Γαλλία: Κοπή πρώτου ελάσματος της πρώτης φρεγάτας FDI

Η τελετή κοπής του πρώτου ελάσματος για την πρώτη φρεγάτα του προγράμματος FDI (Defense and Intervention Frigate), πραγματοποιήθηκε χθες στις εγκαταστάσεις της Naval Group στη Lorient. Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία της Υπουργού Άμυνας, Florence Parly, του Επικεφαλής της Γαλλικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών (DGA) Αντιστράτηγου Joël Barre, του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου του Γαλλικού Ναυτικού Christophe Prazuck, του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, Ναυάρχου Νικόλαου Τσούνη, πολλών Γάλλων επισήμων, ξένων αποστολών καθώς και του CEO της Naval Group, Hervé Guillou. Το πρώτο πλοίο της κλάσης θα παραδοθεί το 2023 και αποτελεί μέρος μίας σειράς πέντε πλοίων.

Ο Sylvain Perrier, Διευθυντής του Προγράμματος FDI της Naval Group, δήλωσε στο πλαίσιο της εκδήλωσης: «Σήμερα, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των αρχικών φάσεων έρευνας και ανάπτυξης, είμαστε υπερήφανοι για την επίτευξη αυτού του πρώτου βιομηχανικού ορόσημου. Αυτή η τελετή είναι η πρώτη για αυτό το σημαντικό πρόγραμμα για το οποίο η DGA θα είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση της κύριας σύμβασης προς όφελος του Γαλλικού Ναυτικού. Χάρη σε αυτό το πρόγραμμα, η Naval Group θα συνεχίσει να αναπτύσσει τη διεθνή της παρουσία. Το πρόγραμμα αυτό θα αυξήσει τον αριθμό των πρώτης κλάσης φρεγατών του Γαλλικού Ναυτικού σε δεκαπέντε, όπως είχε προγραμματιστεί στο Γαλλικό Σχέδιο Στρατιωτικών Δαπανών (LPM). Ήμασταν σε θέση να τηρήσουμε τη δέσμευσή μας χάρη στο συνεργατικό μοντέλο εργασίας που υιοθετήσαμε με τον πελάτη μας και στην κινητοποίηση των κρατικών και βιομηχανικών φορέων.

Μία ψηφιακή φρεγάτα πολλαπλών αποστολών 4.500 τόνων

Η FDI είναι ένα πλοίο με εκτόπισμα 4.500 τόνων. Πολλαπλών αποστολών και ιδιαίτερα ανθεκτικό, έχει δυνατότητα να επιχειρεί κατά μόνας ή ως μέρος ναυτικής δύναμης, σε όλους τους τύπους πολεμικών επιχειρήσεων: κατά στόχων επιφανείας, αντιαεροπορικό, ανθυποβρυχιακό ενώ έχει τη δυνατότητα μεταφοράς μονάδων ειδικών δυνάμεων. Ισχυρά οπλισμένη, (αντιαεροπορικοί πύραυλοι Aster 15/30, βλήματα Exocet MM 40 Β3C, τορπίλες MU 90 και πυροβόλα), η FDI μπορεί να φέρει ταυτόχρονα ένα ελικόπτερο καθώς και ένα UAV. Μπορεί να υποδεχθεί επίσης και ομάδα Ειδικών Δυνάμεων με 2 καταδρομικά σκάφη.

Η FDI είναι η πρώτη Γαλλική φρεγάτα με ειδικά συστήματα αντιμετώπισης κυβερνοεπιθέσεων στον αρχικό της σχεδιασμό, και με ένα Data Center που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος των εφαρμογών του πλοίου. Για πρώτη φορά, στην FDI, εντάσσεται θάλαμος αποκλειστικά για συστήματα αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών, ξεχωριστά από τον θάλαμο επιχειρήσεων. Τοποθετημένος πίσω από τη γέφυρα, ηγείται επιχειρήσεων ασύμμετρου πολέμου ενάντια σε εναέριες ή επίγειες απειλές όπως mini-UAVs ή παγιδευμένα σκάφη. Στην FDI συγκεντρώνονται οι καλύτερες Γαλλικές τεχνολογίες σε μία συμπαγή πλατφόρμα. Πρόκειται για μια ισχυρή και καινοτόμα φρεγάτα, σχεδιασμένη να αντιμετωπίζει εξελισσόμενες απειλές.
Ο σχεδιασμός και η παραγωγή της FDI έχουν βασιστεί στο πρόγραμμα FREMM: η Naval Group ωφελείται από τις επιχειρησιακές πληροφορίες που λαμβάνει από το Γαλλικό Ναυτικό.

