καλύτερη εφαρμογή στο Μ-16Α2.
  Ειδικά για ένα όπλο ειδικών δυνάμεων στο 5.56×45 διαμέτρημα.
  Ας ζητήσουμε μεγάλες ποσότητες Μ16/Μ4 από τα αποθέματα των ΗΠΑ μαζί με την τεχνολογία κατασκευής τους και ας φτιάξουμε ένα ελληνικό τυφέκιο το οποίο να είναι από τα κορυφαία του είδους του και να κάνουμε και εξαγωγές..
  Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα..

  Ένα παρόμοιο άρθρο θα μπορούσε να γραφεί και για τα Μ14 του Πολεμικού Ναυτικού.
  Ας πάρουμε ότι τυφέκια Μ14 μπορούμε να πάρουμε φτηνά από τις ΗΠΑ και ας τα μετατρέψουμε σε τυφέκια ακροβολιστή ή ελεύθερου σκοπευτή..
  Οι Αμερικάνοι το έχουν κάνει, γίνεται σχετικά εύκολα και το κυριότερο φτηνά. βλέπε Μ25, Μ39
  Ήταν εγκληματική η αδιαφορία της τότε στρατιωτικής διοίκησης να μην πάρει τα Dragunov μαζί με τεράστιες ποσότητες πυρομαχικών από τις αποθήκες της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.
  Τα πήραν οι Τούρκοι για μας..

  Το τυφέκιο διαμετρήματος 7.62×51 είναι παλιόκατασταση γιατί σε όλους τους σύγχρονους στρατούς αντικαθιστάται από το 5.56×45.
  Αν θέλουμε οπωσδήποτε σύγχρονο τυφέκιο 7.62 χιλ τότε αναγκαστικά πάμε στο ΑΚ-103 με διαμέτρημα 7.62×39.
  Έχει το καλύτερο λόγο κόστους-απόδοσης.
  Δεν μπορείς να τα έχεις όλα σε αυτή τη ζωή..

  Απάντηση
  • Δούκας Γαϊτατζής

   Σωστά, η λύση είναι η εξωστρέφεια, και αυτό σημαίνει εξέλιξη και παραγωγή ελληνικής κατασκευής τυφεκίου κατάλληλο για τις ΕΕΔ.
   Ας τολμήσουμε επιτέλους να κάνουμε την δικιά μας “σχολή”, έχουμε τις γνώσεις!

   Απάντηση
  • θοδωρής Πρέκας

   αν θελουμε τυφεκιο ακροβολιστη υπαρχει το ΗΚ11 , μια “ελαφρυνση του και ειναι τελειο για βολες ακριβειας δεν υπαρχει λογος να εισαγουμε στον ΣΞ το Μ14 , αν θελουμε το αξιοπιστο συστημα του ΑΚ υπαρχει το GALIL σε 5.56 , ας το αντιγραψουμε , αν θελουμε ενα καλο AR τοτε μια αντιγραφη του ΗΚ416 οπως καναν οι τουρκοι … δεν χρειαζεται να ανακαλυψουμε κατι καινουριο , στα διαμετρηματα 7.62Χ51 και 5.56 οτι ηταν να ανακαλυφθει ανακαλυφθηκε απο αλλους … το προβλημα ειναι τα πυρομαχικα και τα παρελκομενα που κοστιζουν ακομα περισσοτερα χρηματα … πανω σε αυτο βασιστηκε το αρθρο , στην αδυναμια αντικαταστασης , βεβαια μια λυση ειναι οντως να παμε στους αμερικανους και να ζητησουμε να μας χαρισουνε Μ16Α2 , 400 χιλιαδες απεσυραν πχ οι Πεζοναυτες αλλαζοντας το με το Μ16Α4 , αν υπαρχουν και μας δωσουν θα πρεπει να πληρωσουμε ομως παλι για ολα τα αλλα , τα Μ16Α2 των Ειδ. Δυν. κατασκευαζονταν εν μερη εδω στην ΕΒΟ

   για εισαγωγη σοβιετικου διαμετρηματος θα διαφωνησω , καλως η κακως ειμαστε στο ΝΑΤΟ και 2 ειναι τα διαμετρηματα που χρησιμοποιει , ακομα και οι ανατολικες χωρες πολυ αργα βεβαια λογω χρηματοδοτησης ηδη εγκαταλειπουν το σοβιετικο και περνανε σε 5.56 αφου μπηκαν στο ΝΑΤΟ

   Απάντηση
   • Μανος Νιωτακης

    Ναι, πως θα ελαφρύνει το ΗΚ11?
    Είναι λάθος όποιος Έλλην πιστεύει ότι το βάρος στο ΗΚ11 προσφέρει θετικά στην ευστοχία της βολής..
    Η ακρίβεια μετριέται με ΜΟΑ-minute of angle που εξαρτάται από παρά πολλά πράγματα τα οποία αλλάζουν το επόμενο δευτερόλεπτο και φυσικά στα υλικά και σχεδίαση του όπλου από τον κατασκευαστή.
    Επομένως το ΗΚ11 δεν σχεδιάστηκε για όπλο ακροβολιστή και έτσι δεν μπορεί να γίνει όπλο ακροβολιστή άσχετα το βάρος του..
    Άμα διώξουμε το G3 θα διώξουμε και το HK11 που βασίζεται στο G3..
    Το ΗΚ11 το έχω πάρει αγκαλιά σε πορείες χιλιομέτρων και το απεχθάνομαι..

    O Ελληνικός Στρατός δεν διαθέτει τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή στα 7.62 χιλ., μόνο στο 12.7 χιλ. και αυτό αποκλειστικά για τις ειδικές δυνάμεις.
    Παρεμπιπτόντως, στα νησιά θα ήταν ιδανικά και τυφέκια ελεύθερου σκοπευτή σα το κροατικό RT-20 (20×110 χιλ.) και το νοτιοαφρικανικό NTW-20 (εκδόσεις 20×82 χιλ., 20×110 χιλ.)..
    Θεωρητικώς το G3A3 είναι το όπλο ακροβολιστή μας.
    Ωστόσο το 7.62 είναι αυτό που θέλουμε από διαμέτρημα..
    Οι Αμερικάνοι Πεζοναύτες δεν χρησιμοποιούν τυχαία το Μ40 με 7.62 για μακρινές βολές..
    Το 5.56 είναι συμπληρωματικό για μικρές έως μεσαίες αποστάσεις.

    Το ιδανικό τυφέκιο ακροβολιστή ήταν το δωρεαν Dragunov με διοπτρα 1P-21 που το χάσαμε.. το οποίο με καλύτερα σκοπευτικά γίνεται άριστο όπλο ελεύθερου σκοπευτή..
    Το μόνο αντίστοιχο όπλο που έχουμε ελπίδες να αποκτήσουμε είναι το Μ21, Μ24SWS, Μ89SR (Ισραηλ) ή το DMR, δηλαδή τροποποιημένα τυφέκια Μ14 με δικές μας πατέντες.
    Διαφορετικά πάμε σε Μ16Α3 με τα αντίστοιχα σκοπευτικά.

    Η Τουρκία διαθέτει μεγάλο αριθμό ΑΚ-47 και Dragunov..
    Αρα δεν έχει σημασία που είμαστε χώρα του ΝΑΤΟ..
    To GALIL είναι στην ουσία ένα τροποποιημένο ΑΚ-47 για να ρίχνει φυσίγγια ΝΑΤΟ..
    Δεν είναι σύγχρονο τυφέκιο δηλαδή.. και αμφιβάλλω ότι μπορεί να πάρει σύγχρονα σκοπευτικά και διόπτρες πάνω.. βλέπε MIL-STD-1913.
    Μην ξεχνάμε ότι οι Ρώσοι αποφάσισαν να αντικαταστήσουν (έστω εν μέρει) τα Καλάσνικοφ τους γιατί δεν μπορούσαν να πάρουν νυκτερινές διόπτρες νέας γενιάς..
    Το ΗΚ416 είναι η αντίθετη περίπτωση αλλά προορίζεται για ειδικές δυνάμεις που θα έχουν στενή επαφή με τον αντίπαλο..

    Δεν υπάρχει σούπερ τυφέκιο που να τα κάνει όλα σε όλες τις αποστάσεις..
    Όπως είπα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι απαιτήσεις έχουμε και να δούμε τι μπορούμε να πάρουμε δωρεάν από ΗΠΑ..
    Το Ισραήλ για παράδειγμα έπαιρνε δωρεάν για χρόνια τεράστιες ποσότητες Μ16/Μ4 από ΗΠΑ και μόλις το 2003 έφτιαξε το δικό του όπλο Tavor TAR-21 κομμένο και ραμμένο για τις ανάγκες του.
    Το δικό μας πεζικό δεν θα έχει στενή επαφή με τον αντίπαλο σε μάχες πόλεως, ανταρτοπόλεμο κτλ

    Ο νεοέλληνας θέλει ένα τυφέκιο ελαφρύ και εύκολο στο χειρισμό του, χωρίς πολλά πολλά από συντήρηση, που να παίρνει πάνω σύγχρονα σκοπευτικά και διόπτρες.. και το κυριότερο μεγάλη ισχύ πυρός.
    Διαμέτρημα 7.62 κατά προτίμηση για καλύτερα χαρακτηριστικά σε μακρινές αποστάσεις.
    Η μεταφορά μικρότερου αριθμού πυρομαχικών λόγω βάρους δεν μας επηρεάζει..
    Μετά είναι λίγο δύσκολο να φας βολίδα 7.62 χιλ και να επιβιώσεις ή να μην βγεις εκτός μάχης εντελώς..
    Ας δούμε λοιπόν τι μπορεί να γίνει με δωρεάν Μ16/Μ4 και αν δεν γίνεται τότε πάμε για κανά αντίγραφο του FN SCAR (χο χο χο.. φτηνούτσικο)..
    Το σουηδικό Ak 5C που προέρχεται απο το FN FNC είναι επίσης πολύ ενδιαφέρον αν και έχει διαμέτρημα 5.56 χιλ.
    To νορβηγικό AG-3 πάντως δεν παράγεται απο το 1973 και έχει περάσει στην εθνοφυλακή της Νορβηγίας.. δηλαδή εφεδρείες.. δεν χρησιμοποιείται ουσιαστικά..

    Προσωπικά έχω ρίξει με M14, G3A3, HK11 και AK-47.
    Το ΗΚ11 θα έπρεπε να είναι σταθεροποιημένο πάνω σε έστορα σα πυροβόλο γενικής χρήσης, πλέον τα έχει φάει τα ψωμιά του.
    Το G3A3 έχει καλά χαρακτηριστικά στη βολή αλλά είναι πολύ άβολο και βαρύ.
    Το Μ14 είναι πολύ σταθερό και ευχάριστο.
    Το ΑΚ-47 είναι ο απόλυτος οργασμός του πεζικάριου..

    Αυτά τα ολίγα..

 13. michalakias

  Μια απορία, λίγο εκτός θέματος: μετά την εισαγωγή του Minimi (με τα υπερ και τα κατά της…) δεν είναι σπατάλη πόρων να απαξιωθεί πλήρως το ΗΚ11; δεν λέω για μεταρτοπή σε τυφέκιο ακριβείας και τα σχετικά, αλλά στον αρχικό του ρόλο, με κάποιον μεγαλύτερο (τυμπανοειδή;) γεμιστήρα ή ίσως με μετατροπή για να δέχεται ταινία αντί γεμιστήρα;

  Απάντηση
  • θοδωρής Πρέκας

   το θεμα ΗΚ11 ειχε συζητηθει τοτε , η αγορα minimi ηταν στο πλαισιο του νεου τυφεκιου που θα επαιρναν τοτε οι Ειδικες Δυναμεις και στην συνεχεια θα συνδυαζοταν με το προγραμμα νεου τυφεκιου , το δευτερο δεν εγινε … απο οτι ακουγεται υπηρχαν προβληματα και καθυστερησεις στην παραγωγη του minimi παντως και δεν γνωριζω αν υφιστανται ακομα

   το ΗΚ11 δεν μπορω να πω οτι ηταν ιδιαιτερη επιτυχια λογω τροφοδοσιας με γεμιστηρες , οι τουρκοι χρησιμοποιουσαν MG3 σαν οπλο υποστηριξης ομαδας , το οτι μπορει να παρει ταινια ναι γινεται , αν γινει δεν νομιζω

   για το minimi παντως βγηκε το μοντελο ΜΚ3 και η Herstal εβγαλε κιτ μετατροπης σε 7.62 για τα παλιαοτερα , ειναι μια ιδεα για τον πεζικο η μετατροπη τους για να μην χρησιμοποιει δυο διαμετρηματα που δεν ειναι σοβαρο θεμα οταν κανεις παρελαση αλλα γινεται σοβαρο στο πεδιο μαχης

   Απάντηση
   • michalakias

    Το ιστορικό του ΗΚ11 είναι λίγο-πολύ γνωστό, το μέλλον του είναι το ερώτημα.
    Η μετατροπή των Minimi σε 7,62 θα ήταν ευχής έργον, αν βέβαια το κόστος είναι λογικό, δεδομένου και ότι θα αργήσει η πλήρης καθιέρωση του 5,56 στον ΕΣ. Εξάλλου η γραμμή παραγωγής υπάρχει και απ’ ό,τι διαβάζουμε παράγει πολύ ποιοτικά προϊόντα.

   • Ευστάθιος Παλαιολόγος

    Για να γίνει το ΗΚ11 ΗΚ21 χρειάζεται εκτός από τον μετατροπέα τροφοδοσία και καινούριο κλείστρο και καινούριο επανατατικό ελατήριο

 14. Παντελεήμων

  Βλέπω ότι κανείς δεν σχολίασε τον μηχανισμό ανάκρουσης, ίσως γιατί κάποιοι δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει. Πιστεύω πως είναι μία βασική βελτίωση η αλλαγή του με έναν μεγαλύτερο, που αν θέλετε και την άποψη μου εκτός από την άνεση, θα βοηθούσε και στην καλύτερη φήμη του τυφεκίου αφού θα μείωνε σημαντικά την ανάκρουση. Ενδεικτικά μια φωτό.

