Γαλλία και Ελλάδα επεξεργάζονται την διακρατική συμφωνία για τις φρεγάτες [email protected]

Γαλλία και Ελλάδα συνεργάζονται ενεργητικά πάνω στην διακρατική συμφωνία για την προμήθεια δύο φρεγατών Belharra/FDI για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ), όπως ενημερώθηκε ο ιστότοπος Naval News από την ναυπηγική βιομηχανία Naval Group.

Μιλώντας στο Naval News, ο Λωρέντ Μούρ, ο αντιπρόεδρος πωλήσεων Ευρώπης και Βορείου Αμερικής, εξήγησε ότι η Ελλάδα “ενδιαφέρεται πάρα πολύ” για την Belharra/FDI (Frégate de Défense et d’Intervention), την επόμενη γενιά φρεγατών του γαλλικού Ναυτικού (Marine Nationale).

Ο Μούρ υπενθύμισε στον διαχειριστή του ιστοτόπου, Ζαβιέρ Βαβασέρ, ότι τον Ιανουάριο του 2009, η Ελλάδα ανακοίνωσε την έναρξη των αποκλειστικών συνομιλιών με την Γαλλία για την ενδεχόμενη απόκτηση 6 φρεγατών πολλαπλών αποστολών. Αυτή η σύμβαση δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που χτύπησε την Ελλάδα ακριβώς μετά. Κατά τα λεγόμενα του Μουρ, πριν από μερικούς μήνες, Γαλλία και Ελλάδα επανεκκίνησαν τις συζητήσεις για τις φρεγάτες ως μια φυσική συνέχεια της αρχικής σύμβασης που ποτέ δεν υλοποιήθηκε.

Σημαντική συνεργασία

Οι διακρατικές συνομιλίες περιλαμβάνουν πολλά περισσότερα από την απλη αποκτηση πλοίων. Το Naval News ενημερώθηκε ότι σε αυτά που προσφέρονται στην Ελλάδα είναι η συνεργασία με την οποία το ΠΝ θα συμμετέχει ενεργά στο γαλλικό πρόγραμμα FTI, που το διαχειρίζεται η γαλλική υπηρεσία αμυντικών εξοπλισμών DGA (σ.σ. ενώ το γαλλικό Ναυτικό άλλαξε την ονομασία των μελλοντικών φρεγατών από FTI σε FDI, η ομάδα διαχείρισης προγράμματος της DGA διατήρησε την αρχική ονομασία, FTI).

Το πρόγραμμα θυμίζει πολυ την πρώτη “γαλλική πώληση FMS” η οποία εχει εφαρμοστεί ήδη στον τομέα των επίγειων συστημάτων (πρόγραμμα CAMO, ο βελγικός Στρατός εντάχθηκε σε πρόγραμμα του γαλλικού Στρατού για την αγορά τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης).

Το ΠΝ θα παραλάβει δύο φρεγάτες, με προαίρεση για μια επιπλέον, σε διαμόρφωση παρόμοια με την FDI του γαλλικού Ναυτικού [με την αξιοσημείωτη εξαίρεση των ναυτικών πυραύλων κρουζ (Naval Cruise Missiles – NCM), περισσότερα σχετικά παρακάτω]. Αυτό θα μεγιστοποιήσει την καλύτερη δυνατή σχέση κόστους ωφέλειας (value for money) για την Ελλάδα επειδή δεν θα υπάρχουν επιπρόσθετες οικονομικες επιβαρύνσεις στην εξέλιξη του πλοίου. Τα πλοία του ΠΝ θα κατασκευαστούν μαζικά ακριβώς μετά το πρώτο πλοίο της κλάσης του γαλλικού Ναυτικού, με το πλεονέκτημα της ταχείας παράδοσης.

Βίντεο: Η συνέντευξη του Λωρέντ Μουρ

Η εν λόγω ενδεχόμενη συμφωνία εναρμονίζεται επίσης με την πρόσφατη επιμονή της γαλλικής κυβέρνησης για ενισχυμένη συνεργασία με την Ελλάδα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Πρόσφατα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στον προηγούμενο πρωθυπουργό της Ελλάδας ότι ήταν έτοιμος να αποστείλει φρεγάτες να περιπολούν στην ανατολική Μεσόγειο όπου η Κύπρος διαθέτει τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου εντος της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της και όπου η Τουρκία θέλει να αρχίσει τις δικές της εξορύξεις.