Τα πλοία FDI γεφυρώνουν το χάσμα ανάμεσα στις κορβέτες 2500 τόνων Gowind και των φρεγατών FREMM των 6000 τόνων. Το πρώτο πλοίο της κλάσης, που θα ονομαστεί προς τιμή του Γάλλου Ναυάρχου Πιέρ Αλεξί Ρονάρ, έχει προγραμματιστεί να παραδοθεί το 2023.

Βασικά χαρακτηριστικά:

Συνολικό μήκος: 122 μ.
Πλάτος: 18 μ.
Εκτόπισμα: 4.500 τόννοι
Μέγιστη ταχύτητα: 27 κόμβοι
Πλήρωμα: 125 (+28 επιβάτες)
Αυτονομία: 45 ημέρες

Μια μεγάλης κλίμακας βιομηχανική συνεργασία που κινητοποιεί τις εγκαταστάσεις της Naval Group στη Lorient

Πέντε FDI παραγγέλθηκαν τον Απρίλιο του 2017 από τη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών (DGA) για το Γαλλικό Ναυτικό.

Η κατασκευή της πρώτης της κλάσεις μεταφράζεται σε περίπου 1 εκατομμύριο ώρες εργασίας για της ομάδες της Naval Group στη Lorient. Επιπλέον, συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη του των προμηθευτών και των υπεργολάβων, στην τοπική απασχόληση της ευρύτερης περιοχής του Lorient, αλλά και τις άλλες εγκαταστάσεις της Naval Group που συνεισέφεραν συγκεκριμένη τεχνογνωσία στο πρόγραμμα. Η σύλληψη και οι μελέτες ανάπτυξης αντιπροσωπεύουν επίσης περίπου ένα εκατομμύριο ώρες εργασίας για ολόκληρη τη σειρά.

Βασικά νούμερα:

100% ψηφιακός σχεδιασμός, καθόλου έντυπα σχέδια

1 εκατομμύριο ώρες εργασίας για κάθε πλοίο της σειράς στις εγκαταστάσεις της Lorient

400 υπεργολάβοι

20 χλμ. σωληνώσεων και 100 χλμ. καλωδίων για κάθε FDI

Πολλές εξαγωγικές ευκαιρίες

Η μελλοντική φρεγάτα στοχεύει στο κομμάτι της αγοράς που αφορά στα ενδιάμεσης χωρητικότητας πλοία για το οποίο υπάρχει διεθνής ζήτηση. Χάρη στη δομή του, το πλοίο μπορεί να διαμορφωθεί έτσι ώστε να εκτελεί διάφορες αποστολές αναλόγως των εκφρασμένων αναγκών. Έτσι, αφενός με την κορβέτα Gowind 2.500 τόνων και τις FREMM των 6.000 τόνων και τώρα με τις FDI, η Naval Group προτείνει πλήρη σειρά πολεμικών πλοίων.

Στις 10 Οκτωβρίου υπεγράφη ένα Letter of Intention απο τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο και τη Γαλλίδα ομολογό του, Florence Parly. Αυτή η ανακοίνωση συμβαδίζει με τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και θα επιτρέψει έναν στενό διάλογο προκειμένου να καταλήξουμε στη βέλτιστη απάντηση για τις ανάγκες του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Απαντήσεις

  1. Οι κακες γλωσσες λενε οτι οι μπουχαρες ειναι εξοπλισμενες και με πυροφανια (με led ομως ) για να υπαρχει παντα φρεσκο ψαρι στην κουζινα.

  2. Μας έβαλαν στο χορό με τα πλοία οι Γάλλοι μου φαίνεται.
    Η ιδανική επιλογή δεν είναι για Ελλάδα αυτά τα πλοία, αλλά εκεί που θα πετούσαν μερικά δισεκατομμύρια στους φαταούλες απο τις ΗΠΑ για ψαροκάικα (LCS) και αεροσκάφη 5ης γενιάς αμφίβολης αξίας για την Ελλάδα, νομίζω ότι είναι προτιμότερο να τα πάρουν οι Γάλλοι.
    Ίσως να προκύψουν συνέργειες και σε άλλα σημεία απο αυτή την προσέγγιση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.