  Απάντηση
 15. ΧΑΛΙΚΙ 3Α

  ΣΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ, ΕΠΙΤΡΕΨΤΕ ΜΟΥ ΝΑ ΒΑΛΛΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΤΟ “ΛΙΘΑΡΑΚΙ” ΜΟΥ. ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟΥ ΓΕΜΙΣΤΗΡΟΣ ΜΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΑΠΟ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟ ΔΙΑΦΑΝΕΣ ΥΛΙΚΟ PVC, ΩΣΤΕ, ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ ΣΤΗΝ ΠΡΗΝΙΔΟΝ ΘΕΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΣΤΡΑΒΩΝΟΥΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΦΑΝΕΣ ΥΛΙΚΟ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΦΥΓΓΙΩΝ.
  ΠΟΛΛΑ G3 ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΓΕΜΙΣΤΗΡΑ ΛΟΓΩ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ, ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟ ΕΛΑΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ.

  Απάντηση
  • E.A.V.

   Και όχι μόνο παραμόρφωσης αλλά και σκουριάς, που από την υγρασία σε Έβρο και νησιά μαζεύουν κάργα. Οι μεταλλικοί γεμιστήρες αποτελούνται από τρία κύρια μέρη: τοιχία, βάση και ελατήριο. Ένα μικρό κουμπί πίεσης στο κέντρο της βάσης επιτρέπει τη λύση τους. Σε μονάδα στον Έβρο, κατόπιν διαταγής της Μεραρχίας, λύναμε και επιθεωρούσαμε τις γεμιστήρες από τις σκοπιές κάθε βράδυ. Το τί σκουριά υπήρχε εκεί μέσα δε λέγεται. Κανείς ποτέ δεν σκέφτηκε να διδάξει λύση και συντήρηση των γεμιστήρων, που αν ξεκινούσε κανονικός πόλεμος οι εμπλοκές θα ήταν πολλές. Ναί στις πλαστικές και από εμένα!

   Απάντηση
  • makis317rodos

   υπάρχει κάποιο site που θα μπορούσαμε να δούμε και να προμηθευτουμε γεμιστήρες PVC ??

   Απάντηση
 16. Mechtech

  Το μεγαλυτερο προβλημα του G3 ,που μαλλον δεν γωριζει κανενας σας ειναι η κανη. H συμφωνια με την heller & koch γαι την αναπαραγωγη του τυφεκιου στην Ελλαδα συμπεριλαμβανε και τη συσταση των μεταλικων κραματων για την κατασκευη της κανης.Αυτα δεν δωθηκαν ποτε και διμιουργηθηκε μια αλλη κανη που δεν εχει καμια σχεση με τη σχεδιαση της ΗΚ .Το αποτελεσμα ειναι το g3 να στραβωνει η κανη με τα απο μερικες βολες και μαλιστα οταν φτασετι το οριο των 1600 σφαιρων να ειναι αρχηστο προς βολη.Οταν η διευθηνση αμυντικου σχεδιασμου πηγε να παραλαβει τα πρωτα οπλα τα απεριψε αλλα ηρθε η πιεση απο την πολιτικη ηγεσια με το σκεπτικο……πιος θα ριξει 1600 σφαιρες σε μαχη.Τα g3 the EBO ειναι επειχειρισιακα αρχηστα.Ας δωθουν στην αστυνομια οπως ειχε προταθει και Παλαιοτερα, τελη δεκαετιας 80 (Αντικατασταση με FNC ) και να προμηθευτουμε κατι αλλαο και παντα σε 7.62 τα 5.56 αποδειχτεικαν εντελεως ανικανα..

  Απάντηση
  • manolis

   Oι ιδιωτες στις ΗΠΑ που τρελαινονται για ελληνικα G3 λες να μη ριχνουν 1600 σφαιρες στο σκοπευτηριο? Γιατι εγω στα απειρα βιντεο που αναρτουν βλεπω οτι ριχνουν αβερτα ακομα και αυτοματες ριπες! Εαν αληθευε οτι οταν εφταναν “το οριο των 1600 σφαιρων να ειναι αρχηστο προς βολη” δεν θα εξαγαγαμε ουτε γεμιστηρα στην αμερικη. Εκτος αν του δινουμε αλλη καννη, πραγμα που δεν θεωρω λογικο.

   Απάντηση
  • Ευστάθιος Παλαιολόγος

   Το δικό μου G3 σε μία μέρα (0800 εώς 1300) έριξε πάνω από 800 φυσίγγια, χωρίς καμία εμπλοκή, χωρίς να στραβώσει η κάννη και χωρίς να χάσει καθόλου από την ακρίβεια του. Δεν ήταν καινούριο όταν το πήρα. Χιλιοχρησιμοποιημένο. Στην κατοχή μου έριξε μερικές χιλιάδες φυσίγγια. Ποτέ κανένα πρόβλημα

   Απάντηση
   • bc59

    Δυστυχώς τα όπλα δεν παθαίνουν μόνο στρέβλωση κάννης (την οποία βέβαια εσύ δεν μπορείς να δεις αλλά διαπιστώνεται με ιδιαίτερα εργαλεία). Σοβαρότερο πρόβλημα είναι η διεύρυνση κάννης και η επιχάλκωση. Αφού έριξες μερικές χιλιάδες φυσίγγια όπως λες το όπλο είναι ουσιαστικά για πέταμα. Υπάρχει όριο ζωής για τις κάννες. Δεν γνωρίζω ποιό είναι για τα Ελληνικά G3 αλλά σίγουρα είναι αρκετά μικρότερο από όσο νομίζουν οι περισσότεροι. Αυτά για τις προτάσεις μετατροπής των τυφεκίων. Το μεγαλύτερο λοιπόν πρόβλημα είναι η μεγάλη ηλικία, η φθορά και η κακή χρήση των όπλων παρά το κοντάκιο ή ο χειροφυλακτήρας. Στοιχηματίζω πως αν περάσουν από εργοστασιακό έλεγχο τα χρησιμοποιημένα τυφέκια του ΕΣ ένα 80% θα είναι ΠΟΕ. Σίγουρα βέβαια υπάρχουν και κάποια καινούργια στις αποθήκες, αλλά δεν είναι πολλά.

  • jim40

   Στα ΛΥΒ ρίξαμε με 10 όπλα 2000 σφαίρες. Μέση αναλογία 200 σφαίρες ανά όπλο. Καμιά κάνη δεν στράβωσε. Έχεις δει να στραβώνουν κάνες απο G3?

   Απάντηση
 17. Ευστάθιος Παλαιολόγος

  Πολύ σωστά αυτά που λές και τα γνωρίζω από πρώτο χέρι μιας και χειριζόμουν την σχετική ράβδο μέτρησης της διεύρυνσης της κάνης(από την μια μεριά μετρά G3/HK11 και από την άλλη MG3).
  Εγώ νομίζω ότι ισχύει το αντίθετο με τα όρια ζωής. Οι περισσότεροι κατασκευαστές δίνουν μεταξύ 10,000-15,000 αλλά τα όπλα πάνε και περισσότερο.

  Απάντηση
  • ΑΧΕΡΩΝ

   Tα πρώτα G-3 του Γερμανικοῦ Στρατοῦ εἴχαν ἑγγυημένη ζωή 6.000 βολῶν,οἱ Σουηδοί για το δικό τους ΑΚ-4 ἀπαίτησαν 18.000 βολές,ἡ ΗΚ ἔδινε 12.000,και τέλος συμβιβάστηκαν στις15.000,ἀλλά με πολυγωνικό προφίλ.
   Ἀλήθεια,Εὐστάθιε,τα MG-3 που μετρούσες,τί προφίλ εἴχαν;

   Απάντηση
   • Ευστάθιος Παλαιολόγος

    Δεν γνωρίζω όπλο της ΕΒΟ με πολυγωνικής διατομής κάννη(αντιλαμβάνομαι εννοείς αυτό). Και τα G3 και τα MG3 έχουν κάννες με ραβδώσεις προφανώς κατασκευασμένες στις ίδιες μηχανές σφυρηλάτησης.

   • ΑΧΕΡΩΝ

    Ὁ λόγος της ἐρωτήσεως εἶναι μία περιγραφή των ραβδώσεων του MG-3 ὡς πολυγωνικῶν στο βιβλίο «Τα ὅπλα του καταδρομέα» του Σάββα Βλάσση.

   • Ευστάθιος Παλαιολόγος

    Με βάζεις σε σκέψεις. Έχω να δω MG3 πολύ καιρό. Θα δώ αύριο και θα σου απαντήσω το Σαββάτο με σιγουριά 🙂

   • Ευστάθιος Παλαιολόγος

    Το έχω ελέγξει και ήμουν λάθος. Όντως το MG3 έχει πολυγωνικής διατομής κάννη.

   • AXEΡΩΝ

    Εὐχαριστῶ για την ἐπιβεβαίωση,Εὐστάθιε.

 18. Tasos Karventouzis

  Έχοντας υπηρετήσει την θητεία μου στην πρώτη ΜΑΛ όπου είχαμε τα FN-FAL , και τώρα όντως μέλος της Εθνοφυλακής , όπου έχουμε τα G3 , η προσωπική μου γνώμη είναι ότι

  Το G3 έχει πολύ καλά σκοπευτικά και ακρίβεια βολής , είναι αξιόπιστο και ανθεκτικό , όμως έχει 2 χαρακτηρηστικα που προσωπικά δεν μου αρέσουν . 1) ο μοχλός όπλισης είναι πολύ μπροστά στο όπλο , με αποτέλεσμα όταν θέλεις να οπλίσεις από θέση πρηνηδόν , να πρέπει να βγεις από την θέση σκόπευσης , και να ανασηκωθείς , χάνοντας την κάλυψη σου . 2) Δεν έχει αναστολέα κλείστρου , καθιστώντας την αλλαγή γεμιστήρα πιο περίπλοκη και αργή .

  Απάντηση
 19. ΓΙΔ

  Το 7.62 κάνει μεγαλύτερη ζημιά ΕΦΟΣΟΝ βρει στόχο. Τι στόχο να βρει όταν έχει πολύ μεγάλη ανάκρουση και δεν έχει διόπτρα. Σε κάθε μάχη, θα είμστε outnumbered. Χωρίς διόπτρα δεν θα έχουμε τύχη. Μια διόποτρα π.χ. 8Χ συνιστά πολλαπλασιαστή ισχύος. Η δε ανάκρουση είναι τόσο μεγάλη που η βολή κατά ριπάς είναι βολή στο γάμο του καραγκιόζη. Χρειαζόμαστε περιοριστή ανάκρουσης και διόιπτρα κατά τη γνώμη μου, πάνω σε picatinny rail. Οι αλλαγές που προτείνει το άρθρο κατά τη γνώμη μου είναι χαμηλής προτεραιότητας.

  Απάντηση
 20. Tasos

  Θα συμφωνήσω εν μέρη μαζί σου ΓΙΔ , μιας και θα έχουμε για αρκετά χρόνια ακόμα την σειρά G3 θα πρέπει να τους κάνουμε μια μικρή επένδυση , η τεχνογνωσία και τα μηχανήματα υπάρχουν στην ΕΒΟ . Διόπτρες , ράγα picatinny , και το σπουδαιότερο , ενα βομβιδοβολο που να προσαρμόζετε πάνω στο όπλο , θα κάνουν το G3 πολύ πιο αποτελεσματικο ! Γενικά , από κανένα τυφέκιο εφόδου δεν έχεις απαιτήσεις ακριβείας σε βολή κατά ριπας , μετά τις 3-4 βολές όλα ρίχνουν στον γάμο του καραγκιόζη , όπως λες ! 🙂

  Απάντηση
 21. ΓΙΔ

  Νομίζω όλοι ξέρουμε ποσο χρήσιμο είναι το 3-round burst, τόσο που το ΑΕΚ-971 το παρέχει ως επιλογή απο το εργοστάσιο, βέβαια εκείνο είναι 5.56 και είναι εγγυημένο πως θα προσφέρει καλή συγκέντρωση πυρών. Δεν μπορώ να μην ξανατονίσω: το 7.62 φέρνει καλύτερο αποτέλεσμα, ΕΦΟΣΟΝ βρει στόχο. Με τη 20άρα γεμιστήρα(δηλαδή 18άρα, αλλιώς ξέρουμε τι γίνεται) αντί της 30άρας των περισσότερων 5.56… που ζυγίζει όσο και η 20άρα του G3…

  Απάντηση
 22. Ιωάννης Δρίνης

  Παρόλο που δεν είμαι ειδικός και αφου διάβασα τις γνώμες όλων -ειδικών και μη- είμαι της άποψης οτι θα μπορούσε να γίνει μία μικρή επένδυση με 2 ράγες picatiny στην πάνω και στην κάτω πλευρά του χειροφυλακτήρα για την προσθήκη σκοπευτίκων ψευδο-ερυθρής κουκίδας και ίσως θα μπορούσε η ΕΒΟ να παράγει μερικές χιλιαδες βομβιδοβόλων στυλ M203 ή HK79 τα οποία να προσαρμόζονται στο οπλο μέσω της picatiny. Εάν γινόταν ποτέ αγορά νέου τυφεκίου το βομβιδοβόλο όπως και το σκοπευτικό θα μπορούσαν να αφαιρεθουν και να χρησημοποιηθούν στο νέο τυφεκιο (μαζί με ξιφολόγχη και δίποδο). Επίσης θα μπορούσε και το κοντάκιο εάν υοθετήτο να κατασκευαστεί με τρόπο τέτοιο ώστε να μπορεί να προσαρμοστεί και σε ένα μελλοντικό τυφέκιο που θα επιλέξει ο στρατός και θα κατασκευάσει η ΕΒΟ όπως επίσης και ένας νέος γεμιστήρας απο πολυμερή υλικά 30 φυσιγγίων.
  Επίσης και το HK11 θα μπορούσε να τοιουτοτρόπος να τροποποιηθεί και κατ’ επέκταση να γινει μετατροπή του για να λαμβάνει ταινια πυρομαχικών μαζί με το γεμιστήρα (καλό θα ήταν να επιδιωχθεί παραχωρηση HK21 δωρεάν απο τα γερμανικά αποθέματα). Μαζί με το Minimi (μετατροπη σε 7,62mm και ίσως οι ίδιες μετατροπές με το G3 δηλαδή κοντάκιο, picatiny και σκοπευτικο) θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες του στράτου μας μεχρι τα οικονομικά μας επιτρέψουν νέες επενδύσεις στην αμυνα.
  Σύμφωνα με το πνεύμα του 1936-1940 κανένα υλικό δεν είναι απολύτος άχρηστο και μπορεί με λιγα χρήματα να τροποποιηθει και να καλύψει ανάγκες του στρατού μας, Τότε μέχρι και οβίδες του 1880 αφου μετατράπηκαν σε νάρκες πολέμησαν και “έστειλαν” πολλούς Ιταλογερμανούς.