Σχετικά με την πρόσφατη αλλαγή της κυβέρνησης στην Ελλάδα, ο Μουρ εξήγησε ότι περιμένει πώς η νέα κυβέρνηση θα επιδείξει το ίδιο επίπεδο ενδιαφέροντος σχετικά με τις φρεγάτες και τους πυραύλους NCM.

Ένα (μεγάλο) ζήτημα παραμένει η χρηματοδότηση του προγράμματος. Ωστόσο, η Naval Group εργάζεται επί του θέματος με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Όπως είχε μεταδώσει νωρίτερα το Naval News, η Ελλάδα κατέθεσε στις αρχές Ιουνίου επιστολή προθέσεων (LoI) ώστε η γαλλική πλευρά να ξεκινήσει την επίσημη εξέταση και επεξεργασία μιας λύσης μαζί με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Ναυτικοί πύραυλοι Κρουζ (NCM) για την Ελλάδα: Ο καθοριστικός παράγοντας

Ο Μουρ εξήγησε ότι οι ανάγκες του ΠΝ είναι σαφώς οι φρεγάτες πολλαπλών αποστολών, αλλα ένας καθοριστικός παράγοντας είναι ο ναυτικός πύραυλος κρουζ (NCM) της MBDA. Η Γαλλία προτείνει τον NCM στο πλαίσιο της συμφωνίας FDI.

Η εισαγωγή του NCM στο οπλοστάσιο του ΠΝ θα του παρέχει αυξημένη αποτροπή και ικανότητες πλήγματος σε βάθος (Deep Strike), το οποίο ενδιαφέρει πολύ την Ελλάδα. Ωστόσο, τα πλοία θα λογίζονται ως στρατηγικές μονάδες μέσα στην δομή των ελληνικών αμυντικών δυνάμεων.

Οι FDI του γαλλικού Ναυτικού θα παρέχονται “μόλις” με 2Χ8 κελιά SYLVER A50 για τους πυραύλους επιφάνειας Aster 30. Σύμφωνα με πληροφορίες οι φρεγάτες του ΠΝ θα δεχθούν επιπλέον 1Χ8 κελιά SYLVER A70 για τους NCM (και τα σχετικά κυτία ραφιών (racks) και εγκαταστάσεις για τους υπολογιστές σχεδιασμού αποστολής). Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, όλα τα υπόλοιπα θα παραμείνουν τα ίδια, διαμορφωμένα με σύνεση, μεταξύ των δύο Ναυτικών.

FDI του γαλλικού Ναυτικού

Τον Απρίλιο του 2017, το γαλλικό υπουργείο άμυνας ανέθεσε στην Naval Group σύμβαση για τη κατασκευή πέντε φρεγατών FDI για το γαλλικό Ναυτικό. Η πρώτη μονάδα επιφάνειας της κλάσης προορίζεται να παραδοθεί το 2023. Το σχέδιο FDI διαθέτει σχεδίαση ανεστραμμένης πλώρης, μήκος 122 μέτρων και εκτόπισμα 4250 τόνων.

Όσον αφορά τους νέους εξοπλισμούς, θα περιλαμβάνει:

-Το πλήρως ψηφιακό πολλαπλών λειτουργιών ραντάρ SEAFIRE με τέσσερις σταθερές συστοιχίες το οποίο θα καλύπτει όλες τις απαιτήσεις μεγάλου φάσματος αποστολών, από την άμυνα πλοίου μέχρι την διευρυμένη αεράμυνα (με τους Aster 30).

-Την μικρή (compact) έκδοση του συρόμενου ηχοβολιστικού CAPTAS-4 που προσφέρει τις ίδιες επιδόσεις εντοπισμού εξαιρετικά μεγάλου βεληνεκούς με την αρχική μεγάλη έκδοση του CAPTAS-4 αλλά με 20% μικρότερο βάρος και σχεδόν 50% μικρότερο ίχνος, το οποίο σύμφωνα με ισχυρισμούς της Thales είναι το καλύτερο στην κατηγορία του.

