Γαλλία: Ο Α/Τ MMP θα μπορεί να προσβάλει στόχους μέσω μικροσκοπικού τηλεχειριζόμενου ντρόουν

©Laurent Guichardon/MBDA | Η συγκεκριμένη βολή ήταν ένα δείγμα της προσβολής στόχου «πέραν του οπτικού πεδίου» (BLOS). Γάλλοι Στρατιώτες εκτελούν βολή Α/Τ πυραύλου με ενα μικροσκοπικό ντρόουν που παρέχει στοιχεία σκόπευσης να ίπταται από πάνω.

Ο ευρωπαϊκός όμιλος πυραύλων MBDA χτύπησε με επιτυχία έναν εκπαιδευτικό στόχο με τον νέο αντιαρματικό πύραυλο του, τον MMP, χρησιμοποιώντας στοιχεία σκόπευσης που αποκτήθηκαν από ένα μικροσκοπικό τηλεκατευθυνόμενο ντροούν.

Η δοκιμή, που διεξάχθηκε στο στρατιωτικό πεδίο δοκιμών Κονζούερς στην νότια Γαλλία, σχεδιάστηκε με σκοπό την επίδειξη μιας προσβολής «πέραν του οπτικού πεδίου» στο πλαίσιο του τριεθνικού (Γαλλία, Βέλγιο, Κύπρος) προγράμματος LynkEU της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ικανότητα εκτέλεσης βολών πυραύλων σε μεμακρυσμένους στόχους κάνοντας χρήση εναέριων και επίγειων ρομποτικών συστημάτων παρατήρησης. Η MBDA ηγείται του προγράμματος που περιέχει 10 εταιρείες και θεσμούς.

Για τον εντοπισμό και αναγνώριση ενός άρματος μάχης που ήταν εκτός του οπτικού πεδίου του χειριστή ντρόουν χρησιμοποιήθηκε το γαλλικό ντρόουν Novadem NX70. Οι συντεταγμένες του στόχου μεταβιβάστηκαν στον MMP, αποδεικνύοντας πως ένας στόχος δύναται να χτυπηθεί χωρίς να είναι σε άμεση οπτική επαφή με τον σταθμό του όπλου. Καθώς ο MMP μπορεί να μεταδώσει απευθείας εικόνα βίντεο σε πραγματικό χρόνο κατά την πτήση του, οι εικόνες επιτρέπουν στον χειριστή του αντιαρματικού συστήματος να «κλειδώσει» τον πύραυλο πάνω στον στόχο του.

Ο Φιλίπ Γκουγιόν, ο στρατιωτικός σύμβουλος της MBDA, επισημαίνει ότι «αυτή η επίδειξη ολοκληρώνει την τακτική εκτίμηση που ήταν υπό εξέλιξη για περίπου ένα έτος με τον γαλλικό Στρατό και την Novadem προκειμένου να διερευνηθούν όλες οι δυνατότητες που ίσως να προσφέρει το σύστημα, και κατά συνέπεια να επιτρέψει στην MBDA να προτείνει τη λύση MMP-ντρόουν για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των μονάδων μάχης για την παρατήρηση πέραν του οπτικού πεδίου και τον προσδιορισμό στόχου».

Πρόσθεσε, «είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα αυτής της αξιολόγησης η οποία μας επέτρεψε να καταλάβουμε πραγματικά τις απαιτήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων ώστε να μπορέσουμε να τελειοποιήσουμε ένα σύστημα για την προσβολή στόχων πέραν του οπτικού πεδίου για βολές εκτός οχημάτων».

 

Πηγή: defensenews.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.