  Ευχαριστώ για την φιλόξενη στήλη.
  Ιωάννης Δρίνης

  Απάντηση
  • ΑΧΕΡΩΝ

   Ἱωάννη,δέν ὑπάρχουν γερμανικά ἀποθέματα ΗΚ-21,διότι το ὅπλο δέν υἰοθετήθηκε ἀπό τον Ὁμοσπονδιακό Στρατό,παρά μόνο σε μικρές ποσότητες για τις εἰδικές δυνάμεις. Κάποια παραλλαγή του ΗΚ-11 υἰοθετήθηκε σε περιορισμένες συγκριτικά ποσότητες ἀπό την Ὁμοσπονδιακή Συνοριακή Φρουρά (Bundes Grenzschutz),και μάλιστα ὡς εἰδικό τυφέκιο G-8,και την ἐπιλογή ἀκολούθησαν τα Τελωνεία (Zollamt).
   Ἡ δέ μετατροπή των Μinimi που διαθέτουμε σε 7,62 θα ἦταν ὅτι πιό ἀσύμφορο και μή λειτουργικό.
   Ἄλλο πράγμα εἶναι να παραγγείλεις ἐξαρχῆς Mk-48 των 7,62,ἤ ὅπλα σάν το νοτιοαφρικανικό Vector,που μπορεί να δεχθεί και τα δύο διαμετρήματα ἐπειδή ἔχει πρωτίστως κατασκευαστεί για να δέχεται το 7,62 ,ὁπότε το μικρώτερο των 5,56 εἶναι μέσα στις ἀνοχές του, και ἄλλο να προσπαθήσεις να τροποποιήσεις σε 7,62 ὅπλα που ἔχουν κατασκευαστεί με βάση τις διαστάσεις και σχηματομετρία του 5,56.

   Απάντηση
   • manolis

    Τετοια γραφετε εδω και το ΗΚ-11 και οι καννες του, εχουν γινει “συλλεκτικο” αντικειμενο 🙂

 23. Ιωάννης Δρίνης

  Σε ευχαριστώ ΑΧΕΡΩΝ για την απάντησή σου.
  Δεν το γνώριζα οτι οι Γερμανοί δέν έχουν σοβαρά αποθέματα ΗΚ21. Πάντως παρόλο που είμαι μη ειδικός (Στρατιωτικός) πιστέυω οτι είτε 7,62 είτε 5,56, είτε νέο είτε μεταχειρισμένο πρέπει να βρεθεί μια λύση για τον εξοπλισμό της ομάδας μάχης με 2 τουλάχιστον οπλοπολυβόλα όπως επίσης οι κατάλληλες διόπτρες για το G3A3 ή το Μ14 (εάν υπάρχουν επαρκή αποθέματα) ή και για τα δύο για ένα ή καλύτερα 2 ακροβολιστές ανά ομάδα. Για το βομβιδοβόλο σαν μη ειδικός δεν γνωρίζω εάν το M79 είναι επαρκές ή χρήζει αντικατάστασης του απο προσαρμοζόμενο στο τυφέκιο (ίσως το προσαρμοζόμενο είναι τελικά και χειρότερο αφου αυξάνει το βάρος του όπλου κατα 2 κιλά περίπου).
  Κατα την αποψή μου και επικαλούμενος περισσοτερο την αρχή της συμμετρίας παρά όποια άλλη στρατιωτική γνώση η ιδανική ομάδα μάχης πρέπει να έχει 2 απο όλα για να είναι αποτελεσματικη, δηλαδή 2 οπλοπολυβόλα, 2 ακροβολιστές, 2 βομβιδοβόλα, 2 ελαφρά αντιαρματικά για να μπορούν οι υπο-ομάδες να δρούν εναλλαξ με πλήρη σύνθεση κάθε φόρα.

  Απάντηση
  • ΑΧΕΡΩΝ

   Ἰωάννη,χαίρομαι να μοιράζομαι τις ὅποιες γνώσεις μου με ὅποιον ἑνδιαφέρεται για την Ἑθνική Ἄμυνα,την Ἑθνική Ἀσφάλεια,και την Ἑθνική Ἐπιβίωση (ἡ πρώτη περιλαμβάνεται στην δεύτερη,και οἱ δύο μαζί στην τρίτη).
   Οὔτε ἐγώ εἶμαι στρατιωτικός,οὔτε εὐρύτερα καταρτισμένος ἐπιστήμων,δέν εἶμαι Παναγιώτης Κονδύλης,ἀλλά με το θάρρος του ἑνδιαφέροντος για τα ἀνωτέρω,και ἀντλώντας ἀπό δεκαετίες ἀναγνώσεων και παρατηρήσεων ἔχω κατά περίσταση κάποιες πληροφορίες να συνεισφέρω,ἤ ἀπορίες να καταθέσω,και σε ἑνθαρρύνω να το κάνεις και ἐσύ.
   Τώρα,για τα 2+2+2+2 που προτείνεις,μπορῶ μόνο να πῶ ὅτι εἶναι μία μᾶλλον γενικευμένη τάση,μᾶλλον αἴτημα στρατιωτῶν δοκιμασμένων σε μάχη,εἴτε στρατιωτῶν ἀπολέμων στρατὼν,ἑνόπλων δυνάμεων και σωμάτων ἀσφαλείας γενικώτερα,οἱ ὁποίοι ὅμως ἔχουν μία στενή ἐπαφή με ἑμπειροπόλεμους συναδέλφους,ἤ ἀκόμη και ἐκ του σύνεγγυς παρουσία σε ἑμπόλεμες ζώνες,π.χ Ἀφγανιστάν.
   Ὅμως,ἐδῶ ἀνακύπτει μία,ἤ μᾶλλον δύο παρατηρήσεις:
   α)Αὐτή ἡ τάση ὑπερεξοπλισμοῦ παρατηρείται σε μονάδες εἰδικῶν ἐπιχειρήσεων,πρωτίστως,ἐπειδή αὐτές οἱ δυνάμεις δροῦν κατά τρόπο παραδοσιακά αὐτόνομο και ἀφανή κατά το δυνατόν,τουλάχιστον μέχρι την στιγμή που θα λάβουν ἐπαφή πυρός.
   Ὁλιγομελείς ὀμάδες,που πρέπει να ἀντιμετωπίσουν δυσαναλόγως μεγαλύτερο ὅγκο ἀντιπάλων,μή προβλέψιμης ποιότητος και ἰσχύος πυρός,εἶναι λογικό να θέλουν ὅσες το δυνατόν περισσότερες ἐξασφαλίσεις,ὥστε να κάνουν μεγάλη ζημιά ἤ να ἀντέξουν ἀρκετά μέχρι να καταφθάσει το ἱππικό.
   Ὅταν ὅμως μιλάμε για πεζικό,θα πρέπει ἴσως πρώτα να ἀπαντήσουμε σε ἕνα πολύ ἑνοχλητικό για τα ἑλληνικά δεδομένα ἐρώτημα:μήπως χρειαζόμαστε πολύ περισσότερο πεζικό ἀπ᾿ὅσο ἔχουμε,και μήπως εἶναι θεμιτό να εἶναι αὐτό το πεζικό ἐλαφρύτερα ὁπλισμένο ἀπό τις Δυνάμεις Εἰδικῶν Ἐπιχειρήσεων (Δ.Ε.Δ);
   Μήπως ἡ ὀμάδα των ὁκτώ εἶναι μικρή για το πεζικό,ἀκόμη και ὑπό τον περιορισμό της χωρητικότητος των συγχρόνων Ὀχημάτων Μάχης;
   Μήπως οἱ παληές ὀμάδες των 12 και πλέον ἀτόμων εἶναι προτιμώτερες,ἀκόμη και με ὁπλισμό 2 ἐλαφρά πολυβόλα,1 ἀκροβολιστή,2 βομβιδοβόλα,1 ἀνταρματικό και 6 ἤ και περισσότερα τυφέκια/ἀραβίδες;

   Απάντηση
   • Ιωάννης Δρίνης

    Πιστέυω οτι εκ των πραγμάτων, σε μία γενικευμένη σύρραξη η οποία θα κρατήσει πάνω απο μερικές ημέρες θα χρειαστεί πολύ πεζικό το οποίο θα προέλθει αναγκαστικά απο την δεξαμενή της επιστράτευσης. Μια άλλη λύση θα ήταν η αυξηση της θητείας στους 24 μήνες ουτος ωστε να υπάρχει έτοιμοπόλεμο πεζικό.
    Διαβάζω απο πολλούς στο διαδίκτυο οτι σε ένα μοντέρνο πόλεμο μόνο τα αεροπλάνα, , τα ελικόπτερα, τα πυροβόλα και τα άρματα μάχης θα πολεμήσουν και ότι ο πεζικάριος θα έχει ένα παθητικό ρόλο στην ουσία θα πάει να φυτέψει το σημαιάκι αφού θα έχει καταριφθει και το τελευταίο εχθρικό F-16. Άρα σαν συμπέρασμα δεν παίζει κάποιο ρόλο ο εξοπλισμός, η σύνθεση και η εκπαίδευση. Κατα την αποψή μου όλα αυτά τα μέσα έχουν σαν αποστολή να διευκολύνουν και να υποστηρίξουν το πεζικό στην επίτευξη του αντικειμενικού του σκοπού.
    Σίγουρα σε ένα στρατό που έχει αφθονία ανθρώπινου δυναμικού και μέσων μια ομάδα μάχης των 12 στρατιωτών είναι πολύ καλύτερη απο μία των 8. Επίσης με αυτό το τρόπο γίνεται εξικονόμηση ειδικού εξοπλισμού εφόσον διατίθενται 2 ελαφρά οπλοπολυβόλα, 2 βομβιδοβόλα κτλ. σε 12 στρατιώτες αντί σε 8.
    Η μετάπτωση του μεγέθους της ομάδας μάχης απο 12 σε 8 πιστέυω έγινε λόγω των μηχανοκίνητων μέσων του στρατού μας που μπορούν να μεταφέρουν 8 στρατιώτες δηλαδή μια ομάδα μάχης των 8 σε ένα ΤΟΜΠ αντί για 2 ομάδες σε 3 ΤΟΜΠ. Δηλαδή θα έπρεπε στοιχεία της μίας ομάδας και στοιχεία της άλλης ομαδας να επιβαίνουν μαζί σε ένα 3ο ΤΟΜΠ. Εάν για κάποιο λόγο ένα ΤΟΜΠ λόγο εχθρικών πυρών ή ακομη και μηχανικής βλάβης εξουδετερωνόταν τότε στην καλύτερη περίπτωση και οι δύο ομάδες θα έχαναν το 1/3 της δυναμής τους και πιθανόν ειδικό εξοπλισμό ή ακόμη χειρότερα τα 2/3 της ομάδας που σημαίνει οτι το 1/3 θα έμενε ορφανό ή για διάθεση στην άλλη ομάδα μάχης. Επίσης επιχειρησιακά αυτές οι δύο ομάδες μάχης θα ήταν παντρεμένες για πάντα αφου θα μοιράζονταν τα Μ/Κ μεσα.
    Μια άλλη λύση θα ήταν η ομάδα μάχης 16 ατόμων με 2 οπλοπολυβόλα, 2 βομβιδοβόλα, 2 ακροβολιστές, 2 ελαφρά αντιαρματικά και 8 τυφέκια. Με αυτό το τρόπο γίνεται ακόμη μεγαλυτερη οικονομία ειδικού εξοπλισμού, υπάρχει μία αριθμητικά ισχυρή ομάδα για την επιτευξη της αποστολής της αλλα και αυτη η σύνθεση έχει τα μειονεκτήματα της. Πάλι θα πρέπει να μοιραστεί η ομάδα σε 2 ΤΟΜΠ τα οποιά θα μπορουν βέβαια να συνεπιχειρούν αφού θα ανήκουν στην ίδια ομάδα αλλά πάλι με το ρίσκο λόγο μιας μηχανικής βλάβης η μισή ομάδα να μείνει πίσω.
    Η αποψή μου είναι ότι η ομάδες μάχης των 12 ή και των 16 ανδρών είναι μία επιλογή για στρατούς οι οποίοι έχουν μεγάλη αριθμητική υπεροχή και ανθρώπινο δυναμικό.
    Στην περίπτωση την δική μας εάν οι αντιπαλοί μας ήταν τα Σκόπια ή η Αλβανιά ή έστω και η Βουλγαρία τότε μία ομάδα μάχης των 12 στρατιωτών θα ήταν μία καλή επιλογή εφόσον θα είχαμε αριθμητική υπεροχή οικονομία ειδικού εξοπλισμού(οπλοπολυβόλα, βομβιδοβόλα κτλ.) και λόγω της αριθμητικής υπεροχής μας πληθώρα ομάδων μάχης για την επίτευξη των αντικειμένικών μας σκοπών.
    Δυστυχώς ο κύριος αντίπαλος μας είναι η Τουρκία η οποία έχει μεγάλο περίσευμα ανθρωπίνου δυναμικού. Δεν γνωρίζω τον αριθμό των στρατιωτών και την συνθεση της ομάδας μαχης τους αλλά είμαι σίγουρος οτι έχουν τόσο ανθρώπινο δυναμικό ωστε να βγάζουν πάρα πολλες ομάδες μάχης είτε αυτές έχουν 8, 12 ή και 16 στρατιώτες.
    Το ποιό σοφό που μπορεί να κάνει κανείς στην περίπτωση που έχει ένα αντίπαλο με πολύ μεγάλη αριθμητική υπεροχή είναι μικρές ομάδες μάχης των 8 ατόμων με μεγάλη ισχύ πυρόςκαι σύνθεση (2+2+2+2). Ετσι επιτυγχάνεται οικονομία Μ/Κ μέσων (1 ΤΟΜΠ ανα ομάδα), ικανοποιητικός αριθμός ομάδων για την ανάληψη περισσότερων αποστολών και τέλος εξισορόπηση της αριθμητικής υπεροχής της αντίπαλης ομάδας (εάν υπάρχει) μέσω της μεγάλης ισχύς πυρός.
    Πιστέυω οτι δεν είναι τυχαίο οτι και στα τεθωρακισμένα η επιλαρχία μάχης έχει μειωθεί στα 41 άρματα σε σχέση με τους Τούρκους που έχουν 57 άρματα σε μία επιλαρία.
    Ακόμη απο την ιστορία βλέπουμε οτι κατα τον 1ο και 2ο Βαλκανικό η Ελλάδα με 125000 στρατό κατάφερε να παρατάξει με μεγάλη επιτυχία 8 (ελαφρές) μεραρχίες ενώ η Βουλγαρία με 350000 μόνο 9 (πολύ βαριές) μεραρχίες.