-Ολοκληρωμένο σύστημα ψηφιακών επικοινωνιών Aquilon και IFF (ταυτοποίηση φίλου ή εχθρού) που συνεργάζεται με το ραντάρ SEAFIRE

-Το σύστημα SENTINEL, ένα βελτιωμένο ψηφιακό σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου που είναι κατασκευασμένο με αρθρωτή τεχνολογία.

Τα αρχικά σχεδιαστικά χαρακτηριστικά της FDI συνυπολογίζουν τον ταχύ ρυθμό των αλλαγών στις τεχνολογίες πληροφοριών και τις υπό εξέλιξη ανάγκες για τεχνολογικές αναβαθμίσεις. Είναι επίσης η πρώτη φρεγάτα που διαθέτει την αρχιτεκτονική και τα συστήματα να αντιμετωπισει απειλές επόμενης γενιάς, όπως ο κυβερνοπολεμος και οι ασυμετρες πολεμικές επιχειρήσεις.

Η Naval Group πρόκειται να αρχίσει την ναυπήγηση των φρεγατών Defense and Intervention Frigate – FDI με την τελετή κοπής του πρώτου μετάλλου να αναμένεται να λάβει χώρα στα μέσα Οκτωβρίου στο ναυπηγείο της Λοριάν.

Τορπίλες F21 για τα υποβρύχια του ΠΝ

Επιπρόσθετα στις φρεγάτες FDI, η Naval Group επιθυμεί να προμηθεύσει στο ΠΝ τις βαρέος τύπου τορπίλες F21, το οποίο έχει την απαίτηση απόκτησης τορπιλών για τον στόλο των τεσσάρων υποβρυχίων Type 214 και ενός Type 209. Η απαίτηση αφορά τορπίλες βαρεος τύπου 32Χ21 ιντσών (533 χλστ) για να αντικατασταθούν οι παλιές SUT Mod0 και SST4.

Η Naval Group δήλωσε στον Ζαβιέρ Βαβασέρ ότι είναι προετοιμασμένη να προτείνει μια τεχνική και εμπορική προσφορά στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού που θα ανακοινωθεί από το Ελληνικό υπουργείο άμυνας.

Η Naval Group επικύρωσε την απρόσκοπτη ενσωμάτωση της τορπίλης F21 με τα υφιστάμενα συστήματα διαχείρισης μάχης των Ελληνικών υποβρυχίων.

Η Naval Group πρόκειται να παραδόσει την πρώτη παρτίδα βαρέων τορπιλών F-21 στο γαλλικό Ναυτικό (τον πρώτο πελάτη) τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους. Θα αναπτυχθούν στα νέας γενιάς υποβρύχια Barracuda.

Xavier Vavasseur

Απόδοση/Μετάφραση από το navalnews.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

27 Απαντήσεις

  1. Αν ήταν η απλή Eau de Cologne θα είχε εξατμηστεί ήδη, αλλά φαίνεται να είναι η ενισχυμένη Eau de Parfum, για αυτό μυρίζει ακόμα. 😜

 1. Μπορείς να έχεις τα πιο σύγχρονα πλοία που προσφέρει σήμερα η αγορά, αλλά αυτό είναι μόνο το ένα μέρος/συστατικό για αποτελεσματική αποτροπή, απο μόνο του όμως δεν αρκεί για την αντιμετόπιση του αντιπάλου.

  Αξιωματικός που δείλιασε και πρόδωσε κατά την εισβολή στην Κύπρο το 1974 και ο Αβέρωφ τον έστειλε Ναυτικό Ακόλουθο στις ΗΠΑ

  http://infognomonpolitics.blogspot.com/2019/07/1974_21.html

 2. Βαρέθηκα και εγώ με αυτές τις φρεγάτες, αρχίζω να πιστεώ ότι επίτηδες κρατιούνται στην επικαιρότητα για να έχουν κάτι να γράψουν τα site. Δεν αποκλείω όμως στο τέλος να παρακαλάνε οι Γάλλοι να πάρουμε κάτι με ευνοικούς όρους , γιατί Ρώσοι Αμερικάνοι και Κινέζοι τους έχουν φάει την εξοπλιστική πίτα που είχαν παλιά, που σημαίνει ανεργία, φτώχεια, ύφεση κλπ κλπ………

  1. Πάντως αν ήθελα “κάτι να γράψω” θα έγραφα για προφητείες και για “αποκαλύψεις”, τότε ήταν που από την μεγάλη “επισκεψιμότητα” θα κέρδιζα πολλά περισσότερα χρήματα και επιτέλους θα άλλαζα σέρβερ ώστε να είναι καλύτερες οι υπηρεσίες που παρέχονται σε εσάς τους φιλτατους επισκέπτες και φιλότιμους σχολιαστές.

