Επίδειξη του MQ-9 στην 110ΠΜ για Ευρωπαίους πελάτες

Η εταιρεία General Atomics Aeronautical Systems (GA-ASI) ξεκίνησε στην χώρα μας σειρά πτήσεων επίδειξης χρησιμοποιώντας ένα εξ αποστάσεως πλοηγούμενο αεροπλάνο (RPA) MQ-9 Guardian.

Οι πτήσεις, που διοργανώνονται από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) και διεξάγονται στην αεροπορική βάση Λάρισας, στην 110 Πτέρυγα Μάχης, επιδεικνύουν τις ικανότητες θαλάσσιας επιτήρησης του MQ-9, όπως επίσης και το σύστημα εντοπισμού και αποφυγής (Detect and Avoid – DAA) που αναπτύχθηκε από την GA-ASI.

“Εκτιμούμε την υποστήριξη της ΠΑ στις επιδείξεις των πελατών”, δήλωσε ο Λίντεν Μπλού, διευθύνων σύμβουλος της GA-ASI. “Η GA-ASI αναδεικνύει τις ικανότητες της θαλάσσιας επιτήρησης και τις δυνατότητες ενσωμάτωσης στον πολιτικό εναέριο χώρο των ανεπάνδρωτων αεροπλάνων μας για τους Ευρωπαίους πελάτες μας. Το μεγάλης αυτονομίας RPA (25-40 ώρες σε κάθε έξοδο, ανάλογα με την διαμόρφωση) θα βρίσκεται σε έκθεση και θα παρέχει πληροφορίες σχετικά για την σημασία των θαλάσσιων περιπολιών, όπως επίσης θα παρουσιαστούν τα συστήματα ηλεκτρονικών πτήσης DAA που θα υποστηρίξουν τον στόχο μας να πετάξει το RPA στον πολιτικό εναέριο χώρο.”

Οι πτήσεις εκτελούνται με θεατές εκπρόσωπους ευρωπαϊκών χωρών.

“Η ΠΑ ανυπομονεί να δει τα αποτελέσματα αυτής της παρουσίασης. Επιπρόσθετα με τις αμυντικές ικανότητες, αυτά τα αεροσκάφη προσφέρουν θαλάσσιες περιπολίες και επιτήρηση της ΑΟΖ, επιτήρηση συνόρων, υποστήριξη των προσπαθειών έρευνας και διάσωσης και παρακολούθηση των προσπαθειών κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών”, δήλωσε ένας αξιωματούχος της ΠΑ.

Το σύστημα DAA της GA-ASI αποτελείται από ένα ραντάρ άερος-αέρος ενσωματωμένο με το σύστημα εγρήγορσης κυκλοφορίας και αποτροπής σύγκρουσης (Traffic Alert and Collision Avoidance System – TCAS II) και την αυτόματη εξαρτημένη επιτήρηση – εκπομπή (Automatic Dependent Surveillance-Broadcast – ADS-B). Το ραντάρ του συστήματος επιτήρησης και αποφυγής σύγκρουσης παρέχει σημαντικά στοιχεία ασφαλείας για την πτήση ενός μεγάλου ανεπάνδρωτου εναέριου συστήματος εντός ελεγχόμενου εναερίου χώρου.

Το MQ-9 θα επιδείξει επίσης το πολλαπλών λειτουργιών ραντάρ έρευνας θαλασσινής επιφάνειας με επιλογή ραντάρ ανάστροφου συνθετικού διαφράγματος (Inverse Synthetic Aperture Radar – ISAR), τον ραδιοδέκτη συστήματος αυτόματης αναγνώρισης (Automatic Identification System – AIS) και τον αισθητήρα βίντεο υψηλής ευκρίνειας/πλήρους κίνησης εξοπλισμένο με οπτικές και θερμικές κάμερες. Αυτή η σουίτα αισθητήρων παρέχει τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση πλοίων σε πραγματικό χρόνο σε εκατοντάδες τετραγωνικά ναυτικά μίλια. Το προτεινόμενο ραντάρ έρευνας επιφάνειας Raytheon SeaVue προσφέρει συνεχόμενη παρατήρηση των θαλασσινών στόχων και συσχετισμό των αναμεταδοτών AIS με τα ραντάρ κατεύθυνσης.

Η GA-ASI συνεργάζεται με την SES, τον ηγετικό διαχειριστή δορυφορικών επικοινωνιών (SATCOM) και παροχο υπηρεσιών διαχείρισης, με περισσότερους από 70 δορυφόρους σε γεωστατική τροχιά (GEO) και μεσαία γήινη τροχιά (MEO). Η SES θα παρέχει την συνδεσιμότητα δορυφόρου GEO που επιτρέπει στο MQ-9 να επιχειρεί με ασφάλεια με ζεύξη δεδομένων μεγάλου όγκου, επιτρέποντας την μετάδοση, από το αεροπλάνο, στοιχείων αισθητήρα σε πραγματικό χρόνο και επεκτείνει το δραστικό επιχειρησιακό βεληνεκές πολύ πέρα από αυτό των ζεύξεων δεδομένων ευθείας οπτικής επαφής (line-of-sight).

“Με τον παγκόσμιο στόλο δορυφόρων μας, η SES υποστηρίξει τις σημαντικές ανάγκες της GA-ASI και των κυβερνητικών πελατών της που χρησιμοποιούν αυτά τα αεροπλάνα για περίπου για δύο δεκαετίες”, δήλωσε η Νικόλ Ρόμπινσον, ανώτερη αντιπρόεδρος προγράμματος παγκόσμιας διακυβέρνησης στην SES Networks. “Είμαστε υπερήφανοι που υποστηρίζουμε αυτήν την επίδειξη για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία ως μέρος της μακροχρόνιας σχέσης μας με την General Atomics”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

5 Απαντήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.