   • Ιωάννης Δρίνης

    Επίσης θέλω να σε ευχαριστήσω για την αφορμή για προβληματισμό που μου έδωσες για τον αριθμό στρατιωτων στην ομάδα μάχης. Μέχρι τώρα είχα τον αριθμό 8 στο μυαλό μου χωρίς να έχω κάτσει να σκεφτώ γιατί. Σίγουρα την παραπάνω συλλογιστική δεν την βασίζω σε όποιες βαθύτερες γνώσεις αλλά σε αυτό που με το μυαλό το δικό μου φαίνεται λογικότερο.
    Η μικρότερη υποδιαίρεση στον Ελληνικο Στρατο είναι η ομάδα. Πολλες μικρότερες ομάδες κάνουν πολλούς μικρότερους ουλαμούς που κάνουν πολλες μικρότερες διμοιρίες λόχους κτλ. Ίσως σε επέκταση του πιο πάνω συλλογισμού σε επίπεδο μεραρχίας θα έπρεπε ο απόλυτος αριθμός στρατιωτών να είναι ο ίδιος με τον αντίστοιχο Τουρκικο αλλά λόγο τον μικρότερων ομάδων, λόχων κτλ να βγάζει πιο πολλά τάγματα και έτσι να έχει μεγαλύτερη ευελιξία διάθεσης δυνάμεων και ανάληψης αποστολών.
    Δεν γνωρίζω εάν έχεις κάποια αποψη για το θέμα. Να πω την αλήθεια δεν γνωρίζω την ακριβη σύνθεση των Ελληνικών μεραρχιών. Νομίζω οτι είναι 2 ταξιαρχίες με 2 συντάγματα η καθε μία με 5 τάγματα το κάθε σύνταγμα δηλαδή 10000 ανδρες περίπου.
    Επίσης ίσως στα νησιά οι ΑΔΤΕ θα έπρεπε να είναι ακόμη πιο ισχυρές με ακόμη πιο πολλά τάγματα εφόσον η προοπτική ενισχύσεων είναι ακόμη πιο δύσκολη.

    Η αποψή σου θα με ενδιέφερε πολύ.

   • ΑΧΕΡΩΝ

    Ἰωάννη,με κολακεύει ἡ ἐκτίμηση που δείχνεις στην γνώμη μου,ἄν και ἑν μέρει αὐτή ὀφείλεται στο φροντιστήριο που ἔκανε και κανει ὁ Εὐστάθιος στο διαδίκτυο.
    Στο δια ταύτα,ἡ λειψανδρία ὁπωσδήποτε θέτει περιορισμούς,και ἡ ἐνίσχυση της ἰσχύος πυρός της ὀμάδας δείχνει ἐλκυστική ὡς ἀντιστάθμισμα.
    Ὅοομως:
    α) Ἡ ἑνίσχυση της ἰσχύος πυρός ἴσως ἀντστρατεύεται την εὐκινησία.
    Ἀλλοιῶς ἀντέχει το βάρος π.χ των δύο Α/Τ (και των πυρομαχικῶν τους) ἡ ὀμάδα των 12,και ἀλλοιῶς ἡ ὀμάδα των 8.
    β)Ἡ συμμετρική ἀντιμετώπιση πεζικοῦ ἀπό πεζικό,τεθωρακισμένων ἀπό τεθωρακισμένα,ὀχημάτων μάχης ἀπό ὀχήματα μάχης,κ.ο.κ, αὐτό που ἀποκαλείται ««δίκαιη» ἤ «ἱπποτική» μάχη,εἶναι μέν πιθανώτατη,ἀλλά ὅχι και ὑποχρεωτική.
    Ἄν δείς στον παρόντα ἱστοχώρο την ἀνάρτηση « Το τέλος των δύο σαουδαραβικῶν Μ1Α2»,θα δείς ὅτι το πεζικό μπορεί ὑπό προϋποθέσεις να ἀντιμετωπίσει με ἀξιώσεις και ἄρματα,(στην προκειμένη περίπτωση),ἤ εἰδικές δυνάμεις,ἤ πρόβλημα ἐσωτερικῆς ἀσφαλείας- το ἀξιόμαχο πεζικό μπορεί να κάνει περίπου τα πάντα.
    Ὅταν ὅμως το πεζικό προορίζεται στα πλαίσια συγκεκριμένης ἀποστολῆς να ἀντιμετωπίσει το ἐχθρικό πεζικό,ἡ ἐπάρκεια,ποιοτική και ἀριθμητική των τυφεκιοφόρων μπορεί να εἶναι σημαντικώτερη ἀπό την ἰσχύ πυρός σε Α/Τ,και σημαντικώτερη ἀπό τα Α/Τ εἶναι και ἡ ὕπαρξη πολυβόλων και βομβιδοβόλων.
    Μόνο ὅταν το πεζικό,ἑν προκειμένω ἡ ὀμάδα,προρίζεται για ἄμυνα ἐδάφους,μόνο τότε ὑπερέχει ἡ βαρειά σύνθεση,ὑπό προϋποθέσεις δέ,και στον ἀστικό ἀγώνα.

    Ἡ Ταξιαρχία στον Ε.Σ περιλαμβάνει,ἐξ ὅσων γνωρίζω 1 και ὅχι 2 Συντάγματα Πεζικοῦ.
    Ἡ σύνθεση που ἀναφέρεις,ἰσχύει για Μεραρχίες εἰδικῆς συνθέσεως-κανονικά ἡ Μεραρχία Πεζικοῦ περιλαμβάνει (περιελάμβανε) 3 Συντάγματα Πεζικοῦ,ἀλλά με την μηχανοκίνηση και την μετάπτωση σε ΤΑΞ.Π ἀρκείται σε δύο τέτοιες (εἴπαμε,εἴμαστε λάρτζ,ἀλλά ὅχι ἐκεί που ἀνταποδίδει,μόνο στα χουβαρδαλίκια).

    Ἡ βουλγαρική ΜΠ των Βαλκανικῶν περιελάμβανε 2 Ταξ. των 2 τετράγωνων ΣΠ,δηλαδή 2χ2χ4=16 ΤΠ.
    Ἀκούγεται χορταστικό,ἀλλά ὑστεροῦσε σε εὐελιξία,ἄν δέν δινόταν περιθώριο πρωτοβουλίας στα ΣΠ.
    Ἑμείς βέβαια,με 3Χ3=9 ΤΠ ἀνά Μεραρχία,εἴμασταν θεωρητικά πιό εὐέλικτοι,ἀλλά με την γραμμική διάταξη των δυνάμεων και την ἑμμονή σε κατά μέτωπο ἐφόδους,δίναμε πλουσιοπάροχο «ἀβάντσο» στον κάθε ἀντίπαλο.

 24. Ευστάθιος Παλαιολόγος

  επειδή το θέμα με ενδιαφέρει τα μέγιστα έχω κι εγω “αρθρογραφήσει” επ’ αυτού

  http://enkripto.blogspot.com/2013/03/blog-post_1.html

  http://enkripto.blogspot.com/2013/02/g-3.html

  http://e-amyna.com/?p=13280

  http://e-amyna.com/?p=10644

  http://e-amyna.com/?p=4973

  Συμφωνώ με τον Αχέροντα στις απαντήσεις του και να προσθέσω ότι είναι πολύ επικίνδυνο να έχεις όπλο με τροφοδοσίας ταινίας και μηχανισμό λειτουργείας κλειστού κλείστρου.

  Απάντηση
  • Ιωάννης Δρίνης

   Σε ευχαριστώ πολύ φίλε Ευστάθιε για την απαντησή σου.
   Θα μελετήσω τα άρθρα σου και υπόσχομαι να επανέλθω με απορίες εάν έχεις όρεξη να συνεχίσουμε την συζήτηση.