  2. Στον σκληρό ανταγωνισμό ναυτικών μονάδων, παίζουν δυναμικά και οι Ολλανδοί, όπως και οι γερμανοί με το σχέδιο MEKO A200(π.χ. για το ΠΝ της αιγύπτου που φαίνονται να είναι αξιόλογα πλοία).

   Η Αίγυπτος διαπραγματεύεται με τη Γερμανία τη ναυπήγηση δύο φρεγατών MEKO A200

   https://defencereview.gr/i-aigyptos-diapragmateyetai-me-ti-germania-ti-naypigisi-dyo-fregaton-meko-a200/

   1. Για φρεγάτες γενικού σκοπού, τόσο οι Meko A200 όσο και οι μεγενθυμένες Gowind είναι ότι πρέπει για την αντικατάσταση των Standard. Αν και αν είναι να δώσουμε δουλειά στους Γερμανούς ας είναι επιπλέον υποβρύχια 214 (και ίσως με τυράκι καμια F123).

    Τώρα και οι Belharra που βλέπουμε εμείς είναι καλή περίπτωση μόνο βεβαια αν έρθουν εξοπλισμένες με vls 4*8 aster 30 (μακρια απο χαζά MDCN) και ciws Ram (και γιατί όχι και Strales μπροστά). Αλλιώς θα ήθελα να κοιτάζαμε και ότι προκύψει από το FFG(X), ειδικά η ιταλική Fremm με αμερικανικό εξοπλισμό μου φαίνεται φοβερή. Αν συνδυάζονταν τα παραπάνω με αγορά του Σκαραμαγκά απο την ficantieri θα ήταν ότι πρέπει.

    ΥΣ. Το αιγυπτιακό ναυτικό εχει θέμα με την πολυτυπια αλλά και πάλι εχει εντυπωσιακό εξοπλισμό πχ Ambassador mk iii, perry, meko a200, gowind, t209 κλπ

   2. H Αίγυπτος έχει εξοπλιστεί σαν αστακός τα τελευταία χρόνια! Εγώ εαν ήμουν Ισραήλ δεν θα κοιμόμουνα καλά ! Νομίζω οι Αιγύπτιοι θέλουν να γίνουν αυτό που ήταν στην αρχαιότητα.

    Στην σημερινή εποχή θέλουν να κυριαρχήσουν στην Αφρική και Αραβική Χερσόνησο, φτάνοντας μέχρι Ινδία!

    Aπό Ιράν φοβούνται από την Αίγυπτο θα δούνε τον εφιάλτη !

 3. «Οι FDI του γαλλικού Ναυτικού θα παρέχονται «μόλις» με 2Χ8 κελιά SYLVER A50 για τους πυραύλους επιφάνειας Aster 30. Σύμφωνα με πληροφορίες οι φρεγάτες του ΠΝ θα δεχθούν επιπλέον 1Χ8 κελιά SYLVER A70 για τους NCM»

  με 16 κελια για Α/Α, δεν θα προλάβει να ρίξει ουτε μισο NCM.

 4. «50% μικρότερο ίχνος», ίχνος ή όγκο;

  Επί της ουσίας το ζήτημα με τις Belharra αν και αξιόλογα πλοία δεν τραβάει το θέμα λόγω κόστους.
  Δύο πλοία και σε γαλλική διαμόρφωση με 2 A50 και άντε ένα A70, αν αποδεσμευτεί τελικά ο Scalp δεν νομίζω ότι αξίζει, αν βάλουμε και το πιθανό άκυρο στην τοποθέτηση των RAM!

