Γαλλία: Τοποθετήθηκε η τρόπιδα της πρώτης φρεγάτας FDI

Naval Group | Τελετή τοποθέτησης τρόπιδας πρώτης φρεγάτας FDI στην Λοριάν, στην Γαλλία

Σύμφωνα με δελτίο τύπου που εξέδωσε η γαλλική ναυπηγική εταιρεία Naval Group την Παρασκευή, 17η Δεκεμβρίου 2021, η εταιρεία τοποθέτησε την τρόπιδα της πρώτης φρεγάτας άμυνας και επέμβασης (FDI) που παραγγέλθηκε από την γαλλική υπηρεσία αμυντικών εξοπλισμών DGA (Direction Générale de l’Armement) με τελικό αποδέκτη το γαλλικό Ναυτικό.

Το βήμα αυτό σηματοδοτεί την έναρξη της συναρμολόγησης του πλοίου μέσα στο υπόστεγο κατασκευής. Η φρεγάτα πρόκειται να παραδοθεί το 2024. Είναι το πρώτο βήμα από τη σειρά των πέντε πλοίων που πρόκειται να παραδοθούν μεταξύ 2024 και 2030.

Naval Group | Τελετή τοποθέτησης τρόπιδας πρώτης φρεγάτας FDI στην Λοριάν, στην Γαλλία.

Την ίδια μέρα, ενεργοποιήθηκε η πανοραμική μονάδα αισθητήρων και πληροφοριών (PSIM), ο ενσωματωμένος ιστός της FDI. Αυτό το σημαντικό ορόσημο συμβολίζει την έναρξη των δοκιμών ολόκληρου του συστήματος μάχης της φρεγάτας, αρκετούς μήνες νωρίτερα από την τελική ενσωμάτωση του πάνω στο πλοίο.

Συνολικά έχουν παραγγελθεί πέντε φρεγάτες (FDI) που προορίζονται για την γαλλική υπηρεσία αμυντικών εξοπλισμών DGA (Direction Générale de l’Armement) με τελικό αποδέκτη το γαλλικό Ναυτικό. Αυτό το πρόγραμμα ενισχύσει το τεχνολογικό προβάδισμα της γαλλικής ναυπηγοκατασκευαστικής βάσης, και συγκεκριμένα την Naval Group.

Naval Group | Τελετή τοποθέτησης τρόπιδας πρώτης φρεγάτας FDI στην Λοριάν, στην Γαλλία.

Το πλοίο έχει μήκος 122 μ., πλάτος 18 μ. και εκτόπισμα 4500 τόνων. Είναι ένα πολλαπλών χρήσεων και προσαρμοζόμενο πλοίο θα μπορεί να επιχειρεί μόνο ή στο πλαίσιο μιας ναυτικής δύναμης. Προσφέρει δυνατότητες για όλους τους τύπους των πολεμικών επιχειρήσεων: ανθυποβρυχιακών, αντιαεροπορικών όπως επίσης και για την εκπομπή ειδικών δυνάμεων.

Η ανώτατη ταχύτητα του είναι 27 κόμβοι και έχει αυτονομία 45 ημέρων με επιχειρησιακή διαθεσιμότητα 3500 ωρών ανά έτος. Η φρεγάτα έχει πλήρωμα 128 ανδρών και γυναικών και 28 επιβατών.

Είναι η πρώτη φρεγάτα που επωφελείται από μια ψηφιακή αρχιτεκτονική που επιτρέπει στο πλοίο να προσαρμόζεται διαρκώς στις τεχνολογικές και επιχειρησιακές εξελίξεις. Ως αποτέλεσμα, η FDI θα μπορεί να αντιμετωπίσει τις σημερινές και μελλοντικές απειλές και να διαχειρίζεται πάντα περισσότερα δεδομένα και στοιχεία.

Το πλοίο θα είναι η πρώτη γαλλική φρεγάτα κατασκευασμένη εγχωρίως που θα προστατεύεται από τις κυβερνοαπειλές, με δύο κέντρα δεδομένων (data centers) να φιλοξενούν εικονικά μεγάλο μέρος των εφαρμογών του πλοίου.

Η FDI εισάγει την έννοια ενός ειδικού συστήματος για ασύμμετρες πολεμικές επιχειρήσεις. Αυτό το σύστημα θα επιτρέψει τον συντονισμό και την διεξαγωγή των επιχειρήσεων εναντίον εναέριων και ναυτικών απειλών μικρού μεγέθους που ίπτανται ή πλέουν σε μικρή απόσταση, συμπεριλαμβανομένων και των παγιδευμένων πλωτών μέσων.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.