   Απάντηση
 25. Ιωάννης Δρίνης

  Αγαπητοί φίλοι Αχέρονα και Ευστάθιε,
  διάβασα τα άρθρα του Ευστάθιου. Κάποια απο αυτά τα είχα διαβάσει και στο παρελθόν. Σίγουρα πολύ κατατοπιστικά και δίνουν αφορμή για πολύ συζήτηση.Επίσης έκανα λίγη έρευνα στην Wikipedia για την χωρητικότητα του Μ113 (είχα την εντύπωση οτι μπορούσαν να μεταφέρουν 8 οπλίτες όπως τα Λεωνίδας) και για όπλα που θα μπορούσαν να δοθούν στους ακροβολιστές.
  Ο Αχέρων γράφει για μία ομάδα 12 ατόμων με 2 οπλοπολυβόλα,2 βομβιδοβόλα, 1 ακροβολιστή,1 αντιαρματικο και 6 τυφεκιοφόρους. Ο Ευστάθιος στο 1ο άρθρο του μιλά για μία ομάδα 10 ατόμων με τον Ομαδάρχη και των Ακροβολιστή(υπό τον άμεσο έλεγχο του Ομαδάρχη) και δύο ισοδύναμες ημιομάδες αποτελούμενες έκαστη από έναν επικεφαλή(ημιομαδάρχη), ένα βομβιστή(με συνδιασμό τυφεκίου-βομβιδοβόλου), ένα οπλοπολυβολητή(με ελαφρύ πολυβόλο) και ένα τυφεκιοφόρο(πιθανόν βοηθός οπλοπολυβολητή ή σκοπευτής ακριβείας με πχ ACOG).
  Απο την έρευνα που έκανα στην Wikipedia διάβασα οτι το Μ113 χώρα ομάδα 11 ανδρών + 1 οδηγό και το χειριστή του πολυβόλου των 0,50. Ο συλογισμός ο δικός μου είναι οτι εφόσον το πεζικό είναι μηχανοκίνητο και τα μέσα του στρατού μας (M113) χωράνε 11 οπλίτες + 2 τότε κάθε ομάδα μηχονοκίνητου πεζικού στον Έβρο θα έπρεπε να έχει 11 στρατιώτες. Εκτός αν δεν παίζει κανένα ρόλο η χωρητικότητα των μέσων. Εάν όντως παίζει ρόλο η χωρητικότητα τότε στα νησιά που έχουν πιο πολύ ΒΜΡ 1 και Λεωνίδας η ομάδα θα έπρεπε να έχει 8 στρατιώτες.
  Εάν λοιπόν θα “έπρεπε” να έχει 11 στρατιώτες τότε πιο πολύ θα έκλινα προς την σύνθεση του Αχέρονα παρά του Ευστάθιου. Γιατί; Διότι σε 10 άνδρες υπάρχουν πολλοί (3) ομάδάρχες υποομαδάρχες. Επίσης δεν αναφέρει στην ομάδα ο Ευστάθιος χειριστή αντιαρματικού.
  Ίσως η αρχική μου σκέψη με 8 άτομα και δύο απο όλα ήταν υπερβολίκη αλλά τουλάχιστον 1 αντιαρματικό και ένας ακροβολιστής θα έπρεπε νομίζω να υπάρχει και μετά κλασσικά ομαδάρχης υποομαδάρχης με G3A3 και οι δύο, 2 οπλοπολυβόλα (ΗΚ11 ή ότι υπάρχει) με 2 βοηθούς πολυβολητή (G3A3), 2 βομβιδοβόλα και 3 τυφεκιοφόρους δύο απο αυτούς ίσως να έχουν καθηκόντα σκοπευτή ακριβείας με κάποια διόπτρα όπως προτείνει ο Ευστάθιος.
  Μετά μου άρεσε πάρα πολύ αυτό που ανέλυσε ο Ευστάθιος περί ομάδας μεικτού διαμετρήματος με αραβίδες των 5,56 και οπλοπολυβόλα και ίσως τυφέκιο ακροβολιστή στα 7,62. Έτσι λύνονται τα προβλήματα και των δύο διαμετρημάτων (βάρος, βεληνεκές, μεταφερόμενος αριθμος φυσιγγίων). Εμένα Ευστάθιε με έπεισες τουλάχιστον.
  Όσον αναφορά την αγορά νέου τυφέκιου απο τον Ελληνικό στρατό. έχω διαβάσει ένα αρθρο απο τον Δουκά το οποίο παρουσιάζει το Adcor 556 Elite το οποίο παρόλη την ελλειψη ειδικών γνώσεων μου ακούγεται πολύ ελκυστικό και ίσως και πιό φτηνό σε σχέση με άλλα. Το πρόβλημα είναι ακόμη και με μία τιμή ανα μονάδα της τάξεως των 1000 Ευρώ που αμφιβάλω οτι θα είναι τέτοιο (δικαιώματα, οργάνωση γραμμης παραγωγής στα ΕΑΣ και tooling κοστίζει πολλά λεφτά και μάλλον μιλαμε για 1500 Ευρώ) εάν δέν αντικαταστήσουμε ένα προς ένα τα 500 χιλ. G3 φτάνουμε σε ένα κόστος των 200 εκ. για 200 χιλ. όπλα (γυμνά). Μήπως αντί να δαπανηθούν τα 200-300 ή και 400 εκατομύρια – εάν υπάρχουν – για ένα νέο τυφέκιο θα ήταν προτιμότερο να δαπανηθουν για αγορά νέων εξαρτήσεων,γιλέκο, σακιδιο, υδροδοχείο πλάτης,επιγονατίδες, νέων ασυρμάτων γία όλη την ομάδα, συσκευών μετάδοσης εικόνας δορυφορικά, συσκευών GPS ,κράνη Kevlar.
  Τώρα η Ελληνική πραγματικότητα. Το αρθρο του Ευστάθιου είναι γραμμένο το 2013 όπως και του Δουκά Γαϊτατζη. Τότε υπήρχε ακόμη έστω και ένα ψήγμα ελπίδας για ανάκαμψη των οικονομικών της χώρας. Τώρα, εν έτη 2015 είμαστε στο μνημόνιο 3 με μείωση των αμυντικών δαπανών στο επίπεδο μολις και μετα βίας να πληρώνονται οι μισθοί των στρατιωτικών. Ότι και να μου πεί κανείς για νέες αγορές είτε σε τυφέκιο 5,56 , νέο οπλοπολυβολο είτε F16 δέν μπορώ να το πιστέψω, τουλάχιστον όχι για τα επόμενα 10ίσως και 20 χρόνια. Κατα την γνώμη μου η μόνη διέξοδος είναι η συντήρηση – βελτίωση του παλιού οπλισμού (για αυτό και το άρθρο του Δουκά ΓαΪτατζη είναι περισσότερο επίκαιρο σήμερα απο οταν γράφτηκε) και η συμπλήρωση του με μεταχειρισμένο υλικο μέσο οικονομικών αγορών και δωρεάν παραχωρήσεων (Αμερική – Γερμανία).
  Στα σχόλια πιο πάνω δίαβασα οτι μία πιθανή πηγή για τυφεκιο 5,56 είναι οι αμερικανοί που απέσυραν 400000 κομάτια (σε τι κατάσταση άραγε) αλλά γιατί δεν γίνεται κάποια νύξη για παραχώρησή τους. Εάν ο στρατός αποφάσισε να μείνει στο 7,62 τότε γιατί δεν εκκινούν ένα τέτοιο προγραμμα όπως το προτείνει ο Δουκάς για αναβάθμιση του G3 και κατ’ επέκταση και άλλου φορητού οπλισμού. Άλλη αγωνία μου είναι τα 10000 ΗΚ11 και τα 3000 ΜΙΝΙΜΙ και δέν ξέρω πόσα FN MAG και MG3 (πόσα είναι άραγε;) φτάνουν για το στρατό.Μάλλον δεν φτάνουν. Πόσα φορητά αντιαρματικά υπάρχουν. Γιατί δεν προσπαθούν να βρούν μεταχειρισμένο υλικό προς δωρέα ή έναντι συμβολικού τιμήματος. Ακόμη και να γινόταν μετατροπή των Μ14 ( απο ότι ακούω εξαιρετικό όπλο. Θυμάμαι σε βολές στήν Σάμο το Λιμενικό νομίζω έκανε βολές μαζί μας και κάποιοι δικοί μας είχαν δοκιμάσει) σε όπλο ακροβολιστή εάν όντως μπορεί να καλύψει αυτή την ανάγκη αλλά και πάλι δεν νομίζω οτι 4 – 5 χιλιάδες όπλα φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες. Δεν μπορούν να κάνουν μία νύξη στους Γερμανούς για παραχώρηση MSG-90 (αλήθεια πιά είναι η γνώμη σου Ευστάθιε για το όπλο;)
  Δυστύχως δεν είναι μόνο η ανέχεια που μας κυνηγά αλλά και η απραξία πολιτική και στρατιωτική. Σε λίγο καιρό το χάσμα με τους αντιπάλους μας θα είναι αγεφύρωτο. Αντί ο πρώην υπουργός μας να εκσυχρονίζει Ρ3 θα έπρεπε να εκσυγχρονίζει F-16. Αντί να πετάνε τα αντισταθμιστικά ωφέλη απο προγράμματα δισ. στα σκουπίδια μήπως θα έπρεπε να ενταχθή και ένα τέτοιο πρόγραμμα αναβαθμισης του G3 ώστε να μην στοιχίσει τίποτα ή πολύ λίγα. Όπως και άλλα προγράμματα βελτίωσης βέβαια του εξοπλισμού του πεζικού.

  Υ.Γ.
  Ζητώ συγγνώμη για την κατάχρηση της φιλοξενίας στην στήλη. Δεν σκόπευα να γράψω τόσα πολλά και να κουράσω.

  Απάντηση
  • ΑΧΕΡΩΝ

   Φίλε Ιωάννη,οι σκέψεις σου πιστεύω ότι απασχολούν τους περισσότερους από όσους ενδιαφέρονται για την άμυνα.
   Στα επιμέρους τώρα.
   Μηχανοκίνητο είναι σήμερα,όχι το σύνολο του πεζικού μας,αλλά όσο απέμεινε από τις αποστρατιωτικοποιήσεις της Πατρίδας (μειώσεις θητείας,συνοδευόμενες από μνημειώδη,ασύγγνωστη,εξοργιστική,αλλοπρόσαλλη,και εν πολλοίς άνευ αντικειμένου κοπτική-ραπτική στην δομή δυνάμεων.
   Η μάζα του πεζικού δέν είναι μηχανοκίνητη,διότι απλούστατα δέν μπορεί να είναι,κατά περιπτώσεις μάλιστα δέν είναι ούτε σκόπιμο να είναι,μηχανοκίνητη.
   Επίσης,η σύνθεση της ομάδος στο ελαφρύ και το Μ/Κ πεζικό επηρρεάζεται και από την φύση της αποστολής,και την συνέργεια με τα Τ/Θ.
   Έτσι,το Μ/Κ πεζικό είναι λιγώτερο εκτεθειμένο στα εχθρικά Τ/Θ, απ’ότι το ελαφρύ,οπότε δέν χρειάζεται τόσο Α/Τ όπλα,όσο βομβιδοβόλα και ελαφρά πολυβόλα.
   Παρομοίως,και αναλόγως αποστολής,μπορεί να χρειαστούν τα πάντα,από ελαφρείς όλμους των 60 χιλιοστών (commando),μέχρι Μπάρεττ των .50!
   Επειδή βεβαίως δέν πρόκειται ποτέ να γίνει τέτοιο θαύμα,και να αποκτηθούν όλα τα ανωτέρω για όλο το πεζικό,θα πρέπει να γίνει μία κατηγοριοποίηση του,και αναλόγως των προτεραιοτήτων να μοιραστεί και ο διαθέσιμος οπλισμός.
   Η εξεύρεση μεταχειρισμένου οπλισμού πάντως δέν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση,άν πρόκειται για εύχρηστο υλικό και όχι αποσυρόμενο λόγω παλαιότητος ή ακαταλληλότητος:

   Άν τα Μ14 είναι 4-5 χιλιάδες,φτάνουν για πολλές χιλιάδες ακροβολιστές,και άν είναι περί τις 15.000 όπως εικάζεται,φτάνουν για πολλές επιπλέον,το θέμα είναι ότι αυτήν την στιγμή δέν έχουμε όλους αυτούς τους ακροβολιστές.(ούτε παρόντες,ούτε εκπαιδευμένους)

   Τα δέ πολυβόλα είναι αρκετά,και άν δέν φτάνουν,υπάρχουν και τα αποθέματα του δικηγόρου στην Πτολεμαΐδα.

   Σχετικά με την συνύπαρξη διαφορετικών διαμετρημάτων,στην εικοσαετία 1965-1985 (χονδρικώς),οι Βρεττανοί χρησιμοποιούσαν στην ίδια ομάδα τρία διαμετρήματα:9χ19 το ένα υποπολυβόλο Στέρλινγκ,5,56χ45 το ένα Μ16,και 7,62 το πολυβόλο L7 και τα τυφέκια L1 (SLR).

   Και τέλος,μαντεύω ότι είχες σχολιάσει τότε στο «εν κρυπτώ»,σωστά;(αλλά αυτό,μεταξύ μας!)

   Απάντηση
   • ΑΧΕΡΩΝ

    Και κάτι που ξέχασα,τα G-3 δέν είναι πεντακόσιες χιλιάδες σε ελληνική υπηρεσία,αλλά,βάσει των αριθμών σειράς και ημερομηνιών κατασκευής (που αναγράφονται στα όπλα),θα πρέπει να είναι αρκετά λιγώτερα,άν και πάλι επαρκή μαζί και με τα Έφ-Νί και Μ16.

   • Ιωάννης Δρίνης

    Αγαπητέ Αχέρονα,
    έχω την εντύπωση οτι είχα διαβάσει στις αρχές τις δεκαετίας του ’90, στα Αμυντικά Θέματα νομίζω, οτι μαζί με τα Adams μας είχαν παραχωρηθεί και 5000 Μ14. Και άν θυμάμαι καλά τα παρουσίαζε στο άρθρο σαν ξεχασμένα απο το USN στα αμπάρια των αντιτορπιλικών. Βέβαια αμφιβάλω οτι τα ξέχασαν οι Αμερικανοί αλλά είναι μία ένδειξη οτι ο αριθμός τους μάλλον είναι περί τις 5 χιλιάδες. Προσπαθώ να βρώ το περιοδικό στο αρχείο μου αλλά λόγω της χαμηλής ποιότητας βιβλιοδεσίας των περιοδικών τότε (με απλό συρραπτικό) και τις πολλές μετακομίσεις έχουν χάθει πολλές σελίδες απο αυτά τα περιοδικά. Όταν βρώ χρόνο θα συνεχίσω το ψάξιμο.

   • ΑΧΕΡΩΝ

    Tα 4 Adams με πλήρωμα τα 354 ἄτομα ἕκαστο,δέν δικαιολογοῦσαν 4-5.000 ὅπλα,ἀκόμη και ἄν προβλεπόταν ἕνα Μ14 για κάθε μέλος του πληρώματος,ὁμοίως οἱ τρείς Knox θα δικαιολογοῦσαν το πολύ 1.000 ὅπλα,ὁπότε τα 4-5.000 Μ14 δέν ἦλθαν μαζί με τα πλοία ὡς προβλεπόμενος ὁπλισμός,ἀλλά ὡς χορήγηση.
    Τα περί 15.000 Μ14 ἀκούστηκαν κάπως μεταγενέστερα,ἀλλά δέν ἔχει δημοσιοποιηθεί κάτι ἐπίσημο.
    Ἡ δέ κάννη του Μ14 εἶναι ὅντως κατά 11 περίπου μακρύτερη,ἀλλά αὐτό ἀπό μόνο του δέν εἶναι ἀπόλυτο κριτήριο.
    Μεταξύ των Μ14,ὅπως και μεταξύ των G3,ὑπάρχουν κάποια με καλύτερες συγκεντρώσεις βολῶν,τα λεγόμενα Εἰδικῆς Ἀκριβείας,(καθ’ἡμάς),ἤ Νational Match (ΝΜ κατά τους Ἀμερικανούς).
    Κατά τα ἄλλα,ὅρα και Εὐστάθιο.

   • Ιωάννης Δρίνης

    Απο μία μικρη έρευνα που έκανα τα G3A3 που έχει ο στρατός κατασκευής ΕΒΟ είναι 375 χιλιάδες συν κάποιες χιλίαδες (αδιευκρίνιστο πόσα – εικάζεται περι τις 15 χιλιαδες) πού είχαν αγοραστεί απευθείας απο Γερμανία απο την χωροφυλακή πρίν ξεκινήσει η παραγωγή στην Ελλάδα.

    http://hellenichistory4you.blogspot.gr/2013/10/g3-762.html

    Τα FN FAL κατασκευής ΠΥΡΚΑΛ είναι 30 χιλιάδες και καμία 20 χιλιάδες απευθείας αγορα απο το Βέλγιο.