  Αιχμή τεχνολογίας οι Belharra, θεματάκι να έρθουν στα μέτρα μας, χρήματα δεν υπάρχουν ώστε να αγοραστεί αξιολογος αριθμός πλοίων, πολύ το κουράζουμε, ας βρούμε κάτι καλύτερο στα μέτρα μας, μπας και καταφέρουμε να ανανεώσουμε το στόλο των φρεγατών… γιατί χρειαζόμαστε και νέα υποβρύχια αλλά να αντικατασταθούν και οι γαλλικές ΤΠΚ!!!

  1. Αν κάνω γάρα,ονειρεύομαι να πάρω μια μπελχάρα.αν το γυρίσω στα σκληρά θα πάω σε αμερικανιά……
   Η επιρροή του συντρόφου τσιμούχα από την Ένωση Λογοτεχνών είναι εμφανής,μιας και αυτός άρχισε με τα ποιήματα …λέω να προσπαθήσω .

   1. Ἒ.ρε και νἂμουν στιχουργός.να έγραφα στιχάκια,
    και να τα αφιέρωνα στου μπλόγκ τα τσιμουχάκια.
    Ποιήματα ν΄απήγγειλα,νἂλεγα μαντινάδες,
    και να τους ετραγούδαγα ρομαντικές καντάδες.
    Το ένστικτο να ερέθιζα,το καλλιτεχνικό τους,
    και ἂν μου απαντούσανε,τότε κακό δικό τους.

   2. @ΑΧΕΡΩΝ

    Αχέροντα ποτάμιε θεέ, μαζί με Πυριφλεγέθωντα, και Κωκυτό,του Αδη συνεργάτες
    δραχμές είχες κάποτες πολλές να έχετε οι έλληνες καλές φρεγάτες
    Μα ήρθαν δύσκολοι καιροί τώρα με Μένιππο αρχηγό
    που δεν δινει ούτε μισο ευρώ να ξανακάνουμε κραταιό ναυτικό
    και έτσι καταλήγουμε το αιγαίο μας να ανήκει πια στα ψάρια
    γιατί η άνοιξη δεν έρχεται με μια η άντε δυο μπελχαρα…

   3. Δέν ήταν Κλείτο τα λεφτά,ευρώπουλα ἢ δραχμούλες,
    αλλά οἱ προτεραιότητες,οἱ διαπλοκές,ρεμούλες.
    Χωρίς ευρώ,με την δραχμή,συνάλλαγμα χρειαζόταν,
    στα Ι.Χ,και στα P:C το δίναμε όταν βρισκόταν.
    Αμάξια δεκαεξαβάλβιδα,και διακοπές Ταϊλάνδη,
    και τα δημοσιονομικά,τραβούσαν για τον Άδη.
    Άμυνα χρειαζόμασταν,κάναμε Ολυμπιάδες,
    Και βγαίναν και κάμάρωναν κάποιες σαχλές κυράδες.
    Την Κύπρο την διαγράψαμε,τα Ίμια επίσης,
    και κάποτε ξυπνήσαμε (;) εν μέσω άγριας κρίσης.
    Κι΄εφάνη πλέον καθαρά,ποιά είν΄ τα ιδανικά μας,
    άλλοι να πάν να φορτωθούν ζημιές και δανεικά μας.
    Ποιά άμυνα μου συζητάς,προέχουν τα εφάπαξ,
    κι΄ἂς είναι ἡ Πατρίδα μας του μπάτσου και της φάπας.
    Δέν εκτιμάει ὁ Ἓλληνας άρματα και φρεγάτες,
    μόνο να έχει γι΄αρχηγούς τις κότες τις λυράτες.

    Τέτοια μυαλά στην κεφαλή,
    θα εξόντωναν κάθε φυλή.
    Θαύμα είναι πώς αντέχουμε,
    μα και το θράσος που έχουμε.

 5. Το μόνο σοβαρό σκάφος για εμάς: De Zeven Provinciën-class με την προσθήκη του βελτιωμένου APAR-L…….. για να ομιλοθμε σε αληθινό game changer και σε λελογισμένο κόστος κτήσης. Για καμιά κορβετούλα οι φραγλόκοτες είνσι καλές (βλ. Gowind 25p0 HAE) αλλά για να δξμιουργηθεί λλάση γεφύρωσης μετακύ SUPER VITA & FRIGATE FLEET.

  1. Ναι αλλα μονο αν προκειται για μεταχειρισμενα απο τους ολλανδους, αλλιως ΜΕΚΟ Α-200 με τον οπλισμο, ισως και κατι παραπανω, των Σααρ 6.
   Επισης μια καλη ιδεα θα ηταν η απο κοινου αγορα Ελλαδας-Κυπρου φρεγατων 6000+ tn και η απο κοινου επανδρωση τους για περιπολιες στην Αν. Μεσογειο.

 6. @Ranger

  Προσωπικά θα με ενδιέφερε και ένα σχέδιο CROSSOVER των ολλανδών, που θέλω να προσθέσω στις προτάσεις και στην συζήτηση για νέα πλοία για το ΠΝ(όταν και εφόσον απαντηθεί το ερώτημα με την χρηματοδότηση).
  Ειδικά η έκδοση CROSSOVER 131 AMPHIBIOUS* μου φαίνεται ενδιαφέρουσα, αφού έχουμε και τους πεζοναύτες που χρειάζονται ένα σύγχρονο μέσο μεταφοράς και εξόρμησης(χωρίς να πάμε όπως οι αιγύπτιοι σε ένα Mistral, για το οποίο δεν μας παίρνει οικονομικά, ούτε το θεωρώ γενικά ιδανικό για το ΠΝ), και επειδή οι «Absalon» «με εμπορικές προδιαγραφές» είναι αγκάθι στο μάτι μερικών που τις θεωρούν ιδιαίτερα εύθραυστες σαν σχεδίαση.

  Για εφαρμογές ανυθποβρυχιακού πολέμου και για αντιμετόπιση μονάδων επιφάνειας, η και υποστήριξη αποστολών στην ξηρά, οι Α200(εξοπλισμένες με συστήματα/όπλα ΟΜ 127mm, RBS15 Mk3 η ένα άλλο με παρόμοιες ικανότητες, SeaSpider®….με τους ανάλογους αισθητήρες) μου φαίνονται ιδανικές για αντικατάσταση των «S» (όχι όμως του συνόλου αυτών, αν συμπεριλαμβάνουμε και τα αμφίβια 2 ή 3 πλοία CROSSOVER 131 των ολλανδών στο εντελώς θεωριτκό και πρόχειρο σενάριο/πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του στόλου).

  Στο θέμα των FTI(αν είναι «υποχρεωτικές»), θα πρόσθετα μια πρόβλεψη/προετοιμασία για εγκατάσταση πιο σύγχρονων πυραύλων πλεύσης πολλαπλών χρήσεων που έχουν στα σκαριά οι άνθρωποι της MBDA, αντί για τους πολυσυζητημένους Scalp Naval. Προσωπικά δεν τις θεωρώ όμως ιδανικές για την Ελλάδα.

  Η FFGX της Φινκαντιέρι φαίνεται όντως φοβερή, εγώ θα προτιμούσα όμως την ολλανδική LCF με το νέο ραντάρ αυξημένων ικανοτήτων για τις ανάγκες AAW του ΠΝ, η (γιατί όχι) και μια «Iver Huitfeldt» που προσφέρει επίσης αμερικάνικα όπλα, σε περίπτωση που θεωρούνται και αυτά «μονόδρομος» απο το ΠΝ).

  Αποφεύγω σκόπιμα μια ομοιοτυπία, επειδή η μέθοδο «κονκουμπίνας»(ελλ. παλλακίδας) έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητα και αξία της(με παράδειγμα την Αίγυπτο που ανέφερε και ο Nikos παρακάτω, αλλά και την τουρκία ως αντιπαράδειγμα, η αλλιώς ως παράδειγμα προς αποφυγήν), ειδικά σε περιπτώσεις σύγκρουσης συμφερόντων.