    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%A5%CE%A1%CE%9A%CE%91%CE%9B

    Άμα υπολογίσεις μαζί και τα δύο και προσθέσεις και τα Μ14 είτε 5 είτε 15 χιλιάδες τότε βλέπεις οτι ο αριθμός πλησιάζει αρκετά κοντά στις 500 χιλιάδες. Σίγουρα ικάνος αριθμός για να εξοπλιστεί πλήρως ο στρατός ακόμη και μετά απο επιστράτευση. Τα 10 χιλιάδες ΗΚ11 και δεν ξέρω εγώ πόσα FN MAG και 2750 Minimi δέν νομίζω οτι αρκούν για να εξοπλίσουν όλες τις ομάδες πεζικού με 2 οπλοπολυβόλα μετα απο επιστρατευση. Το ίδιο ισχύει και για τα Μ14 σαν όπλα ακροβολιστή, σε 200 300 400 χιλιάδες πεζικό μετά απο επιστράτευση δεν φτάνουν για να υπάρχει ένα ανα ομάδα. Σίγουρα οι εκπαιδευμένοι ακροβολιστές είναι ελάχιστοι ή δεν υπάρχουν και είναι πολύ πιο σημαντικό πρίν την κουβέντα για το εάν τα όπλα φτάνουν να δούμε πρώτα το πώς θα υοθετηθεί και επεκταθεί ο θεσμός απο τον στρατό. Εγώ λαμβάνω ως προυπόθεση και λόγο της ολοένα αυξανόμενης απειλής εξ ανατολάς οτι θα σοβαρευτούμε και εαν δεν μπορέσουμε να εκμοντερνίσουμε τον εξοπλισμό οτι θα εκμοντερνίσουμε το δόγμα και την εκπαίδευση. (Μερικές φορές έχουμε την τάση να μετράμε τουφέκια και σκάγια πρίν δούμε ποιός μπορεί και ξερει να τα χρησημοποιήσει)
    Πιο πολύ αναφέρθηκα στον αριθμο τον G3 για να δείξω τον όγκο και το πιθανό κόστος των τυφεκίων προς αντικατάσταση και λιγότερο για να εκφράσω την αγωνία μου για την αριθμητική επάρκεια τους. Βέβαια μπορεί ο στρατός να μην κρίνει απαραίτητη την αντικατάσταση των τυφεκίων ένα προς ένα αλλά σίγουρα θέλει 112 χιλιάδες (250 εκ. Ευρό) για αρχή (όπως ήταν η απαίτηση για G36 το 2005) και εικάζω πως σίγουρα θα χρειάζεται παραγωγή άλλων 130 – 140 χιλίαδων σε βάθος 20 ετίας. Δηλαδή μιλάμε για 500 εκ. για 250 χιλιάδες τυφέκια μέχρι το 1 δις για 500 χιλιάδες σε βάθος 20 ετιας.
    Για αυτό το λόγο πιστέυω οτι οικονομικά είναι πιο σοφό να βελτιώθουν τα παλιά (εάν γίνεται) απο Ελληνικά χέρια (ΕΑΣ) και τα πολλά λεφτά να δοθούν για την βελτίωση του λοιπού εξοπλισμού του στρατιώτη και γιατί όχι να επενδυθεί και σε κάποια πιό εξωτική τεχνολογία όπως μινιτούρες UAV σε επίπεδο ομάδας και διασύνδεση της ομάδας ηλεκτρονικά με τον λόχο, ταγμα, μεραρχία για την διενέργεια δικτυοκεντρικών επιχειρήσεων.

   • Ιωάννης Δρίνης

    Τα Adams ήταν 5 και οι Knox ήταν 4. Είχαν παραχωρήσει +1 πλοίο κάθε κλάσης για ανταλλακτικά. Σίγουρα τα όπλα ήταν χορηγία. Οι Αμερικανοί δεν ξεχνούν έτσι εύκολα και τίποτα δεν δίδεται πραγματικά δωρεάν.

   • ΑΧΕΡΩΝ

    Συμφωνῶ ὅτι θα ἀργήσουμε να δοῦμε τους διαδόχους του G3 /FN*,και φρόνιμο εἶναι να μήν περιμένουμε να βρέξει Μ16/Μ4 για να βολευτοῦμε,ἀλλά να ἀρχίσουμε να ἱεραρχοῦμε τις ἀπαιτήσεις,(και να ἀρκούμαστε σε ὑλικά ἀπό το κάτω ράφι,με ἑναλλακτική ἐπιλογή το μηδέν ἐκ του μηδενός),και να ἑστιάσουμε στην ἐκπαίδευση.
    Κάποιες σειρές Varo και Ἀνδρομέδα πέρασαν ἀπό τον Ε/Σ “incognito” μέχρι που κατέστησαν ἀπηρχαιωμένες,ἀλλά ἴσως κάτι μποροῦν να προσφέρουν ἀκόμη,ἕστω και ὡς εἰσαγωγή στο κυρίως θέμα.
    Και βλέποντας και κάνοντας,με γνώμονα την ἀσφυκτική ἕλλειψη κονδυλίων,και σε περίπτωση διλλήματος κάλλιο G3 παρά Ρ3.
    Ὁ νορβηγικός στρατός ἔχει άναβαθμίσει τα G3 του σε ἐπιβλητική ἔκταση,ἄς το ψάξουμε και ἑμείς.

    *τα FN ἦσαν 2.000 το 1964,ἄλλες 3.000+3.000 τέλη του 1973 (ὅλα ἀπό το Βέλγιο),51.150 τον Ἰούνιο του 1974,(αὐτά κατασκευάστηκαν ἤ συναρμολογήθηκαν ἀπό την ΠΥΡΚΑΛ μέχρι το 1978),και τέλος ἕως και 30.000 ἐπιπλέον,πάντα ἀπό την ΠΥΡΚΑΛ,μετά την ὁλοκλήρωση της παραγγελίας του Ἰουνίου 1974,ἀγνώστου καταλήξεως.

   • Ιωάννης Δρίνης

    Είχα την εντύπωση οτί τα FN ήταν καμία 50 χιλιάδες, αν κατάλαβα καλά μιλάμε για σύνολο 80 χιλιάδες όπλα. Όσο αναφορά τις διόπτρες κάποτε είχα ενδιαφερθεί για αγορά μεταχειρισμένης δεύτερης γενιάς απο την Γερμανία και είχα βρεί κάποιες αρκετά φθηνά αλλά απο έρευνα βρήκα σε κάποια αμερικάνικη ιστιοδελίδα οτί με τα χρόνια και τις πολλες ώρες λειτουργίες η λυχνία τους χάνει κατά πολύ στην απόδοση (δεν ξέρω αν κάποιος άλλος έχει πιο ειδική γνώση πάνω στο θέμα). Σίγουρα πάντως για εξοικείωση και για εκπαιδευτικούς σκοπούς κάτι έχουν να προσφέρουν. Όταν ήμουν εγώ στο πεζικό είχαμε κάνει νυχτερινές βολές με κάτι παλίες τεράστιες διόπτρες (μάλλον τις TVS-5 μπορεί και Ανδρομέδα) που δεν μπορούσες να καταλάβεις και πολλά πράγματα απο το τί έβλεπες. Μάλλιστα κάποιο απο τα βλαστάρια μας ΕΠΟΠ μέσα στην αναμπουμπούλα μες στο σκοτάδι να μεζέψουμε τα υλικά έκλεψε και μία και ο υπολοχαγός που είχε χρεωθεί τα υλικά αναγκάστηκε να την πληρώσει απο την τσέπη του (πολλά μηνιάτικα παρόλο που ήταν αρχαιολογικής αξίας)

    Για το ΗΚ11 σαν όπλο ακροβολιστή ποιά είναι η γνώμη σου; Πιστέυεις οτι ένας οπλίτης με ΗΚ11 θα μπορούσε να αναλάβει αποτελεσματικά διπλό ρόλο στην ημιομάδα, δηλαδή και καθήκοντα ακροβολιστού και παροχής πυρών υποστήριξης (με κάποιο μεγαλύτερο γεμιστήρα των 30 ή και παραπάνω) ή μπορεί να υπάρξουν περιπτώσεις που θα χρειαστεί ταυτόχρονα να εκπληρωθούν και οι δύο αποστολές;
    Έαν είναι εφικτός ο αποτελεσματικός συγκερασμός καθηκόντων τότε λύνονται πολλά προβλήματα στην σύνθεση της ομάδας με το όπλο “συμβιβασμο” ΗΚ11. Σε κάθε συμβιβασμό βέβαια υπάρχει και το ενδεχόμενο να μην μπορεί καμία αποστολή να εκτελεστεί αποτελεσματικά.

    Τελευταία ερώτηση. Βρισκεις το FN MAG και Μ60 πολύ βαριά σαν οπλοπολυβόλα υποστήριξης ομάδας; Ξέρεις εάν μπορεί να κοπεί η κάννη για περιορισμό του βάρους χωρίς να επηρεαστεί η ακρίβεια και η γεωμετρία του όπλου (εικάζω οτι το βεληνεκες θα επηρεαστεί σίγουρα)
    Θα με ενδιέφερε και η γνώμη του Ευστάθιου ως πιό ειδικού κατα γενική ομολογία.

   • ΑΧΕΡΩΝ

    Tις Varo δέν θυμάμαι οὔτε πώς τις ἔλεγαν,τις Ἀνδρομέδα δέν τις πρόλαβα,ἄλλωστε τις εἴχε το πεζικό.
    Λυχνίες ὅμως,μποροῦσαν να βρεθοῦν μέχρι πρίν λίγα χρόνια,και μάλιστα νεώτερης τεχνολογίας και σε προσιτώτερη τιμή,δέν ξέρω τί ἔκαναν οἱ στρατάρχες,ἤ τί ἐπέτρεψαν οἱ ἑθνάρχες.
    Για το ΗΚ11 σε διπλό ρόλο,ἡ πρώτη και σχεδόν ἑνστικτώδης ἐπιφύλαξη ἀφορᾶ τον τρόπο προσαρμογῆς της κάννης στον κορμό:κάννες ταχείας ἀλλαγῆς ἔχουν ἄλλες,μεγαλύτερες ἀνοχές σε σύγκριση με κάννες σταθερα προσαρμοσμένες,και ὅπλα ἀκριβείας δέν νοείται να εἶναι αὐτόματα.
    Οἱ προδιαγραφές ἀκριβείας και οἱ προδιαγραφές ὅπλων ὀμαδικῆς ὑποστηρίξεως,πρακτικῶς ἀλληλοαποκλείονται.
    Ἄλλο τώρα,ἄν πάρεις το ΗΚ11 ὡς βάση για τυφέκιο ἀκροβολιστοῦ,για να ἀποκτήσεις ἕνα «ἐρζάτς» (ὑποκατάστατο) MSG90.
    Ἡ ταπεινή μου γνώμη εἶναι ὅτι τα εἰδικῆς ἀκριβείας ὅπλα πρέπει να χτίζονται ἐξ ἀρχῆς ὡς τέτοια,δηλαδή ἀπό τυφέκιο G3 εἰδικῆς ἀκριβείας μπορείς να κάνεις G3/SG1,ἀλλά ὅχι ἀπό ὁπλοπολυβόλο σε τυφέκιο εἰδικῆς ἀκριβείας,καθώς με ἐκ των ὑστέρων ἐπεμβάσεις κινδυνεύεις να ἀχρηστεύσεις ἕνα ὅπλο,πρίν το ἀξιοποιήσεις.
    Τα FN MAG/MG3 /M60 εἶναι βαρειά ἐκ γενετῆς,και λίγα πράγματα μποροῦν να γίνουν γι᾿αὐτό,ὅπως κορμός ἀπό τιτάνιο και λεπτότερες κάννες (leaner barrels π.χ το Μ60Ε3)ἤ βραχύτερες κάννες,ὅπως το Μ60Ε6.
    Μεταξύ μας,το Μ60 ἔχει πολύ καλύτερο ζύγισμα,και ἰδίως το Μ60Ε6 που ἀπέκτησε ἡ Δανία,και αὐτό ἐπειδή εἶναι διαμορφώσεως semi-bullpup,δηλαδή ἡ χειρολαβή εἶναι τοποθετημένη σχεδόν ἱσοϋψῶς με το κλείστρο,ἑνῶ το -Ε3 ΚΑΙ -Ε6 διαθέτουν και πρόσθια χειρολαβή.
    Περιέργως,το σοβιετικό ΡΚΜ εἶναι κατά δύο σχεδόν κιλά ἐλαφρύτερο ἀπό το MAG,ἀλλά δέν διατίθεται σε 7,62χ51 ἀλλά σε 7,62χ54R.
    Το νοτιοαφρικανικό SS77 εἶναι μία δυτικοποιημένη ἐκδοχή του ΡΚΜ,σε 7,62χ51,και ἐξίσου ἐλαφρύ,και ἐπίσης πολυμορφικό (γίνεται και 5,56χ45 με συλλογή μετατροπῆς).
    Ὕστατη λύση στο θέμα βάρους,ἀλλά με ἔκπτωση στην στιβαρότητα,θα ἦταν το Minimi Mk48 των 7,62.
    Ὡς καταληκτικό συμπέρασμα,δέν ἔχει ἀκόμη εφευρεθεί το ὅπλο για ὅλες τις δουλειές,και ὅτι ἐξοικονομείς σε βάρος το θυσιάζεις σε στιβαρότητα,εἴτε το πληρώνεις πολύ ἀκριβά,ὅπως τα ἀπάρτια τιτανίου.
    Πίσω τώρα,στην ἑλληνικιά πραγματικότητα…

   • Ιωάννης Δρίνης

    Ευχαριστώ πολύ για την αναλυτική απάντηση σου. Μπόρεσα και κατάλαβα πολλά.

    Τελικά μάλλον η μόνη επιλογή είναι η μετατροπή των G3A3 EA σε DMR βέβαια το κόστος πρέπει να είναι σημαντικό για 20 – 30 χιλιάδες όπλα.
    Τα Μ60 του στρατού πρέπει να είναι της πρώτης και παλαιότερης έκδοσης αγνώστου αριθμού (δεν ξέρω αν εσύ γνωρίζεις τον αριθμό). Εκεί ίσως μια αναβάθμιση χαμηλού κόστους να έπιανε τόπο.

    Οσο αναφορά τα PKM θυμάμαι οτί είχα διαβάσει (πάλι στα Αμυντικα Θέματα αρχές της δεκαετίας 90) οτι μαζί μετα BMP 1 απο τα ανατολικογερμανικά αποθέματα είχε παραχωρηθεί και αριθμός PKM (όπως αναφερόταν εκεί) που μάλλον πρέπει να ήταν PKT. Όταν υπηρέτησα εγώ δέν τα θυμάμαι καθόλου στα BMP (μάλλον πρέπει να είχαν αφαιρεθεί λόγω έλλειψης πυρομαχικών ή απαξίωσης). Σε κάθε περίπτωση μπορεί να υπάρχουν 500 κομμάτια σε Ελληνική κατοχή. (Έτσι για να πλουτίσουμε τις εγκυκλοπαιδικές μας γνώσεις)
    Και κάτι άλλο Αχέρονα.
    Bist du in Deutschland geboren oder hast du dort gewohnt früher?
    Αυτό το “ερζατς” με έβαλε σε υποψίες.

   • ΑΧΕΡΩΝ

    “Bist du in Deutschland geboren oder hast du dort gewohnt früher?”
    Sowohl als auch.
    (Ζῶ και ἐργάζομαι στην Γερμανία,ἀλλά μεγάλωσα στην Ἑλλάδα.
    Στην Γερμανία προσπαθῶ να δώσω στους Γερμανούς να καταλάβουν ὅτι δέν μας κάνουν καμμία χάρη με τον μηχανισμό δίασωσης,ἀλλά προστατεύουν και το @@@ το €υρώ και την δική τους οἱκονομία,ὅτι δέν κατέβαλαν ποτέ τις πολεμικές ἀποζημιώσεις οὔτε το κατοχικό δάνειο στην Ἑλλάδα,και ὅτι ἐπί κατοχῆς δέν φέρθηκαν στους Ἕλληνες καλύτερα ἀπό ὅτι στους Πολωνούς ἤ τους Γιουγκοσλάβους.
    Ἐπίσης,ὅτι ἄν κατηγοροῦν την Ἑλλάδα για παραποίηση στοιχείων για την ἕνταξη στην €ὐρωζώνη,τότε θα πρέπει να καταζητοῦν μέσω Ἰντερπόλ ἤ Εὐρωπόλ τους δράστες της παραποιήσεως,και ὅχι να ἀπαιτοῦν να τους κάνουν κυβέρνηση (Παπαδήμιος,Στουρνάρια)
    Στους Ἕλληνες,τόσο στην Γερμανία,ὅσο και στην Ἑλλάδα,προσπαθῶ να ἐξηγήσω ὅτι τα @@@@μνημόνια εἶναι ἐπιλογή του κατεστημένου,και ὅτι με ἐκλογές και ἐπιλογές μεταξύ των καθιερωμένων κομμάτων δέν πρόκειται να ἀπαλλαγοῦμε ἀπό αύτά,ὅτι το €ὐρώ δέν το σήκωνε μέν ὁ ὁργανισμός μας,ἀλλά ἦταν και ἕνας τρόπος να νοικοκυρέψουμε τα δημοσιονομικά μας,και να πληρώνουμε τα τοκοχρεωλύσια με ΔΙΚΟ ΜΑΣ συνάλλαγμα,χωρίς να τρέχουμε αἰωνίως πίσω ἀπό ἀνατιμούμενα μάρκα και δολλάρια,ἀλλά ὁ Νεορωμηός ἀντιλαμβάνεται την οἱκονομία ὡς καζίνο.
    Ἀλλά,και την Πατρίδα,την βλέπει ὡς ἄσυλο ἀνιάτων,ἀπό ὑπερχρεωμένους συνεταιρισμούς,μέχρι χρεωκοπημένα κόμματα.
    Τέσπα…)
    Για τα ΡΚΜ,εἴχα και ἐγώ την ἑντύπωση ὅτι εἴχαν παραληφθεί κάποια μαζί με τα ΒΜΡ-1,ἀλλά μᾶλλον ὁ λόγος ἦταν για τα ὁμοαξονικά ΡΚΤ,που δέν μποροῦν να ἀφαιρεθοῦν ἀπό το ὄχημα για να ἀξιοποιηθοῦν ἀπό την μεταφερόμενη ὀμάδα.
    Τα Μ60 δέν γνωρίζω πόσα μπορεί να εἶναι,ἀλλά γνωρίζω ὅτι εἴχαν παραληφθεί κάποια μαζί με ἐλικόπτερα ΑΒ-205/Huey,ἄλλα με τις συλλογές ἀναβαθμίσεως των Μ48 σε Μ48Α5 (Μ60D),ἄλλα ἑμφανίστηκαν σε Ἀποστολές Συμπληρώσεως την δεκαετία του ᾿80,ἄλλα με τα πρώτα 24 Μ901 ITV,to 1983,για να ἀντικατασταθοῦν σχεδόν ἀμέσως ἀπό MG-3.
    Για 20-30.000 DMR,με τις παρούσες συνθήκες,προτεραιότητες και ἑνδιαφέρον,ξέχασε τα.
    Τουλάχιστον G3 EA (Εἰδικῆς Ἀκριβείας),και ὅτι βρεθεί ἀπό διόπτρες.
    Ἄ,και ἰσάριθμοι μαχητές,(ὅχι ἀπλῶς στρατεύσιμοι/ΕΠΟΠ που τους ὁνομάζουμε ἀκροβολιστές),και τουλάχιστον ἄλλοι 250.000 μαχητές και ἀξιόμαχοι ἔφεδροι για ὅλες τις ὑπόλοιπες εἰδικότητες,ἀλλοιῶς ἄς μήν κοροϊδευόμαστε ὅτι ἔχουμε Στρατό,και ὅτι δέν ἔχει μάλιστα ἐπηρρεαστεί ἀπό την κρίση…

   • Ιωάννης Δρίνης

    Αγαπητέ Αχέρονα,
    και εγώ ζούσα στην Γερμανία μέχρι πριν λίγα χρόνια. Πήγα για σπουδές μετά μετεκπαίδευση μετά παντρέυτηκα. Απο μία άποψη έκανες την σοφότερη επιλογή που έφυγες στην Γερμανία, πιστεψέ με όμως δεν σε ζηλεύω καθόλου. Μόνο να φανταστώ μπορώ τι θα έχεις ακούσει εκεί για την Ελλάδα και για τους τεμπέληδες Έλληνες που θέλουν οι οικονόμοι Γερμανοί να τους πληρώνουν τις συντάξεις και τους μισθούς.
    Όταν ζούσα εγώ εκεί είχα γίνει και εγώ αποδέκτης της Γερμανικής ειρωνίας του τύπου εαν έχουμε τουαλέτα στο χωριό μου κτλ. αλλά τότε ήταν η Ελλάδα ισχυρή και μπορούσα να τους κόψω τον αέρα. Θυμάμαι όταν ήλθαν τα πεθερικά μου για πρώτη φορά στην Ελλάδα έπαθαν την πλάκα τους απο τις Πορσε στην παραλιακή.
    Είμαι σίγουρος οτι η Γερμανικές ειρωνίες και κοροιδίες θα έχουν πια λάβει επικές διαστάσεις. Απο την άλλη πλευρά σαν επαναπατρισθέντας Έλληνας ανακάλυψα με μεγάλη μου λύπη οτι η Ελλάδα που είχα μια ιδανική εικόνα στο μυαλό μου που οι άνθρωποι είναι φιλικοί και έτοιμοι να εξυπηρετήσουν δεν υπάρχει . Ηλθα και αντιμετώπησα την αναλγησία και αδιαφορία του κρατικού μηχανισμού, δημόσιους υπαλλήλους με μόνιμα απλωμένο το χέρι για φακελάκι στο τελωνείο δε μέχρι και η καθαρίστρια μου ζήτησε φακελάκι για να μιλήσει σε κάποιον για να γίνει η δουλειά μου(εκείνη την φορά μου ζήταγαν φακελάκι απο γραφείο σε γραφείο).
    Υπουργεία που παρανομούσαν εις γνώση τους μη εφαρμόζοντας νόμους του κράτους και μου έλεγαν έχετε δίκιο αλλά πρέπει να πάτε δικαστικά. Αναγκαζόμουν να πέρνω τηλέφωνα στην Γερμανία για να μου δώσουν πληροφορίες τί να κάνω στην Ελλάδα γιατί εδώ δεν σου έλεγε κανένας στα υπουργεία.
    Η γυναίκα μου χρειάστηκε 8 χρόνια για να αναγνωρίσει το πτυχίο της όταν εσύ πας στην Γερμανία και σε 1 εβδομάδα αναγνωρίζεις το Ελληνικό (και πιστεψέ με δεν είναι καλύτερο απο το Γερμανικό).
    Γενικά υπήρχε και υπάρχει ενα κλίμα τοξικό, εναντίον του πολίτη, που έβλεπες οτι αυτό το κρατικιστικό μόρφωμα έκανε τα πάντα για να σε φρενάρει για να σου λυγίσει την θέληση για να τα παρατήσεις και να φύγεις να πάς απο εκεί που ήλθες. Σημειωτέον όλα αυτά πριν την κρίση.
    Στην Γερμανία παρά την ειρωνία και τα διάφορα αρνητικά αυτού του λαού σαν ξένος δεν ένιωσα ποτέ πολίτης δεύτερης κατηγορίας. Στις όποιες συνδιαλλαγές μου με το κράτος ο υπάλληλος ήταν δίκαιος και προσπαθούσε να είναι μέρος της λύσης του προβλήματος μου και όχι το πρόβλημα. Στην Ελλάδα σαν ντόπιος, που μιλάει ελληνικά,που ξέρει γραφή και ανάγνωση, νιώθω σαν τον τελευταίο αφγανό πακιστανό που πάει στις δημόσιες υπηρεσίες να ζητήσει ελεημοσύνη και άμα τύχη να τελειώσω την δουλειά μου σε μία μέρα (γιατί ως γνωστόν όλα τα πανηγύρια κρατάνε τρεις μέρες) τότε πάω και μοιράζω φανουρόπιτα.
    Το πρόβλημα του νεοελληνα δυστυχώς είναι οτι έχει πολύ μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του. Οι αρχαιοι ημών πρόγονοι ήταν οι πιο μάγκες χωρίς να με ενδιαφέρει να μάθω τι ακριβώς έκαναν (κάτι πολύ σπουδαίο, τωρα δημοκρατία το έλεγαν φιλοσοφία το έλεγαν;). Ζούμε στο πιό ωραίο “οικόπεδο” του κόσμου όπως έχω ακούσει να λένε και πολλοι πολιτικοί μας (και κάνω τα πάντα για να το γεμίσω σκουπίδια). Εχουμε τους καλύτερους πιλότους, τους καλύτερους στρατιώτες, τα καλύτερα μυαλα, τα καλύτερα πανεπιστήμια (άσχετα αν κατα την 15ετια των σπουδών μας δεν πατάμε ποτέ, αλλά και άμα θέλουμε να πατήσουμε δεν μας αφήνουν αυτοι που κάνουν κατάληψη), τους καλύτερους γιατρούς, μηχανικούς, μπασκετμπολίστες, σουβλατζήδες. Αμα πάρεις το κομπιούτερ απο τους ξένους παθαίνουν κρίσεις “Ε” ενώ ο έλληνας δεν μασάει.
    ΑΡΑ σαν άνθρωπος που του “κόβει” ο νεοέλληνας βγάζει το συμπέρασμα οτι αφού είμαστε καλύτεροι σε όλα για ποιό λόγο να προσπαθήσω να καλυτερέψω κάτι; Πως να βελτιώσεις την τελειότητα; ΔΕΝ γίνεται.
    Για αυτό το λόγο αγαπητέ Αχέρονα χάρηκα που σε γνώρισα και σου ευχομαι απο την καρδιά μου καλή τύχη και καλή σταδιοδρομία εκεί στα ξένα. Έκανες την καλύτερη κίνηση που έφυγες διότι το μόνο που η πατρίδα μας ξέρει να κάνει καλύτερα απο όλους τους άλλους είναι να πνίγει τα παιδιά της (για να μην χρησημοποιήσω κάποια χειρότερη έκφραση)
    Υ.Γ. Πριν κάποιος “πατριώτης” του κ@@@ βιαστεί να μου κολήσει το ταμπελάκι του γερμανοτσολιά, έχω να πώ ότι είμαι δεκα φορές πιο πατριώτης απο τον οποιοδήποτε και για αυτό εκφράζω τις αγωνίες μου και υπογραμίζω τα στραβά, μπας και ξυπνήσει αυτη η κρίσιμη μάζα ανθρώπων και αρχίσουμε να αλλάζουμε την πατρίδα μας ή πιο σωστά να ξαναχτίσουμε πάνω στα ερήπια που άφησαν οι ψευτες, οι δοσίλογοι, οι αδίστακτοι και οι αδιάφοροι.

   • ΑΧΕΡΩΝ

    Ἰωάννη,στο τελευταίο σου σχόλιο δύσκολα θα εὔρισκα κάποια λεπτομέρεια για να διαφοροποιηθῶ,ἑνῶ στην γενική ἰδέα δέν μπορῶ παρά να συμφωνήσω.
    Σήμερα εἰδικά,στόλισα και το «κράτος» (ναί,«αὐτό το ἀθλιέστατο προτεκτοράτο» που ἔλεγε ἡ Ἑλένη Βλάχου),και τη «ράτσα» μας.
    Το βιλαέτι Γιουνανιστάν ἐπειδή εἶναι μία πανάκριβη παρωδία (πέντε ευρά στην ΟΤΕFON για 24 ὥρες,ἐκ των ὁποίων σήμα εἴχα μετά βίας τις 4),και την συνωμοταξία μας,για την ὀδήγηση καμικάζι (χωρίς Μπάν-Ζάϊ,μόνο χαρακίρι),για την ἠχορύπανση σε κάθε πανηγύρι,για το κλείσιμο μονόδρομου ἐπειδή κάποιος χαλαρός πάρκαρε ἕνα ὁλόκληρο μέτρο «ἀέρα»,γιά πολλά,και ἀκόμη περισσότερα.
    Δέν εἶμαι πάντως αἰσιόδοξος,οὔτε για την Ἑλλάδα,οὔτε για την Γερμανία,οὔτε για την Ἐὐρώπη-δυστυχῶς.