  Όσον αφορά την παραχώρηση των γερμανικών F123, θα περιοριστώ(για να μην στενοχωρώ/αναστατώνω και τον ΑΧΕΡΩΝ, που προς το παρόν δεν τις «εντοπίζει» ούτε με το μακαρόνι όπως λέμε 😉) στο ότι είναι ωραία πλοία(και σαν σχέδιο) με αξιόλογο και ισσοροποιημένο οπλισμό, με αδυναμίες στους αισθητήρες όπως το ραντάρ έρευνας που φέρουν.
  Έχω όμως την εντύπωση ότι δεν προσφέρονται (αν τις προσφέρουν μια μέρα), με την υπογραφή συμφωνίας για 1- 2 υποβρυχίων. Σε μια συμφωνία για 4ις ΜΕΚΟ Α200, ίσως(λέω ίσως) να αυξάνονται οι πιθανότητες για παραχώριση του συνόλου εκείνων των πλοίων, με «blueprint» την περίπτωση των Λέοπαρντ 2HEL που συνοδευόταν απο την παραχώρηση(η την πώληση για ένα συμβολικό ποσό) των παλαιότερων(εκείνη την εποχή, πλεονασματικών) Λέο2Α4 σε μεγάλους αριθμούς* στην Ελλάδα.

  Σημείωσεις

  https://products.damen.com/en/ranges/crossover/crossover-131a

  Saab performs first RBS 15 land attack missile firing
  https://aviationweek.com/awin/saab-performs-first-rbs-15-land-attack-missile-firing

  https://saab.com/globalassets/commercial/air/weapon-systems/air-to-surface-missile-systems/rbs15f/rbs15_missile_system_family_high.pdf

  http://www.seaspider.info

  http://www.seaspider.info/components/

  https://navaltoday.com/2019/04/05/germanys-seaspider-anti-torpedo-torpedo-passes-first-sea-trials/

  FINCANTIERI AWARDED BY THE US NAVY A CONTRACT TO DEVELOP THE FREMM INTO A FFG(X)

  http://www.idt-news.it/en/fincantieri-awarded-by-the-us-navy-contract-to-develop-the-fremm-into-ffgx/

  Άρματα μάχης στον ΕΣ: Οι επιλογές, οι εναλλακτικές και οι χαμένες ευκαιρίες (1996-2018)

  https://defencereview.gr/armata-machis-ston-es-oi-epiloges-oi-enallaktikes-kai-oi-chamenes-eykairies-1996-2018/

  @Nikos

  H Αίγυπτος έχει εξοπλιστεί όντως σαν αστακός, αλλά να έχουμε υπόψην μας ότι και το γειτονικό Ισραήλ δεν παρατηρούσε ούτε παρατηρεί παθητικά τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, εφόσον έχει αντίστοιχα εξοπλιστικά προγράμματα ύπο εξέλιξη(για το ναυτικό), όπως τα νέα πλοία/υποβρύχια Sa’ar 6/Dolphin με ισχυρό οπλισμό/εξοπλισμό(επίσης απο γερμανία,) απο ότι έχει ακουστεί τα υποβρύχια μάλιστα με ικανότητα μεταφοράς πυρηνικών όπλων(αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα απο το ισραήλ αυτή η πληροφορία) που δεν φαίνεται να έχει η αίγυπτος.

  Όσον αφορά τον εφιάλτη στην περιοχή της μεσσογείου, προς το παρόν (η αυτή την στιγμή) ζούν τον εφιάλτη της τουρκίας που παίζει ανορθόδοξα στην γεοπολιτική σκηνή.

 7. «Ἒ.ρε και νἂμουν στιχουργός.να έγραφα στιχάκια,
  και να τα αφιέρωνα στου μπλόγκ τα τσιμουχάκια.
  Ποιήματα ν΄απήγγειλα,νἂλεγα μαντινάδες,
  και να τους ετραγούδαγα ρομαντικές καντάδες.
  Το ένστικτο να ερέθιζα,το καλλιτεχνικό τους,
  και ἂν μου απαντούσανε,τότε κακό δικό τους.»

  Λευτερη εσυ;

 8. Το μόνο σοβαρό σκάφος για εμάς: De Zeven Provinciën-class με την προσθήκη του βελτιωμένου APAR-L…….. για να ομιλοθμε σε αληθινό game changer και σε λελογισμένο κόστος κτήσης. Για καμιά κορβετούλα οι φραγλόκοτες είνσι καλές (βλ. Gowind 25p0 HAE) αλλά για να δξμιουργηθεί λλάση γεφύρωσης μετακύ SUPER VITA & FRIGATE FLEET.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.