  • Ευστάθιος Παλαιολόγος

   H “εισήγηση” μου περί Ομάδας 10 αντρών αφορούσε κυρίως τις Μονάδες Ελαφρού ΠΖ/ΚΔ. Σε κάθε περίπτωση πάντως πιστεύω ότι στο Μ/Κ ΠΖ δεν μπορείς να έχεις διαφορετικό ΠΟΥ για την Ομάδα ΤΦ ανάλογα με το μεταφορικό μέσο. Οπότε αναγκαστικά την “χτίζεις” με βάση την μικρότερη χωρητικότητα διότι οι τακτικές της Ομάδας πρέπει να είναι παντού κοινές για λόγους εκπαιδεύσεως, μεταθέσεων κλπ.
   Τα ΑΤ στην Ομάδα πιστεύω ότι θα πρέπει να είναι ελαφρά μιας χρήσης για τις περισσότερες περιπτώσεις. Η χορήγηση εκτοξευτών ΑΤ και μέσων πολ/λων σε επίπεδο Ομάδας πρέπει να λαμβάνει πολύ σοβαρά την κινητικότητα της Ομάδας σε συνάρτηση με την αποστολή της, την εκτιμώμενη απειλή και την ύπαρξη άλλων μέσων, μη οργανικών, σε άμεση υποστήριξη όπως π.χ. ξεχωριστή Ομάδα υποστήριξης μέσα στη Δρία με τα βαρειά όπλα.
   Η χρήση από τους Αμερικάνους των Μ14 σε ρόλο DMR δεν έγινε διότι είναι κανένα εξαιρετικό όπλο ή ακριβές κλπ. Αλλά διότι ήταν το μόνο ημιαυτόματο τυφέκιο 7,62 που είχαν σε ποσότητες. Για μας μια χαρά είναι το G3. Πιθανότατα πολύ καλύτερο του Μ14(δεν μιλώ για πειραγμένες εκδόσεις του, Μ21, Μ25, Μ14EBR κλπ). Οπόταν γιατί να εισάξεις έναν “νέο” τύπο όταν μπορείς με τα ίδια χρήματα να βελτιώσεις στα σημεία ήση υφιστάμενα τυφέκια G3 με καλύτερες διόπτρες, δίποδες και σκανδάλες, ίσως και κάννες;
   Το MSG90 είναι εξαιρετικό όπλο αλλά δε νομίζω να παρήχθηκε σε οποιαδήποτε σημαντική ποσότητα. Οπότε δε νομίζω οι Γερμανοί, οι οποιηδήποτε άλλοι, να έχουν για να μας παραχωρήσουν/πωλήσουν. Και σαν τυφέκιο ακροβολιστή στα πλαίσια της Ομάδας πιστεύω ότι είναι “υπερβολικό”.
   Ελπίζω να απάντησα σε όλα

   Απάντηση
   • ΑΧΕΡΩΝ

    Eυστάθιε,προκύπτει το ερώτημα της αριθμητικής δυνάμεως της ομάδος του Μ113.
    Άν έχεις 8 στο Λεωνίδας και στο ΒΜΡ-1,θα περιορίσεις και στο Μ113 την ομάδα στους 8;

   • Ευστάθιος Παλαιολόγος

    Στην Ομάδα ΠΖ παίζει ρόλο η αριθμητική δύναμη, όμως είναι το μικρότερο κλιμάκιο ελιγμού οπόταν εφαρμόζει τακτικές που διδάσκεται και δοκιμάζει(ή θα έπρεπε…) στην εκπαίδευση. Στον Ε.Σ. στελέχη και οπλίτες δύναται να μετατεθούν από την ηπειρωτική Ελλάδα(Μ-113) στα νησιά και αντίστροφα. Οπόταν θα ήταν πολύ δύσκολο να διδάσκονται και να εφαρμόζονται δύο διαφορετικές τακτικές για δύο ουσιαστικά τις ίδιες Μονάδες που διαφέρουν μόνο στον τύπο οχημάτων.
    Δεν είναι το ίδιο μια διαφορετική Ομάδα ΤΦ με μια διαφορετική Ομάδα Όλμων για παράδειγμα.
    Ελπίζω να γίνομαι κατανοητός

   • tsimuha2

    Θυμαμαι την παλια Γαλλικη ομαδα μαχης με 10 ανδρες,οπου για χαρη του αντιαρματικου εκτοξευτη Strim θυσιαζε την υπαρξη πολυβολου-οπλοπολυβολου.

    Αρχηγος ομαδας famas/πιστολι
    Ελεθερος σκοπευτης FR-F1/F2-πιστολι

    Χειριστης Strim/πιστολι
    Βοηθος strim/FAMAS

    6 τυφεκιοφοροι FAMAS

   • Ευστάθιος Παλαιολόγος

    Οι Γάλλοι έχουν μια “περίεργη” Ομάδα που στην φιλοσοφία μοιάζει με την δική μας(ημιομάδα ελιγμού και ημιομάδα υποστήριξης) ενώ οι πλείστοι δυτικοί στρατοί έχουν πλέον δύο ίδιες ημιομάδες οπόταν η ημιομάδα είναι το μικρότερο τμήμα ελιγμού(μπορεί θεωρητικά να δράσει αυτόνομα). Στην δική μας περίπτωση η Ομάδα είναι το μικρότερο τμήμα ελιγμού μιας και καμιά από τις δύο ημιομάδες της δεν έχει το σύνολο των όπλων που χρειάζεται(οπλο/λα, βομβιδοβόλα)
    Οι Γάλλοι έχουν την ημιομάδα “300 μέτρων”(θεωρητικά η ελιγμού) και την ημιομάδα “600 μέτρων”(θεωρητικά η υποστήριξης) με το Minimi, το FR-F2 και το Strim αν θύμάμαι καλά

   • tsimuha2

    Eχω στο χωριο ενα πολυ καλο τευχος του RAIDS(εις απταιστον Γαλλικη) οπου παρουσιαζε αναλυτικα σχεδον ολες τις ομαδες μαχης του ΝΑΤΟ την εποχη των 90s.

   • Ευστάθιος Παλαιολόγος

    Αγόραζα κι εγώ το RAIDS όσο έβγαινε στα αγγλικά. Θα ενδιαφερόμουν πολύ για το συγκεκριμένο άρθρο αν και προφανώς δεν είμαι σε θέση να το διαβάσω.
    Πάντως παρόμοια παρουσίαση είχε και η Άμυνα και Διπλωματία μάλλον την ίδια περίοδο

   • tsimuha2

    Πρεπει να βαλω το κρανος των ανθρακωρυγχων για να το βρω,ειναι θαμενο κατω απο τονους περιοδικων.

   • Ιωάννης Δρίνης

    Φίλε Ευστάθιε,
    όσο αναφορά το Μ14 έχω μία απορία; Σίγουρα το μεγαλύτερο ρόλο για την χρήση απο τους Αμερικανούς έπαιξε το ότι είναι και το μονο 7,62 που έχουν αλλά είχα ακούσει οτι αύτο που κανει το Μ14 καλύτερο απο το G3 για χρήση ως όπλο ακροβολιστή είναι η μακρύτερη και βαρύτερη κάνη του. Για αυτό το λόγω το έψαξα λίγο και βρήκα οτι όντως η κάνη του Μ14 είναι κατα πολύ μακρύτερη 559 mm. Αληθέυει οτί το μήκος της κάνης παίζει ρόλο;
    Για τα αντιαρματικά της ομάδας και έγώ αναφερόμουν σε ελαφρά μιας χρήσεως τύπου Μ72 (θυμάμαι στο στρατό είχαμε για εκπαίδευση μερικά χρησημοποιημένα τα οποία ήταν πολύ ελαφρά χωρίς την ρουκέτα βέβαια) και όχι σε κάποιό πιο βαρύ τύπου Carl Gustav το οποίο ακούγεται και λογικό να διατεθούν τέτοια όπλα σε ξεχωριστή ομάδα υποστήριξης όπως και όλμοι των 81 mm ή ακόμη και των 120 mm. Βέβαια δεν γνωρίζω κατα πόσο τα Μ72 και τα RPG18 είναι πιά αποτελεσματικά έναντι μοντέρνου θώρακα αλλά εναντίον ΤΟΜΠ και συγγνώμη εάν εκσφενδονίζω κοτσάνα και σαν όπλο εναντίον οχυρωμένων τοποθεσιών (κάτι σαν ορισμένες απο τις χρήσεις του βομβιδοβόλου αλλα με μεγαλύτερο βεληνεκές και καταστροφικότητα) ίσως να έχουν κάποια επιτυχία. Επίσης για τα νησία και την Κύπρο που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ως επι το πλείστον πιό παλία τεθωρακισμένα πρέπει να είναι ακόμη πλήρως αξιόμαχα.

   • Ευστάθιος Παλαιολόγος

    Φυσικά και το μήκος κάννης παίζει ρόλο αλλά όχι όσο φαντάζεσαι. Το μήκος κάννης έχει να κάνει με την ταχύτητα εξόδου του βλήματος άρα του βεληνεκούς περισσότερο. Στην ακρίβεια περισσότερο ρόλο παίζει η ποιότητα κατασκευής της κάννης και παράγοντες όπως αν είναι ελευθέρας ταλάντωσης(του G3 είναι, του Μ-14 όχι), της απόληξης της(crown) κλπ.
    Και δεν νομίζω η κάννη του Μ-14 να είναι βαρύτερη από του G3.
    Στα μήκη κάννης πολλοί σήμερα προκρίνου μια κοντύτερη και πιο χοντρή κάννη παρά μια μακρύτερη και πιο ελαφρυα. Δηλαδή για το ίδιο βάρος μια κοντή και χοντρή είναι καλύτερη από μια μακρα και λεπτή…(χωρίς σεξουαλικά υπονοούμενα…). Έτσι η ταλάντωση μετά από κάθε βολή είναι πιο συνεπής ενώ η στρέβλωση λόγω θερμότητας λιγότερη

   • Ιωάννης Δρίνης

    Τότε έχεις δίκιο να λές οτι είναι καλύτερα να μετατραπούν ορισμένα G3 με νέα κάννη (και ισώς με νέα σκανδάλη να τολμήσω να προσθέσω). Εάν κάνουμε όμως μια υπόθεση εργασίας οτι δέν υπάρχουν λεφτά για αλλαγή κάννης – σκανδάλης, αξίζει να γίνει χρήση του απλού G3A3 με κάποια διόπτρα ή είναι καλύτερα να χρησημοποιήθει το Μ14;

   • Ιωάννης Δρίνης

    Επίσης θέλω να σε ρωτήσω για το ΗΚ11; Σου ζητώ συγγνώμη προκαταβολικά εάν έχει συζητηθεί είδη σε κάποιο άλλο φόρουμ. Μήπως λόγο κοντής και χοντρής κάννης (χωρίς σεξουαλικά υπονοούμενα…) και οτι είναι ελευθέρας ταλάντωσης είναι πίο κατάλληλο σαν όπλο ακροβολιστή απο ότι είναι σαν όπλο υποστήριξης ομάδας;

   • Ευστάθιος Παλαιολόγος

    Όχι, διότι είναι ταχείας αλλαγής κάννη οπόταν ουσιαστικά δεν είναι μόνιμα στερεωμένη στον κορμό του όπλου

 26. Ιωάννης Δρίνης

  Σας ευχαριστώ πολύ και τους δύο για τις απαντήσεις σας. Σίγουρα μου λύθηκαν πολλες απορίες που δεν ήξερα καν οτι είχα και φυσικά μου δώσατε αφορμή για περισσότερη έρευνα.
  Έχω διαβάσει όλα τα άρθρα των ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΩΝ εν κρυπτό (e-amyna) και Προέλαση ( εξαιρετικά και τα δύο και στην ποιότητα της ενημέρωσης, την μετριοπάθεια των απόψεων και κυριότερα στο ήθος των υπογραφόντων) διότι παρακολουθώ και τους δύο ιστοχώρους εδώ και χρόνια και διαβάζω και ξαναδιαβάζω τα ίδια άρθα, παρόλα αυτά μόλις πρόσφατα (μην ρωτάτε πώς δεν τα πήρε το μάτι μου) ανακάλυψα τα σχόλια στα οποία για εμένα είναι ένας κρυφός θησαυρός γνώμεων και απόψεων. Για αυτό φίλε Αχέρονα η απάντηση είναι όχι δεν είχα σχολιάσει τότε στο εν κρυπτό. Όταν γράφω στο διαδύκτιο είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, πάντα υπογράφω με το ονοματεπώνυμο μου. Βέβαια εάν μου πείς σε ποιό σχόλιο αναφέρεσαι τότε μπορώ να σου πώ εάν συμφωνώ ή όχι. Εικάζω οτι μάλλον βρίσκεις οτι το σχόλιο ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία μου και στον τρόπο που γράφω.

  με φιλικούς χαιρετισμούς,

  Ιωάννης Δρίνης

  Απάντηση
  • ΑΧΕΡΩΝ

   Χάρηκα για την γνωριμία,Ιωάννη,και από θέματα για συζήτηση,δέν αντιμετωπίζουμε έλλειψη.

   Απάντηση
 27. Διαμαντής

  Πρόσφατα ανακάλυψα στο site της ΗΚ USA ότι υπάρχουν σκοπευτικά για το G3 με ένθετα από φωσφορίζων υλικό για την νύχτα και τον χαμηλό φωτισμό. Μπροστά αλλάζει η ακίδα με ένθετο στο μπροστινό σκοπευτικό και πίσω μπαίνει ένας δακτύλιος με 2 μικρά φωσφορίζοντα στοιχεία κάτω από το τύμπανο του κλισιοσκοπίου. Η εργασία γίνεται από τον οπλουργό της μονάδας άπαξ και απαιτεί επαναμηδενισμό του όπλου και δεν επηρεάζει την σκόπευση ημέρας.

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: